Jajo na nowo - 5 sposobów na jajka, jakich nie znacie

przepisy: Honorata Piwowarska, zdjęcia: M&K Duklas/duklas.pl
Tarta ze szparagami i jajkami

Tarta ze szparagami i jajkami (fot. M&K Duklas/duklas.pl)

Jajka lubi większość z nas - to pewne, ale nie muszą być nudne. Sposób, w jaki je podamy możemy urozmaicać do woli. Nie wahajmy się eksperymentować, zwłaszcza z farszami i sosami. Im więcej, tym smaczniej.
1 z 5
fot. M&K Duklas/duklas.pl
fot. M&K Duklas/duklas.pl

Jajo na nowo - 5 sposobów na jajka, jakich nie znacie

Jajka lubi większość z nas - to pewne, ale nie muszą być nudne. Sposób, w jaki je podamy możemy urozmaicać do woli. Nie wahajmy się eksperymentować, zwłaszcza z farszami i sosami. Im więcej, tym smaczniej.

Tarta ze szparagami i jajkami

Dla 6 osób
Przygotowanie: 55 minut

opakowanie (400 g) ciasta francuskiego
2 cebule
2 łyżki oliwy
220 g plasterków gotowanej szynki
125 ml śmietany 22-proc.
2-3 łyżki musztardy
po 24 białe i zielone szparagi (długości 12 cm)
6 jajek
sól, pieprz

Blachę o wymiarach 43 x 30 cm wykładamy papierem do pieczenia. Układamy ciasto tak, by powstały brzegi centymetrowej wysokości. Wkładamy na 30 minut do lodówki.

Cebule obieramy, siekamy, szklimy na oliwie. Studzimy. Szynkę kroimy na kawałeczki. Mieszamy z cebulą, śmietaną i musztardą, przyprawiamy do smaku solą. Wkładamy do lodówki.
Szparagi obieramy, wkładamy na 2 minuty do wrzącej osolonej wody. Osączamy, studzimy.

Ciasto smarujemy masą szynkowo-śmietanową. Nożem lekko zaznaczamy sześć kwadratów o boku 12 cm. Na pierwszym układamy wzdłuż 7-8 białych szparagów, główkami w tym samym kierunku. Na kolejnym układamy tyle samo zielonych szparagów - tym razem w poprzek. W ten sposób szparagami zapełniamy resztę kwadratów.

Tartę wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 st., pieczemy 25 minut. Wyjmujemy, nad każdym kwadratem rozbijamy jajko (jak na sadzone), oprószamy solą i pieprzem. Zapiekamy jeszcze 10 minut.

2 z 5
fot. M&K Duklas/duklas.pl
fot. M&K Duklas/duklas.pl

Roladki z boczku i omletu

Dla 2 osób    
Przygotowanie: 25 minut

4 jajka
50 g żółtego sera
łyżeczka posiekanego szczypiorku
szczypta curry
cebula, łyżka oleju
8 plastrów wędzonego boczku
sól, pieprz

Jajka wbijamy do miski, roztrzepujemy. Żółty ser ścieramy na tarce o małych oczkach. Dodajemy do jajek razem ze szczypiorkiem i curry, mieszamy. Przyprawiamy solą i pieprzem. Cebulę obieramy, siekamy. Olej rozgrzewamy na dużej patelni, szklimy cebulę. Wlewamy masę jajeczną dość cienką warstwą (jeśli nie mamy odpowiednio dużej patelni, zróbmy dwa omlety). Smażymy z obydwu stron na rumiano. Przekładamy na talerz, zwijamy jak roladę i kroimy na kawałki. Każdy z nich owijamy plasterkiem boczku, spinamy wykałaczką. Roladki układamy na suchej patelni i obsmażamy ze wszystkich stron.

3 z 5
fot. M&K Duklas/duklas.pl
fot. M&K Duklas/duklas.pl

Jajka przepiórcze z pięcioma sosami

1. Domowy majonez

Dla 6 osób
Przygotowanie: 25 minut

6 żółtek
łyżka musztardy Dijon
ok. 300 ml oleju
łyżeczka białego octu winnego
szczypta soli

Żółtka energicznie mieszamy z musztardą. Cienkim strumieniem wlewamy olej, cały czas mieszając, by się nie zwarzył (możemy użyć kuchennego robota). Mieszamy kilka, nawet kilkanaście minut, aż majonez zgęstnieje i znacznie zwiększy objętość. Uwaga! Mieszania nie wolno nam przerwać. Pod koniec dodajemy ocet winny, a solimy do smaku na koniec ucierania.

2. Sos chrzanowy

Dla 4 osób
Przygotowanie: 20 minut

korzeń chrzanu (około 50 g)
łyżka miodu
2 łyżki oliwy
łyżka soku z cytryny
3-4 suszone morele
2 winne jabłka
kieliszek białego wytrawnego wina
1,5 łyżki migdałów
sól

Chrzan obieramy, myjemy, ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Przelewamy wrzątkiem na sicie i mocno odciskamy. Masę chrzanową wkładamy do miski, dodajemy miód, oliwę i sok z cytryny, dokładnie mieszamy.
Morele sparzamy na sicie wrzątkiem, osączamy, kroimy w paseczki (jeśli są twarde i suche, możemy je wcześniej namoczyć w ciepłej wodzie). Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o małych oczkach. Migdały siekamy. Jabłka mieszamy z białym winem, morelami i migdałami. Dodajemy masę chrzanową, dokładnie mieszamy i przyprawiamy do smaku solą. Sos szczelnie przykrywamy i wkładamy na 3-4 godziny do lodówki, by się przegryzł.

3. Sos tatarski

Dla 6 osób
Przygotowanie: 10 minut

4-5 marynowanych grzybów,
np. podgrzybków lub pieczarek
nieduży kiszony ogórek
150 g domowego majonezu
1-2 łyżki gęstej śmietany 22-proc.
lub naturalnego jogurtu
łyżeczka startego chrzanu
łyżeczka musztardy
łyżeczka posiekanego szczypiorku
szczypta cukru
sól, biały pieprz

Marynowane grzyby i ogórek kroimy w kosteczkę. Majonez mieszamy w miseczce ze śmietaną, chrzanem, musztardą. Dodajemy grzyby, ogórek i szczypiorek, mieszamy (możemy dodać łyżeczkę pokrojonych kaparów). Dodajemy cukier, przyprawiamy do smaku solą i białym pieprzem (oraz ewentualnie sokiem z cytryny). Miseczkę szczelnie przykrywamy i wstawiamy na kilka godzin do lodówki.

4. Sos serowy

Dla 4 osób
Przygotowanie: 10 minut

150 g sera pleśniowego (może
być z niebieską pleśnią)
2 łyżki majonezu
łyżka czarnych oliwek
szalotka
1-2 łyżki posiekanej rzeżuchy
sól, biały pieprz

Ser pleśniowy wyjmujemy z lodówki 15 minut przed przygotowaniem sosu. Ser kroimy w kosteczkę, ucieramy z majonezem. Oliwki i obraną szalotkę siekamy, dodajemy do masy serowej, wsypujemy rzeżuchę i dokładnie mieszamy. Przyprawiamy do smaku solą i białym pieprzem.

5. Sos kolendrowy z orzechami

Dla 4 osób
Przygotowanie: 10 minut

3-4 ząbki czosnku
szklanka listków kolendry (pół pęczka)
3 łyżki posiekanych orzechów włoskich
3 łyżki soku z cytryny
łyżeczka miodu
mielony imbir
125 ml bulionu warzywnego
sól, pieprz

Czosnek obieramy, kroimy. Listki kolendry ucieramy z czosnkiem. Dodajemy orzechy włoskie, sok z cytryny, miód, imbir do smaku i bulion warzywny, miksujemy. Sos przecieramy przez sito, przyprawiamy solą i pieprzem. Lekko schładzamy.

4 z 5
fot. M&K Duklas/duklas.pl
fot. M&K Duklas/duklas.pl

Jajka faszerowane

UWAGA: farsze możemy nakładać do białek łyżką do lodów, by zachować kulisty kształt, lub faszerować za pomocą rękawa cukierniczego.

1. Z guacamole

Dla 3 osób
Przygotowanie: 20 minut

6 jajek
pomidor
pół małej cebuli
małe awokado
1,5 łyżeczki posiekanej kolendry
sok z małej limonki
sól, pieprz
płatki chili

Jajka gotujemy 10 minut na twardo. Hartujemy je, obieramy ze skorupek. Kroimy na połówki. Żółtka wyjmujemy i rozdrabniamy widelcem. Pomidor sparzamy, obieramy, usuwamy nasiona. Miąższ siekamy. Cebulę siekamy. Awokado obieramy, miąższ ucieramy w moździerzu. Mieszamy z cebulą, pomidorem, kolendrą i sokiem z limonki. Przyprawiamy solą i pieprzem. Guacamole mieszamy na gładką masę z żółtkami, przyprawiamy solą. Napełniamy połówki białek i dekorujemy płatkami chili (jeśli nie podajemy jajek od razu, farsz przechowujemy osobno, inaczej zafarbuje białka).

2. Z bazylią

Dla 3 osób
Przygotowanie: 25 minut

6 jajek
płaska łyżeczka musztardy
50 g twarożku śmietankowego
50 g śmietany 22-proc.
sól, pieprz
10 g listków bazylii oraz listki do ozdoby
ząbek czosnku
1,5 łyżki śmietany 18-proc.
łyżka mleka
ostra mielona papryka

Jajka gotujemy na twardo 10 minut. Hartujemy, obieramy, kroimy na pół. Żółtka wyjmujemy, przecieramy przez sito. Dodajemy musztardę, twarożek i śmietanę, 22-proc., po szczypcie soli i pieprzu, mieszamy na gładką masę. Listki bazylii siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę. Miksujemy ze śmietaną 18-proc. i mlekiem. Mieszamy z masą żółtkową. Przyprawiamy do smaku ostrą papryką, solą i pieprzem. Masę wkładamy do rękawa cukierniczego, dekoracyjnie napełniamy białka. Ozdabiamy listkami bazylii.

3. Z anchois i kaparami

Dla 3 osób
Przygotowanie: 20 minut

6 jajek
płaska łyżeczka musztardy
50 g twarożku śmietankowego
50 g śmietany 22-proc.
sól, pieprz
2,5 filetu anchois z oleju
łyżka kaparów oraz kilkanaście do dekoracji
2 łyżeczki śmietany 18-proc.

Jajka gotujemy na twardo 10 minut. Hartujemy, obieramy, kroimy na pół. Żółtka wyjmujemy, przecieramy przez sito. Dodajemy musztardę, twarożek i śmietanę 22-proc., po szczypcie soli i pieprzu, mieszamy na gładką masę. 1,5 filetu anchois i kapary siekamy. Mieszamy ze śmietaną 18-proc. Dodajemy masę żółtkową, przyprawiamy pieprzem, ucieramy. Masę wkładamy do rękawa cukierniczego i napełniamy białka. Dekorujemy pozostałym anchois, kaparami i pieprzem.

4. Z chrzanem

Dla 3 osób
Przygotowanie: 20 minut

6 jajek
płaska łyżeczka musztardy
50 g twarożku śmietankowego
50 g śmietany 22-proc.
sól, pieprz
szalotka
łyżka posiekanego szczypiorku
2 łyżeczki chrzanu śmietankowego
szczypta kurkumy
sól i pieprz
rzeżucha do dekoracji

Jajka gotujemy na twardo 10 minut. Hartujemy, obieramy, kroimy na pół. Żółtka wyjmujemy, przecieramy przez sito. Dodajemy musztardę, twarożek i śmietanę, po szczypcie soli i pieprzu, mieszamy na gładką masę. Szalotkę siekamy, mieszamy ze szczypiorkiem, chrzanem i masą żółtkową. Dodajemy kurkumę, mieszamy. Przyprawiamy solą i pieprzem. Przekładamy do rękawa cukierniczego i napełniamy białka. Dekorujemy rzeżuchą.

5. Z suszonymi pomidorami

Dla 3 osób
Przygotowanie: 20 minut

6 jajek
łyżka osączonych z zalewy suszonych pomidorów
2 łyżki majonezu
łyżeczka musztardy
2 łyżeczki posiekanej bazylii
pół łyżeczki octu balsamicznego
szczypta słodkiej mielonej papryki
sól, pieprz

Jajka gotujemy na twardo 10 minut. Hartujemy, obieramy, kroimy na pół. Żółtka wyjmujemy, przecieramy przez sito. Suszone pomidory siekamy. Żółtka ucieramy z majonezem, musztardą, pomidorami, bazylią i octem. Przyprawiamy mieloną papryką, solą i pieprzem. Masę wkładamy do rękawa cukierniczego i napełniamy białka.

5 z 5
fot. M&K Duklas/duklas.pl
fot. M&K Duklas/duklas.pl

Jajka marynowane

Dla 6 osób
Przygotowanie: 20 minut

250 ml białego octu winnego
10 ząbków czosnku
2 suszone papryczki chili
łyżka cukru
łyżeczka pieprzu
listek laurowy
łyżeczka soli
12 jajek na twardo

Ocet winny mieszamy z 250 ml wody. Dodajemy obrane ząbki czosnku, opłukane papryczki chili i resztę przypraw. Doprowadzamy do wrzenia na małym ogniu (cukier powinien się rozpuścić), a potem gotujemy 10 minut. Zalewę odcedzamy na sicie o małych oczkach. Jajka obieramy ze skorupek, wkładamy do litrowego słoika, uzupełniamy ciepłą zalewą, zakręcamy. Gdy zalewa ostygnie, wstawiamy słój na minimum 2 doby do lodówki. W lodówce jajka możemy przechowywać miesiąc.