Ryba - świąteczny przebój

przepisy: Honorata Piwowarska zdjęcia: M&K Duklas/duklas.pl
Korzenne śledzie z pastą piernikową

Korzenne śledzie z pastą piernikową (Fot. M&K Duklas/duklas.pl)

Rozkoszujmy się rybami przez całe święta. i nie zapomnijmy włożyć do portfela łuski karpia, by zapewnić sobie dobrobyt na kolejny rok! * zaproszenie na ucztę wigilijną z 1820 roku
1 z 6
Fot. M&K Duklas/duklas.pl
Fot. M&K Duklas/duklas.pl

Korzenne śledzie z pastą piernikową

Dla 4-6 osób
Przygotowanie: 30 minut

500 g filetów śledziowych
500 ml oliwy lub oleju sezamowego
laska cynamonu (5 cm)
łodyga trawy cytrynowej
3 suszone papryczki chili
4 goździki
4 ziarenka kardamonu


Pasta piernikowa:
2 łyżki miodu
2 łyżki octu winnego
szczypta mielonego imbiru
250 g ususzonego startego piernika
250 g posiekanych orzechów włoskich

Śledzie kroimy na niewielkie kawałki. Wkładamy do słoika. Oliwę wlewamy do rondla, dodajemy cynamon, zmiażdżoną trawę cytrynową, przekrojone wzdłuż papryczki chili, goździki i kardamon. Doprowadzamy do wrzenia i na malutkim ogniu podgrzewamy 20 minut (utrzymując temperaturę poniżej punktu wrzenia). Studzimy zalewę do 50 st. Zalewamy śledzie tak, by były przykryte. Potrząsamy słoikiem, by przyprawy równomiernie się rozłożyły. Zamykamy i odstawiamy w ciemne miejsce na 3 tygodnie.
Pasta piernikowa: miód ucieramy z octem winnym i imbirem. Dodajemy starty piernik i orzechy, mieszamy. Pastą smarujemy śledzie 3 godziny przed podaniem.

Zdjęcie GERLACH Komplet 5 noży kuchennych - 961A BLN w bloku drewnianym Zdjęcie Tadar Tokio Modern Komplet noży Zdjęcie Wusthof CULINAR Blok noży 9836
GERLACH Komplet 5 noży kuch... Tadar Tokio Modern Komplet ... Wusthof CULINAR Blok noży 9...
Porównaj ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
2 z 6
Fot. M&K Duklas/duklas.pl
Fot. M&K Duklas/duklas.pl

Pieczony pstrąg z sosem orzechowym

Dla 5 osób
Przygotowanie: 40 minut

4 łyżki sosu sojowego
łyżka oliwy
kawałeczek papryczki chili
szalotka
łyżeczka skórki startej z limonki
5 filetów z pstrąga


Sos orzechowy:
pół papryczki chili
250 ml mleka kokosowego
łyżeczka startego imbiru
3 łyżki sosu sojowego
sok i skórka starta z limonki
sól, pieprz
3 łyżki masła orzechowego
kilka łodyżek posiekanej natki pietruszki

Sos sojowy mieszamy z oliwą, posiekaną papryczką chili i posiekaną szalotką, dodajemy skórkę z limonki. Filety z pstrąga kroimy wszerz na pół, smarujemy marynatą. Marynujemy 30 minut w lodówce. Układamy na blaszce, wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. na 30 minut.
Sos orzechowy: papryczkę chili siekamy, wkładamy do rondelka. Dodajemy mleko kokosowe, imbir, sos sojowy, sok i skórkę z limonki. Mieszamy, doprowadzamy do wrzenia, przyprawiamy solą i pieprzem. Zdejmujemy z ognia i mieszamy z masłem orzechowym, posypujemy natką. Sosem polewamy pstrągi.

Zdjęcie Kuchenprofi - Naczynie - Forma do Zapiekania Prostokątna - Pomarańczowa Zdjęcie Skeppshult Forma do zapiekania 0800 Zdjęcie Roemertopf Naczynie do pieczenia chleba Pane 25005
Kuchenprofi - Naczynie - Fo... Skeppshult Forma do zapieka... Roemertopf Naczynie do piec...
Sprawdź ceny ? Porównaj ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
3 z 6
Fot. M&K Duklas/duklas.pl
Fot. M&K Duklas/duklas.pl

Dorsz w zalewie octowej i szalotki glazurowane

Dla 8 osób
Przygotowanie: 40 minut

1 kg dorsza
5 łyżeczek soli
6 łyżek oleju
0,5 kg cebuli
litr octu winnego
2 łyżki brązowego cukru
łyżka curry
łyżeczka mielonej kurkumy
2,5 cm kłącza imbiru
2 suszone papryczki chili
2 listki laurowe


Glazurowane szalotki:
250 g małych szalotek
olej do smażenia
2 ząbki czosnku
3 łyżki cukru
150 ml octu winnego
łyżka masła

Dorsza kroimy w kostkę o boku 5 cm. Wkładamy do miski, posypujemy solą i odstawiamy na 2 godziny. Osuszamy ręcznikiem kuchennym. Rozgrzewamy na patelni 4 łyżki oleju i smażmy kawałki ryby po 3 minuty z każdej strony, osączamy na papierowym ręczniku.
Cebule obieramy, kroimy na plasterki. Wkładamy do rondla, wlewamy ocet, dodajemy cukier, curry, kurkumę i pokrojony w zapałkę imbir. Doprowadzamy do wrzenia, zdejmujemy szumowiny. Gotujemy przez chwilę ? cebula powinna być chrupiąca. Wyjmujemy ją łyżką cedzakową i dokładnie osączamy z octu. W słoiku układamy warstwami ryby i cebulę, przekładając papryczkami chili i listkami laurowymi. Kończymy warstwą cebuli. Ocet ponownie gotujemy i wlewamy do słoika. Dolewamy pozostałe 2 łyżki oleju, zamykamy. Odstawiamy na 2 dni w chłodne miejsce. W lodówce możemy przechowywać 2 miesiące.
Glazurowane szalotki: szalotki obieramy, kroimy na pół, obsmażamy na oleju. Zdejmujemy z patelni, a na ten sam olej wkładamy pokrojony na plasterki czosnek i cukier, lekko karmelizujemy. Dodajemy ocet winny i redukujemy o połowę. Wkładamy szalotki i masło. Gotujemy 5-10 minut, aż glazura zgęstnieje. Podajemy z dorszem.

Zdjęcie Ambition Serwis obiadowy LORDENE 63130 Zdjęcie Chodzież Serwis obiadowy Gloria 101001844 Zdjęcie Serwis obiadowy, porcelanowy fisher 18el
Ambition Serwis obiadowy LO... Chodzież Serwis obiadowy Gl... Serwis obiadowy, porcelanow...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
4 z 6
Fot. M&K Duklas/duklas.pl
Fot. M&K Duklas/duklas.pl

Łosoś usmażony w sosie beszamelowym z warzywnym spaghetti

Dla 6 osób
Przygotowanie: 45 minut

1 kg filetów z łososia bez skóry
sól, biały pieprz
3 łyżki masła
olej do smażenia
3 szklanki wywaru warzywnego
pół szklanki mąki
szklanka śmietany do zup
sok z cytryny
bułka tarta

Warzywne spaghetti:
2 cukinie
2 marchewki
por
łyżka masła
czarny pieprz

Filety z łososia kroimy na kawałki. Nacieramy z obydwu stron solą i pieprzem. Odstawiamy na 15 minut w chłodne miejsce. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła i 2 łyżki oleju, układamy ryby, podlewamy łyżką wywaru. Przykrywamy i dusimy na małym ogniu do miękkości.
Pozostałe masło topimy w rondlu, wsypujemy mąkę, mieszamy. Wlewamy wywar, mieszamy trzepaczką. Doprowadzamy do wrzenia, wlewamy śmietanę, mieszamy. Posypujemy solą i pieprzem. Gotujemy, aż sos odparuje i zgęstnieje. Przecedzamy przez sitko. Skrapiamy sokiem z cytryny i przyprawiamy solą i białym pieprzem.
Sosem smarujemy kawałki łososia, odstawiamy w chłodne miejsce, by zastygł. Ryby obtaczamy w bułce tartej, smażymy na oleju. Osączamy z tłuszczu. Podajemy z resztą beszamelu i warzywnym spaghetti.
Łososia możemy też usmażyć w razowej panierce: kilka kromek suchego razowego chleba słonecznikowego kroimy na kawałki, układamy na blaszce i suszymy w piekarniku. Rozdrabniamy blenderem razem z kilkoma łodyżkami natki. Panierką oblepiamy ryby.
Warzywne spaghetti: warzywa kroimy w paseczki. Na patelnię wlewamy pół szklanki wody, dodajemy zimne masło, oprószamy solą i czarnym pieprzem. Wkładamy warzywa i dusimy, aż lekko zmiękną.

Zdjęcie BERLINGERHAUS PATELNIE RED METALLIC LINE 3SZT BH-1290 Zdjęcie BERLINGERHAUS ZESTAW 3 PATELNI BH-1284 Zdjęcie Wmf Zestaw Patelni Ceradur Profi 07/4460/9990 28cm
BERLINGERHAUS PATELNIE RED ... BERLINGERHAUS ZESTAW 3 PATE... Wmf Zestaw Patelni Ceradur ...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Porównaj ceny ?
źródło: Okazje.info
5 z 6
Fot. M&K Duklas/duklas.pl
Fot. M&K Duklas/duklas.pl

Karp duszony w czerwonym winie z rodzynkami i wiśniami

Dla 4 osób
Przygotowanie: 50 minut

50 g rodzynek
4 filety z karpia
sól, pieprz
250 g cebuli
2 małe marchewki
50 g masła
łyżka mąki
500 ml wytrawnego czerwonego wina
2 łodyżki tymianku
listek laurowy
łyżeczka cukru
goździk
szklanka wiśni z kompotu

Rodzynki moczymy w ciepłej wodzie 15 minut. Filety z karpia przyprawiamy solą i pieprzem. Cebule siekamy, marchewki kroimy na plasterki.
Na patelni roztapiamy masło, wkładamy cebule, marchewki i osączone rodzynki, podsmażamy. Posypujemy mąką, wlewamy wino, mieszamy. Dodajemy listki tymianku, listek laurowy, cukier, goździk i wiśnie, oprószamy solą i pieprzem. Gotujemy 10 minut, często mieszając.
Połowę sosu przelewamy do formy, układamy ryby, zalewamy resztą sosu. Przykrywamy folią i odstawiamy na pół godziny. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. na około 30 minut. Jeśli chcemy, by sos był gęstszy, karpia wyjmujemy, a sos zlewamy i redukujemy, dodając pod koniec łyżkę zimnego masła.

Zdjęcie Altom Tobias Komplet Garnków Nierdzewnych 10el Zdjęcie Berghoff komplet zestaw garnków Manhattan 8el Zdjęcie Tadar Komplet Garnków z Pokrywkami Truskawki Białe 8el
Altom Tobias Komplet Garnkó... Berghoff komplet zestaw gar... Tadar Komplet Garnków z Pok...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
6 z 6
Fot. M&K Duklas/duklas.pl
Fot. M&K Duklas/duklas.pl

Co z tą rybką

Filet czy dzwonko?

Dziś najczęściej kupujemy ryby już sprawione w postaci filetów, płatów, tuszek i dzwonek. Wybieramy je w zależności od tego, jak zamierzamy je przyrządzić. Filety (mogą być ze skórą lub bez) pozbawione są głowy i ości. To praktycznie czyste mięso ryby, które możemy upiec, usmażyć (smażymy raczej filety ze skórą, by się nie rozpadły), grillować np. w postaci szaszłyków. Płat podobny jest do filetu, ale ma ości, które możemy usunąć pęsetą. Płaty pieczemy, smażymy i grillujemy; możemy też ugotować na parze. Tuszka pozbawiona jest głowy, płetw, wnętrzności i łusek. Świetna do gotowania i pieczenia (przede wszystkim w soli); małe tuszki możemy smażyć. Dzwonko to kawałek wycięty w poprzek ryby. Tak sprzedawane są duże ryby. Dzwonka najlepiej usmażyć, można też ugotować na parze.

Rybka lubi zioła

Pamiętajmy, żeby z przyprawami nie przesadzić: łatwo mogą zdominować smak ryb. Sól, pieprz i sok z cytryny to podstawa (solimy i skrapiamy sokiem z cytryny pod koniec przyrządzania, by nie stwardniały). Do ryb pasuje również majeranek, rozmaryn, szałwia, tymianek i kolendra. Jeśli pieczemy tuszki, do środka najlepiej włożyć łodyżki świeżego koperku i natki pietruszki.

"Tak" dla resztek

Tego, co zostanie po filetowaniu ryb nie wyrzucamy - na kręgosłupie zawsze będzie trochę mięsa. Dzielimy go na kawałki i razem z rybią głową (bez skrzeli)zalewamy wodą. Posypujemy solą i pieprzem, gotujemy 30 minut. Przecedzamy przez podwójną warstwę gazy, czysty wywar gotujemy na dużym ogniu, by odparował. Wywar jest świetną bazą do zup (nie tylko rybnych, ale i jarzynowych) oraz sosów, np. cytrynowego: łyżkę mąki kukurydzianej i 3/4 szklanki wywaru z ryb podgrzewamy, mieszając. Dodajemy łyżkę posiekanej skórki cytrynowej, łyżeczkę soku z cytryny, pół łyżeczki cukru i szczyptę soli. Gotujemy, aż sos zgęstnieje. Dodajemy łyżkę posiekanej natki i łyżkę masła. Mieszamy i przyprawiamy.

Zdjęcie Andropol Bawełniany obrus Maria Zdjęcie Elvang Obrus Moon Biały Zdjęcie Obrus plamoodporny BERT 44931901
Andropol Bawełniany obrus M... Elvang Obrus Moon Biały Obrus plamoodporny BERT 449...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info