Pierogi na święta? Nie tylko z kapustą i grzybami!

przepisy: Honorata Piwowarska zdjęcia i stylizacja: Natalia Nowak-Bratek
To nie do pomyślenia! Nie tylko w polskiej tradycji, ale w ogóle na wschód od Odry. Mogą być gotowane, smażone, pieczone... jedno jest pewne - na wigilię tylko postne. I chociaż do barszczu obowiązkowe są uszka z grzybami, to warto też przyrządzić pierogi z innymi, oryginalnymi farszami.
Fot. Natalia Nowak-Bratek Fot. Natalia Nowak-Bratek

Pierogi na święta? Nie tylko z kapustą i grzybami!

To nie do pomyślenia!  Nie tylko w polskiej tradycji, ale w ogóle na wschód od Odry. Mogą być gotowane, smażone, pieczone... jedno jest pewne - na wigilię tylko postne. I chociaż do barszczu obowiązkowe są uszka z grzybami, to warto też przyrządzić pierogi z innymi, oryginalnymi farszami.

Ciasto podstawowe na pierogi

Przygotowanie: 60 minut

500 g mąki
250 ml wody
łyżka masła
sól
jajko (dowolnie)

Mąkę przesiewamy na stolnicę, robimy dołek, posypujemy szczyptą soli. Wlewamy do niego stopione, lekko ostudzone masło i ewentualnie wbijamy jajko - pamiętajmy, że ciasto z jajkiem jest twardsze. Powoli wlewamy wodę, najlepiej ciepłą. Ilość wody zależy od wilgotności mąki. Wyrabiamy ciasto, aż będzie gładkie (15-20 minut). Po przekrojeniu w cieście powinny być widoczne wypełnione powietrzem dziurki. Przykrywamy miską na pół godziny.
Ciasto dzielimy na 2-3 kawałki, każdy wałkujemy na grubość 2 mm. Wycinamy placuszki, nakładamy farsz i dokładnie zlepiamy. Pierogi wrzucamy do osolonego wrzątku. Gdy wypłyną, gotujemy 3 minuty. Wyjmujemy łyżką cedzakową.
Rada: zamiast wody możemy wlać ciepłe mleko. Ciasto przygotowane na mleku nie wysycha tak szybko, nie trzeba też smarować brzegów, by skleić pierogi. Jest elastyczne, nie przecieka przez nie rzadszy farsz. A po ugotowaniu pierogi są delikatne.

Żeby przed wigilią nie stać za długo przy kuchni, pierogi możemy zrobić wcześniej i zamrozić. Gotowe surowe pierogi układamy na grubo posypanej mąką tacy, zamrażamy 3-4 godziny i przekładamy do woreczka. Przed podaniem wrzucamy do wrzątku zamrożone i gotujemy jak zwykle. Najsmaczniejsze są jednak podobno te ugotowane poprzedniego dnia, przechowane w lodówce, a przed podaniem powoli podsmażone i przyrumienione na maśle lub - wigilijne - na oleju.

Zdjęcie Kuchenprofi zaciskacz do pierogów 10 cm 803552800 Zdjęcie Ibili 773512 Zdjęcie Tadar Wykrawacz do pierogów PAULA
Kuchenprofi zaciskacz do pi... Ibili 773512 Tadar Wykrawacz do pierogów...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
1
Fot. Natalia Nowak-Bratek Fot. Natalia Nowak-Bratek

Pierogi z farszem z soczewicy

Dla 10 osób
Czas przygotowania farszu: 40 minut

ciasto według przepisu podstawowego
350 g zielonej soczewicy
cebula
2 łyżki oleju
100 g bułki tartej
2 jajka
sól, pieprz

Przygotowujemy ciasto według przepisu podstawowego. Soczewicę płuczemy, wsypujemy do osolonego wrzątku, gotujemy do miękkości. Osączamy i lekko studzimy. Mielemy lub przecieramy przez sito. Cebulę obieramy, siekamy, szklimy na oleju. Dodajemy do soczewicy, wsypujemy bułkę tartą, dodajemy jajka, dokładnie mieszamy i przyprawiamy do smaku. Jeśli farsz jest zbyt suchy, dolewamy wodę lub bulion warzywny. Dalej postępujemy jak w przepisie podstawowym.  
Rada: dla smaku możemy do soczewicy dodać podsmażone przyprawy - łyżkę masła stapiamy na patelni, wsypujemy po łyżeczce słodkiej papryki, mielonej kolendry i curry. Mieszamy i podgrzewamy, aż zaczną pachnieć.

Zdjęcie Tadar Zestaw Garnków Jarzębina 8el Zdjęcie Altom Tobias Komplet Garnków Nierdzewnych 10el Zdjęcie Ambition Komplet Garnków Larsson
Tadar Zestaw Garnków Jarzęb... Altom Tobias Komplet Garnkó... Ambition Komplet Garnków La...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
2
Fot. Natalia Nowak-Bratek Fot. Natalia Nowak-Bratek

Pierogi z farszem z suszonych śliwek i orzechów włoskich

Dla 8-10 osób
Czas przygotowania farszu: 15 minut

ciasto według przepisu podstawowego
400 g suszonych śliwek
łyżka cukru lub miodu
3 łyżki posiekanych włoskich orzechów
łyżeczka kandyzowanej skórki pomarańczowej
cynamon do posypania

Przygotowujemy ciasto według przepisu podstawowego. Śliwki płuczemy, zalewamy na noc wodą, osączamy (zalewę możemy wykorzystać do kompotu). Miksujemy z cukrem i orzechami (połowę posiekanych orzechów możemy zostawić). Mieszamy z posiekaną kandyzowaną skórką pomarańczową. Możemy też dolać łyżkę koniaku lub rumu. Farszem nadziewamy pierogi i gotujemy według instrukcji. Podajemy z podsmażoną na maśle bułką tartą. Posypujemy cynamonem.

Zdjęcie KAROLINA ELISIR Serwis obiadowy 42/12 T-2158 Zdjęcie KAROLINA Serwis obiadowy CLAUDETTE ECRU 42/12 0000 Zdjęcie Serwis obiadowy, porcelanowy fisher 18el
KAROLINA ELISIR Serwis obia... KAROLINA Serwis obiadowy CL... Serwis obiadowy, porcelanow...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
3
Fot. Natalia Nowak-Bratek Fot. Natalia Nowak-Bratek

Pierogi gryczane z białym serem

Dla 8 osób
Czas przygotowania: 55 minut

Ciasto:
170 g mąki gryczanej
90 g mąki pszennej
sól

Farsz:
400 g twarogu
mała cebula
ząbek czosnku
3 żółtka
pół łyżeczki suszonego tymianku
50 ml śmietany 22-proc.
pieprz

Ciasto: na rozgrzaną patelnię wsypujemy mąkę gryczaną. Prażymy, mieszając. Zalewamy 375 ml wrzącej wody, intensywnie mieszając. Gdy masa nieco ostygnie, dodajemy mąkę pszenną i szczyptę soli. Wyrabiamy elastyczne ciasto. Przykrywamy ściereczką.
Farsz: twaróg mielemy. Cebulę i czosnek siekamy, dodajemy wraz z żółtkami, tymiankiem i śmietaną (do tłustego twarogu nie musimy dodawać śmietany). Mieszamy i przyprawiamy. Dalej robimy i gotujemy pierogi według przepisu podstawowego. Podajemy z kwaśną śmietaną.

Zdjęcie Kela Diego Points 67x74 cm 15578 Zdjęcie Kela Stripes 10707 Zdjęcie Mimmo 152
Kela Diego Points 67x74 cm ... Kela Stripes 10707 Mimmo 152
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
4
Fot. Natalia Nowak-Bratek Fot. Natalia Nowak-Bratek

Uszka z suszonymi grzybami

Dla 10 osób
Czas przygotowania farszu: 40 minut

ciasto według przepisu podstawowego
100 g suszonych grzybów, najlepiej borowików
cebula
2 łyżki masła
sól, pieprz
kilka łyżek bułki tartej

Przygotowujemy ciasto według przepisu podstawowego. Grzyby zalewamy letnią wodą, moczymy 2 godziny i gotujemy do miękkości. Osączamy (wywar możemy dodać do zupy grzybowej), studzimy, siekamy. Cebulę obieramy, siekamy i szklimy na maśle. Dodajemy grzyby i 1-2 łyżki wywaru, przyprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy po łyżce bułkę tartą i mieszamy, aż masa zgęstnieje. Studzimy. Ciasto cienko wałkujemy i wycinamy kwadraty o boku 5 cm. Nakładamy odrobinę farszu i lepimy uszka. Gotujemy. Podajemy do barszczu.

Zdjęcie Kaiser Kaiserflex Red Wałek do ciasta 686141 Zdjęcie Lekue Wałek do ciasta 0200800Z01 Zdjęcie Baseballowy Wałek do Ciasta
Kaiser Kaiserflex Red Wałek... Lekue Wałek do ciasta 02008... Baseballowy Wałek do Ciasta
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
5