Jak zrobić domowe ciasto francuskie? Przepis podstawowy i kilka inspiracji na jego wykorzystanie

Honorata Piwowarska
Ciasto francuskie nie jest może bardzo trudne, ale na pewno czasochłonne. Najpierw robimy ciasto podstawowe. Potem dodajemy do niego masło i wałkujemy sześć razy, schładzając po każdych dwóch seriach. Czy podejmie ktoś wyzwanie? Naprawdę warto. Gotowe domowe ciasto francuskie jest o niebo lepsze od tego ze sklepu. A zresztą - wypróbujcie nasz przepis!
fot. Natalia Nowak-Bratek fot. Natalia Nowak-Bratek

Jak zrobić domowe ciasto francuskie? Przepis podstawowy i kilka inspiracji na jego wykorzystanie

Ciasto francuskie nie jest może bardzo trudne, ale na pewno czasochłonne. Najpierw robimy ciasto podstawowe. Potem dodajemy do niego masło i wałkujemy sześć razy, schładzając po każdych dwóch seriach. Czy podejmie ktoś wyzwanie? Naprawdę warto. Gotowe domowe ciasto francuskie jest o niebo lepsze od tego ze sklepu. A zresztą - wypróbujcie nasz przepis!

Domowe ciasto francuskie

Na 1,25 kg ciasta
Przygotowanie: 60 minut

500 g mąki
375 g masła
2 łyżeczki soli

Mąkę przesiewamy na blat, robimy zagłębienie. 75 g masła topimy, studzimy. Do mąki wlewamy 250 ml zimnej wody i stopione masło, dodajemy sól. Mieszamy palcami, a potem wyrabiamy, aż ciasto będzie miało konsystencję ciasta pierogowego. Formujemy kulę, na wierzchu robimy dwa głębokie nacięcia. Owijamy w posypany mąką pergamin, wkładamy na 30 minut do lodówki. Ciasto wałkujemy na kwadrat grubości 2 cm. Następnie wałkujemy rogi, nadając mu kształt krzyża - na środku powinna pozostać grubsza warstwa ciasta. Na niej układamy resztę (300 g) miękkiego masła. Na masło nakładamy rogi ciasta, wałkujemy na prostokąt, nie rozciągając ciasta. Wkładamy na 30 minut do lodówki (składniki osiągną tę samą temperaturę i łatwiej się połączą). Wałkujemy na prostokąt o wymiarach 20 na 45 cm. Składamy - ciasto powinno mieć kształt kwadratu o trzech warstwach. Wałkowanie powtarzamy jeszcze pięć razy (w sumie sześć). Tak przygotowane ciasto po każdych dwóch powtórzeniach wkładamy na 30 minut do lodówki.

1
fot. Natalia Nowak-Bratek fot. Natalia Nowak-Bratek

Tartaletki z kozim serem i malinami

Dla 8 osób
Przygotowanie: 35 minut

250 g ciasta francuskiego
125 g koziego sera
150 g malin (możemy też użyć czarnych porzeczek lub jeżyn)
cukier trzcinowy

Ciasto francuskie wałkujemy, wycinamy 8 prostokątów. Na każdym układamy kawałek papieru do pieczenia tak, by zostawały centymetrowe brzegi ciasta. Na papierze układamy fasolę lub ceramiczne kuleczki do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st., pieczemy 8-10 minut (brzegi powinny lekko napęcznieć, nie powinny się zrumienić). Ser kozi rozdrabniamy (możemy go posypać szczyptą cukru pudru). Ciasto wyjmujemy, lekko studzimy, zdejmujemy papier z fasolą. Wnętrza prostokątów smarujemy kozim serem, posypujemy malinami i cukrem trzcinowym. Pieczemy 15 minut w tej samej temperaturze.

2
fot. Natalia Nowak-Bratek fot. Natalia Nowak-Bratek

Baklava z syropem cytrusowo-miętowym

Dla 8 osób
Przygotowanie: 55 minut

275 g ciasta francuskiego
60 g masła
150 g grubo zmielonych ulubionych orzechów
50 g grubo zmielonych migdałów
Syrop:,100 g miodu
łyżka soku z cytryny
skórka starta z cytryny
2 łyżki listków mięty

Ciasto dzielimy na trzy równe prostokąty. Jedną część lekko posypujemy mąką, wałkujemy na wielkość blaszki i wkładamy je do niej (blaszkę wykładamy papierem do pieczenia). Masło topimy, smarujemy ciasto w formie i posypujemy połową orzechów i migdałów. Układamy drugi kawałek rozwałkowanego ciasta, smarujemy masłem i posypujemy resztą orzechów. Przykrywamy rozwałkowanym ostatnim ciastem, dociskamy brzegi. Ostrym nożem kroimy baklavę na nieduże kawałki. Smarujemy resztą masła, wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 st., pieczemy 40 minut (przykrywamy pergaminem, jeśli wierzch zacznie się za bardzo rumienić). Syrop: do garnka wlewamy 100 ml wody, dodajemy resztę składników. Gotujemy 10 minut. Miętę wyjmujemy. Gorącym syropem polewamy upieczoną baklavę. Studzimy.

3
fot. Natalia Nowak-Bratek fot. Natalia Nowak-Bratek

Strudel z agrestem

Dla 10 osób
Przygotowanie: 60 minut

250 g i łyżka cukru,
750 g zielonego agrestu
250 g ciasta francuskiego
mąka do podsypania
4-5 łyżek zmielonych biszkoptów
roztrzepane jajko

Do garnka wsypujemy 250 g cukru, wlewamy 500 ml wody, doprowadzamy do wrzenia. Wsypujemy umyty agrest, gotujemy 5-8 minut. Studzimy, osączamy. Ciasto francuskie lekko posypujemy mąką, cienko wałkujemy. W poprzek ciasta zaznaczamy nożem trzy równe części. Środkową część posypujemy zmielonymi biszkoptami, układamy agrest. Przykrywamy jedną częścią ciasta, smarujemy roztrzepanym jajkiem. Przykrywamy pozostałą częścią ciasta, smarujemy jajkiem i posypujemy łyżką cukru. Pieczemy 30-40 minut w 200 st.

4
fot. Natalia Nowak-Bratek fot. Natalia Nowak-Bratek

Przekładaniec z kremem lawendowym

Składa się z trzech warstw ciasta francuskiego i dwóch warstw kremu. Jego francuska nazwa - millefeuille (wymawiamy ją milfej) - oznacza tysiąc płatków.

Dla 10 osób
Przygotowanie: 40 minut

300 g ciasta francuskiego,
gorzkie kakao do posypania,
Krem:
2 jajka
2 łyżki cukru
325 ml śmietany 36-proc.
pół laski wanilii
200 g gorzkiej czekolady
szczypta suszonych kwiatków lawendy

Ciasto wałkujemy na prostokąt o wymiarach 30 na 40 cm. Kroimy w paski szerokości 10 cm, a każdy pasek na cztery prostokąty. Układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, wstawiamy na 20 minut do lodówki. Pieczemy 10 minut w 200 st., następnie przykrywamy ciężką blachą, by ciastka nie wyrosły, i pieczemy na złoto jeszcze 10-12 minut. Studzimy. Krem: oddzielamy żółtka od białek. Żółtka wkładamy do miski, posypujemy cukrem. Ubijamy w kąpieli wodnej, aż masa będzie puszysta. W drugim rondelku gotujemy 125 g śmietany z wanilią. Lekko studzimy, wanilię wyjmujemy, a śmietanę łączymy z masą żółtkową. Dodajemy posiekaną czekoladę, mieszamy i ubijamy, aż masa będzie błyszcząca. Pozostałą śmietanę (200 ml) także ubijamy, łączymy z masą czekoladową i suszonymi kwiatkami lawendy. Kremem napełniamy worek cukierniczy, wyciskamy na 2/3 ciastek. Układamy po dwa na sobie i przykrywamy pozostałymi suchymi ciastkami. Posypujemy gorzkim kakao.

5
fot. Natalia Nowak-Bratek fot. Natalia Nowak-Bratek

Wieżyczki z lodami śmietankowo-balsamicznymi

Dla 10 osób
Przygotowanie: 50 minut

500 g ciasta francuskiego,
cukier puder
Lody:
250 g miałkiego cukru
3 łyżki octu balsamicznego
6 żółtek
500 ml mleka 3,2-proc.
125 śmietany 36-proc.

Lody: cukier wsypujemy do rondla o grubym dnie i podgrzewamy, aż zacznie się rozpuszczać, a następnie nabierze jasnobrązowego koloru (możemy dodać kilka łyżek wody). Dno rondla zanurzamy w zimnej wodzie, a gdy karmel się schłodzi, wlewamy ocet balsamiczny i mieszamy. Żółtka ucieramy na puszystą masę. Mleko i śmietanę doprowadzamy do wrzenia, wlewamy do żółtek, cały czas mieszając. Gdy składniki się połączą, przelewamy do rondla i stawiamy na ogniu, podgrzewamy, mieszając, aż masa zacznie gęstnieć. Studzimy. Mieszamy z karmelem i ubijamy w maszynce do lodów na gładką, kremową masę (jeśli nie mamy maszynki, w czasie mrożenia co godzinę lody musimy zmiksować). Masę przekładamy do formy i rozprowadzamy tak, by miała 4-5 cm grubości. Mrozimy ok. 6 godzin. Ciasto francuskie wałkujemy na grubość 3-4 mm (lub nieco grubiej). Układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, przykrywamy papierem i obciążamy drugą (ciężką) blaszką. Pieczemy 13 minut w 210 st. Wierzchnią blachę i papier zdejmujemy, ciasto posypujemy cukrem pudrem i pieczemy jeszcze 5 minut, aż się skarmelizuje. Studzimy, foremką wycinamy kółka lub inny kształt. Tą samą foremką wycinamy kółka z lodów. Wkładamy je między dwie warstwy ciasta, lekko dociskamy.

6