Gotuj szybko zimą - 3 zdrowe dania z sezonowych składników

Dominika Wójciak
Sałatka z czerwonej kapusty z jabłkiem i komosą ryżową

Sałatka z czerwonej kapusty z jabłkiem i komosą ryżową (fot. Dominika Wójciak)

Co miesiąc Dominika Wójciak przygotowuje dla was trzy przepisy z sezonowych składników. W zimie sięgnij po komosę, jabłka, orzechy włoskie i czerwoną kapustę. Dodaj do nich miód i ocet balsamiczny, a w przypadku sałatek nie zapomnij o zdrowej natce pietruszki. Z takim składnikami w menu żadne przeziębienia ci niegroźne.
1 z 3
fot. Dominka Wójciak
fot. Dominka Wójciak

Gotuj szybko na początku roku

Co miesiąc Dominika Wójciak przygotowuje dla was trzy przepisy z sezonowych składników. W zimie sięgnij po komosę, jabłka, orzechy włoskie i czerwoną kapustę. Dodaj do nich miód i ocet balsamiczny, a w przypadku sałatek nie zapomnij o zdrowej natce pietruszki. Z takim składnikami w menu żadne przeziębienia ci niegroźne.

Jabłka zapiekane z komosa ryżową

(dla 4 osób, przygotowanie: 45 minut)

4 duże, twarde jabłka (rubin, idared, jonagold, ligol)
160 g komosy ryżowej, ugotowanej
2 łyżki orzechów włoskich

Dodatki:
2 łyżki masła
2 łyżki suszonej żurawiny
łyżka miodu
4 łyżeczki płatków róży z cukrem
lub konfitury z płatków róży
4 laski cynamonu

Jabłka myjemy, wydrążamy gniazda nasienne uważając, by nie przebić skórki. Łyżeczką pogłębiamy otwór, żeby zmieścić więcej farszu. Na maśle podprażamy ugotowaną komosę ryżową z posiekanymi orzechami włoskimi i żurawiną. Dodajemy miód, mieszamy i podgrzewamy, aż płyn odparuje (komosę możemy zostawić w całości lub zmiksować). Jabłka nadziewamy konfiturą różaną i komosą, wsuwamy laskę cynamonu. Każde jabłko owijamy papierem do pieczenia. Pieczemy 30 minut w 200 st.

2 z 3
fot. Dominika Wójciak
fot. Dominika Wójciak

Pieczone steki kapuściane z komosą ryżową i jabłkiem

(dla 4 osób, przygotowanie: 35 minut)

czerwona kapusta
duże jabłko
220 g komosy ryżowej, ugotowanej
pęczek posiekanej natki pietruszki
2 łyżki orzechów włoskich

Dodatki:
4 łyżki oleju rzepakowego
2 łyżki octu balsamicznego
4 łyżki oliwy
2-3 łyżki soku z cytryny
sól, pieprz

Kapustę kroimy na 4 plastry grubości ok. 1 i 1/2 cm. Każdy plaster nacieramy mieszanką oleju i octu balsamicznego. Oprószamy solą i pieprzem, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy drugim arkuszem papieru i wkładamy na 20 minut do piekarnika rozgrzanego do 200 st. Zdejmujemy wierzchni papier i dopiekamy jeszcze 10 minut. Jabłko myjemy, kroimy w kostkę (kawałek zostawiamy do dekoracji). Mieszamy z komosą ryżową, natką, oliwą i sokiem z cytryny. Przyprawiamy solą i pieprzem. Gorące kapuściane steki podajemy posypane komosą i posiekanymi orzechami. Dekorujemy jabłkiem.

3 z 3
fot. Dominika Wójciak
fot. Dominika Wójciak

Sałatka z czerwonej kapusty z jabłkiem i komosą ryżową

(dla 4 osób, przygotowanie: 20 minut)

1/2 główki czerwonej kapusty
duże kwaskowe jabłko (szara reneta, ligol, antonówka)
120 g komosy ryżowej, ugotowanej
pęczek posiekanej natki pietruszki
80 g posiekanych orzechów włoskich

Dodatki:
2 łyżki octu winnego
120 g ugotowanej brązowej soczewicy
4 łyżki oliwy
sól, pieprz

Kapustę czyścimy z wierzchnich liści i szatkujemy, najlepiej na mandolinie. Solimy, dodajemy ocet winny i dokładnie mieszamy. Odstawiamy, by kapusta zmiękła. Jabłko myjemy, kroimy w słupki. Dodajemy do kapusty razem z komosą ryżową, soczewicą, natką i oliwą. Dokładnie mieszamy, przyprawiamy pieprzem i solą. Posypujemy orzechami.