Szynka domowej produkcji - peklować czy nie peklować?

przepisy: Honorata Piwowarska, zdjęcia i stylizacja: Natalia Nowak-Bratek
09.05.2018 10:49
A A A
Szynka marynowana w paście korzennej i pieczona w boczku

Szynka marynowana w paście korzennej i pieczona w boczku (fot. NATALIA NOWAK-BRATEK)

  • Szynka domowej produkcji - peklować czy nie peklować?
  • Szynka w cieście na pizzę
  • Szynka w glazurze musztardowej z sosem jabłkowym
  • Rolada szynkowa z wątróbką cielęcą w sosie pieczarkowo-kaparowym
Szynki i inne kawałki wieprzowiny pekluje się po to, by uszlachetnić, wzbogacić ich smak. Metoda ta ma swoich zwolenników, ale również przeciwników: solankę przyrządzamy z dodatkiem saletry (sodium nitrate), na temat której jest wiele sprzecznych opinii. To właśnie saletra konserwuje mięso i zabezpiecza je przed szkodliwymi bakteriami; dzięki niej ma piękną różową barwę.
Przejdź do przepisów (5)

ZOBACZ WIDEO

Komentarze (2)
Zaloguj się
  • Oceniono 8 razy 8

    Szynkę zawsze wrzuca się na wrzątek i następnie zmniejsza ogień tak aby się nie gotowała. Powinna być temperatura ok 80 stopni. Wkładając j do zimnej wody i gotując wszystkie smaki przechodzą do wody i szynka jest bez wyrazu

  • Elzbieta Komarzeniec

    Oceniono 1 raz 1

    Nitryt . trucizna , to po to chcemy piec sami mięso by zdrowo się odżywiać a wy prononujecie nam truciznę, której staramy się unikać aby zdrowo żyć . kto na to pozwala aby prostych ludzi wpuszczać w maliny ? całe moj szczęście że znam się na tej technilogii, a co na to Ci co nie mają o tym pojęcia i zdają się na wasze przepisy? kolor pieszeni nie świadczy o jej dobrej wartości odżywczej. moje pieczenie nie są różoew ale lekko szare brak w nich żadnycz konserwantów, tylko sól, pieprz i czosnek, ewentuaknie zioła . to napewno jest zdrowe i tak robię pieczenie od dziesiątków lat a domownicy i znajomi nie mogą wyjść z zachwytu jeżeli chodzi o SMAK

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX

NAJCZĘŚCIEJ CZYTANE