Rozwiązanie konkursu "Kuchni" nr 12/2016

Pasta z fasoli i awokado

Pasta z fasoli i awokado (materiały nadesłane)

Prezentujemy wyniki konkursu magazynu "Kuchnia" numer 12/2016 Zwycięzcom gratulujemy!
1 z 5
materiały nadesłane
materiały nadesłane

Przepis Agnieszki

"Pasta z fasoli i awokado" wg przepisu Grzegorza Łapanowskiego.

Składniki:

awokado

140 g białej fasoli konserwowej

łyżka czarnuszki

50 ml oliwy

3 krople tabasco

3 łyżki soku z cytryny

pęczek kolendry

sól i pieprz

Przygotowanie:

Awokado obieramy, wyjmujemy pestkę, przekładamy do pojemnika. Dodajemy wszystkie składniki oprócz kolendry. Miksujemy na jednolitą masę, doprawiamy solą i pieprzem. pastę przekładamy do miseczki, dekorujemy kilkoma ziarnami fasoli, czarnuszką i listkami kolendry. Podajemy np. z chrupkim pieczywem.

2 z 5
materiały nadesłane
materiały nadesłane

Przepis Anety

"Pierogi z farszem z soczewicy" wg przepisu Honoraty Piwowarskiej.

Składniki:

-ciasto:

500 g mąki

250 ml wody

łyżka masła

jajko

sól

-farsz:

300 g zielonej soczewicy

100 g pieczarek - moja modyfikacja

cebula

2 łyżki oleju

100 g bułki tartej

2 jajka

sól, pieprz

Przygotowanie:

Ciasto

Mąkę przesiewamy, posypujemy szczyptą soli, robimy dołek w mące. Wlewamy do

niego stopione, schłodzone masło i wbijamy jajko. Powolutku wlewamy wodę

(lekko ciepłą). Wyrabiamy ciasto, aż będzie gładkie. Wody dolewamy tyle,

żeby uzyskać dobrą konsystencję ciasta - zwartą i elastyczną. Wyrobione

ciasto przykrywamy ściereczką na pół godziny.

Soczewicę płuczemy, wrzucamy na wrzątek (lekko posolony) i gotujmy do

miękkości. Odsączamy, studzimy i mielemy lub przecieramy przez sito /

opcjonalnie wystarczy mocno rozgnieść tłuczkiem po porządnym wcześniejszym

odsączeniu.

Cebulę siekamy, pieczarki obieramy i drobniutko siekamy. Cebulę i pieczarki

zeszklić na oleju. Do smaku, do cebuli i pieczarek na patelni można zetrzeć

trochę suchego grzybka. Dodajemy do soczewicy, dosypujemy bułkę tartą,

dodajemy jajka, dokładnie mieszamy, dodajemy do smaku sól i pieprz.

Wracamy do ciasta na pierogi. Ciasto dzielimy na 2 części. Każdą wałkujemy

na grubość 2 mm. Wycinamy okrągłe placuszki, nakładamy farsz i zlepiamy

brzegi. (Brzegi lepiej się zlepiają, jeśli posmarujemy je delikatnie wodą).

Brzegi można zlepić palcami lub widelcem (powstaną ładne "paseczki").

Pierogi wrzucamy do osolonego wrzątku. Gotujemy 3 minuty od wypłynięcia.

Najlepiej smakują podsmażone na maśle lub oleju rzepakowym.

3 z 5
materiały nadesłane
materiały nadesłane

Przepis Andrzeja

"Krem warzywny z makowym pesto" wg przepisu Marty Dymek.

Składniki:

cebula

olej

po 2 goździki, liście laurowe i ziarenka ziela angielskiego

nieduży seler

2 korzenne pietruszki

2 ziemniaki

jabłko

1-2 l bulionu

pół łyżeczki majeranku

ćwierć łyżeczki tymianku

Pesto:

2 łyżki rodzynek

20 g orzechów laskowych

35 g maku

pieprz i sól

60-70 ml oleju rzepakowego

Przygotowanie:

Cebulę kroimy w piórka. W dużym garnku rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę, goździki, liście laurowe i ziele angielskie. Smażymy 5 minut na niedużym ogniu.

Obieramy warzywa korzeniowe oraz jabłko i kroimy w drobną kostkę. Z cebuli wyjmujemy przyprawy, dodajemy pokrojone warzywa oraz jabłko i smażymy 3 minuty. Wlewamy bulion, dodajemy majeranek oraz tymianek. Gotujemy pod przykryciem około 30 minut.

W czasie gdy zupa się gotuje, przygotowujemy pesto. Rodzynki zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na 5 minut. W małym naczyniu blendera dokładnie miksujemy orzechy oraz mak ze sporą szczyptą soli i pieprzu. Rodzynki odcedzamy, dodajemy zmiksowanych orzechów i wszystko ponownie miksujemy aż do uzyskania gęstej masy. Miksując stopniowo wlewamy olej, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji.

Rozgotowane warzywa miksujemy na gładki krem, doprawimy do smaku solą i pieprzem. Nalewamy do miseczek i podajemy z makowym pesto.

4 z 5
materiały nadesłane
materiały nadesłane

Przepis Ani

"Ciasteczka imbirowe"

Składniki:

500 g maki pszennej

pół łyżeczki kurkumy

200 g masła

200 g cukru pudru

łyżka miodu

płaska łyżka mielonego imbiru

łyżeczka cynamonu

szczypta soli

100 g płatków migdałowych

4 żółtka

Przygotowanie:

Mąkę mieszamy z kurkumą, dodajemy schłodzone, pokrojone w kawałki masło, cukier, miód, przyprawy, migdały oraz żółtka i szybko zagniatamy cisto. Odkładamy do lodówki na co najmniej godzinę. Ciasto dość cienko wałkujemy i wykrawamy foremką ciasteczka. Układamy na natłuszczonej blasze i pieczemy około 10 minut w 180 stopniach. Dekorujemy według uznania.

5 z 5
materiały madesłane
materiały madesłane

Przepis Marty

"Imbirowe pierniczki" wg przepisu Karoliny Zajkowskiej.

Składniki:

400 g mąki pszennej

150 g cukru trzcinowego

2 łyżeczki sody oczyszczonej

3 łyżeczki mielonego cynamonu

1 łyżeczka mielonego kardamonu

pół łyżeczki mielonych goździków

3 łyżki miodu

2 łyżki masła

jajko

kilka łyżek ciepłej wody

Przygotowanie:

Mąkę przesiewamy do dużej miski i dodajemy pozostałe suche składniki. W powstałym kopczyku robimy zagłębienie i wlewamy do niego rozgrzany miód oraz masło, zasypujemy i dodajemy jajko. Wyrabiamy jajko około 15 minut, dolewając w razie potrzeby po łyżce ciepłej wody, aż uzyskamy zwartą i gładką masę.

Stolnicę posypujemy mąką, ciasto dzielimy na 4 części i kolejno rozwałkowujemy na placki o grubości około 5 mm, a później wykrawamy dowolne kształty. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, pieczemy ciasteczka na blasze około 10 minut. Kiedy ciasteczka osytygną, można je polukrować i przyozdobić.