Lekkość - przepisy "na zielono" ze szparagami, szpinakiem, bobem

przepisy: Honorata Piwowarska, Ewa Wagner
Zrobiło się zielono - czas obfitości nadszedł i rozpieszcza nas prostym smakiem natury. To dobry moment na lekkie dania! Mamy przepisy na sezon.
fot. masz.talerz fot. masz.talerz

Lekkość - przepisy "na zielono" ze szparagami, szpinakiem, bobem

Zrobiło się zielono - czas obfitości nadszedł i rozpieszcza nas prostym smakiem natury. To dobry moment na lekkie dania! Mamy przepisy na sezon.

Szparagi z indykiem i malinami

Dla 6 osób
Przygotowanie: 35 minut

450 g piersi indyka
4 ząbki czosnku
3 łyżeczki suszonego oregano
szczypta gałki muszkatołowej
3 łyżki oleju
1 kg zielonych szparagów
2 szalotki
500 g malin
kilka listków bazylii
2 łyżki ulubionych orzechów
2 łyżki oliwy
sól, pieprz
3 łyżki soku wyciśniętego z pomarańczy
łyżka octu balsamicznego
łyżka miodu

Mięso kroimy w drobną kostkę. Czosnek siekamy, mieszamy z oregano, gałką muszkatołową i olejem. Smarujemy indyka, dobrze mieszamy. Odstawiamy na 30 minut.
Szparagi myjemy, odcinamy twarde końce, kroimy wzdłuż na pół, a każdą połówkę na kilka kawałków. Szalotki obieramy i siekamy. Maliny przebieramy, łączymy z listkami bazylii.
Orzechy prażymy na suchej patelni, odkładamy. Na tej samej patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy szparagi i szalotki, obsmażamy ok. 10 minut. Doprawiamy solą, pieprzem. Polewamy sokiem z pomarańczy, octem balsamicznym i miodem, mieszamy. Na drugiej patelni (najlepiej grillowej) smażymy indyka. Przyprawiamy solą i pieprzem.
Szparagi wraz sosem z patelni łączymy z indykiem i orzechami, dodajemy maliny. Dodatkowo możemy posypać startym kozim serem.

Zdjęcie Altom Valdinox Modern. Komplet Garnków Aluminiowych Pink 8el Zdjęcie Ambition Komplet 5 Garnków ze Stali Nierdzewnej z Pokrywkami Vener 10el Zdjęcie Tadar Komplet Garnków z Pokrywkami Truskawki Białe 8el
Altom Valdinox Modern. Komp... Ambition Komplet 5 Garnków ... Tadar Komplet Garnków z Pok...
Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > Sprawdź ceny >
źródło: Okazje.info
1
fot. masz.talerz fot. masz.talerz

Tortilla z bobem i awokado

Dla 6 osób
Przygotowanie: 40 minut

awokado
oliwa
sok z cytryny
10 pomidorków koktajlowych
300 g bobu
kilka gałązek kolendry
pęczek rukoli
Tortille:
250 g mąki pełnoziarnistej pszennej
łyżeczka proszku do pieczenia
sól (najlepiej morska)
2 łyżki oliwy

Na tortille mąkę, proszek do pieczenia i szczyptę soli mieszamy. Dodajemy oliwę, mieszamy, a potem wyrabiamy ciasto, dolewając ok. 150 ml gorącej wody. Dokładnie zagniatamy ciasto około 5 minut, odstawiamy na pół godziny. Dzielimy na 6 części, każdą wałkujemy. Placki smażymy na suchej patelni około 30 sekund z każdej strony. Usmażone placki przykrywamy wilgotną ściereczką i odstawiamy.
Bób gotujemy w lekko osolonej wodzie. Studzimy, obieramy. Pomidorki kroimy na pół lub na ćwiartki. Awokado obieramy, miąższ rozdrabniamy i ucieramy z niewielką ilością oliwy i sokiem z cytryny do smaku. Smarujemy tortille, układamy pomidorki, bób, posypujemy listkami kolendry i układamy rukolę. Skrapiamy sokiem z cytryny. Zwijamy.

Zdjęcie Gerlach 5 noży w bloku 991 BLN Zdjęcie GERLACH Komplet 5 noży kuchennych - 961A BLN w bloku drewnianym Zdjęcie Swiss Hufeisen Komplet noży 6 elem
Gerlach 5 noży w bloku 991 ... GERLACH Komplet 5 noży kuch... Swiss Hufeisen Komplet noży...
Porównaj ceny > Porównaj ceny > Sprawdź ceny >
źródło: Okazje.info
2
fot. masz.talerz fot. masz.talerz

Placki szpinakowe z sosem serowym

Dla 4 osób
Przygotowanie: 30 minut

250 g liści szpinaku
2 ząbki czosnku
2 łyżki otrąb żytnich
jajko
łyżka mąki (najlepiej pełnoziarnistej)
olej
sól, pieprz

Sos serowy:
150 g sera z niebieską pleśnią
150 g jogurtu naturalnego
cebulka dymka
sok z cytryny

Szpinak myjemy, suszymy. Czosnek siekamy. Olej rozgrzewamy na patelni, szklimy czosnek. Dodajemy szpinak, podsmażamy. Osączamy na sicie, siekamy. Jajko roztrzepujemy, mieszamy z mąką i otrębami, przyprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy ze szpinakiem. Olej rozgrzewamy na patelni, wkładamy po łyżce masy szpinakowej, formujemy placki. Smażymy z obydwu stron po 1-2 minuty.
Sos serowy: ser rozgniatamy widelcem, ucieramy z jogurtem. Dymkę siekamy, dodajemy do sosu, przyprawiamy sokiem z cytryny i pieprzem. Podajemy z plackami szpinakowymi.

Zdjęcie Fissler Patelnia Patelnia Głęboka Spezial Asia 28cm Zdjęcie Valdinox Patelnia 79024 24cm Zdjęcie Valdinox Patelnia 61243 25cm
Fissler Patelnia Patelnia G... Valdinox Patelnia 79024 24cm Valdinox Patelnia 61243 25cm
Sprawdź ceny > Porównaj ceny > Porównaj ceny >
źródło: Okazje.info
3
fot. masz.talerz fot. masz.talerz

Komosa ryżowa z młodymi buraczkami

Dla 4 osób
Przygotowanie: 30 minut

4 ząbki czosnku
4 łyżki oliwy
160 g komosy ryżowej (quinoa)
400 bulionu warzywnego
2 młode buraki z natką
4 łyżki posiekanych orzechów włoskich
szczypta zmielonego ziela angielskiego
sól, pieprz
główka ulubionej sałaty
ew. kilka listków szczawiku czerwonego do dekoracji

Na dip:
szczypiorek z cebulką
300 g jogurtu naturalnego
4 łyżki soku z cytryny

Ząbki czosnku obieramy i siekamy. W rondelku rozgrzewamy łyżkę oliwy i dusimy czosnek. Wsypujemy kosmosę ryżową, wlewamy bulion, gotujemy 15 minut. Odstawiamy, aby quinoa napęczniała. Dodajemy resztę oliwy i mieszamy.
Buraki myjemy, obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach (lub blendujemy na małe kawałki). Mieszamy z komosą. Wsypujemy orzechy, doprawiamy zielem angielskim, solą, pieprzem.
Na dip: szczypiorek myjemy, osuszamy i siekamy razem z cebulką. Jogurt mieszamy z sokiem cytryny, mieszamy ze szczypiorkiem i cebulką, przyprawiamy solą i pieprzem.
Na piknik - napełniamy szklane naczynia komosą, dekorujemy listkami sałaty i szczawiku czerwonego. W osobnym słoiczku zabieramy dip.

Zdjęcie Altom Mały słoiczek szklany KOMFORT 0,2l Zdjęcie Kilner 0025.661 Zdjęcie PPHU SEZON Mały słoik szklany KOMFORT 0,5l
Altom Mały słoiczek szklany... Kilner 0025.661 PPHU SEZON Mały słoik szkla...
Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > Sprawdź ceny >
źródło: Okazje.info
4