Chałka, czyli warkocz z kruszonką - przepis podstawowy i kilka pomysłów na to, co zrobić, gdy sczerstwieje

Honorata Piwowarska
Chałka

Chałka (Natalia Nowak-Bratek)

Jeśli chcemy doszukiwać się wad, to jedną ma: długo wyrasta. Ale nie powinno nas to zniechęcać. Zapach chałki po upieczeniu nie ma sobie równych. A jeśli przypadkiem sczerstwieje, okaże się, że można z niej zrobić pyszne desery.
1 z 6
Natalia Nowak-Bratek
Natalia Nowak-Bratek

Chałka, czyli warkocz z kruszonką - przepis podstawowy i kilka pomysłów na to, co zrobić, gdy sczerstwieje

Jeśli chcemy doszukiwać się wad, to jedną ma: długo wyrasta. Ale nie powinno nas to zniechęcać. Zapach chałki po upieczeniu nie ma sobie równych. A jeśli przypadkiem sczerstwieje, okaże się, że można z niej zrobić pyszne desery.

Chałka

Na 2 duże chałki
Przygotowanie: 75 minut

50 g masła
20 g świeżych drożdży
80 g cukru
450-500 g mąki
op. cukru waniliowego
szczypta soli
jajko
3 żółtka
150 ml mleka

Kruszonka:
50 g mąki
25 g masła
łyżka cukru

Masło topimy, studzimy. Drożdże ucieramy z łyżeczką cukru. Resztę cukru mieszamy z mąką, cukrem waniliowym i solą. Dodajemy jajko i 2 żółtka, drożdże, masło i letnie mleko. Wyrabiamy elastyczne ciasto ok. 10 minut (powinno być gęste i lepkie). Wkładamy do natłuszczonej miski, przykrywamy folią do żywności i odstawiamy w ciepłe miejsce, aż podwoi objętość. Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy, dzielimy na 6 części. Z każdej formujemy wałek, po 3 wałki splatamy jak warkocz. Chałkę układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i odstawiamy w ciepłe miejsce by podrosła. Kruszonka: zimne masło zagniatamy z mąką i cukrem na kruszonkę o konsystencji mokrego piasku. Posypujemy chałkę. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 190 st., pieczemy ok. 35 minut (przykrywamy folią, jeśli zacznie się spiekać).

Chałkę zamiast z kruszonką możemy przygotować z makiem, sezamem, a nawet gruboziarnistą solą.

2 z 6
Natalia Nowak-Bratek
Natalia Nowak-Bratek

Szaszłyki z chałki i moreli

Dla 4 osób
Przygotowanie: 30 minut

laska wanilii
70 ml mleka
2 łyżki cukru
jajko
350 g czerstwej chałki
300 g moreli
olej
sos czekoladowy*

Laskę wanilii rozcinamy na pół, wydrążamy miąższ i miksujemy go z mlekiem, cukrem i jajkiem. Odstawiamy na 30 minut. Chałkę kroimy w tej samej wielkości kostkę. Morele myjemy, suszymy, kroimy na kawałki wielkości chałki. Kostki chałki zanurzamy w waniliowej masie z każdej strony. Nabijamy na patyczki do szaszłyków na przemian z morelami. Szaszłyki smażymy na oleju po ok. 2 minuty z każdej strony. Podajemy z sosem czekoladowym.
* Sos czekoladowy: 200 g gorzkiej czekolady topimy w kąpieli wodnej. Zdejmujemy z ognia, mieszając, dodajemy 200 ml śmietany kremówki, a potem 30 g zimnego masła. Odstawiamy w chłodne miejsce (ale nie do lodówki, bo sos stwardnieje).

3 z 6
Natalia Nowak-Bratek
Natalia Nowak-Bratek

Pudding chałkowy z wiśniami w rumie

Dla 4 osób
Przygotowanie: 50 minut

300 g wiśni
kieliszek rumu
2 jajka
50 g cukru
150 g śmietany kremówki
150 g mleka
350 g czerstwej chałki
łyżka masła do formy

Wiśnie drylujemy, kroimy na pół, zalewamy rumem (możemy go zamienić na sok wyciśnięty z pomarańczy), odstawiamy na 10 minut. Jajka miksujemy z cukrem, śmietaną kremówką i mlekiem. Dodajemy wiśnie z rumem, mieszamy (dodatkowo możemy dodać łyżkę uprażonych płatków migdałowych).
Formę smarujemy masłem. Chałkę kroimy na kromki grubości ok. 1,5 cm, każdą smarujemy masłem i układamy w formie obok siebie tak, by lekko zachodziły na siebie. Zalewamy masą z wiśniami, odstawiamy na godzinę. Pieczemy ok. 35 minut w 180 st. Odstawiamy na 15-20 minut, by chałka wchłonęła zostający na spodzie formy sos.

4 z 6
Natalia Nowak-Bratek
Natalia Nowak-Bratek

Kulki z chałki w białej czekoladzie

Na ok. 25 kulek
Przygotowanie: 20 minut

250 g czerstwej chałki
100 g twarożku śmietankowego lub serka ricotta
75 g białej czekolady

Chałkę kroimy na kawałki, wkładamy do torebki foliowej, rozdrabniamy wałkiem. Dokładnie mieszamy z twarożkiem. Z masy formujemy kulki, w każdą wkładamy wykałaczkę. Wstawiamy na 30 minut do lodówki.
Białą czekoladę topimy w kąpieli wodnej, zanurzamy w niej kulki (nie muszą być równomiernie pokryte czekoladą). Układamy na papierze do pieczenia i gdy przestygną, wkładamy na godzinę do lodówki.

5 z 6
Natalia Nowak-Bratek
Natalia Nowak-Bratek

Francuskie tosty z chałki w kawie z karmelizowanymi brzoskwiniami

Dla 4 osób
Przygotowanie: 35 minut

400 ml mleka kokosowego lub mleka migdałowego*
4 jajka
30 ml świeżo zaparzonej mocnej kawy
100 g brązowego cukru
30 ml likieru migdałowego
400 g chałki
500 g brzoskwiń
100 g masła
łyżka oleju

Mleko kokosowe lub migdałowe miksujemy z jajkami i połową brązowego cukru. Pod koniec miksowania wlewamy kawę i likier migdałowy. Chałkę kroimy na grube kromki, układamy na tacy i zalewamy masą kokosową. Owijamy folią do żywności, wkładamy na 4 godziny do lodówki. Brzoskwinie myjemy, kroimy na kawałki. 60 g masła topimy na patelni, wkładamy brzoskwinie i smażymy kilka minut, mieszając. Posypujemy resztą brązowego cukru i karmelizujemy na małym ogniu. Resztę masła i olej rozgrzewamy na drugiej patelni, smażymy kromki chałki na złoty kolor z obydwu stron. Podajemy z brzoskwiniami.
*Mleko migdałowe: 300 g obranych migdałów miażdżymy, zalewamy 600 ml zimnej przegotowanej wody, wstawiamy na noc do lodówki. Miksujemy na jednolitą masę, cedzimy przez trzykrotnie złożoną gazę. Miąższ mocno odciskamy. Mleko należy zużyć w ciągu 2 dni. Miąższ, który został na gazie, jest znakomitym zagęstnikiem, np. do koktajli.

6 z 6
Natalia Nowak-Bratek
Natalia Nowak-Bratek

Babeczki chałkowe z czekoladą i czerwonymi porzeczkami

Dla 8 osób
Przygotowanie: 45 minut

400 ml mleka
100 g gęstej śmietany 22-proc.
350 g czerstwej chałki
szczypta mielonego anyżu
skórka otarta z pomarańczy
100 g gorzkiej czekolady
2 jajka
30 g cukru
300 g czerwonych porzeczek

Mleko podgrzewamy ze śmietaną. Chałkę kroimy w kostkę, wkładamy do miski, posypujemy anyżem i skórką otartą z pomarańczy. Polewamy mlekiem ze śmietaną, delikatnie mieszamy. Odstawiamy na 30 minut.
Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, mieszając. Jajka wbijamy do masy chałkowej, dodajemy stopioną czekoladę i dokładnie mieszamy (możemy także zmiksować). Ciastem napełniamy foremki do babeczek. Cukier wysypujemy na rozgrzaną patelnię, dodajemy obrane z łodyżek czerwone porzeczki, podgrzewamy, delikatnie mieszając, aż porzeczki się lekko skarmelizują. Posypujemy babeczki. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st., pieczemy 30 minut.

Więcej na ten temat: babeczki, ciasto, ciasto drożdżowe, owoce