Rozwiązanie konkursu "Kuchni" nr 12/2016
Pasta z fasoli i awokado (materiały nadesłane)
Przepis Agnieszki
"Pasta z fasoli i awokado" wg przepisu Grzegorza Łapanowskiego.
Składniki:
awokado
140 g białej fasoli konserwowej
łyżka czarnuszki
50 ml oliwy
3 krople tabasco
3 łyżki soku z cytryny
pęczek kolendry
sól i pieprz
Przygotowanie:
Awokado obieramy, wyjmujemy pestkę, przekładamy do pojemnika. Dodajemy wszystkie składniki oprócz kolendry. Miksujemy na jednolitą masę, doprawiamy solą i pieprzem. pastę przekładamy do miseczki, dekorujemy kilkoma ziarnami fasoli, czarnuszką i listkami kolendry. Podajemy np. z chrupkim pieczywem.
Przepis Anety
"Pierogi z farszem z soczewicy" wg przepisu Honoraty Piwowarskiej.
Składniki:
-ciasto:
500 g mąki
250 ml wody
łyżka masła
jajko
sól
-farsz:
300 g zielonej soczewicy
100 g pieczarek - moja modyfikacja
cebula
2 łyżki oleju
100 g bułki tartej
2 jajka
sól, pieprz
Przygotowanie:
Ciasto
Mąkę przesiewamy, posypujemy szczyptą soli, robimy dołek w mące. Wlewamy do
niego stopione, schłodzone masło i wbijamy jajko. Powolutku wlewamy wodę
(lekko ciepłą). Wyrabiamy ciasto, aż będzie gładkie. Wody dolewamy tyle,
żeby uzyskać dobrą konsystencję ciasta - zwartą i elastyczną. Wyrobione
ciasto przykrywamy ściereczką na pół godziny.
Soczewicę płuczemy, wrzucamy na wrzątek (lekko posolony) i gotujmy do
miękkości. Odsączamy, studzimy i mielemy lub przecieramy przez sito /
opcjonalnie wystarczy mocno rozgnieść tłuczkiem po porządnym wcześniejszym
odsączeniu.
Cebulę siekamy, pieczarki obieramy i drobniutko siekamy. Cebulę i pieczarki
zeszklić na oleju. Do smaku, do cebuli i pieczarek na patelni można zetrzeć
trochę suchego grzybka. Dodajemy do soczewicy, dosypujemy bułkę tartą,
dodajemy jajka, dokładnie mieszamy, dodajemy do smaku sól i pieprz.
Wracamy do ciasta na pierogi. Ciasto dzielimy na 2 części. Każdą wałkujemy
na grubość 2 mm. Wycinamy okrągłe placuszki, nakładamy farsz i zlepiamy
brzegi. (Brzegi lepiej się zlepiają, jeśli posmarujemy je delikatnie wodą).
Brzegi można zlepić palcami lub widelcem (powstaną ładne "paseczki").
Pierogi wrzucamy do osolonego wrzątku. Gotujemy 3 minuty od wypłynięcia.
Najlepiej smakują podsmażone na maśle lub oleju rzepakowym.
Przepis Andrzeja
"Krem warzywny z makowym pesto" wg przepisu Marty Dymek.
Składniki:
cebula
olej
po 2 goździki, liście laurowe i ziarenka ziela angielskiego
nieduży seler
2 korzenne pietruszki
2 ziemniaki
jabłko
1-2 l bulionu
pół łyżeczki majeranku
ćwierć łyżeczki tymianku
Pesto:
2 łyżki rodzynek
20 g orzechów laskowych
35 g maku
pieprz i sól
60-70 ml oleju rzepakowego
Przygotowanie:
Cebulę kroimy w piórka. W dużym garnku rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę, goździki, liście laurowe i ziele angielskie. Smażymy 5 minut na niedużym ogniu.
Obieramy warzywa korzeniowe oraz jabłko i kroimy w drobną kostkę. Z cebuli wyjmujemy przyprawy, dodajemy pokrojone warzywa oraz jabłko i smażymy 3 minuty. Wlewamy bulion, dodajemy majeranek oraz tymianek. Gotujemy pod przykryciem około 30 minut.
W czasie gdy zupa się gotuje, przygotowujemy pesto. Rodzynki zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na 5 minut. W małym naczyniu blendera dokładnie miksujemy orzechy oraz mak ze sporą szczyptą soli i pieprzu. Rodzynki odcedzamy, dodajemy zmiksowanych orzechów i wszystko ponownie miksujemy aż do uzyskania gęstej masy. Miksując stopniowo wlewamy olej, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
Rozgotowane warzywa miksujemy na gładki krem, doprawimy do smaku solą i pieprzem. Nalewamy do miseczek i podajemy z makowym pesto.
Przepis Ani
"Ciasteczka imbirowe"
Składniki:
500 g maki pszennej
pół łyżeczki kurkumy
200 g masła
200 g cukru pudru
łyżka miodu
płaska łyżka mielonego imbiru
łyżeczka cynamonu
szczypta soli
100 g płatków migdałowych
4 żółtka
Przygotowanie:
Mąkę mieszamy z kurkumą, dodajemy schłodzone, pokrojone w kawałki masło, cukier, miód, przyprawy, migdały oraz żółtka i szybko zagniatamy cisto. Odkładamy do lodówki na co najmniej godzinę. Ciasto dość cienko wałkujemy i wykrawamy foremką ciasteczka. Układamy na natłuszczonej blasze i pieczemy około 10 minut w 180 stopniach. Dekorujemy według uznania.
Przepis Marty
"Imbirowe pierniczki" wg przepisu Karoliny Zajkowskiej.
Składniki:
400 g mąki pszennej
150 g cukru trzcinowego
2 łyżeczki sody oczyszczonej
3 łyżeczki mielonego cynamonu
1 łyżeczka mielonego kardamonu
pół łyżeczki mielonych goździków
3 łyżki miodu
2 łyżki masła
jajko
kilka łyżek ciepłej wody
Przygotowanie:
Mąkę przesiewamy do dużej miski i dodajemy pozostałe suche składniki. W powstałym kopczyku robimy zagłębienie i wlewamy do niego rozgrzany miód oraz masło, zasypujemy i dodajemy jajko. Wyrabiamy jajko około 15 minut, dolewając w razie potrzeby po łyżce ciepłej wody, aż uzyskamy zwartą i gładką masę.
Stolnicę posypujemy mąką, ciasto dzielimy na 4 części i kolejno rozwałkowujemy na placki o grubości około 5 mm, a później wykrawamy dowolne kształty. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, pieczemy ciasteczka na blasze około 10 minut. Kiedy ciasteczka osytygną, można je polukrować i przyozdobić.