Co to jest lardo, pancetta lub kindziuk? Przewodnik praktyczny po zagranicznych wędlinach

Małgorzata Kowalewska
24.03.2017 16:17
A A A
wędliny

wędliny (fot. red./iStock)

W sklepach i knajpkach coraz częściej spotykamy się z wędlinami o obco brzmiących nazwach. Wyjaśniamy, co się za nimi kryje, i podpowiadamy, jak wykorzystać je w kuchni.
Zobacz zdjęcia (9)

ZOBACZ WIDEO

Komentarze (28)
Zaloguj się
  • avatar

    kristofoser

    Oceniono 11 razy 9

    Najdurniejsza polska nazwa kiełbasy jaką widziałem to "przysmak watykański" - taki rodzaj salcesonu. Wyglądem przypomina ten,który w czasach PRL-u kupowało się psu.

  • avatar
  • avatar

    litecode

    Oceniono 7 razy 5

    Jak ma się mortadela w Polsce cieszyć uznaniem, gdy nie ma już NIC wspólnego z wieprzowiną, a dostępna jest jedynie "drobiowa" robiona z MOM?!
    Owszem, kiedyś była kapitalna, w osłonce naturalnej można to było wrzucić na patelnię i robiły się ciekawe miseczki, albo w cieście (specjalność niektórych barów akademickich)...
    A potem najpierw zniknęła, by powrócić jako najgorszy syf...
    A włoską czasem z sentymentu kupię (byle nie krojoną w cieniutkie plasterki) - ale ta "PRL-owska" jednak była chyba lepsza ;)

  • avatar

    lolik52

    Oceniono 2 razy 2

    najlepsza jest marta i adela:)))pamiętam jej smak z dzieciństwa bo na to było nas stać...teraz nie ma takiej.

  • avatar

    potp

    Oceniono 6 razy 2

    Spójrzcie na przedostatni slajd (i tekst), wiedzieliście że można aż tak cienko pokroić wędlinę?

  • avatar

    salsolo.4

    Oceniono 26 razy 0

    Od kiedy to kindziuk to zagraniczna wędlina. A ja mam zagadkę dla pani redaktor - co to jest serwolatka? Tylko bez zaglądania w Google.

  • Oceniono 18 razy 0

    Ojej ... klasycznej carbonary NIE przygotowuje się z dodatkiem pancetty. Czasem (zwłaszcza w Niemczech, czasem w Polsce) faktycznie można spotkać się z takim barbarzyństwem. Klasyczną carbonarę należy wykonać jedynie z dodatkiem guanciale.

  • avatar

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX