Chłodniki ze szparagów, botwinki, ogórków - najlepsze przepisy

Łukasz Żuchowski
Nie przegapcie szparagów i botwinki - czas na coś zimnego! Chłodnik to najlepszy przepis na zdrową ochłodę.
Fot. Agata Jakubowska/AG Fot. Agata Jakubowska/AG

Chłodniki ze szparagów, botwinki, ogórków - najlepsze przepisy

Nie przegapcie szparagów i botwinki - czas na coś zimnego! Chłodnik to najlepszy przepis na zdrową ochłodę.

Chłodnik szparagowy

Dla 4 osób
Przygotowanie: 60 minut
Oczekiwanie: 30 minut

30 ml oliwy extra virgin
2 cebule   
3 obrane ziemniaki    
2 ząbki czosnku     
1 l bulionu warzywnego
pęczek zielonych szparagów   
100 ml śmietanki 30-proc.   
sól, świeżo mielony pieprz
150 ml jogurtu greckiego    
pół cytryny

W garnku na rozgrzanej oliwie szklimy pokrojone w kostkę cebule, dodajemy ziemniaki, czosnek. Zalewamy bulionem, gotujemy, aż ziemniaki będą miękkie. Szparagi myjemy, odcinamy końce (z kwiatostanem), resztę szparagów gotujemy w bulionie 10 minut. Miksujemy i przecieramy przez sitko. Do kremu dodajemy pokrojone końce szparagów, śmietankę, sól, pieprz i sok z cytryny. Zagotowujemy, chłodzimy. Chłodnik podajemy z jogurtem i skórką otartą z cytryny.

1
Fot. Agata Jakubowska/AG Fot. Agata Jakubowska/AG

Chłodnik litewski z botwinki i ogórków małosolnych

Dla 4 osób
Przygotowanie: 30 minut
Oczekiwanie: 12 godz.

pęczek botwinki
4 łyżeczki cukru
sól
2 cytryny
4 małosolne ogórki
długi ogórek  
po pół pęczka rzodkiewki, koperku i szczypiorku  
ząbek czosnku
400 ml gęstego jogurtu naturalnego  
pieprz

Botwinkę myjemy, liście z łodygami kroimy na małe kawałki, buraczki obieramy, kroimy w kostkę. Botwinkę wkładamy do małej ilości gotującej się wody, dodajemy połowę cukru, sól. Gotujemy 5 minut, zakwaszamy sokiem z cytryn, odstawiamy z ognia i studzimy. Dodajemy pokrojone w kostkę ogórki i rzodkiewki, posiekany koper i szczypiorek, zmiażdżony czosnek. Dolewamy jogurt, mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem i resztą cukru. Odstawiamy do lodówki na 12 godzi. Podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo lub awokado.

2
Fot. Agata Jakubowska/AG Fot. Agata Jakubowska/AG

Wegański chłodnik z prażoną cieciorką

Dla 4 osób
Przygotowanie: 60 minut

3 ogórki   
50 ml pasty tahini   
sok z cytryny   
30 ml oliwy extra virgin   
po pół pęczka koperku, natki pietruszki i bazylii
2 ząbki czosnku    
sól morska, pieprz cayenne
puszka cieciorki (340 g)   
płaska łyżeczka kminu rzymskiego

Ogórki obieramy, kroimy w kostkę dodajemy tahini, sok z cytryny, oliwę, koperek, natkę, bazylię i czosnek. Wszystko miksujemy, przecieramy przez sitko o małych oczkach, doprawiamy solą i pieprzem. (ew. dolewamy trochę przegotowanej wody). Odstawiamy do lodówki. Odsączoną i osuszoną cieciorkę wysypujemy na blachę wyłożoną papierem pergaminowym, skrapiamy oliwą, posypujemy solą i kminem rzymskim. Pieczemy 15 minut w piekarniku nagrzanym do 150 st., aż cieciorka się zrumieni. Chłodnik podajemy posypany cieciorką i posiekanymi ziołami.

3
Fot. Agata Jakubowska/AG Fot. Agata Jakubowska/AG

Gazpacho

Dla 4 osób
Przygotowanie: 30 minut
Oczekiwanie: 30 minut

3 pomidory malinowe   
ogórek
mała czerwona cebula   
czerwona papryka   
1/4 papryczki chili
bez pestek   
30 ml octu winnego białego    
500 ml soku pomidorowego   
50 ml oliwy extra virgin   
2 ząbki czosnku    
kromka wiejskiego chleba bez skórki

Pomidory parzymy, obieramy ze skórki. Ogórki obieramy, wycinamy gniazda nasienne, kroimy w kostkę. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, paprykę i chili, skrapiamy octem winnym, odstawiamy. Gniazda nasienne z pomidorów i ogórków zalewamy sokiem pomidorowym i oliwą, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i pokruszone pieczywo, miksujemy. Płyn przelewamy przez sito do warzyw, doprawiamy solą i pieprzem, chłodzimy.

Zdjęcie ARTEHOME Podkładka na stół MC-4017-3 Zdjęcie Duża Podkładka na Stół Maitres Chocolatiers 610 Mait Zdjęcie Florentyna Podkładka na stół KWADRTATY BLUE 22864
ARTEHOME Podkładka na stół ... Duża Podkładka na Stół Mait... Florentyna Podkładka na stó...
Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > Sprawdź ceny >
źródło: Okazje.info
4
Więcej na ten temat: botwina, chłodnik, przepisy, szparagi, wiosna