Konkretne kanapki z dodatkiem sałatki

Materiały prasowe
Kanapki mają tę cudowną zaletę, że zawsze nam smakują. Domatorzy i mogą rozsypywać okruchy w łóżku, zabiegani niech zabiorą kanapki ze sobą,  dodadzą im sił w przerwie od pracy. Zebraliśmy kilka świetnych przepisów na przekąski. Sprawdź sama
Fot. Marcin Klaban Fot. Marcin Klaban

Kanapka z rostbefem

(dla 2 osób)

 

Składniki

 

Sposób przygotowania

Rostbef nacieramy posiekanym rozmarynem, solą, pieprzem i łyżką oliwy. Smażymy na 2 łyżkach oliwy po 4 minuty z każdej strony, nacieramy musztardą i odstawiamy na kilka minut. Rozcinamy wzdłuż bagietkę, smarujemy resztą oliwy i majonezem, układamy rukolę oraz pokrojone pomidorki. Rostbef kroimy w cienkie plasterki, układamy na bagietce i skrapiamy sokami, które wypłynęły z mięsa. Na wierzch kładziemy plasterki brie i trochę pesto.

Fot. Marcin Klaban

 

Więcej przepisów ze świeżą rukolą znajdziecie na stronie Fit&Easy

Fit&Easy

Fot. Materiały prasowe

1
Fot. Marcin Kiełbiewski Fot. Marcin Kiełbiewski

Kanapki z rukolą, indykiem i niebieskim serem

Składniki

  • 2 duże (po 25-30 dag) pokrojone w krążki czerwone cebule
  • 1,5 łyżki oliwy
  • 3-4 łyżki czerwonego octu winnego
  • sól
  • pieprz
  • 15 dag rukoli Fit&Easy
  • 3/4 szklanki majonezu
  • 4 ciabatty pokrojone w ćwiartki
  • 40 dag pokrojonej w cienkie plastry, wędzonej piersi indyka
  • 3/4 szklanki pokruszonego niebieskiego sera pleśniowego

 

Sposób przygotowania

Cebulę smażymy lekko na oliwie. Zdejmujemy z ognia, wlewamy ocet, przyprawiamy solą i pieprzem. Siekamy tyle rukoli, by uzyskać 1 szklankę. Mieszamy z majonezem, smarujemy połówki bułek. Na czterech bułkach układamy indyka, posypujemy serem, cebulą i pozostałymi liśćmi rukoli. Przykrywamy połówkami bułki. Odkładamy, aby smaki się przegryzły.

Więcej przepisów na znajdziecie na stronie Fit&Easy

Fit&Easy

Fot. Materiały prasowe

2
Fot. Marcin Klaban / Agencja Gazeta Fot. Marcin Klaban / Agencja Gazeta

Z pieczoną kaczką, oscypkiem i żurawiną

(dla 2-3 osób)

 

Składniki

 

Sposób przygotowania

Nacinamy w kratkę skórę kaczki, a następnie skórą do dołu smażymy przez 5 min na rozgrzanej patelni (bez tłuszczu), sukcesywnie odlewając wytapiający się tłuszcz, który później możemy wykorzystać do pieczenia ziemniaków. Następnie pieczemy filet w temp. 160°C przez 30 min. Kroimy solidne kromki chleba, kładziemy na nich cienko pokrojone plasterki kaczki, oscypek, żurawinę i rukolę.

Więcej przepisów ze świeżą rukolą znajdziecie na stronie Fit&Easy

Fit&Easy

Fot. Materiały prasowe

3
Fot. Marcin Klaban Fot. Marcin Klaban

Kanapki BLT z jajkiem

BLT to skrót od ang. bacon, lettuce, tomato (bekon, sałata, pomidor). Moja wersja nieco różni się od klasycznej - przyrządziłem kanapkę z dwustronnie obsmażonym jajkiem.

 

(dla 4 osób)

Składniki

  • 8 kromek chleba tostowego
  • jajka
  • 4 plasterki boczku
  • 8 plasterków żółtego sera
  • 2 łyżki musztardy
  • 2 łyżki pikli lub majonezu
  • liście sałaty Fit&Easy
  • pomidory

Sposób przygotowania

Chleb opiekamy w tosterze. Smażymy jajka sadzone z dwóch stron. Boczek podsmażamy przez kilka minut na chrupko. Każdą kromkę smarujemy musztardą i majonezem (lub obkładamy piklami).

Na to kładziemy jajko sadzone, boczek, liść umytej i osuszonej sałaty, żółty ser oraz plasterek pomidora. Przykrywamy drugim tostem, lekko przyciskamy i kroimy po przekątnej na pół. Najlepiej smakują na ciepło.

Więcej przepisów ze świeżą sałatką znajdziecie na stronie Fit&Easy

Fit&Easy

Fot. Materiały prasowe

4
Fot. Marcin Klaban Fot. Marcin Klaban

Burger z wołowina i serem cheddar

(dla 4 osób)

 

Składniki

 

Sos:

  • 1 łyżka keczupu
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka soku z cytryny

 

Sposób przygotowania

Mięso mieszamy z musztardą, sosem Worcestershire, doprawiamy solą i pieprzem. Zwilżonymi dłońmi formuje my 4 płaskie kotlety. Wkładamy do lodówki na co najmniej 15 minut, aby stały się zwarte. Przygotowujemy sos, mieszając wszystkie składniki, aż otrzymamy gęstą emulsję. Wkładamy bułki do piekarnika, na kilka minut, aby się podgrzały. W tym czasie rozgrzewamy na patelni oliwę i smażymy kotlety, lekko przyciskając łopatką, aby nie napęczniały i się przypiekły. Smażone 2 minuty z każdej strony będą lekko krwiste; 4-5 minut - całkowicie ścięte. Po odwróceniu kotletów na każdym układamy plasterek sera, czekając chwilę, aż się lekko rozpuści (można wtedy przykryć patelnię pokrywką). Bułki rozcinamy na pół. Obie połówki smarujemy sosem. Na dolnej układamy liść sałaty, plasterek pomidora oraz burgera z serem. Przykrywamy górną połówką i podajemy. Można też włożyć
do środka jajko sadzone (podsmażone z dwóch stron).

Fot. Marcin Klaban

Więcej przepisów ze świeżą sałatą znajdziecie na stronie Fit&Easy

Fit&Easy

Fot. Materiały prasowe

5
Więcej na ten temat: fit&easy, kanapki, sałata