Gotuj szybko w maju! 3 pyszne potrawy z kilku sezonowych składników
Pieczone truskawki i rabarbar z chrupiącą posypką (fot. Dominika Wójciak)
Gotuj szybko w maju! 3 pyszne potrawy z kilku sezonowych składników
W każdym miesiącu Dominika Wójciak wybiera pięć sezonowych składników i gotuje z nich trzy łatwe potrawy, pomysłowo łącząc smaki. Smacznego!
Pieczone truskawki i rabarbar z chrupiącą posypką
Składniki na 4 porcje
Przygotowanie: 40 minut
4 zamrożone banany
4 łodygi rabarbaru
300 g truskawek
180-200 g domowej granoli
Dodatki:
4 łyżki miodu
sok z pomarańczy
gęsty jogurt naturalny lub bita śmietana do podania
Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. (włączone: góra i dół). Banany wyjmujemy z zamrażalnika, by nieco odtajały. Obieramy, kroimy na kawałki. Rabarbar myjemy i kroimy na kawałki o grubości 2 cm. Truskawki myjemy, usuwamy szypułki, kroimy na pół. Owoce mieszamy z miodem i sokiem z pomarańczy, wkładamy do żaroodpornej formy. Zapiekamy 30 minut. 5 minut przed końcem pieczenia posypujemy granolą. Podajemy na gorąco z jogurtem.
Corningware Naczynie żarood... | Florina Naczynie do zapieka... | Vogue Okrągłe Naczynie do Z... |
Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > |
Lody bananowo-truskawkowe z rabarbarem i granolą
Składniki na 4 porcje
Przygotowanie: 25 minut
4 mrożone banany
150 g truskawek
3 łodygi rabarbaru
180-200 g domowej granoli
Dodatki:
2 łyżki miodu
200 ml gęstej śmietany kokosowej
Banany wyjmujemy z zamrażalnika, by nieco odtajały. Truskawki myjemy, odrywamy szypułki. Banany obieramy ze skórki, kroimy na kawałki i miksujemy z truskawkami. Wkładamy do zamrażalnika. Rabarbar myjemy i kroimy na kawałki grubości ok. 1,5 cm. Wkładamy do rondla razem z miodem i podgrzewamy, aż rabarbar lekko się skarmelizuje, ale nie rozpadnie. Schładzamy. Śmietanę kokosową ubijamy na puszysty krem. W pucharkach układamy lody bananowo-truskawkowe, granolę i rabarbar. Na wierzchu układamy śmietanę i posypujemy granolą. Podajemy od razu do dobrej kawy.
Śmietanę kokosową możemy zrobić samodzielnie: puszkę tłustego mleka kokosowego wkładamy na minimum dobę do lodówki. Gdy się schłodzi, oddzielą się dwie warstwy: dolna warstwa to niemal przezroczysta woda kokosowa (możemy ją wypić), a górna to właśnie gęsta kokosowa śmietana.
Bosch MUM58920 | Clatronic KM 3632 | SENCOR STM 44 RD |
Porównaj ceny > | Porównaj ceny > | Porównaj ceny > |
Mrożona kawa bananowa
Składniki na 2 porcje
Przygotowanie: 10 minut
4 mrożone banany
100 ml mocnego espresso
Dodatki:
300 ml mleka (roślinnego lub krowiego)
łyżka ekstraktu z wanilii lub szczypta cynamonu
Banany wyjmujemy z zamrażalnika, by nieco odtajały. Obieramy, kroimy na kawałki i miksujemy na gęsty koktajl z mlekiem. Dodajemy ekstrakt z wanilii lub cynamon. Koktajl wlewamy do szklanek, zalewamy espresso.
Dla dzieci przygotujmy mrożoną czekoladę: zamiast espresso wlewamy kakao (2 łyżki gorzkiego kakao na 100 ml mleka).
Blender Ariete Drink'NGo 563 | Blender KITCHENAID 5KSB1585EOB | Blender MPM MBL 19 |
Porównaj ceny > | Sprawdź ceny > | Porównaj ceny > |