Naleśniki nie muszą być nudne! 5 wyjątkowych przepisów

Przepisy: Honorata Piwowarska, zdjęcia i stylizacja: Natalia Nowak-Bratek
Orkiszowo-sezamowe z nadzieniem z wieprzowiny gyros

Orkiszowo-sezamowe z nadzieniem z wieprzowiny gyros (fot. Natalia Nowak-Bratek)

Jakie powinno być doskonałe naleśnikowe ciasto? Bez grudek, niezbyt płynne, ale i nie za gęste. Dlatego uważnie wybieramy i łączymy składniki. Gdy opanujemy już przepis podstawowy, zaczynamy zabawę: możemy wykorzystać różne rodzaje mąki. Inne dodatki do ciasta też będą mile widziane.
1 z 6
fot. Natalia Nowak-Bratek
fot. Natalia Nowak-Bratek

Naleśniki nie muszą być nudne! 5 wyjątkowych przepisów

Jakie powinno być doskonałe naleśnikowe ciasto? Bez grudek, niezbyt płynne, ale i nie za gęste. Dlatego uważnie wybieramy i łączymy składniki. Gdy opanujemy już przepis podstawowy, zaczynamy zabawę: możemy wykorzystać różne rodzaje mąki. Inne dodatki do ciasta też będą mile widziane.

Naleśnik idealny - jak to się robi?

Ciasto podstawowe

(na 24 naleśniki; przygotowanie: 35 minut)

250 g mąki
4 jajka
łyżeczka soli
600 ml mleka lub mleko pół na pół z wodą mineralną
masło do smażenia

Sposób przygotowania:

Mąkę przesiewamy do miski (przesiewamy każdy rodzaj mąki, również pełnoziarnistą, a potem mieszamy ją z tym, co zostanie na sicie). Dodajemy sól, wbijamy jajka. Łączymy, stopniowo zagarniając mąkę z brzegów miski i porcjami dolewamy mleko. Mieszamy na gładkie ciasto (najlepiej trzepaczką z dużą czaszą). Możemy je przelać przez sitko o drobnych oczkach, by usunąć grudki. Miskę przykrywamy, odstawiamy na 30 minut.

Ciasto roztrzepujemy. Na patelnię wkładamy niewielką ilość masła i topimy, aż zacznie się pienić. Nadmiar masła zlewamy. Na patelnię wlewamy porcję ciasta, zaczynając od środka. Przechylamy patelnię, rozprowadzając ciasto na całej jej powierzchni. Smażymy około minuty, aż spód będzie złocisty. Odwracamy, smażymy 30 sekund.

Prosta droga do sukcesu czyli jak wysmażyć naleśnik idealny

Gotowe ciasto odstawiamy na co najmniej 30 minut (a można nawet na noc). W tym czasie cząsteczki skrobi wchłoną płyn i spęcznieją. Może się zdarzyć, że po odpoczynku będziemy musieli ciasto rozrzedzić (bo mąki różnie wchłaniają płyny). Wtedy dolewamy trochę wody, piwa, cydru - nigdy mleka, bo będzie kleiste.
Naleśniki przygotowane na mleku będą miękkie; zrobione na mleku i wodzie mineralnej (pół na pół) będą lekkie i puszyste. Delikatne będą wtedy, gdy 1/4 mleka zastąpimy śmietanką. A bardzo puszyste, gdy dodamy ubite białka. Złoty kolor nada im niewielka ilość stopionego masła.

Cukru do ciasta dodawać nie musimy, nawet do naleśników na słodko (wystarczą dodatki lub posypanie cukrem pudrem). Słodkie ciasto łatwiej przywiera do patelni i szybciej się przypala.

Ciasto naleśnikowe możemy aromatyzować: wanilią, cynamonem, wodą pomarańczową, skórką startą z cytrusów, alkoholem (rumem, koniakiem). Pamiętajmy, że alkohol dodajemy do ciasta tuż przed smażeniem.

Do smażenia naleśników potrzebujemy patelni, która równomiernie rozgrzewa się od spodu, jest płaska i ma niskie krawędzie. Jeśli często robimy naleśniki, możemy kupić przeznaczoną do nich patelnię, która ma powłokę zapobiegającą przywieraniu ciasta.

Przed rozgrzaniem patelni należy ją lekko natłuścić. Wkładamy masło, rozgrzewamy je, a nadmiar zlewamy. Potem na środek patelni nalewamy porcję ciasta i równomiernie je rozprowadzamy na całej powierzchni. Gdy brzegi naleśnika zaczną się unosić, to znak, że spód jest usmażony. Lekko potrząsamy patelnią, by się odlepił i odwracamy go ? najlepiej podrzucając naleśnik do góry. Albo bezpieczniej - odwracamy go szeroką łopatką. Po każdych 3-4 usmażonych naleśnikach lekko natłuszczamy patelnię stopionym masłem.

2 z 6
fot. Natalia Nowak-Bratek
fot. Natalia Nowak-Bratek

Gryczano-ziołowe naleśniki z nadzieniem buraczkowym z kabanosami

(dla 6 osób; przygotowanie: 55 minut)

100 g mąki pszennej
50 g mąki gryczanej
6 jajek
250 ml mleka
łyżeczka soli
4 łyżki posiekanej natki, szczypiorku, bazylii lub innych ulubionych ziół
olej do smażenia

Nadzienie:

600 g buraków
2 cebule
200 g kabanosów
oliwa
200 ml śmietanki kremówki
łyżka cukru
sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Mąkę pszenną i gryczaną przesiewamy, dodajemy jajka i mieszamy, stopniowo wlewając mleko. Dodajemy sól, posiekane zioła, dokładnie mieszamy. Ciasto odstawiamy na 30 minut.
Nadzienie: Buraki obieramy, kroimy w małą kostkę. Cebule obieramy, siekamy. Kabanosy kroimy w cienkie plasterki. Oliwę rozgrzewamy w rondlu, podsmażamy na niej cebulę i buraki. Dodajemy śmietankę kremówkę, mieszamy. Dusimy 15 minut na małym ogniu. Potem dodajemy kabanosy i cukier, dokładnie mieszamy, chwilę dusimy.  Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Ciasto naleśnikowe mieszamy. Porcję ciasta wlewamy na natłuszczoną, rozgrzaną patelnię, smażymy cienkie naleśniki. Na brzegu każdego układamy 2-3 łyżki farszu buraczkowego, rolujemy. Podajemy je np. z gęstą śmietaną.

3 z 6
fot. Natalia Nowak-Bratek
fot. Natalia Nowak-Bratek

Naleśniki kokosowe z nadzieniem z kurczaka curry

(dla 6 osób, przygotowanie: 50 minu)

składniki na ciasto podstawowe ze zmniejszoną do 170 g ilością mąki
100 g wiórków kokosowych
łyżka brązowego cukru

Nadzienie:

400 g piersi kurczaka
180 g pieczarek
czerwona papryka
pęczek dymki
olej
curry, sól
sos sojowy

Sposób przygotowania:

Ciasto na naleśniki przygotowujemy według przepisu podstawowego (ale ze zmniejszoną do 170 g ilością mąki), dodając pod koniec wiórki kokosowe i brązowy cukier. Mieszamy. Ciasto odstawiamy na 30 minut.

Nadzienie: Pierś kurczaka kroimy w cienkie paseczki. Pieczarki czyścimy, kroimy w plasterki. Z papryki usuwamy nasiona, myjemy ją i kroimy w drobną kostkę. Dymki obieramy, kroimy w piórka.

Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju, smażymy kurczaka na małym ogniu ze wszystkich stron na złoty kolor. Dodajemy pieczarki, dusimy, aż odparują. Posypujemy 1-2 łyżeczkami curry, skrapiamy sosem sojowym, przyprawiamy do smaku solą. Dodajemy paprykę i dymki, mieszamy, smażymy 5 minut. Przyprawiamy.

Rozgrzewamy patelnię, lekko smarujemy olejem. Ciasto naleśnikowe mieszamy, wlewamy porcję na patelnię, smażymy naleśnik z obu stron na rumiano.  Na połowie układamy nadzienie, przykrywamy resztą naleśnika.  W taki sam sposób przygotowujemy pozostałe naleśniki.

4 z 6
fot. Natalia Nowak-Bratek
fot. Natalia Nowak-Bratek

Naleśniki orkiszowo-sezamowe z nadzieniem z wieprzowiny gyros

(dla 4 osób, przygotowanie: 55 minut)

90-130 g mąki pełnoziarnistej orkiszowej
100 ml mleka
100 ml śmietanki kremówki
4-6 jajek
2 łyżki oleju sezamowego
50 g sezamu
sól
olej do smażenia

Nadzienie:

200 g szynki wieprzowej
łyżka przyprawy do gyros
2 łyżki oliwy
czerwona cebula
100 g mozzarelli
60 g czarnych oliwek
60 g suszonych pomidorów w oliwie

Sposób przygotowania:

Mąkę orkiszową przesiewamy do miski. Wsypujemy do niej z powrotem to, co zostanie na sicie. Mleko roztrzepujemy ze śmietanką, jajkami, olejem sezamowym, sezamem i łyżeczką soli. Wlewamy porcjami do mąki, dokładnie mieszając na gładkie ciasto. Odstawiamy na 30 minut.

Nadzienie: Wieprzowinę kroimy w cieniutkie paseczki. Posypujemy przyprawą do gyros i dokładnie nacieramy. Oliwę rozgrzewamy na patelni, smażymy mięso, często mieszając. Cebulę obieramy, kroimy w cienkie plasterki. Dodajemy do wieprzowiny, mieszamy, chwilę smażymy. Zdejmujemy z ognia.

Mozzarellę, oliwki i suszone pomidory kroimy na małe kawałki. Dodajemy do wieprzowiny, mieszamy. Przyprawiamy do smaku szczyptą soli. Ciasto mieszamy, smażymy naleśniki na niewielkiej ilości oleju. Na środku każdego układamy 2-3 łyżki nadzienia. Brzegi zwijamy, formując rożki. Podajemy np. z sosem tzatziki.

5 z 6
fot. Natalia Nowak-Bratek
fot. Natalia Nowak-Bratek

Ryżowe naleśniki z porzeczkami kremem

(dla 4 osób, przygotowanie: 35 min)

100 g mąki ryżowej
250 ml soku jabłkowego
łyżeczka cukru
2 jajka
2 łyżeczki stopionego masła
125 g czerwonych porzeczek
olej do smażenia

Krem piernikowy:

200 ml waniliowego serka,
4 ciasteczka korzenne

Sposób przygotowania:

Krem piernikowy: ciasteczka wkładamy do foliowej torebki i kruszymy wałkiem. Mieszamy z serkiem, schładzamy.

Mąkę ryżową przesiewamy do miski. Dodajemy sok jabłkowy, cukier, jajka i stopione masło, mieszamy. Z porzeczek usuwamy szypułki, owoce wsypujemy do ciasta, lekko mieszamy. Patelnię smarujemy olejem, wlewamy porcję ciasta, smażymy naleśnik. Zanim wlejemy kolejną porcję ciasta, musimy je zamieszać (gdyż porzeczki i mąka szybko opadają na dno), a z patelni papierowym ręcznikiem usunąć resztki soku z owoców. Naleśniki smarujemy kremem piernikowym, układamy jeden na drugim. Naleśniki możemy też polać sosem malinowym: 250 g malin miksujemy. Masę przecieramy przez sito o gęstych oczkach. Dodajemy 2 łyżki likieru np. wiśniowego i dosładzamy do smaku cukrem pudrem.

6 z 6
fot. Natalia Nowak-Bratek
fot. Natalia Nowak-Bratek

Pomidorowe naleśniki z nadzieniem z młodej kapusty z wędzonym boczkiem

(dla 6 osób, przygotowanie: 60 minut)

180 g mąki pszennej pełnoziarnistej
3 jajka
250 ml mleka
150 ml wody mineralnej
3 łyżki koncentratu pomidorowego
łyżeczka soli
olej do smażenia

Nadzienie:

mała główka młodej kapusty
2 ząbki czosnku
5 plasterków wędzonego boczku
oliwa
2 łyżki sosu Worcestershire
łyżeczka masła
200 ml bulionu warzywnego
sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Mąkę pszenną pełnoziarnistą przesiewamy do miski. Jajka roztrzepujemy z mlekiem, wodą mineralną, koncentratem pomidorowym i solą. Wlewamy powoli do mąki, energicznie mieszając. Odstawiamy na 30 minut.

Nadzienie: Młodą kapustę dzielimy na liście, każdy liść zwijamy i kroimy w cienkie paski. Czosnek obieramy, siekamy. Wędzony boczek kroimy w paseczki. Niewielką ilość oliwy rozgrzewamy na patelni, podsmażamy boczek. Dodajemy czosnek, szklimy. Dodajemy sos Worcestershire, masło i posiekaną kapustę. Mieszamy, podsmażamy. Wlewamy bulion warzywny, mieszamy. Dusimy pod przykryciem 5 minut (w razie potrzeby dolewamy więcej bulionu lub wody). Zdejmujemy pokrywkę, dusimy jeszcze 5 minut. Przyprawiamy.

Ciasto mieszamy. Smażymy naleśniki na niewielkiej ilości oleju. Układamy nadzienie, składamy w trójkąty.