Szybkie sałatki z owocami
Sałatki Fit&Easy Sałata z figami (Fot. Materiały prasowe)
Sałatka Waldorf
dla 4 osób
Składniki
- 1 opakowanie sałat
- 10 g orzechów włoskich
- 20 g rodzynek
- 1 czerwone jabłko
- 100 g czerwonych winogron
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 50 g sera pleśniowego niebieskiego
- jogurt naturalny
- bazylia
- szczypta soli, pieprzu
Przygotowanie:
Zawartość opakowania sałat wysyp do salaterki. Winogrona umyj, przekrój na pół i usuń z nich pestki. Umyj jabłko, przekrój na pół, usuń z niego gniazdo nasienne, a następnie pokrój na cienkie plasterki. Dodaj wraz z orzechami i rodzynki do sałaty. Na całość rozkrusz ser pleśniowy.
Sos: jogurt naturalny wymieszaj z posiekaną bazylią, szczyptą pieprzu i soli . Wszystkie składniki sałatki dokładnie wymieszaj z dresingiem i przełóż na talerze.
Sałatka z owocami granatu
Owoce granatu dodają tej sałatce niezwykłego słodkiego i orzeźwiającego aromatu, ale również wartości odżywczych.
Początkujący mogą mieć trochę zabawy z wydostaniem pestek z twardej łupiny, więc podaję prosty sposób:
- owoc przekrój delikatnie w poprzek
- przygotuj miseczkę
- weź jedną połówkę i uderzaj tępą stroną noża (lub drewnianą łopatką) w górną cześć owocu, ziarenka będą wypadać do podstawionej miseczki
(dla 2 osób)
Składniki
- 1 opakowanie mieszanki sałat
- 2 owoce granatu
- 200 g sera typu gorgonzola
- garść orzechów włoskich
- 1 łyżeczka płynnego miodu
- 1 cm korzenia imbiru
Przygotowanie:
Mieszankę sałat wysyp na talerz. Ser pokrój w kostkę i dodaj do sałaty. Owoce granatu umyj - z jednego wydrąż pestki i dodaj do kompozycji, a z drugiego owocu wyciśnij sok i dodaj do niego miód oraz starty korzeń imbiru. Wymieszaj dokładnie i tak przygotowanym sosem polej sałatkę. Całość posyp prażonymi orzechami włoskimi.
Sałata z figami
(dla 2 osób)
Składniki:
- 1 opakowanie mieszanki sałat
- 4 figi
- 200 g sera typu feta lub koziego
- 1 pierś z kurczaka
- garść orzechów nerkowca
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 cytryna
- 1 łyżka sosu sojowego
- przyprawy do smaku: sól, pieprz, imbir (korzeń)
Przygotowanie:
Umytą i osuszoną pierś z kurczaka kroimy w paseczki, nacieramy sosem sojowym i dodajemy przyprawy, Ostawiamy na 15 min., a następnie smażymy na patelni grillowej. Na płaskim talerzu układamy kolejno: mieszankę sałat, przestygnięte kawałki kurczaka, umyte i pokrojone na ćwiartki figi oraz ser pokrojony w kostkę. Całość posypujemy prażonymi orzechami i polewamy sosem przygotowanym na bazie oliwy z oliwek, soku z cytryny i przypraw.
Sałatka z papryką
dla 2 osób
Składniki:
1 opakowanie sałat
1 papryka zielona
1 papryka żółta
1 cebula
Kilka zielonych oliwek
1 ogórek konserwowy
ser lazur niebieski
Sos:
1/3 szklanki oliwy z oliwek
1 ząbek czosnku
1/4 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
pieprz
sok z jednej cytryny
1 łyżka musztardy
Przygotowanie:
Paprykę rozkrój na pół, wytnij gniazda nasienne, pokrój na cienkie półkrążki. Podobnie skrój cebulę. Ogórka pokrój w kostkę. Wszystkie warzywa przełóż do salaterki, lekko wymieszaj je wraz z sałatą i pokrojonym w drobną kostkę serem Lazur.
Sos: 1/3 szklanki oliwy z oliwek zmieszaj z 2 łyżkami zalewy z oliwek, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, cukier, pieprz, musztardę oraz sok z cytryny. Dokładnie wymieszaj.
Warzywa ułożone na salaterce polej sosem na chwilę przed podaniem.
Orzeźwiająca sałatka z gruszkami
(dla 2 osób)
Składniki:
- 1 opakowanie sałat Fit&Easy PARTY
- 2 gruszki
- garść orzechów włoskich
- smażona skórka pomarańczowa
- 2 łyżki miodu płynnego
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 łyżki posiekanej świeżej mięty
- Przyprawy: świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotowanie:
Gruszki umyj, obierz, przekrój, usuń gniazda nasienne, pokrój w ósemki i polej sokiem z cytryny, żeby nie ściemniały. Sok z cytryny dokładnie wymieszaj z miodem, dodaj szczyptę pieprzu. Sałatę wyłóż na płaski talerz, ułóż pokrojone gruszki, polej sosem, dodaj smażoną skórkę pomarańczową i posyp orzechami. Całość możesz ozdobić listkami mięty.
Sałatka z oscypkiem
(dla 2 osób)
Składniki:
- 1 opakowanie sałat
- 2 małe oscypki
- 100g różowych winogron
- 1 łyżka prażonych pestek dyni
- sos vinaigrette
Przygotowanie:
Ser przekrój na pół i wstaw na grilla lub do piekarnika. Sałatę wysyp na talerz i polej sosem vinaigrette. Dodaj plastry sera i winogrona. Całość posyp prażonymi pestkami słonecznika.