Grilluj i nie tyj. Lekkie przepisy

red.
Sałatka ryżowa z grillowanymi warzywami

Sałatka ryżowa z grillowanymi warzywami (Fot. Marcin Klaban)

Nareszcie przyszła wiosna i weekend - możemy sobie spokojnie grillować. Dania z grilla nie muszą być tuczące. Jeśli zależy ci na idealnej figurze, po te przepisy sięgaj bez obaw
1 z 11
Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl
Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl

Szaszłyki z kurczaka

Składniki

  • 100 ml octu ryżowego
  • 60 ml sosu ostrygowego
  • 2 łyżki cukru
  • pokrojonych w dość dużą kostkę 60 dag filetów z kurczaka
  • 20 dag ryżowego makaronu
  • 1 pokrojona w paseczki marchewka
  • 1 długa czerwona papryczka chili
  • /3 filiżanki listków mięty
  • 1/2 filiżanki listków kolendry
  • 1 pokrojona na ósemki cytryna

 

Sposób przygotowania

Dwie łyżki octu ryżowego wymieszaj z łyżką sosu ostrygowego i łyżką cukru. Włóż do glazury kawałki kurczaka i mieszaj, aby pokryły się sosem. Wstaw do lodówki na 10 minut. Do miski włóż makaron oraz marchewkę i zalej wrzątkiem. Odstaw na parę minut, a następnie odsącz i połącz z pokrojoną papryczką chili, miętą, kolendrą oraz pozostałym octem ryżowym, sosem ostrygowym i cukrem. Starannie wymieszaj. Rozgrzej grill. Kurczaka nabij na patyczki i piecz przez 5-7 minut. Podawaj z sałatką makaronową i kawałkami cytryny.

2 z 11
Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl
Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl

Kurczak z mandarynkami

Składniki

  • 300 + 100 ml soku z mandarynek
  • 5 łyżek miodu
  • 50 ml sosu sojowego
  • 4 łyżki otartej skórki z mandarynki
  • 2 łyżki upieczonej i zmiksowanej zielonej papryczki chilli
  • 50 ml posiekanej trawy cytrynowej
  • 3 łyżki listków tymianku
  • 3 łyżki startego imbiru
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżka grubej soli morskiej
  • 1,5 kg podzielonego na ćwiartki i pozbawionego kości kurczaka

 

Sposób przygotowania

Przygotuj sos miodowo-sojowy: połącz 300 ml soku mandarynkowego, miód i sos sojowy, gotuj przez 20 minut, aż pozostanie 100 ml płynu. Dodaj połowę skórki z mandarynki i papryczkę. Zrób marynatę: pozostałe 100 ml soku mandarynkowego połącz z trawą cytrynową, tymiankiem, imbirem, oliwą, pozostałą skórką z mandarynki oraz solą, wlej do żaroodpornego naczynia. Następnie włóż do niego kurczaka i obtocz w marynacie. Przykryj i marynuj co najmniej 2 godziny, od czasu do czasu przewracając mięso. Rozgrzej grill. Wyjmij kurczaka i zdejmij z niego zioła. Piecz 20 minut, co jakiś czas obracając. Następnie obtocz kurczaka w sosie miodowo-sojowym i piecz jeszcze po 2 minuty z każdej strony. Podawaj z pozostałym sosem miodowym.

3 z 11
Fot. Jarosław Madejski
Fot. Jarosław Madejski

Indyk w marynacie

Składniki

  • 50 dag mięsa z piersi indyka
  • 12 dag masła orzechowego
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 200 ml naturalnego jogurtu
  • 1 łyżka musztardy Dijon
  • 1,5 łyżeczki sosu Worcestershire
  • kilka kropli sosu tabasco
  • sól i biały pieprz
  • 1 pęczek dymki

 

Sposób przygotowania

Mięso umyj i osusz, pokrój w dużą kostkę (3 cm). Masło utrzyj z posiekanym czosnkiem, 75 ml jogurtu, musztardą, sosami Worcestershire i tabasco, solą oraz pieprzem. Mieszaniną posmaruj kawałki mięsa i odstaw pod przykryciem na 2 godziny w chłodne miejsce. Cebulki (szczypiorek odłóż do dekoracji) drobno posiekaj, połącz z resztą jogurtu, dopraw solą i pieprzem, wstaw do lodówki. Mięso nabij na szpadki i grilluj około 10 minut, obracając je co pewien czas. Podawaj z sosem jogurtowym posypanym posiekanym szczypiorem.

4 z 11
Fot. Łukasz Zandecki / Agencja Wyborcza.pl
Fot. Łukasz Zandecki / Agencja Wyborcza.pl

Pstrąg faszerowany

Do tego wielka miska zielonej sałaty. Albo pomidorów z cebulą. Pełnia szczęścia...

 

Składniki

  • cytryna
  • 3 plasterki boczku lub bekonu wysmażone na chrupko i pokruszone
  • 3 łyżki posiekanej natki
  • 1/2 łyżeczki różowego pieprzu
  • sól, świeżo zmielony czarny pieprz
  • 4 całe oczyszczone pstrągi
  • oliwa

 

Sposób przygotowania

Obierz cytrynę, miąższ pokrój na małe kawałeczki, wymieszaj z bekonem, natką, różowym pieprzem, szczyptą soli i mielonego czarnego pieprzu. Nafaszeruj pstrągi. Brzuchy ryb pospinaj wykałaczkami, a te obwiąż nicią. Oprósz solą i pieprzem, spryskaj oliwą, ułóż na natłuszczonym i rozgrzanym ruszcie grilla i piecz 12-14 minut. W połowie czasu grillowania delikatnie odwróć ryby na drugą stronę. Zdejmij z grilla, gdy zobaczysz, że mięso nie jest już przezroczyste i łatwo ustępuje pod naciskiem widelca.

5 z 11
Fot. Łukasz Zandecki / Agencja Wyborcza.pl
Fot. Łukasz Zandecki / Agencja Wyborcza.pl

Sola w foliowej kieszonce

Składniki

  • 60 dag filetów z soli
  • 1 łyżeczka przyprawy do ryb lub sól i biały pieprz
  • cytryny
  • 20 dag masła ziołowego lub czosnkowego

 

Sposób przygotowania

Filety natrzyj przyprawą do ryb, każdy ułóż na dużym kawałku folii posmarowanej masłem ziołowym lub czosnkowym. Pozostałe masło zetrzyj na wiórki i posyp nim ryby. Na każdym filecie ułóż plasterki cytryny. Złóż folię ponad rybą, tak aby powstała torebka. Wzmocnij jej brzegi, kilkakrotnie je zaginając. Przygotowane pakieciki z rybami ułóż na rozgrzanym grillu i piecz, aż w środku wytworzy się tyle pary, że zaczną przypominać poduszeczki.

6 z 11
Fot. Marcin Klaban
Fot. Marcin Klaban

Sałatka ryżowa z grillowanymi warzywami

(dla 4 osób)

 

Składniki

 

Sposób przygotowania

Ryż gotujemy na sypko zgodnie z opisem na opakowaniu. Grillujemy warzywa: paprykę pokrojoną w wąskie paski, plasterki bakłażana i cukinii. Gotowy ryż mieszamy z warzywami, pomidorkami przekrojonymi na połówki, doprawiamy solą i pieprzem. Sałatkę mieszamy z umytą i osuszoną rukolą, skrapiamy oliwą.

7 z 11
Fot. M&K Duklas / duklas.pl
Fot. M&K Duklas / duklas.pl

Szaszłyki warzywne

Sposób przygotowania

Warzywa (cukinie, bakłażany, papryki, pomidory, cebule, pieczarki, etc.) kroimy na grube plastry lub kawałki, mniejsze sztuki pozostawiamy w całości. Nabijamy je na szpadki (drewniane szpadki moczymy uprzednio w zimnej wodzie), dobierając je tak, aby na jednym patyczku znalazły się warzywa o zbliżonym czasie pieczenia. Skrapiamy oliwą. Większość warzyw pieczemy, obracając, przez 12-15 minut. Pomidorki czereśniowe pieczemy krócej, 8-10 minut, podobnie jak podgotowane ziemniaki. Warzywa można także wcześniej zamarynować w oliwie z dodatkiem ulubionych ziół, czosnku, soku z cytryny.

8 z 11
Fot. BBS
Fot. BBS

Grillowane warzywa

Składniki

 

Sposób przygotowania

Umyte ziemniaki oprószamy solą i pieprzem, skrapiamy oliwą i zawijamy wraz z gałązką rozmarynu w folię aluminiową. Opiekamy na ruszcie, sprawdzając widelcem, czy są miękkie. Brokuła płuczemy  i dzielimy na różyczki. Następnie skrapiamy go oliwą i opiekamy na ruszcie, aż zmięknie. Cukinie i bakłażana kroimy na podłużne plastry, smarujemy oliwą i grillu- jemy po kilka minut z każdej strony. Podajemy na sałatach skropionych oliwą, sokiem z cytryny i keczupem.

9 z 11
Fot. Łukasz Zandecki / Agencja Wyborcza.pl
Fot. Łukasz Zandecki / Agencja Wyborcza.pl

Grillowane faszerowane jabłka

Składniki

  • po 1/2 szklanki muesli
  • mąki i brązowego cukru
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 5-7 dag masła pokrojonego na kawałeczki
  • 1/2 szklanki posiekanych włoskich orzechów
  • 4 winne, przekrojone na połówki i bez gniazd nasiennych jabłka
  • 2 łyżki stopionego masła
  • 1/2 szklanki gęstej (36-proc.) śmietany

 

Sposób przygotowania

Wymieszaj muesli z mąką, brązowym cukrem i cynamonem. Dodaj masło, rozetrzyj palcami, tak aby powstała kruszonka. Dodaj orzechy i odłóż. Posmaruj jabłka (po stronie przecięcia) stopionym masłem. Grilluj 20 minut. W połowie czasu pieczenia odwróć owoce. Gotowe zdejmij z grilla i posyp cynamonowo-orzechową kruszonką. Grilluj jeszcze 6 minut, udekoruj śmietaną.

10 z 11
Fot. M&K Duklas / duklas.pl
Fot. M&K Duklas / duklas.pl

Grillowany bakłażan

Sposób przygotowania

Przecinamy warzywo wzdłuż na ćwiartki. Jeśli są duże, kroimy je na mniejsze kawałki. Skrapiamy olejem. Kładziemy na średnio rozgrzanym grillu. Pieczemy ok. 3 minut. Przekładamy na drugą stronę i dopiekamy 5-6 minut w chłodniejszej części grilla. Na końcu podpiekamy, układając bakłażany skórką do dołu, ok. 5 minut. Podajemy doprawione świeżo zmieloną solą morską z ziołami prowansalskimi.

11 z 11
Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl
Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl

Cykoria z serem pleśniowym

Składniki

  • 4 kolby cykorii
  • oliwa
  • ocet winny malinowy
  • sól i pieprz
  • 1 ser camembert pokrojony na plastry

 

Sposób przygotowania

Kolby cykorii pokrój wzdłuż na pół. Oliwę wymieszaj z octem, solą i pieprzem i skrop nią cykorię. Grilluj 3-5 minut, obracając w połowie pieczenia. Następnie połóż na cykoriach plastry camemberta i grilluj, dopóki ser nie zacznie się topić. Serwuj na gorąco, najlepiej z grzankami z białego pieczywa.

Więcej na ten temat: dania z grilla, dieta, kurczak pieczony, warzywa