Banan niebanalnie - tak go jeszcze nie jadłeś [PRZEPISY]

Przepisy: Honorata Piwowarska, zdjęcia i stylizacja: Małgorzata Dzięgielewska (pieprzczywanilia.blogspot.com)
Owoc tropikalny, a jednocześnie swojski - znajdziemy go w każdym warzywniaku i to przez cały rok. Korzystajmy z niego zwłaszcza teraz, w szczycie sezonu na cytrusy i banany, ponieważ delikatny miąższ i smak bananów jest świetnym tłem dla wielu różnych potraw, wytrawnych i słodkich.
fot. MALGORZATA DZIEGIELEWSKA fot. MALGORZATA DZIEGIELEWSKA

Banan niebanalnie - tak go jeszcze nie jadłeś [PRZEPISY]

Owoc tropikalny, a jednocześnie swojski - znajdziemy go w każdym warzywniaku i to przez cały rok. Korzystajmy z niego zwłaszcza teraz, w szczycie sezonu na cytrusy i banany, ponieważ delikatny miąższ i smak bananów jest świetnym tłem dla wielu różnych potraw, wytrawnych i słodkich.

Banany pieczone w sosie karmelowym

Dla 8 osób
Przygotowanie: 25 minut

4 łyżki cukru (najlepiej trzcinowego nierafinowanego)
50 g masła
100 ml tłustej śmietany
2 goździki
8 bananów (średnich i niezbyt twardych)
cukier puder do posypania
4 łodygi trawy cytrynowej

Cukier wsypujemy do rondelka, dodajemy odrobinę wody i rozpuszczamy (w tym czasie cukru nie mieszamy). Gdy się stopi, zwiększamy ogień i gotujemy 3-5 minut, aż zacznie się karmelizować i brązowieć. Zdejmujemy rondel z ognia i dodajemy masło, mieszamy. Dodajemy śmietanę i goździki, mieszamy. Sos studzimy (w tym czasie nabierze aromatu goździków).
Cztery arkusze papieru do pieczenia przycinamy do wymiarów 40 na 40 cm. Rozgrzewamy patelnię (najlepiej z grubym dnem). Banany (nieobrane) kroimy wzdłuż na pół, posypujemy cukrem pudrem. Układamy na patelni miąższem do dołu i karmelizujemy kilka sekund (możemy je smażyć partiami, za każdym razem wycierając patelnię do sucha). Układamy po cztery połówki na każdym kawałku papieru. Z karmelu wyjmujemy goździki, polewamy nim banany. Łodygi trawy cytrynowej nacinamy, a bulwy miażdżymy. Układamy na bananach. Brzegi papieru podnosimy do góry i wiążemy (nad bananami powinno być trochę wolnego miejsca). Pakieciki układamy na blasze. Pieczemy 7-10 minut w 200 st. Banany możemy podawać udekorowane kremówką.

Zdjęcie Kuchenprofi - Naczynie - Forma do Zapiekania Prostokątna - Pomarańczowa Zdjęcie THK Okrągłe naczynie żaroodporne szklane OPT4526 Zdjęcie Eva Solo Naczynie żaroodporne 0011796
Kuchenprofi - Naczynie - Fo... THK Okrągłe naczynie żarood... Eva Solo Naczynie żaroodpor...
Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > Sprawdź ceny >
źródło: Okazje.info
1
fot. MALGORZATA DZIEGIELEWSKA fot. MALGORZATA DZIEGIELEWSKA

Zupa pomidorowa z bananami i curry

la 2-3 osób
Przygotowanie: 30 minut

2 cebule
2 banany
2 łyżki oleju
250 g krojonych pomidorów z puszki
150 ml bulionu drobiowego
łyżeczka curry
sól, pieprz
150 ml śmietany 22-proc.

Cebule obieramy, kroimy w piórka. Banany obieramy, kroimy na kawałki. Olej rozgrzewamy w rondlu, szklimy cebule. Dodajemy pomidory wraz z zalewą, wlewamy bulion, dodajemy pokrojone banany, posypujemy curry, szczyptą soli i pieprzu. Gotujemy 8-10 minut na małym ogniu. Miksujemy. Dodajemy śmietanę, mieszamy, przyprawiamy.

Zdjęcie Euromat Rękawice Kuchenne z Magnesem Stripes F9664C Zdjęcie Euromat Rękawice kuchenne Barbecue F0837B Zdjęcie Meliconi Rękawice kuchenne
Euromat Rękawice Kuchenne z... Euromat Rękawice kuchenne B... Meliconi Rękawice kuchenne
Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > Sprawdź ceny >
źródło: Okazje.info
2
fot. MALGORZATA DZIEGIELEWSKA fot. MALGORZATA DZIEGIELEWSKA

Chutney bananowy z rodzynkami

Na 3-4 słoiki po 250 ml
Przygotowanie: 25 minut

100 g rodzynek
600 g bananów
2 szalotki
30 g masła
łyżka czerwonej pasty curry (przepis publikowaliśmy w numerze 01/2017)
2 łyżki soku z limonki
200 g brązowego cukru
pół łyżeczki soli
łyżeczka suszonego imbiru

Rodzynki moczymy 5 minut w ciepłej wodzie. Banany obieramy i kroimy na kawałki. Szalotki obieramy, siekamy. Roztapiamy masło w rondelku, szklimy szalotki przez minutę. Dodajemy pastę curry, mieszamy. Wkładamy banany i rodzynki, wlewamy sok z limonki, posypujemy cukrem, solą i imbirem. Mieszamy. Dusimy na małym ogniu około 10 minut, aż chutney zgęstnieje. Napełniamy wyparzone słoiki, zamykamy i odwracamy dnem do góry. W piwnicy przechowujemy chutney kilka miesięcy.

Zdjęcie kilo Słoik do weków 200g Zdjęcie AKatja Serwetka na słoik mały nr 11 Zdjęcie Kilner Słoik Ozdobny Top Jar 0,9l
kilo Słoik do weków 200g AKatja Serwetka na słoik ma... Kilner Słoik Ozdobny Top Ja...
Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > Sprawdź ceny >
źródło: Okazje.info
3
fot. MALGORZATA DZIEGIELEWSKA fot. MALGORZATA DZIEGIELEWSKA

Kurczak duszony w przyprawach z bananami i liczi

Dla 6 osób
Przygotowanie: 45 minut

zielona papryka
2 marchewki
łodyga selera naciowego
25 g świeżego imbiru
papryczka chili
2 łyżki oleju słonecznikowego
laska cynamonu
2 łyżeczki nasion kopru
łyżka nasion kuminu
500 g piersi kurczaka
puszka liczi (400 g)
300 ml bulionu drobiowego
4 dojrzałe banany
150-200 ml jogurtu naturalnego
50 g migdałów

Zieloną paprykę kroimy w kostkę. Marchewki obieramy, kroimy w kostkę. Seler naciowy czyścimy, kroimy na małe kawałki. Imbir obieramy, ścieramy na tarce. Papryczkę chili oczyszczamy z pestek, siekamy.
Olej słonecznikowy rozgrzewamy w dużej patelni. Wkładamy cynamon, nasiona kopru i kuminu, smażymy na małym ogniu 1-2 minuty. Dodajemy imbir i papryczkę chili, mieszamy. Dodajemy paprykę, marchewkę i seler, mieszamy i smażymy 5 minut.
Pierś kurczaka kroimy w kostkę o boku 2,5 cm. Składniki na patelni rozsuwamy na boki, na środku układamy kurczaka i smażymy 4-5 minut na większym ogniu, aż zacznie się rumienić. Wlewamy bulion, doprowadzamy do wrzenia i zmniejszamy ogień. Dusimy pod przykryciem 10-15 minut, aż kurczak będzie miękki. Liczi osączamy z zalewy i kroimy na pół. Banany obieramy, kroimy na plasterki. Dodajemy do kurczaka razem z liczi, polewamy jogurtem. Delikatnie mieszamy i gotujemy minutę. Posypujemy uprażonymi na suchej patelni migdałami.

Zdjęcie Gerlach Patelnia z Pokrywką Vitality 24 24cm Zdjęcie Tefal Patelnia Meteor + Pokrywka C6833222 24cm Zdjęcie Lamart Patelnia z Pokrywką K2468 Vb 24cm
Gerlach Patelnia z Pokrywką... Tefal Patelnia Meteor + Pok... Lamart Patelnia z Pokrywką ...
Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > Sprawdź ceny >
źródło: Okazje.info
4
fot. MALGORZATA DZIEGIELEWSKA fot. MALGORZATA DZIEGIELEWSKA

Tartaletki z masą z awokado i bananów na spodzie z bakalii

Dla 4 osób
Przygotowanie: 30 minut

Spód:
85 g suszonych daktyli bez pestek
30 g startych wiórków kokosowych
50 g posiekanych pekanów
szczypta soli
łyżka oleju kokosowego

Nadzienie:
2 dojrzałe awokado
duży banan
4 łyżki soku z cytryny
3 łyżki syropu klonowego
łyżka oleju kokosowego
skórka starta z 2 cytryn

Spód: daktyle moczymy 20 minut w ciepłej wodzie. Osączamy, siekamy. Dodajemy resztę składników, rozdrabniamy blenderem na gładką masę. Foremki wykładamy papierem do pieczenia, dno i brzegi wylepiamy bakaliową masą. Wkładamy do lodówki.

Nadzienie: awokado i banan obieramy, kroimy na kawałki. Miksujemy z sokiem z cytryny, syropem klonowym i stopionym olejem kokosowym. Pod koniec dorzucamy skórkę z cytryn. Gładką masę wykładamy na bakaliowy spód, wierzch wyrównujemy. Wstawiamy na co najmniej 2 godziny do lodówki (i wyjmujemy z niej 15 minut przed podaniem). Dekorujemy np. granatem.

Zdjęcie Lekue Foremka na mini tartaletki 0621315N01M022 Zdjęcie Lekue Komplet foremek na tartaletki 1211700N01M033 Zdjęcie Kaiser Zestaw foremek do tarty PATISSERIE 76980
Lekue Foremka na mini tarta... Lekue Komplet foremek na ta... Kaiser Zestaw foremek do ta...
Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > Sprawdź ceny >
źródło: Okazje.info
5