Wegańskie święta - pesto i pralinki a la Jadłonomia

Marta Dymek
Z myślą o świętach Marta proponuje krem warzywny z makowym pesto oraz orzechowe pralinki. Brzmi bardzo zachęcająco!
Fot. Marta Dymek Fot. Marta Dymek

Wegańskie święta - pesto i pralinki a la Jadłonomia

Z myślą o świętach Marta proponuje Warzywa z makowym pesto oraz orzechowe pralinki. Brzmi bardzo zachęcająco!

Krem warzywny z makowym pesto

cebula
olej
po 2 goździki, liście laurowe i ziarna ziela angielskiego
nieduży seler
2 korzenie pietruszki
2 ziemniaki
jabłko
1-2 l bulionu
pół łyżeczki majeranku
ćwierć łyżeczki tymianku

Pesto:
2 łyżki rodzynek
20 g orzechów laskowych
35 g maku
czarny pieprz i sól
60-70 ml oleju rzepakowego

1. Cebulę kroimy w piórka. W dużym garnku rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę, goździki, liście laurowe i ziele angielskie. Smażymy 5 minut na niedużym ogniu.
2. Obieramy warzywa korzeniowe oraz jabłko i kroimy w drobną kostkę. Z cebuli wyjmujemy przyprawy, dodajemy pokrojone warzywa oraz jabłko i smażymy 3 minuty. Wlewamy bulion, dodajemy majeranek i tymianek, gotujemy pod przykryciem 30 minut lub do czasu, aż seler będzie naprawdę miękki.
Bulwę selera warto pokroić naprawdę drobno (w kostkę o boku 1 cm). Seler jest najtwardszy ze wszystkich warzyw w zupie i poświęcając dwie minuty więcej na pokrojenie, możemy zaoszczędzić pół godziny czekania, by się odpowiednio ugotował.
3. W czasie, kiedy zupa się gotuje, przygotowujemy pesto. Rodzynki zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na 5 minut. W małym naczyniu blendera dokładnie miksujemy ostrzem w kształcie litery S orzechy oraz mak ze sporą szczyptą soli i pieprzu. Rodzynki odcedzamy, dodajemy do zmiksowanych orzechów i wszystko ponownie miksujemy do uzyskania gęstej masy. Miksując, stopniowo wlewamy olej, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
Makowe pesto świetnie smakuje nie tylko z tą zupą. Można przechowywać je w słoiczku i podawać z pieczonymi burakami, sałatką z rukoli, kremem z marchwi, a nawet jako dodatek do makaronu.
Żeby dodać zupie jeszcze bardziej świątecznego aromatu, rodzynki można zalać gorącą herbatą lub whiskey albo rumem.
4. Rozgotowane warzywa miksujemy na gładki krem, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Nalewamy do miseczek i podajemy z makowym pesto.
Żeby krem był gładki, warto przed miksowaniem odlać większość bulionu, a następnie podczas miksowania stopniowo go dodawać.

1
Fot. Marta Dymek Fot. Marta Dymek

Zdrowe pralinki korzenne

duża garść orzechów laskowych
duża garść orzechów włoskich
garść daktyli moczonych przez kilka minut w gorącej kawie
łyżeczka kakao
pół łyżeczki przyprawy piernikowej
pół łyżeczki skórki otartej z pomarańczy
szczypta soli morskiej

1. Orzechy mielemy na grubą mąkę w blenderze z pojemniczkiem lub w młynku do kawy.
Im drobniej zmielecie orzechy, tym gładsze będą pralinki. Osoby nieprzyzwyczajone do zdrowych słodyczy na pewno wolą drobniej zmielone bakalie, dlatego dobrze jest miksować je o 30 sekund dłużej.
2. Daktyle odcedzamy i odciskamy z kawy, płynu nie wylewamy. Daktyle dodajemy do orzechów razem z kakao, przyprawą piernikową, skórką pomarańczową i solą morską. Wszystko mielemy na kleistą masę, a jeśli będzie za rzadka, dolewamy trochę kawy, w której moczyły się daktyle.
3. Lekko wilgotnymi rękami formujemy z masy kuleczki. Przechowujemy w lodówce do miesiąca.

2
Więcej na ten temat: Boże Narodzenie, marta dymek, pesto, pralinki