Rozwiązanie konkursu "Kuchni" nr 11/2016

KURCZAK Z PUREE Z PIETRUSZKI, BOCZNIAKAMI I CYTRYNĄ

KURCZAK Z PUREE Z PIETRUSZKI, BOCZNIAKAMI I CYTRYNĄ (materiały nadesłane)

Prezentujemy wyniki konkursu magazynu "Kuchnia" nr 11/2016 Zwycięzcom gratulujemy!
1 z 5
materiały nadesłane
materiały nadesłane

Przepis Radosława z Inowrocławia

"Kurczak z puree z pietruszki, boczniakami i cytryną" wg przepisu Grzegorza Łapanowskiego.

Składniki:

Kurczak:

4 łyżki oleju
4 podudzia z kurczaka bez kości ze skórą
Sól, pieprz
2 łyżki zimnego masła
Łodyżka tymianku

Puree z pietruszki:
6 pietruszek
Łyżka masła
Szalotka
600 ml mleka
400 g śmietanki 30%
Sól, pieprz, cukier

Smażone boczniaki:
5 łyżek oleju
250 g boczniaków
Sól, pieprz
Smażona cytryna z szałwią:
2 łyżki masła
3 listki szałwii
5 plastrów cytryny

Przygotowanie:

Na patelni rozgrzewamy olej, podudzia oprószamy z obu stron solą i pieprzem. Smażymy od strony skóry 4 min, aż skórka będzie złota i chrupiąca. Odwracamy na druga stronę i smażymy jeszcze 3 minuty. Dodajemy masło i tymianek podgrzewamy, polewamy kurczaka masłem przez minutę.
Puree: pietruszki obieramy, kroimy na małe kawałki. W garnku roztapiamy masło. Dodajemy pokrojona w piórka szalotkę i smażymy minutę. Dodajemy pietruszkę i smażymy razem około 2 minuty. Wlewamy mleko i śmietankę, gotujemy aż warzywa zmiękną. Odcedzamy, miksujemy same warzywa w razie potrzeby rozrzedzamy płynem z gotowania. Gotowe puree przecieramy przez sito. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem.
Boczniaki: rozgrzewamy na patelni olej. Gdy zacznie lekko dymić , kładziemy boczniaki i smażymy po minucie z każdej strony. Przyprawiamy sola i pieprzem. Osączamy na papierowym ręczniku.
Cytryny z szałwią: rozgrzewamy na patelni masło z listkami szałwii, smażymy cytryna po 2 minuty z każdej strony. Osączamy na papierowym ręczniku.
Puree z pietruszki układamy na talerzu, na nim kładziemy kurczaka, dekor tyjemy smażoną szałwią, cytryna i boczniakami.

2 z 5
materiały nadesłane
materiały nadesłane

Przepis Kasi ze Skórzewa

"Chlebek dyniowy" wg przepisu Marty Dymek.

Składniki:

suche:

2 szklanki mąki pszennej

łyżeczka sody

1/4 łyżeczki proszku do pieczenia

pół łyżeczki cynamonu

pół łyżeczki imbiru

1/4 łyżeczki mielonych goździków

szczypta soli

mokre:

szklanka puree z dyni

3/4 szklanki brązowego cukru

1/2 szklanki oleju roślinnego

1/3 szklanki mleka roślinnego

2 łyżki octu jabłkowego

1 łyżeczka skórki otartej z pomarańczy

do podania:

lukier z sokiem pomarańczowym

Przygotowanie:

Wszystkie suche składniki dokładnie mieszamy w dużej misce. Przekładamy do mniejszego naczynia i miksujemy blenderem na gładką masę. Mokre składniki wlewamy do suchych i krótko mieszamy łyżką, jedynie do momentu połączenia się wszystkich składników. Ciasto przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 180 stopni około 40-50 minut. W czasie gdy ciasto stygnie mieszamy na lukier cukier puder z sokiem z pomarańczy i polewamy schłodzone ciasto.







3 z 5
materiały nadesłane
materiały nadesłane

Przepis Andrzeja z Gródek

"Buraczane ravioli z dynią i kasztanami" wg przepisu Dominiki Wójciak.

Składniki:

ciasto:

mały upieczony w skórce czerwony burak

400 g mąki pszennej

szczypta soli

farsz:

300 g upieczonej dyni

150 g gotowanych kasztanów jadalnych

150 g ricotty

szczypta cynamonu

szczypta zmielonej gałki muszkatołowej

sól i pieprz

do podania:

4 łyżki masła

skórka starta z cytryny

garść prażonych orzechów laskowych

Przygotowanie:

ciasto: buraka obieramy za skórki, miksujemy na puree z 4 łyżkami wody. Mąkę mieszamy z solą, dodajemy buraczane puree. Najpierw delikatnie mieszamy łyżką, potem zagniatamy. Ciasto powinno być jednolite i elastyczne. Gotowe owijamy folią, odstawiamy na 30 minut.

farsz: dynie miksujemy z kasztanami i ricottą. Przyprawiamy cynamonem, gałką muszkatołową, solą i pieprzem.

Ciasto dzielimy na pół, cienko wałkujemy. W linii prostej układamy rzędami po łyżeczce farszu, zachowując po 3 cm odstępu. Pozostałe fragmenty ciasta smarujemy wodą. Przykrywamy drugim płatem ciasta. Mocno dociskamy przestrzenie pomiędzy farszem, sklejając płaty ciasta. Radełkiem kroimy na ravioli. Gotujemy w osolonym wrzątku 4 minuty. Wyjmujemy łyżką cedzakową. Podajemy z masłem rozpuszczonym ze skórką cytrynową i posiekanymi orzechami.




4 z 5
materiały nadesłane
materiały nadesłane

Przepis Karoliny z Warszawy

"Nóżki kurczaka marynowane w cydrze, pieczone z jabłkami i cytrynami" wg przepisu Mariety Mareckiej.

Składniki:

8 podudzi z kurczaka

sól, pieprz

łyżeczka chill

łyżeczka kuminu

ok 200 ml cydru

cytryna

3 gałązki rozmarynu

2 gwiazdki anyżu

2 łyżki miodu

2 jabłka

główka czosnku

świeża mięta

Przygotowanie:

Podudzia z kurczaka nacieramy solą, pieprzem, chilli i kuminem. Zalewamy
cydrem, dodajemy pokrojoną w ósemki cytrynę, gałązki rozmarynu, anyż i
odstawiamy na noc do lodówki.
Przekładamy kurczaka do naczynia żaroodpornego, dodajemy przekrojoną na pół
główkę czosnku, przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika
rozgrzanego do 180 st. na mniej więcej 35 minut. Jabłko obieramy i kroimy w
ósemki, dokładamy do kurczaka, oblewamy wszystko miodem i pieczemy bez
przykrycia około 20 minut, aż nóżki kurczaka ładnie się zarumienią a część
płynu odparuje. W trakcie pieczenia obracamy nóżki, żeby równo się
przyrumieniły. Posypujemy posiekaną miętą i podajemy np. z ugotowaną kaszą
owsianą lub bulgurem.

5 z 5
materiały nadesłane
materiały nadesłane

Przepis Łukasza z Murzasihle

"Gruszki z rokpolem"

Składniki:

2 duże gruszki

6 łodyżek natki pietruszki

100 g rokpola

łyżka serka śmietankowego

łyżka śmietany 18%

30 g posiekanych orzechów włoskich

Sól, pieprz

Przygotowanie:

Gruszki myjemy, przekrawamy na pół, wydrążamy gniazda nasienne i trochę miąższu. Miąższ i umytą otrząśniętą z wody pietruszkę drobno siekamy. W salaterce rozgniatamy Rokpol, dodajemy miąższ gruszek, natkę, serek i śmietanę, przyprawiamy solą, pieprzem i dokładnie mieszamy. Połówki gruszek układamy w natłuszczonej formie żaroodpornej, napełniamy farszem zagłębienia po gniazdach nasiennych, posypujemy orzechami i pieczemy 15 minut w 200 st. Gruszki podajemy na ciepło np. z grzankami.