Chłodniki ze szparagów, botwinki, ogórków - najlepsze przepisy

Łukasz Żuchowski
Nie przegapcie szparagów i botwinki - czas na coś zimnego! Chłodnik to najlepszy przepis na zdrową ochłodę.
Fot. Agata Jakubowska/AG Fot. Agata Jakubowska/AG

Chłodniki ze szparagów, botwinki, ogórków - najlepsze przepisy

Nie przegapcie szparagów i botwinki - czas na coś zimnego! Chłodnik to najlepszy przepis na zdrową ochłodę.

Chłodnik szparagowy

Dla 4 osób
Przygotowanie: 60 minut
Oczekiwanie: 30 minut

30 ml oliwy 
2 cebule   
3 obrane ziemniaki    
2 ząbki czosnku     
1 l bulionu warzywnego
pęczek zielonych szparagów   
100 ml śmietanki 30-proc.   
sól, świeżo mielony pieprz
150 ml jogurtu greckiego    
pół cytryny

W garnku na rozgrzanej oliwie szklimy pokrojone w kostkę cebule, dodajemy ziemniaki, czosnek. Zalewamy bulionem, gotujemy, aż ziemniaki będą miękkie. Szparagi myjemy, odcinamy końce (z kwiatostanem), resztę szparagów gotujemy w bulionie 10 minut. Miksujemy i przecieramy przez sitko. Do kremu dodajemy pokrojone końce szparagów, śmietankę, sól, pieprz i sok z cytryny. Zagotowujemy, chłodzimy. Chłodnik podajemy z jogurtem i skórką otartą z cytryny.

1
Fot. Agata Jakubowska/AG Fot. Agata Jakubowska/AG

Chłodnik litewski z botwinki i ogórków małosolnych

Dla 4 osób
Przygotowanie: 30 minut
Oczekiwanie: 12 godz.

pęczek botwinki
4 łyżeczki cukru
sól
2 cytryny
4 małosolne ogórki
długi ogórek  
po pół pęczka rzodkiewki, koperku i szczypiorku  
ząbek czosnku
400 ml gęstego jogurtu naturalnego  
pieprz

Botwinkę myjemy, liście z łodygami kroimy na małe kawałki, buraczki obieramy, kroimy w kostkę. Botwinkę wkładamy do małej ilości gotującej się wody, dodajemy połowę cukru, sól. Gotujemy 5 minut, zakwaszamy sokiem z cytryn, odstawiamy z ognia i studzimy. Dodajemy pokrojone w kostkę ogórki i rzodkiewki, posiekany koper i szczypiorek, zmiażdżony czosnek. Dolewamy jogurt, mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem i resztą cukru. Odstawiamy do lodówki na 12 godzi. Podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo lub awokado.

2
Fot. Agata Jakubowska/AG Fot. Agata Jakubowska/AG

Wegański chłodnik z prażoną cieciorką

Dla 4 osób
Przygotowanie: 60 minut

3 ogórki   
50 ml pasty sezamowej - tahina   
sok z cytryny   
30 ml oliwy 
po pół pęczka koperku, natki pietruszki i bazylii
2 ząbki czosnku    
sól morska, pieprz cayenne
puszka cieciorki (340 g)   
płaska łyżeczka kminu rzymskiego

Ogórki obieramy, kroimy w kostkę dodajemy tahini, sok z cytryny, oliwę, koperek, natkę, bazylię i czosnek. Wszystko miksujemy, przecieramy przez sitko o małych oczkach, doprawiamy solą i pieprzem. (ew. dolewamy trochę przegotowanej wody). Odstawiamy do lodówki. Odsączoną i osuszoną cieciorkę wysypujemy na blachę wyłożoną papierem pergaminowym, skrapiamy oliwą, posypujemy solą i kminem rzymskim. Pieczemy 15 minut w piekarniku nagrzanym do 150 st., aż cieciorka się zrumieni. Chłodnik podajemy posypany cieciorką i posiekanymi ziołami.

3
Fot. Agata Jakubowska/AG Fot. Agata Jakubowska/AG

Gazpacho

Dla 4 osób
Przygotowanie: 30 minut
Oczekiwanie: 30 minut

3 pomidory malinowe   
ogórek
mała czerwona cebula   
czerwona papryka   
1/4 papryczki chili
bez pestek   
30 ml octu winnego białego    
500 ml soku pomidorowego   
50 ml oliwy extra virgin   
2 ząbki czosnku    
kromka wiejskiego chleba bez skórki

Pomidory parzymy, obieramy ze skórki. Ogórki obieramy, wycinamy gniazda nasienne, kroimy w kostkę. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, paprykę i chili, skrapiamy octem winnym, odstawiamy. Gniazda nasienne z pomidorów i ogórków zalewamy sokiem pomidorowym i oliwą, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i pokruszone pieczywo, miksujemy. Płyn przelewamy przez sito do warzyw, doprawiamy solą i pieprzem, chłodzimy.

4
Więcej na ten temat: botwina, chłodnik, przepisy, szparagi, wiosna