5 składników, 3 potrawy - gotuj szybko w styczniu!

Dominika Wójciak
Brukselka pieczona z dynią i czerwoną cebulą

Brukselka pieczona z dynią i czerwoną cebulą (fot. Dominika Wójciak)

W każdym miesiącu wybieramy pięć sezonowych składników i gotujemy z nich trzy łatwe potrawy. Wystarczy tylko pomysłowo połączyć smaki!
1 z 3
fot. Dominika Wójciak
fot. Dominika Wójciak

5 składników, 3 potrawy - gotuj szybko w styczniu!

W każdym miesiącu wybieramy pięć sezonowych składników i gotujemy z nich trzy łatwe potrawy. Wystarczy tylko pomysłowo połączyć smaki!

Brukselka pieczona z dynią i czerwoną  cebulą

Dla 4 osób
Przygotowanie: 40 minut


500 g brukselki
300 g dyni
2 czerwone cebule
ziarenka z połowy granatu
Dodatki:
2 łyżki oliwy
skórka otarta z cytryny
sól, pieprz
pęczek posiekanej kolendry


Brukselki czyścimy i wrzucamy na 5 minut do osolonego wrzątku. Odcedzamy, kroimy na pół. Dynię obieramy, kroimy w kostkę o boku około 1,5 cm. Cebule obieramy, kroimy w ćwiartki. Brukselki, dynię i cebule mieszamy z oliwą i skórką cytrynową. Przyprawiamy solą i pieprzem, przekładamy na blachę. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. (160 st. z termoobiegiem). Pieczemy 30 minut. Posypujemy kolendrą i granatem. Sałatka będzie bardziej pożywna, jeśli dodamy pół szklanki ugotowanej na sypko kaszy jaglanej.

2 z 3
fot. Dominika Wójciak
fot. Dominika Wójciak

Dyniowa jaglanka z granatem

Dla 2 osób
Przygotowanie: 35 minut


200 g dyni
pół szklanki kaszy jaglanej (moczonej przez noc)
ziarenka z połowy granatu

Dodatki:
2 łyżki oleju kokosowego
sól
pół łyżeczki cynamonu
puszka mleka kokosowego
skórka otarta z pomarańczy
1-2 łyżki miodu


Dynię obieramy, kroimy w drobną kostkę lub ścieramy na tarce o dużych oczkach. W rondlu rozgrzewamy olej kokosowy, wrzucamy dynię. Dodajemy szczyptę soli i cynamon (możemy go zastąpić kardamonem lub przyprawą do pierników), smażymy 5 minut. Dodajemy opłukaną kaszę jaglaną, mleko kokosowe, skórkę z pomarańczy oraz miód i mieszamy. Gotujemy około 25 minut, aż kasza zmięknie. Podajemy jaglankę z ziarenkami granatu.

3 z 3
fot. Dominika Wójciak
fot. Dominika Wójciak

Brukselka z dynią i jajkiem pod marynowaną cebulą

Dla 2 osób
Przygotowanie: 35 minut


mała czerwona cebula
200 g brukselki
200 g dyni

Dodatki:
4 łyżki octu winnego
łyżeczka płynnego miodu
sól, pieprz
2 łyżki oliwy
1/4 łyżeczki wędzonej papryki
2 jajka
pęczek posiekanego koperku

Cebulę obieramy i kroimy w półplasterki. Przekładamy do miseczki i ugniatamy z octem, miodem i szczyptą soli. Odstawiamy. Brukselki czyścimy i kroimy w plasterki - najcieniej, jak się da. Dynię obieramy, kroimy w kostkę o boku około 1,5 cm. Razem z brukselką wrzucamy na patelnię z rozgrzaną oliwą. Dodajemy szczyptę soli, pieprzu i wędzoną paprykę. Smażymy 10 minut. Zmniejszamy ogień, wlewamy 4 łyżki wody, przykrywamy i dusimy około 10 minut, aż dynia zmięknie. Pomiędzy warzywa wbijamy jajka, przyprawiamy. Smażymy, aż białko się zetnie, a żółtko pozostanie płynne. Posypujemy zamarynowaną cebulą i koperkiem. W wersji dla mięsożerców warzywa możemy podsmażyć na bekonie.