Domowa ricotta i 5 pysznych przepisów na to, jak wykorzystać ją w kuchni

Przepisy: Honorata Piwowarska, zdjęcia i stylizacja: Natalia Nowak-Bratek
Wygląda jak twaróg, więc tak ją nazywamy. Tak naprawdę jest jednak produktem mlecznym, który powstaje z serwatki pozostałej po produkcji serów podpuszczkowych. W domu aksamitną, lekką ricottę możemy zrobić ze zwykłego mleka.
Natalia Nowak-Bratek Natalia Nowak-Bratek

Domowa ricotta i 5 pysznych przepisów na to, jak wykorzystać ją w kuchni

Wygląda jak twaróg, więc tak ją nazywamy. Tak naprawdę jest jednak produktem mlecznym, który powstaje z serwatki pozostałej po produkcji serów podpuszczkowych. W domu aksamitną, lekką ricottę możemy zrobić ze zwykłego mleka.

Ricotta łagodna

Na około 500 g ricotty
Przygotowanie: 20 minut

3,7 l pełnego mleka (im tłustsze, tym lepsze)
1 l maślanki
sól do smaku

Mleko i maślankę podgrzewamy w garnku o grubym dnie do 82 st. Mieszamy od czasu do czasu. Odstawiamy na 30 minut, by uformował się skrzep - w tym czasie masy nie mieszamy, bo ricotta będzie ziarnista. Durszlak wykładamy podwójnie złożoną gazą, łyżką cedzakową przenosimy na niego skrzep, pozostawiamy do osączenia na 1-2 godziny (powstałej serwatki nie wylewamy - wykorzystujemy ją w innych przepisach). Gotową ricottę przekładamy do miski, kruszymy i mieszamy z solą. Przechowujemy tydzień w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Ricotta kwaskowa

Na około 300 g ricotty
Przygotowanie: 15 minut

3,7 l pełnego mleka
1/3 l octu z białego wina
łyżeczka soli

W garnku o grubym dnie podgrzewamy mleko do 85 st. Zdejmujemy z ognia, dodajemy ocet i sól, krótko mieszamy. Przykrywamy i odstawiamy na co najmniej 2 godziny, by skrzep w pełni się uformował - w tym czasie masy nie mieszamy. Durszlak wykładamy podwójnie złożoną gazą, łyżką cedzakową przenosimy skrzep. Pozostawiamy do osączenia na 1-2 godziny. Ricottę przekładamy do miski, lekko mieszamy. Przechowujemy tydzień w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Zdjęcie Alessi Durszlak Mami SG300 Zdjęcie Durszlak FISSLER Magic Edtion - śr. 24 cm. Zdjęcie Joseph Durszlak kwadratowy zielony SGCOL016SW
Alessi Durszlak Mami SG300 Durszlak FISSLER Magic Edti... Joseph Durszlak kwadratowy ...
Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > Sprawdź ceny >
źródło: Okazje.info
1
Natalia Nowak-Bratek Natalia Nowak-Bratek

Pizza calzone z ricottą i boćwiną

Na 4 pizze
Przygotowanie: 50 minut

500 g liści boćwiny
2 łyżki oliwy
sól, pieprz
czerwona cebula
250 g kwaskowej ricotty
150 g mozzarelli
100 g startego parmezanu

Ciasto:
400 g mąki
60 g świeżych drożdży
4 łyżki oliwy
sól
2 łyżeczki cukru

Liście boćwiny kroimy w paski. Oliwę rozgrzewamy na patelni, wkładamy boćwinę, posypujemy solą i pieprzem, mieszamy i dusimy 4-5 minut, aż liście zmiękną, a woda odparuje. Zdejmujemy z patelni, studzimy. Na tej samej patelni dusimy do miękkości posiekaną czerwoną cebulę, mieszamy z boćwiną. Dodajemy rozdrobnioną ricottę i mozzarellę oraz parmezan, mieszamy. Przyprawiamy solą i pieprzem.
Ciasto: mąkę wsypujemy do miski, dodajemy pokruszone drożdże. Dolewamy około 250 ml ciepłej wody i oliwę, mieszając. Posypujemy solą i cukrem. Zagniatamy na posypanej mąką stolicy, aż w cieście nie będzie grudek. Dzielimy na 4 części i wałkujemy w koła. Na połowie każdego krążka układamy farsz, zostawiając wolne brzegi. Nakrywamy go ciastem, tworząc pierogi, zlepiamy. Na wierzchu robimy nożem dwa nacięcia. Calzone układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Pieczemy 15-20 minut w 200 st.

Zdjęcie Campingaz Culinary Modular - Kamień do pizzy Zdjęcie Nóż do pizzy DISC- Joseph Joseph - grafitowy Zdjęcie SMILE Kamień do pizzy SKP-1
Campingaz Culinary Modular ... Nóż do pizzy DISC- Joseph J... SMILE Kamień do pizzy SKP-1
Sprawdź ceny > Porównaj ceny > Sprawdź ceny >
źródło: Okazje.info
2
Natalia Nowak-Bratek Natalia Nowak-Bratek

Racuchy z ricotty

Dla 2 osób
Przygotowanie: 35 minut

2 jajka
100 g łagodnej ricotty
50 g cukru
100 ml mleka
100 g mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
olej
sól

Żółtka oddzielamy od białek, żółtka mieszamy z ricottą i cukrem. Dodajemy mleko, mąkę, proszek do pieczenia i łyżkę oleju (możemy dolać również łyżkę wody pomarańczowej). Dokładnie mieszamy (ciasto powinno być dość gęste). Z białek ze szczyptą soli ubijamy sztywną pianę, delikatnie mieszamy z ciastem.
Patelnię smarujemy olejem, wlewamy niewielkie porcje ciasta i smażymy racuchy z obydwu stron na rumiano. Podajemy z ulubionymi dodatkami: syropem klonowym, miodem połączonym z sokiem z cytryny, cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem, stopioną czekoladą.

Zdjęcie Kela Patelnia do Naleśników Kerros15155 28cm Zdjęcie Nordic Ware Patelnia Płatki Śniegu 01945 27cm Zdjęcie Wmf Patelnia 0570044291 27cm
Kela Patelnia do Naleśników... Nordic Ware Patelnia Płatki... Wmf Patelnia 0570044291 27cm
Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > Porównaj ceny >
źródło: Okazje.info
3
Natalia Nowak-Bratek Natalia Nowak-Bratek

Lniane krakersy z Wiosenną pastą z ricotty

Dla 2 osób
Przygotowanie: 35 minut
Suszenie krakersów: 5-6 godzin

Krakersy:
190 g siemienia lnianego
80 g wymieszanych pestek dyni, słonecznika, ziaren sezamu
po pół łyżeczki wędzonej mielonej papryki i kminu rzymskiego
pół łyżeczki soli morskiej

Pasta z ricotty:
pęczek rzodkiewek
2 dymki ze szczypiorem
ząbek czosnku
2 łodyżki koperku
200 g kwaskowej ricotty
2 łyżki chudej śmietany lub jogurtu naturalnego
sok z cytryny do smaku
sól, pieprz

Krakersy: siemię lniane i wszystkie pestki osobno zalewamy wodą (składniki powinny być nią przykryte). Odstawiamy na noc. Siemię odcedzamy, wkładamy do miski. Pestki odcedzamy, płuczemy, dodajemy do siemienia, posypujemy wędzoną papryką, kminem i solą. Blendujemy, miażdżąc nasiona na dość grube kawałki. Masę cienko rozprowadzamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 5-6 godzin w 50 st., odwracając w połowie pieczenia, by krakersy równomiernie wysychały. Studzimy, łamiemy na kawałki. Przechowujemy miesiąc w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Pasta: rzodkiewki czyścimy, ścieramy na tarce. Dymki siekamy razem ze szczypiorem. Czosnek przeciskamy przez praskę, koperek siekamy. Ricottę mieszamy z posiekanymi składnikami i śmietaną. Przyprawiamy sokiem z cytryny, pieprzem i solą. Chłodzimy. Podajemy z krakersami.

Zdjęcie Alessi Mała miseczka Colombina Zdjęcie Belldeco Miseczka C21067311KM Zdjęcie Leonardo Miseczka Optic 049441
Alessi Mała miseczka Colomb... Belldeco Miseczka C21067311KM Leonardo Miseczka Optic 049441
Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > Sprawdź ceny >
źródło: Okazje.info
4
Natalia Nowak-Bratek Natalia Nowak-Bratek

Młode ziemniaki nadziewane ricottą

Dla 8 osób
Przygotowanie: 55 minut

24 młode średnie ziemniaki (najlepiej podłużne)
1 kg gruboziarnistej soli
2 dymki ze szczypiorem
250 g kwaskowej ricotty
łyżka śmietany 18-proc.
łyżeczka skórki startej z cytryny
sól, pieprz
1-2 łyżki masła

Ziemniaki szorujemy, suszymy. Lekko nakłuwamy w kilku miejscach - tylko z jednej strony. Układamy po 4 ziemniaki na kawałku papieru do pieczenia, nakłutą stroną do dołu, formujemy papiloty. Na blachę wysypujemy sól do wysokości 2 cm. Układamy papiloty. Wstawiamy do piekarnia rozgrzanego do 190 st., pieczemy około 30 minut - koniec noża wbity w ziemniak powinien napotkać lekki opór (ziemniaki możemy też upiec bez soli). Dymki siekamy ze szczypiorem (potrzebujemy łyżki szczypioru). Mieszamy z ricottą, dodajemy śmietanę i skórkę z cytryny, łączymy. Przyprawiamy solą i pieprzem.
Ziemniaki studzimy. Lekko ścinamy podstawy (5 mm) i wierzchy (1 cm). Wydrążamy środki, np. końcówką podłużnej obieraczki do warzyw. Masło roztapiamy, smarujemy ziemniaki z wierzchu i wewnątrz. Układamy na blaszce, posypujemy solą. Pieczemy 8-10 minut w 200 st. Masę z ricotty wkładamy do rękawa cukierniczego, faszerujemy nią ziemniaki i podajemy.

Zdjęcie Florina Blacha do Pieczenia z Pokrywą 42x29 Zdjęcie Florina Blacha do pieczenia z powłoką SYNTHIA 24819 Zdjęcie Snb forma blacha do pieczenia 310x270
Florina Blacha do Pieczenia... Florina Blacha do pieczenia... Snb forma blacha do pieczen...
Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > Sprawdź ceny >
źródło: Okazje.info
5
Natalia Nowak-Bratek Natalia Nowak-Bratek

Pieczona ricotta z ziołami lub z konfiturą

Dla 4 osób
Przygotowanie: 1,5 godziny

500 g łagodnej ricotty
1-2 łyżeczki ziół prowansalskich
sól
oliwa
2-3 łyżki ulubionej konfitury (np. czereśniowej lub dżemu figowego)
szczypta słodkiej papryki (dowolnie)

Ricottę dzielimy na pół, napełniamy dwie foremki do pieczenia (o pojemności 300 ml). Jedną posypujemy ziołami prowansalskimi i solą, skrapiamy oliwą. Drugą smarujemy konfiturami. Obydwie foremki wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 150 st. Ricottę z ziołami pieczemy 1,5 godziny, z konfiturą - o 15 minut krócej. W tym czasie ricotty powinny się lekko zrumienić i być zwarte. Przed podaniem słodką ricottę dodatkowo smarujemy konfiturą (możemy posypać szczyptą słodkiej papryki). Po ostudzeniu przechowujemy je w lodówce do tygodnia.

Zdjęcie Cookut Kokilka 2szt RAM9VE2 Zdjęcie Mastrad Kokilki i Palnik do Creme Brulee Classic Biały Zdjęcie STALGAST Elegantia Kokilki 90mm 6 szt 397087
Cookut Kokilka 2szt RAM9VE2 Mastrad Kokilki i Palnik do... STALGAST Elegantia Kokilki ...
Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > Sprawdź ceny >
źródło: Okazje.info
6