Rodzinny obiad - przez żołądek do serca

Samar Khanafer-Gniadek
wieniec drożdżowy

wieniec drożdżowy (fot. Miód Malina Studio)

W domu sformułowanie "przez żołądek do serca" nabiera niezwykłej mocy. Dania, jedzone w gronie najbliższych, smakują najlepiej.
1 z 5
fot. Miód Malina Studio
fot. Miód Malina Studio

Rodzinny obiad - przez żołądek do serca

W domu sformułowanie "przez żołądek do serca" nabiera niezwykłej mocy. Dania, jedzone w gronie najbliższych, smakują najlepiej.

Cytrynowy kurczak pieczony z warzywami

  • 2 ząbki czosnku,
  • 3 łyżki oliwy,
  • 2-3 łyżki jogurtu,
  • sok z 1/2 cytryny,
  • skórka otarta z 1/2 cytryny,
  • łyżeczka mielonej kolendry,
  • kilka gałązek świeżego rozmarynu lub tymianku,
  • 3-4 pojedyncze piersi kurczaka zagrodowego,
  • wybrane warzywa: ziemniaki, bataty, cukinia, papryka, marchew, dynia,
  • 2 cytryny (opcjonalnie),
  • sól i pieprz

Czosnek drobno siekamy i mieszamy z 2 łyżkami oliwy, jogurtem, sokiem i skórką otartą z cytryny, szczyptą soli i pieprzu, kolendrą i posiekanym rozmarynem. Do marynaty wkładamy kurczaka minimum na godzinę, a najlepiej na noc. Warzywa obieramy i kroimy na małe kawałki. Delikatnie solimy i skrapiamy oliwą. Opcjonalnie kurczaka przykrywamy plasterkami cytryny. Pieczemy 20-30 minut w naczyniu żaaroodpornym w 180 st. Po upieczeniu dajemy mięsu odpocząć 5 minut nim je pokroimy.

2 z 5
fot. Miód Malina Studio
fot. Miód Malina Studio

Burgery z soczewicy z majonezem z awokado i sezonowymi warzywami

  • 200 g zielonej lub czerwonej soczewicy,
  • 1/3 selera,
  • marchewka,
  • mała cebula,
  • 2 łyżki oliwy,
  • po łyżeczce: mielonego kuminu, mielonej kolendry,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
    szczypta papryki wędzonej,
  • łyżeczka koncentratu pomidorowego,
  • 3-4 łyżki mielonych pestek słonecznika lub tartej bułki,
  • pęczek natki pietruszki lub kolendry,
  • 2 dojrzałe awokado,sok z 1/2 cytryny lub limonki,
  • 3-4 łyżki jogurtu naturalnego,
  • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry,
  • 1/2 małej czerwonej cebuli,
  • świeże lub pieczone warzywa i pikle
    4 bułki (najlepiej pełnoziarniste),
  • sosy i smarowidła: ketchup, ajwar, hummus, baba ghanoush,
  • sól i pieprz

Soczewicę gotujemy do miękkości wraz z pokrojonym na małe kawałki selerem i marchewką, w lekko osolonej wodzie. Cebulkę podsmażamy na oliwie, dodajemy czosnek i smażymy całość 2 minuty. Wszystkie składniki blendujemy lub mielemy w maszynce do mielenia mięsa. Dodajemy przyprawy, posiekane świeże zioła i koncentrat. Z masy lepimy kulki, delikatnie je spłaszczamy i pieczemy 20-30 minut (w zależności od wielkości burgerów) w piekarniku rozgrzanym do 200 st. W tym czasie przygotowujemy majonez z awokado: obieramy je i rozgniatamy wraz z solą, sokiem z cytryny i jogurtem. Kiedy majonez jest idealnie kremowy, mieszamy go z posiekaną czerwoną cebulą. Na koniec wkładamy do piekarnika na 2 minuty przekrojone na pół bułki, aby były ciepłe i chrupiące. Składamy burgery: dół bułki smarujemy majonezem z awokado, następnie układamy sałatę, burgera i ulubione warzywa (surowe, pieczone, grillowane, pikle) oraz sos (ketchup,ajwar, hummus, baba ghanoush).

3 z 5
fot. Miód Malina Studio
fot. Miód Malina Studio

Pieczony kalafior w sosie sezamowym z granatem i kolendrą

  • kalafior,
  • oliwa,
  • łyżeczka kuminu,
  • 3-4 łyżki tahiny (pasty sezamowej),
  • cytryna,
  • granat,
  • pęczek świeżej kolendry,
  • sól,
  • pieprz

Kalafior skrapiamy oliwą, posypujemy solą, kuminem i pieczemy 20 minut w temperaturze 200 st. W tym czasie mieszamy tahinę z sokiem cytryny, szczyptą pieprzu i niewielką ilością niegazowanej wody. Sos wylewamy na kalafiora i pieczemy jeszcze 10 minut. Po wyjęciu z piekarnika posypujemy go pestkami z granatu i posiekaną kolendrą.

4 z 5
fot. Miód Malina Studio
fot. Miód Malina Studio

Makaron z duszonym bakłażanem, pomidorami i ricottą

  • duży bakłażan,
  • oliwa,
  • mała cebula,
  • pomidory krojone w puszce,
  • 300 ml passaty pomidorowej,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1/2 łyżeczki suszonej bazylii,
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano,
  • szczypta cynamonu,
  • 250 g serka ricotta,
  • opakowanie makaronu (typu casarecce, rurki, świderki),
  • sól i pieprz,
  • Do posypania:parmezan, świeża bazylia, płatki chili

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 st. Bakłażan myjemy i kroimy w grubą kostkę, delikatnie solimy i skrapiamy oliwą. Pieczemy 20 minut w piekarniku, aż będzie miękki i rumiany. Na niewielkiej ilości oliwy podsmażamy cebulkę pokrojoną w drobną kostkę. Po 2-3 minutach dodajemy pomidory oraz passatę. Do sosu dodajemy pieczony bakłażan i dusimy 10 minut. Na sam koniec dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek (lub drobno posiekany), bazylię, oregano, cynamon, połowę ricotty i dusimy jeszcze 5 minuty. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Gotowy makaron mieszamy z sosem i wykładamy do głębokiego naczynia. Wykładamy pozostałą część ricotty, obficie posypujemy parmezanem, świeżą bazylią i skrapiamy oliwą. Podajemy gorące. Opcjonalnie można na talerzu doprawić płatkami chili.

5 z 5
fot. Miód Malina Studio
fot. Miód Malina Studio

Wieniec drożdżowy

  • 125 ml ciepłego mleka,
  • 15 g świeżych drożdży,
  • 3 łyżka cukru (brązowego, białego lub ksylitolu),
  • 330-350 g mąki,
  • 2 łyżki roztopionego masła,
  • żółtko,
  • szczypta soli,

Masa daktylowa:

  • 200 g daktyli suszonych,
  • 100 g obranych pistacji,
  • 2 łyżki wody różanej,

Masa cynamonowa:

  • 100 g rozpuszczonego masła
  • 4 łyżki cukru
  • 3 łyżeczki cynamonu

Na ciasto mieszamy lekko ciepłe mleko, drożdże oraz cukier i odstawiamy na kilka minut. Drożdże powinny zacząć się pienić. Dodajemy pozostałe składniki ciasta, mieszamy drewnianą łyżką, zagniatamy dłonią, powoli podsypując mąką, aż ciasto przestanie się kleić. Formujemy kulę, wkładamy ją do miski wysmarowanej oliwą, przykrywamy i odstawiamy do ciepłego miejsca na godzinę, aby ciasto podwoiło objętość. Rozgrzewamy piekarnik do 170 st. Na masę daktylową rozgotowujemy daktyle w niewielkiej ilości wody, dodajemy wodę różaną i blendujemy na gładką masę. Mieszamy z posiekanymi pistacjami. Na masę cynamonową mieszamy wszystkie składniki. Przekładamy ciasto na posypaną mąką powierzchnię i rozwałkowujemy na grubość około 1 cm i smarujemy jedną z mas: daktylową lub cynamonową. Ciasto kroimy wzdłuż na pół, zwijamy je w ruloniki. Jeszcze raz kroimy wzdłuż i zaczynamy przekładać jedną część nad drugą, przecięciem do góry. Formujemy okrąg i zlepiamy końce. Przekładamy ciasto na blachę do pieczenia, smarujemy wierzch drugą masą. Pieczemy przez 25-35 minut.