Domowa musztarda - zrób to sam. To łatwe!

Domowa musztarda - zrób to sam. To łatwe!

Inka Wrońska
Pierwszym pełnoetatowym musztardnikiem w dziejach został bratanek papieża Jana XXII - nieudacznik, który nie nadawał się na żaden inny urząd. Stryj uznał najpewniej, że do zajmowania się musztardą nie potrzeba żadnych specjalnych kompetencji. Nic bardziej mylnego!
Fot: Natalia Nowak Bratek (krewimleko.wordpress.com Fot: Natalia Nowak Bratek (krewimleko.wordpress.com

Domowa musztarda - zrób to sam. To łatwe!

Pierwszym pełnoetatowym musztardnikiem w dziejach został bratanek papieża Jana XXII - nieudacznik, który nie nadawał się na żaden inny urząd. Stryj uznał najpewniej, że do zajmowania się musztardą nie potrzeba żadnych specjalnych kompetencji. Nic bardziej mylnego!

Klasyczna musztarda francuska

na 2 słoiki o pojemności 200 ml

Składniki

  • 2 szklanki białego wytrawnego wina
  • 1 duża posiekana cebula
  • 3 rozgniecione ząbki czosnku
  • 120 g zmielonej brązowej lub białej gorczycy
  • 3 łyżki miodu
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 2 łyżeczki soli

Sposób przygotowania

Na małym ogniu gotujemy wino z cebulą i czosnkiem - około 5 minut. Studzimy, przecedzamy, mieszamy z gorczycą, ucieramy, dodając kolejno miód, olej i sól. Podgrzewamy powoli, stale mieszając, do zgęstnienia. Przelewamy do słoika, wkładamy do lodówki. Musztarda powinna dojrzewać kilka dni (a jeszcze lepiej - kilka tygodni) w chłodzie, aby smaki dobrze się połączyły.

A domową musztardę możecie wykorzystać na przykład w tym przepisie:

Zdjęcie Mauviel Rondelek MCook 561216 Zdjęcie Silit Rondelek Modesto 4216290011 Zdjęcie Tescoma Rondelek Ultima 780641
Mauviel Rondelek MCook 561216 Silit Rondelek Modesto 4216... Tescoma Rondelek Ultima 780641
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
1
Fot: Natalia Nowak Bratek (krewimleko.wordpress.com Fot: Natalia Nowak Bratek (krewimleko.wordpress.com

Słodka musztarda bawarska

na 1 słoik o pojemności 200 ml

Składniki

  • 100 g nasion białej gorczycy
  • 50 g cukru
  • 20 g miodu
  • 60 ml białego octu winnego
  • szczypta zmielonych goździków

Sposób przygotowania

Grubo mielemy gorczycę lub rozcieramy ją w moździerzu. Dodajemy do 80 ml wrzącej wody, zdejmujemy z ognia, przykrywamy i odstawiamy na 10 minut. Karmelizujemy cukier na suchej patelni, mieszamy z miodem, octem i goździkami, łączymy z gorczycą - najlepiej użyć zwykłego miksera i ucierać około 5 minut. Chodzi o to, aby nie blendować masy, gdyż w musztardzie bawarskiej powinny pozostać kawałeczki gorczycy. Masę przekładamy do słoika, wstawiamy na kilka dni do lodówki, aby smaki się przegryzły.

Zdjęcie DUKA Słoik 1211910 Zdjęcie Ewax Słoik 33079 Zdjęcie Ewax Słoik 33084
DUKA Słoik 1211910 Ewax Słoik 33079 Ewax Słoik 33084
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
2
Fot: Natalia Nowak Bratek (krewimleko.wordpress.com Fot: Natalia Nowak Bratek (krewimleko.wordpress.com

Żółta musztarda amerykańska

na 1 słoik o pojemności 250 ml

Składniki

  • 60 g mieszanki nasion czarnej i białej gorczycy
  • 80 ml białego octu winnego
  • 80 ml wytrawnego białego wina
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • 1 łyżeczka mielonej kurkumy
  • 1/2 łyżeczki soli
  • szczypta chilli do smaku

Sposób przygotowania

Wszystkie składniki mieszamy, przykrywamy przezroczystą folią, wstawiamy na parę dni do lodówki - od czasu do czasu mieszamy. Następnie miksujemy na gładką masę, regulując konsystencję gorącą wodą (1-3 łyżki). Przekładamy do słoiczka i wstawiamy do lodówki, aby smaki się przegryzły - po kilku dniach musztarda będzie gotowa (można ją doprawić do smaku).

Zdjęcie Luminarc Serwis Obiadowy QUADRATO 19el C5238 Zdjęcie Serwis obiadowy, porcelanowy 2810 Zdjęcie THK Porcelanowy serwis obiadowy So Chilly 16 elem. OPT5808
Luminarc Serwis Obiadowy QU... Serwis obiadowy, porcelanow... THK Porcelanowy serwis obia...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
3
Fot: Natalia Nowak Bratek (krewimleko.wordpress.com Fot: Natalia Nowak Bratek (krewimleko.wordpress.com

Musztarda pełnoziarnista z zielonym pieprzem

na 1 słoik o pojemności 200 ml

Składniki

  • 50 g nasion białej gorczycy
  • 50 g nasion brązowej gorczycy
  • po 1 łyżeczce zielonego pieprzu (z zalewy) i suszonego estragonu
  • 1/4 łyżeczki nasion kminku
  • 125 ml białego octu winnego
  • 1/4 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
  • 1/2 łyżeczki brązowego cukru (do smaku; można dodać mniej)
  • 1/4 łyżeczki soli (do smaku; można dodać mniej lub więcej)

Sposób przygotowania

Krótko miksujemy w blenderze oba rodzaje gorczycy, pieprz, estragon i kminek mieszanina nie może być gładka, powinny pozostać w niej całe ziarenka gorczycy. Dolewamy ocet winny, przyprawiamy zielem angielskim, cukrem i solą. Miksujemy jeszcze chwilę, cały czas uważając, aby w musztardzie pozostały całe ziarenka. Przekładamy do słoika, pozostawiamy na tydzień, aby smaki się przegryzły - w lodówce albo w temperaturze pokojowej.

Zdjęcie Kuchenprofi Milano młynek do pieprzu 16 cm 3011702800 Zdjęcie Młynek VAGABUND - ręczny Zdjęcie PEUGEOT Młynek do pieprzu Commercy
Kuchenprofi Milano młynek d... Młynek VAGABUND - ręczny PEUGEOT Młynek do pieprzu C...
Porównaj ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
4
Fot: Natalia Nowak Bratek (krewimleko.wordpress.com Fot: Natalia Nowak Bratek (krewimleko.wordpress.com

Ostra musztarda angielska

na 1 słoik o pojemności 250 ml

Składniki

  • 2 łyżki całych nasion gorczycy (mieszanka brązowej i białej)
  • 4 łyżki mielonej gorczycy (mieszanka brązowej i białej)
  • po 1/2 łyżeczki chilli w proszku i kurkumy
  • 1 łyżeczka miodu
  • po 1/2 łyżeczki miodu i białego octu winnego
  • trochę zimnego jasnego piwa

Sposób przygotowania

Prażymy nasiona gorczycy na suchej patelni, aż zaczną strzelać. Rozgniatamy w moździerzu, dodając gorczycę w proszku; mieszamy z 1/4 szklanki wody, aby powstała pasta. Odstawiamy na 20 minut. Mieszamy z chilli, kurkumą i solą. Gdy składniki się połączą, dodajemy miód i ocet oraz piwo  (niedużo!), tylko tyle, by uzyskać pożądaną konsystencję. Zbyt rzadką musztardę zagęszczamy, dodając więcej gorczycy w proszku, zbyt gęstą rozrzedzamy piwem. Przekładamy do słoików i wkładamy do lodówki. Musztarda po kilku dniach powinna się przegryźć.

Ostra musztarda będzie świetnie pasować np. do takiej pasty:

Zdjęcie Brabantia Misy kuchenne Zdjęcie BranQ MISKI DO MIESZANIA KPL.3 SZT ŚLIWKA 1060 Zdjęcie Stelton Explore - 4 Kolorowe Miski
Brabantia Misy kuchenne BranQ MISKI DO MIESZANIA KP... Stelton Explore - 4 Kolorow...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
5
Fot: Natalia Nowak Bratek (krewimleko.wordpress.com Fot: Natalia Nowak Bratek (krewimleko.wordpress.com

Kurczak cytrusowy z kardamonowymi marchewkami

dla 4 osób

Kurczak:

  • 8 posiekanych szalotek
  • 8 rozgniecionych ząbków czosnku
  • nieduży kawałek startego imbiru
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • garść posiekanej kolendry
  • sok z 2 limonek
  • sok z 2 cytryn
  • sok z 2 pomarańczy
  • 1 posiekana, czerwona papryczka chilli
  • 4 łyżki dobrego sosu sojowego
  • spora szczypta gałki muszkatołowej
  • garść posiekanego świeżego tymianku
  • 1 łyżka musztardy angielskiej
  • 1 łyżeczka zmielonego ziela angielskiego
  • 4-5 łyżek ciemnego rumu
  • 1 łyżka świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  • 1 łyżka soli
  • 2 łyżki oliwy
  • 12 pałek kurczaka (po 3 na porcję)

Kardamonowe marchewki:

  • 100 g masła
  • 4-5 rozgniecionych kapsułek kardamonu
  • 4 marchewki pokrojone w grube plastry
  • sól, grubo mielony pieprz

 

Sposób przygotowania

Mieszamy w misce składniki marynaty (czyli wszystko, oprócz mięsa). Wkładamy kurczaka, przykrywamy i wstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę. Wyjmujemy i osuszamy porcje mięsa, a marynatę cedzimy. Kurczaka układamy na blasze, pieczemy 40-50 minut w 200oC, co jakiś czas smarując mięso przecedzoną marynatą.
Przyrządzamy marchewki: do rondelka wkładamy masło i kardamon. Gdy masło się stopi, dodajemy marchewki i kapkę gorącej wody, przykrywamy i dusimy kilka minut - marchewki nie mogą być surowe, ale powinny pozostać jędrne. Po zdjęciu z ognia wyjmujemy kardamon, mieszamy i przyprawiamy solą oraz pieprzem. Marchewki podajemy do cytrusowego kurczaka.

Zdjęcie Amica EBI 7542 Zdjęcie SMEG SFP140 Zdjęcie Teka HR 750
Amica EBI 7542 SMEG SFP140 Teka HR 750
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Porównaj ceny ?
źródło: Okazje.info
6
Fot: Natalia Nowak Bratek (krewimleko.wordpress.com Fot: Natalia Nowak Bratek (krewimleko.wordpress.com

Polędwiczka wieprzowa w musztardowej skorupce

dla 4 osób

Mięso:

  • 1 (150-180 g) polędwiczka wieprzowa
  • sól i grubo mielony pieprz
  • 1 łyżka musztardy pełnoziarnistej
  • nieco oliwy

 

Sos musztardowy:

  • 150 ml śmietanki kremówki
  • 1 łyżka musztardy pełnoziarnistej
  • trochę wytrawnego białego wina
  • sól i pieprz

Purée ziemniaczane z gruszką i serem:

Sposób przygotowania

Rozgrzewamy piekarnik do 180oC. Mięso solimy i pieprzymy, nacieramy musztardą, skrapiamy oliwą. Obsmażamy w brytfannie (bez dodatkowego tłuszczu) z każdej strony, wstawiamy do piekarnika na
10-12 minut. Wyjmujemy, przykrywamy kawałkiem folii aluminiowej, odstawiamy na 5-10 minut; kroimy w grube plastry.

Robimy sos. Śmietankę odparowujemy o połowę. Dodajemy musztardę, wino, przyprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy, mieszając, 2-3 minuty. Zabezpieczamy przed wystygnięciem.

Robimy purée: ziemniaka gotujemy do miękkości w osolonej wodzie, odcedzamy, rozgniatamy, dodając pokruszony ser pleśniowy, śmietankę oraz sól i pieprz do smaku. Purée powinno być gładkie, bez grudek. Mieszamy je z kawałeczkami gruszki. Plasterki polędwiczki polewamy sosem, podajemy z purée.

Zdjęcie Gerpol Komplet noży ELEGANCE Zdjęcie Gerpol Komplet noży SAKO Zdjęcie Home& You Komplet Noży Acero 23457-SRE-NÓŻ
Gerpol Komplet noży ELEGANCE Gerpol Komplet noży SAKO Home& You Komplet Noży ...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
7
Fot: Natalia Nowak Bratek (krewimleko.wordpress.com Fot: Natalia Nowak Bratek (krewimleko.wordpress.com

Pory z trzema musztardami i serem

Składniki

  • 1,5 kg drobnych i cienkich porów (białe i jasnozielone części)
  • sól i pieprz
  • 50 g masła
  • 50 g mąki
  • 400-450 ml mleka 3,2%
  • 180 g startego cheddara
  • 2-3 łyżki startego parmezanu
  • 1 łyżka pełnoziarnistej musztardy
  • 1 łyżka musztardy francuskiej
  • 1 łyżka musztardy angielskiej

Oraz:

  • 2 łyżki tartej bułki
  • 2 łyżki startego cheddara

Sposób przygotowania

Pory wkładamy do rondelka, zalewamy zimną wodą, lekko solimy. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień, gotujemy 3 minuty. Odcedzamy na sitku i od razu przelewamy zimną wodą (lub wkładamy do miski z wodą i kostkami lodu - chodzi o to, aby przerwać gotowanie).

Robimy sos beszamelowy: roztapiamy masło, oprószamy mąką, gotujemy chwilę, mieszając, tak aby powstała biała zasmażka. Powoli, cienkim strumieniem, wlewamy mleko, stale mieszając.
Zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze jakieś 2 minuty, do zgęstnienia. Wtedy wsypujemy oba rodzaje startego sera i dodajemy wszystkie trzy rodzaje musztardy. Mieszamy, zdejmujemy z ognia, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Rozgrzewamy piekarnik do 200oC. Podgotowane poy układamy w płaskim naczyniu żaroodpornym i polewamy sosem. Mieszamy tartą bułkę z cheddarem, posypujemy danie po wierzchu. Zapiekamy 20 minut - potrawa jest gotowa, gdy na wierzchu utworzy się rumiana skorupka.

Zdjęcie Kuchenprofi - Naczynie - Forma do Zapiekania Prostokątna - Zielona Zdjęcie Roemertopf Naczynie do pieczenia chleba Pane 25005 Zdjęcie Vialli Design Naczynie do zapiekania małe brązowe LIVIO
Kuchenprofi - Naczynie - Fo... Roemertopf Naczynie do piec... Vialli Design Naczynie do z...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
8
Fot: Natalia Nowak Bratek (krewimleko.wordpress.com Fot: Natalia Nowak Bratek (krewimleko.wordpress.com

Królik w sosie musztardowym

Składniki

Sposób przygotowania

Kawałki królika nacieramy solą i pieprzem, wkładamy do miski i dodajemy wszystkie pozostałe składniki. Bardzo dokładnie mieszamy - najlepiej rękami. Przykrywamy folią kuchenną i wstawiamy na noc do lodówki. Układamy kawałki królika na blasze, czekamy, aż dojdą do temperatury pokojowej. Obkładamy mięso marynatą i pieczemy 50 minut w 200oC, odwracając mięso raz w połowie czasu pieczenia. Co jakiś czas warto posmarować mięso wypływającym sosem. Jeśli chcemy, aby kawałki mocniej się przyrumieniły, można na 2-3 ostatnie minuty włączyć opcję grillowania.

Zdjęcie Andropol Bawełniany obrus Lena Zdjęcie Andropol Bawełniany obrus Milena Zdjęcie HEINE Obrus (10122)
Andropol Bawełniany obrus L... Andropol Bawełniany obrus M... HEINE Obrus (10122)
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
9
Więcej na ten temat: musztarda