Gotuj szybko w maju! 3 pyszne potrawy z kilku sezonowych składników

Dominika Wójciak
Pieczone truskawki i rabarbar z chrupiącą posypką

Pieczone truskawki i rabarbar z chrupiącą posypką (fot. Dominika Wójciak)

W każdym miesiącu Dominika Wójciak wybiera pięć sezonowych składników i gotuje z nich trzy łatwe potrawy, pomysłowo łącząc smaki. Smacznego!
1 z 3
fot. Dominika Wójciak
fot. Dominika Wójciak

Gotuj szybko w maju! 3 pyszne potrawy z kilku sezonowych składników

W każdym miesiącu Dominika Wójciak wybiera pięć sezonowych składników i gotuje z nich trzy łatwe potrawy, pomysłowo łącząc smaki. Smacznego!

Pieczone truskawki i rabarbar z chrupiącą posypką

Składniki na 4 porcje
Przygotowanie: 40 minut

4 zamrożone banany
4 łodygi rabarbaru
300 g truskawek
180-200 g domowej granoli
Dodatki:
4 łyżki miodu
sok z pomarańczy
gęsty jogurt naturalny lub bita śmietana do podania

Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. (włączone: góra i dół). Banany wyjmujemy z zamrażalnika, by nieco odtajały. Obieramy, kroimy na kawałki. Rabarbar myjemy i kroimy na kawałki o grubości 2 cm. Truskawki myjemy, usuwamy szypułki, kroimy na pół. Owoce mieszamy z miodem i sokiem z pomarańczy, wkładamy do żaroodpornej formy. Zapiekamy 30 minut. 5 minut przed końcem pieczenia posypujemy granolą. Podajemy na gorąco z jogurtem.

Zdjęcie Corningware Naczynie żaroodporne P-12-JW Zdjęcie Florina Naczynie do zapiekania NATURA 2l 56463 Zdjęcie Vogue Okrągłe Naczynie do Zapiekania 750ml Śr.225mm
Corningware Naczynie żarood... Florina Naczynie do zapieka... Vogue Okrągłe Naczynie do Z...
Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > Sprawdź ceny >
źródło: Okazje.info
2 z 3
fot. Dominika Wójciak
fot. Dominika Wójciak

Lody bananowo-truskawkowe z rabarbarem i granolą

Składniki na 4 porcje  
Przygotowanie: 25 minut

4 mrożone banany
150 g truskawek
3 łodygi rabarbaru
180-200 g domowej granoli

Dodatki:
2 łyżki miodu
200 ml gęstej śmietany kokosowej

Banany wyjmujemy z zamrażalnika, by nieco odtajały. Truskawki myjemy, odrywamy szypułki. Banany obieramy ze skórki, kroimy na kawałki i miksujemy z truskawkami. Wkładamy do zamrażalnika. Rabarbar myjemy i kroimy na kawałki grubości ok. 1,5 cm. Wkładamy do rondla razem z miodem i podgrzewamy, aż rabarbar lekko się skarmelizuje, ale nie rozpadnie. Schładzamy. Śmietanę kokosową ubijamy na puszysty krem. W pucharkach układamy lody bananowo-truskawkowe, granolę i rabarbar. Na wierzchu układamy śmietanę i posypujemy granolą. Podajemy od razu do dobrej kawy.

Śmietanę kokosową możemy zrobić samodzielnie: puszkę tłustego mleka kokosowego wkładamy na minimum dobę do lodówki. Gdy się schłodzi, oddzielą się dwie warstwy: dolna warstwa to niemal przezroczysta woda kokosowa (możemy ją wypić), a górna to właśnie gęsta kokosowa śmietana.

Zdjęcie Bosch MUM58920 Zdjęcie Clatronic KM 3632 Zdjęcie SENCOR STM 44 RD
Bosch MUM58920 Clatronic KM 3632 SENCOR STM 44 RD
Porównaj ceny > Porównaj ceny > Porównaj ceny >
źródło: Okazje.info
3 z 3
fot. Dominika Wójciak
fot. Dominika Wójciak

Mrożona kawa bananowa

Składniki na 2 porcje  
Przygotowanie: 10 minut

4 mrożone banany
100 ml mocnego espresso

Dodatki:
300 ml mleka (roślinnego lub krowiego)
łyżka ekstraktu z wanilii lub szczypta cynamonu

Banany wyjmujemy z zamrażalnika, by nieco odtajały. Obieramy, kroimy na kawałki i miksujemy na gęsty koktajl z mlekiem. Dodajemy ekstrakt z wanilii lub cynamon. Koktajl wlewamy do szklanek, zalewamy espresso.

Dla dzieci przygotujmy mrożoną czekoladę: zamiast espresso wlewamy kakao (2 łyżki gorzkiego kakao na 100 ml mleka).

Zdjęcie Blender Ariete Drink'NGo 563 Zdjęcie Blender KITCHENAID 5KSB1585EOB Zdjęcie Blender MPM MBL 19
Blender Ariete Drink'NGo 563 Blender KITCHENAID 5KSB1585EOB Blender MPM MBL 19
Porównaj ceny > Sprawdź ceny > Porównaj ceny >
źródło: Okazje.info