Jadalne kwiaty - spiesz się, sezon już trwa!

Przepisy: Honorata Piwowarska, stylizacja potraw: Danuta Napierała/PND Futura
Główna rola kwiatów: sprawiać przyjemność naszym zmysłom. Dlatego patrzymy na nie, wąchamy, dotykamy... a co ze smakowaniem? Przecież kwiaty można też jeść,. Niektóre z nich są naprawdę pyszne!
Fot.: Dagna Napierała Fot.: Dagna Napierała

Tarta z faszerowanymi kwiatami cukinii

Na jednej cukinii oddzielnie rosną kwiaty męskie i żeńskie (kwiat męski ma cienką łodygę, żeński wyrasta na zgrubiałej). Mają one lekko orzechowy aromat i cukiniowy smak. Kwitną od czerwca do jesieni, ale otwierają się tylko na jeden dzień - wtedy je zrywamy. Przed jedzeniem usuwamy gruby pręcik i słupek, bo są gorzkie.

Tarta z faszerowanymi kwiatami cukinii

(dla 8 osób, przygotowanie: 55 minut)
250 g mąki
200 g i łyżka zimnego masła
sól
cebula
2 jajka
200 ml śmietany 12-proc.
pieprz, gałka muszkatołowa
100 g startego żółtego sera

Nadzienie do kwiatów cukinii:
100 g koziego sera
30 g (3 łyżki) startego żółtego sera
40 g posiekanej szynki (najlepiej suszonej, np. parmeńskiej)
2 świeże listki bazylii
10-12 kwiatów cukinii (męskich i żeńskich)

Mąkę zagniatamy z 200 g masła i szczyptą soli. Ciastem wylepiamy dno formy do tarty, pieczemy 15 minut w 200 st. Cebulę siekamy, szklimy na pozostałej łyżce masła. Jajka roztrzepujemy ze śmietaną, szczyptą soli, pieprzu i gałki muszkatołowej. Dodajemy cebulę i starty ser, mieszamy.
Nadzienie: kozi i żółty ser ucieramy, dodajemy szynkę i poszarpane listki bazylii, przyprawiamy. Nadzieniem delikatnie napełniamy kwiaty cukinii. Zamykamy, lekko skręcając końce kwiatu. Układamy je na cieście i zalewamy masą jajeczną. Pieczemy 20 minut w 180 st.

Zdjęcie FlexiForm Silikonowa forma na tartę 28cm Zdjęcie Tescoma DELICIA 28CM 623115 Zdjęcie Kuchenprofi - Forma do Tarty 28 cm - Pomarańczowa
FlexiForm Silikonowa forma ... Tescoma DELICIA 28CM 623115 Kuchenprofi - Forma do Tart...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Porównaj ceny ?
źródło: Okazje.info
1
Fot.: Dagna Napierała Fot.: Dagna Napierała

Zupa kalafiorowa ze stokrotkami

Kwitną od marca do późnej jesieni. Jadalne są całe stokrotki, w smaku przypominają rumianek lub koniczynę. Wartościowe są też młode listki i je również dodajemy do zupy.

Zupa kalafiorowa ze stokrotkami

(dla 4 osób, przygotowanie: 30 minut)
kalafior
marchewka
pietruszka
pół pora
1,5 litra bulionu warzywnego
szklanka młodych liści stokrotek
2 ząbki czosnku
sól, pieprz, majeranek
3 garście stokrotek

Kalafior dzielimy na różyczki, czyścimy. Marchewkę i pietruszkę obieramy, myjemy, kroimy na drobne kawałki. Por czyścimy, siekamy. Wszystkie warzywa gotujemy 10 minut w bulionie. Dodajemy posiekane liście stokrotek, posiekany czosnek, posypujemy solą, pieprzem i majerankiem, gotujemy do miękkości. Przyprawiamy, dekorujemy stokrotkami.

Zdjęcie HENDI WAZA NA ZUPĘ Z POKRYWKĄ 434208 Zdjęcie HENDI Waza na zupę DI DIM 3L Zdjęcie GIARDINO 13209 Waza 2l
HENDI WAZA NA ZUPĘ Z POKRYW... HENDI Waza na zupę DI DIM 3L GIARDINO 13209 Waza 2l
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
2
Fot.: Dagna Napierała Fot.: Dagna Napierała

Schab pieczony w sosie lawendowym

Lawenda jest niezwykle aromatyczna, dlatego należy oszczędnie ją dozować i sprawdzać smak, bo można przedobrzyć. Pasują do niej zioła (rozmaryn, tymianek) oraz inne kwiatki (róże, fiołki).

Schab pieczony w sosie lawendowym

(dla 4 osób, przygotowanie: 55 minut)
600 g schabu bez kości
masło i oliwa do smażenia
duża cebula
250 ml białego wytrawnego wina
250 ml bulionu warzywnego
pół szklanki soku pomarańczowego
4 gałązki lawendy
2 gałązki tymianku
czerwona cebula
szczypta cukru

Schab kroimy na osiem plastrów. Masło i oliwę rozgrzewamy na patelni, obsmażamy mięso z obydwu stron. Układamy w brytfannie. Cebulę siekamy, szklimy na tym samym tłuszczu. Wlewamy wino i bulion, doprowadzamy do wrzenia. Wlewamy sok pomarańczowy, dodajemy lawendę i tymianek, mieszamy. Zalewamy mięso. Przykrywamy, pieczemy 40 minut w 180 st. W połowie pieczenia mięso odwracamy, by całe przeszło sosem. Czerwoną cebulę kroimy, posypujemy cukrem, szklimy na oleju. Dekorujemy schab.

Zdjęcie Fissler Brytfanna 4,3l Luno Zdjęcie Granchio Natura Olivia 88517 Zdjęcie CHASSEUR Brytfanna z pokrywką 08281
Fissler Brytfanna 4,3l Luno Granchio Natura Olivia 88517 CHASSEUR Brytfanna z pokryw...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
3
Fot.: Dagna Napierała Fot.: Dagna Napierała

Czekoladki z nadzieniem różanym

Jadalne są płatki i owoce róży wszystkich odmian: rosnących dziko i ogrodowych. Dzikie odmiany kwitną przez cały czerwiec, mają słodki aromat i owocowy smak. Ogrodowe kwitną od czerwca do późnej jesieni; ich grubsze płatki można mrozić.

Czekoladki z nadzieniem różanym

(dla 8 osób, przygotowanie: 40 minut)
2 duże garście płatków róży (najlepiej dzikiej, bo jest bardzo aromatyczna)
100 g gorzkiej czekolady
200 g białej czekolady
200 ml śmietanki kremówki
100 ml różanej nalewki*

Garść płatków różanych rwiemy w palcach i wkładamy do foremek na czekoladki. Gorzką czekoladę i połowę białej topimy oddzielnie na parze. Wlewamy niewielkie ilości do foremek z płatkami, odstawiamy do stężenia (resztę płynnych czekolad zachowujemy). Resztę płatków i śmietanę doprowadzamy do wrzenia. Odcedzamy, płatki wyrzucamy, do kremu wlewamy nalewkę, dodajemy pozostałą posiekaną białą czekoladę i mieszamy, aż się rozpuści. Masą napełniamy foremki. Wierzchy smarujemy resztą płynnych czekolad. Schładzamy tak długo, aż czekoladki dobrze stężeją. Wypadną z foremek, gdy mocno uderzymy nimi o blat.

*Różana nalewka

Z 2-3 szklanek cukru i połowy litra wody gotujemy gęsty syrop. 200 g płatków dzikiej róży zalewamy syropem, dodajemy sok z połowy cytryny (płatki powinny być całkiem zakryte płynem). Szczelnie przykrywamy i odstawiamy na 3 dni w ciemne miejsce. Osączamy, płatki różane dobrze odciskamy. Do syropu wlewamy 1-2 szklanki spirytusu, w zależności od mocy, jaką chcemy uzyskać. Zakręcamy, odstawiamy na 2 miesiące w ciemne miejsce.

Zdjęcie garneczki Forma silikonowa CZEKOLADKA Zdjęcie SilikoMart Forma do lizaków MAGIC POP 5357 Zdjęcie Biznes Czekoladki 355
garneczki Forma silikonowa ... SilikoMart Forma do lizaków... Biznes Czekoladki 355
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
4
Fot. A. M. Wolniak Fot. A. M. Wolniak

Kwiatowe przetwory

Z akacji możemy zrobić nadzienie do pączków: 150 g samych białych kwiatków bez szypułek ucieramy drewnianą pałką z 300 g cukru. Dodajemy sok z połowy cytryny, mieszamy. Napełniamy wysterylizowane słoiki.

Z czarnego bzu przygotujemy syrop: pół litra wody doprowadzamy do wrzenia, rozpuszczamy półtorej szklanki cukru. Wybieramy 20-25 kwiatostanów czarnego bzu i obrywamy kwiatki. Układamy je w naczyniu na przemian z plasterkami jednej cytryny. Zalewamy wodą z cukrem (kwiaty muszą być całe w płynie, inaczej spleśnieją!). Przykrywamy, odstawiamy na 2 dni. Przecedzamy. Syrop pasteryzujemy.

Bratków w cukrze użyjemy do dekoracji deserów: białko ubijamy ze szczyptą soli i kilkoma kroplami wody  różanej. Gdy się spieni, odstawiamy na kilka minut. Białkiem smarujemy bratki z każdej strony, obficie posypujemy cukrem pudrem. Kwiatki układamy na posypanej cukrem pudrem blaszce, odstawiamy w ciepłe, przewiewne miejsce na około 2 dni, aż będą twarde i suche.

Z fiołków powstanie pyszna konfitura: 330 g płatków fiołków ucieramy z sokiem z cytryny i 2 łyżkami cukru. Gdy zaczną puszczać sok, dodajemy 4 łyżki pektyny owocowej (do kupienia w sklepach ze zdrową żywnością) lub żelfixu, mieszamy. Niecały kilogram cukru gotujemy z 1,5 litrem wody na syrop. Gdy zgęstnieje, dodajemy fiołki. Mieszając, gotujemy na małym ogniu 20 minut. Gdy konfitura zgęstnieje, zdejmujemy z ognia i mieszamy kilka minut. Napełniamy wyprażone słoiki, zakręcamy. Pasteryzujemy 7 minut.

[Zdjęcie powyżej pochodzi z przepisu na nalewkę z kwiatów czarnego bzu]

Zobacz więcej przepisów na dania i przetwory z:

Czarnym bzem

Bratkami

Fiołkami

Lawendą

Różą

Zdjęcie Luminarc do likieru 60 ml Imperator E5184 Zdjęcie Inter-Deco Kieliszki do wódki likieru nalewki Gustaw (1005) Zdjęcie Inter-Deco Kieliszki do wódki, likieru i nalewek - Niebieskie, jasne (969)
Luminarc do likieru 60 ml I... Inter-Deco Kieliszki do wód... Inter-Deco Kieliszki do wód...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
5
Fot. iStock Fot. iStock

Skąd je brać?

W jadalne kwiaty zaopatrujemy się najlepiej u hodowców posiadających certyfikat uprawy ekologicznej lub w firmach specjalizujących się w ich dostawie (w swojej ofercie coraz częściej mają je już sklepy ekologiczne). Warto jednak wyhodować je samemu - nawet na parapecie, tak jak zioła. (Uwaga! Nie wolno jeść kwiatów kupionych w kwiaciarniach i sklepach ogrodniczych!)

Najpopularniejsze u nas kwiaty do jedzenia to: bratki, róże, fiołki, nasturcje, lawenda, kwiaty cukinii, stokrotki i ogórecznik. Przed przyrządzeniem kwiaty należy opłukać, by usunąć z nich kurz. Wkładamy je do sita i delikatnie zanurzamy w misce napełnionej chłodną wodą.

Zdjęcie Kuchnia dobra dla serca Zdjęcie Kuchnia Zdjęcie Jadalne kwiaty
Kuchnia dobra dla serca Kuchnia Jadalne kwiaty
Sprawdź ceny ? Porównaj ceny ? Porównaj ceny ?
źródło: Okazje.info
6