Ciasteczka na święta - nie tylko pierniczki!

przepisy i zdjęcia: Karolina Zajkowska
Maślane ciastka stemplowane

Maślane ciastka stemplowane (Fot. Karolina Zajkowska)

Na choince nie może zabraknąć ręcznie wykonanych ciasteczek. Do zabawy koniecznie zaproście przyjaciół i dzieci!
1 z 5
Fot. Karolina Zajkowska
Fot. Karolina Zajkowska

Ciasteczka na święta - nie tylko pierniczki!

Na choince nie może zabraknąć ręcznie wykonanych ciasteczek. Do zabawy koniecznie zaproście przyjaciół i dzieci!

Imbirowe ludziki

Na 12-15 ciasteczek
Przygotowanie: 45 minut

150 g masła
80 g cukru trzcinowego
250 g mąki pszennej
łyżeczka sody oczyszczonej
3 łyżeczki mielonego imbiru
2 łyżki miodu spadziowego

Masło i cukier miksujemy na puszystą masę, przesiewamy mąkę, sodę oraz imbir,  dodajemy miód, a następnie wyrabiamy elastyczne ciasto. Wyrobione ciasto owijamy folią do żywności i chłodzimy około 30 minut.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. Ciasto rozwałkowujemy na oprószonej mąką stolnicy na grubość około 5 mm i wykrawamy ludziki. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wykałaczką robimy dwa nacięcia w cieście, tak aby później nawlec ciastka na tasiemkę.
Pieczemy 10-15 minut, aż się zarumienią. Po ostudzeniu delikatnie poszerzamy wykałaczką nacięcia i nawlekamy ciastka na tasiemkę. Możemy je udekorować lukrem lub kolorową posypką.

Do ludzikowego łańcucha wybierzcie miękką wstążkę, która łatwo przechodzi przez otwory w ciasteczkach.

Uśmiechu nigdy za dużo, bawcie się, zmieniając kształty ciasteczek i lukrując je wedle fantazji.

Imbirowe ludziki

Imbirowe ludzikiFot. Karolina Zajkowska

Imbirowe ludzikiFot. Karolina Zajkowska

 

Imbirowe ludzikiFot. Karolina Zajkowska

2 z 5
Fot. Karolina Zajkowska
Fot. Karolina Zajkowska

Klasyka piernika (lukrowane pierniczki)

Na około 20 pierniczków
Przygotowanie: 45 minut

400 g mąki pszennej
150 g cukru trzcinowego
2 łyżeczki sody oczyszczonej
3 łyżeczki mielonego cynamonu
łyżeczka mielonego kardamonu
pół łyżeczki mielonych goździków
3 łyżki miodu
2 łyżki masła
jajko
kilka łyżek ciepłej wody
Lukier*:
120 g cukru pudru
odrobina ciepłej wody
kilka kropli soku z cytryny

Mąkę przesiewamy do dużej miski i dodajemy pozostałe suche składniki. W powstałym kopczyku robimy zagłębienie i wlewamy do niego rozgrzany miód oraz masło, zasypujemy i dodajemy jajko.
Wyrabiamy ciasto około 15 minut, dolewając w razie potrzeby po łyżce ciepłej wody, aż uzyskamy zwartą i gładką masę.
Stolnicę posypujemy mąką, ciasto dzielimy na 4 części i kolejno rozwałkowujemy na placki o grubości około 5 mm, a później wykrawamy dowolne kształty.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 st., blachę wykładamy papierem do pieczenia i w niedużych odstępach układamy ciasteczka. Pieczemy około 10 minut. Zaraz po upieczeniu pierniczki będą miękkie, a po chwili zaczną przyjemnie chrupać.
Kiedy ciastka całkiem ostygną, można zabrać się za lukrowanie. Przygotowany lukier przekładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy nim pierniczki wedle uznania.

Jeśli nie macie cierpliwości do ręcznego malowania lukrem, możecie wykorzystać silikonowe maty dostępne w internetowych sklepach.

Lukrowane pierniczkiFot. Karolina Zajkowska

3 z 5
Fot. Karolina Zajkowska
Fot. Karolina Zajkowska

Maślane ciastka stemplowane

Na około 20 ciasteczek
Przygotowanie: 35 minut

250 g mąki pszennej
60 g cukru pudru
jajko
125 g masła

Na stolnicę przesiewamy mąkę i cukier, w zagłębienie wbijamy jajko, dodajemy pokrojone w kostkę masło. Wszystko siekamy, aż składniki się połączą, i wyrabiamy ciasto. Na oprószonej mąką stolnicy rozwałkowujemy ciasto na grubość 5 mm i wykrawamy foremką lub szklanką okrągłe ciasteczka. Jeśli macie stemple, przy tym cieście sprawdzą się idealnie.
Pieczemy 10-15 minut w 180 st., aż ciasteczka się zarumienią. Po wystudzeniu możemy je dodatkowo zanurzyć w czekoladzie i posypać grubym cukrem.

4 z 5
Fot. Karolina Zajkowska
Fot. Karolina Zajkowska

Orzechowe serca

Na około 10 ciasteczek
Przygotowanie: 45 minut
Oczekiwanie: godzina

po 30 g orzechów włoskich i migdałów
120 g cukru trzcinowego
260 g mąki pszennej
łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli
łyżeczka cynamonu
4 łyżki masła
jajko
odrobina startego świeżego imbiru
Oraz:
konfitura śliwkowa
cukier puder

Orzechy ubijamy w moździerzu z łyżeczką brązowego cukru. Do niedużej miski przesiewamy mąkę, sodę oczyszczoną, sól oraz cynamon. W drugiej, większej misce miksujemy masło z pozostałym cukrem, aż uzyskamy puszystą masę. Następnie dodajemy ubite orzechy, jajko, starty imbir i miksujemy, aż składniki się połączą. Można również zagnieść ciasto ręcznie.
Ciasto dzielimy na 2-3 części, każdą z nich owijamy folią do żywności i wkładamy do lodówki na mniej więcej godzinę. W tym czasie piekarnik rozgrzewamy do 180 st. Na posypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy ciasto na cieniutkie placki i wykrawamy z nich serduszka. Używamy dwóch foremek różnej wielkości i w połowie ciasteczek robimy okienko.
Układamy ciasteczka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 5-8 minut. Upieczone ciasteczka układamy na kratce i - kiedy będą już zupełnie wystudzone - posypujemy je cukrem pudrem. Następnie nakładamy po pół łyżeczki konfitury na pełne ciastka i przykrywamy je ciastkami z okienkiem.

5 z 5
Fot. Karolina Zajkowska
Fot. Karolina Zajkowska

Trufle w gorzkiej czekoladzie

Na około 15 trufli
Przygotowanie: 25 minut
Oczekiwanie: około 1,5 godziny

100 g gorzkiej czekolady ok. 80-proc.
3 łyżki masła
100 g cukru
gorzkie kakao

Czekoladę łamiemy i roztapiamy z łyżką masła w kąpieli wodnej. Pozostałe masło ucieramy z cukrem na puszystą masę, powoli wlewając przestudzoną czekoladę. Masę chłodzimy około 1,5 godziny na tyle, aby można było formować z niej kuleczki.
Po schłodzeniu nabieramy łyżeczką masę i formujemy z niej kulki. Dokładnie obtaczamy je w kakao. Przechowujemy w chłodzie aż do podania.