Szybko, szybko w październiku

Dominika Wójciak
pieczone marchewki z pęczakiem i miodem

pieczone marchewki z pęczakiem i miodem (fot. Dominika Wójciak)

W październiku królują marchewka, śliwki, pęczak, ziarna słonecznika, miód. Dominika Wójciak wyczarowała z nich prawdziwe cudeńka.
1 z 3
fot. Dominika Wójciak
fot. Dominika Wójciak

Marchewkowy pudding z pęczaku i karmelizowane śliwki

Dla 4 osób, Przygotowanie: 60 minut

  • 140 g pęczaku, moczonego przez noc
  • 2 marchewki
  • 2 łyżki miodu
  • 8-12 śliwek węgierek
  • 2 łyżki uprażonych ziaren słonecznika
  • Dodatki:
  • 750 ml pełnotłustego mleka
  • 2 łyżki masła
  • sól

Pęczak płuczemy na sicie. Marchewki obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Łyżkę miodu rozgrzewamy z łyżką masła w rondelku. Wrzucamy marchewkę, smażymy 3 minuty. Dodajemy pęczak, mieszamy, smażymy 3 minuty. Dodajemy mleko i 1/4 łyżeczki soli, doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy na małym ogniu 30-40 minut, aż pęczak wchłonie płyn i będzie ugotowany al dente (jeśli pudding jest zbyt gesty, pod koniec gotowania dolewamy trochę mleka).

Śliwki myjemy, kroimy na połówki i usuwamy pestki. Na patelni lub w rondelku rozgrzewamy pozostałe masło z miodem. Kiedy powstały syrop zacznie bulgotać, wrzucamy śliwki i karmelizujemy, aż owoce puszczą sok i obtoczą się gęstym maślano-miodowym syropem. Uważamy przy tym, by śliwki się nie rozpadły. Każdą porcję puddingu marchewkowego podajemy ze śliwkami, skrapiamy obficie miodowym syropem i posypujemy prażonym słonecznikiem.

Uwaga: Zamiast marchewki możemy wykorzystać np. pasternak albo dynię. Poza sezonem węgierki warto wymienić na jabłka lub gruszki.

2 z 3
fot. Dominika Wójciak
fot. Dominika Wójciak

Marchewkowa pasta do chleba z majerankiem i słonecznikiem

Dla 6-8 osób, Przygotowanie: 35 minut

  • 5 marchewek
  • 100 g ziaren słonecznika
  • Dodatki:
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • łyżeczka suszonego majeranku
  • sól

Marchewki i czosnek obieramy, kroimy w plasterki. Czosnek przekładamy do garnka razem z masłem i podgrzewamy, aż zacznie pachnieć. Dodajemy marchewki, 1/2 łyżeczki soli i smażymy 5 minut.

Dolewamy 100 ml wody, przykrywamy garnek i dusimy marchewki do miękkości. 

Piekarnik rozgrzewamy do 160 st. Słonecznik wysypujemy na blachę i prażymy 20 minut w piekarniku. Maślane marchewki miksujemy na pastę z uprażonym słonecznikiem. Przyprawiamy majerankiem. Podajemy jako pastę do chleba. 

3 z 3
fot. Dominika Wójciak
fot. Dominika Wójciak

Pieczone marchewki z pęczakiem i miodem

Dla 4-6 osób, Przygotowanie: 50 minut

  • 100 g pęczaku, moczonego w wodzie przez noc 
  • 8-10 marchewek
  • 10 śliwek węgierek
  • łyżka miodu
  • 4 łyżki prażonych ziaren słonecznika
  • Dodatki:
  • 4 łyżki oleju słonecznikowego z pierwszego tłoczenia
  • łyżeczka suszonego majeranku
  • pęczek natki pietruszki
  • sól

Pęczak płuczemy, zalewamy zimną wodą, dodajemy 1/2 łyżeczki soli i gotujemy al dente 15-20 minut. Odcedzamy i mieszamy z 2 łyżkami oleju. Marchewki obieramy i kroimy w podłużne słupki (jak frytki). Węgierki myjemy, kroimy na połówki i usuwamy pestki. W naczyniu do zapiekania układamy marchewki i śliwki. Dodajemy 2 szczypty soli, majeranek, miód i pozostały olej. Dokładnie mieszamy dłońmi i wstawiamy na 30-40 minut do piekarnika rozgrzanego do 200 st. (marchewki mają być upieczone, ale wciąż lekko chrupiące). W trakcie pieczenia składniki delikatnie mieszamy, by marchewki równomiernie obtaczały się w sokach. Mieszamy je z pęczakiem. Posypujemy grubo posiekaną natką i prażonym słonecznikiem.