6 sposobów na brukselkę

OB
Tortilla z brukselką

Tortilla z brukselką (Fot: Martyna Angell/wholesome-cook.com)

Popularna w swojej rodzinnej Belgii od paru dobrych stuleci. Trochę kapusta, trochę jarmuż. Klasyczny sposób podania to ugotować, obsmażyć w maśle, albo...
1 z 6
Fot: Martyna Angell/wholesome-cook.com
Fot: Martyna Angell/wholesome-cook.com

6 sposobów na brukselkę

Popularna w swojej rodzinnej Belgii od paru dobrych stuleci. Trochę kapusta, trochę jarmuż. Klasyczny sposób podania to ugotować, obsmażyć w maśle, albo...

Tortilla z brukselką

dla 4 osób

Składniki:

  • 2 łyżki oliwy
  • 200 g brukselki
  • 1 ziemniak średniej wielkości
  • 1 mała cebula
  • sól i pieprz do smaku
  • 10 jajek
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki w proszku
  • 2 dymki
  • tabasco do podania

Sposób przygotowania:

Rozgrzewamy piekarnik do 190oC. Brukselki kroimy w paseczki, obranego ziemniaka w półcentymetrowe plastry, cebulę w piórka. Rozgrzewamy oliwę na patelni z żaroodporną rączką. Wrzucamy warzywa, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Przykrywamy i smażymy na średnim ogniu przez 10 minut - od czasu do czasu mieszamy. Warzywa powinny się lekko przyrumienić. Jajka roztrzepujemy z papryką i odrobiną soli, wlewamy na patelnię. Smażymy chwilę, po czym wstawiamy patelnię do piekarnika na mniej więcej 10 minut - aż jajka się zetną. Podajemy z pokrojonymi w krążki dymkami, skrapiamy tabasco (lub innym ostrym sosem).

2 z 6
Fot: Martyna Angell/wholesome-cook.com
Fot: Martyna Angell/wholesome-cook.com

Brukselka z jabłkami i kminkiem

dla 6 osób

Składniki

  • 450 g brukselki
  • 1 mała cebula
  • 2 łyżki masła
  • sól do smaku
  • 3 czerwone jabłka
  • 90 ml dobrego soku jabłkowego
  • 2 łyżeczki musztardy Dijon
  • 1-2 szalotki
  • 1 łyżeczka kminku
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • skórka obrana z 1/2 cytryny

Sposób przygotowania

Od brukselek odcinamy końcówki, główki dzielimy na listki. Cebulę siekamy, szklimy na łyżce masła i doprawiamy solą. Obieramy dwa jabłka, kroimy je na kawałki i dodajemy do cebuli; smażymy 20 minut. Wlewamy sok, podgrzewamy jeszcze 10 minut, łączymy z musztardą i zestawiamy z ognia. Miksujemy
na purée i przechowujemy w cieple.

Szalotki drobno siekamy. Szklimy na pozostałym maśle, dodajemy kminek i liście brukselki. Smażymy
5 minut - liście powinny pozostać zielone i jędrne. Doprawiamy octem i sokiem z cytryny.

Ostatnie jabłko kroimy w cienkie słupki. Skórkę cytrynową - w paseczki. Na każdym talerzu kładziemy porcję purée i równomiernie rozprowadzamy (jak hummus), robiąc wgłębienie w środku. Na wierzchu kładziemy brukselkę, posypujemy pokrojonym jabłkiem i skórką z cytryny.

3 z 6
Fot: Martyna Angell/wholesome-cook.com
Fot: Martyna Angell/wholesome-cook.com

Orecchiette z kurkami i brukselką

dla 4 osób

Składniki:

  • 120 g brukselki
  • 3 łyżki oliwy
  • sól i pieprz do smaku
  • 230 g oczyszczonych kurek
  • 1 szalotka
  • 2 ząbki czosnku
  • kilka gałązek oregano
  • 60 g masła
  • sok z cytryny do smaku
  • 120 ml domowego wywaru warzywnego
  • 450 g makaronu orecchiette
  • 60 g startego parmezanu

Sposób przygotowania:

Brukselkę czyścimy, myjemy, przycinamy końcówki i dzielimy na listki. Rozgrzewamy łyżkę oliwy, wrzucamy listki, doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy (nie mieszając), aż się lekko przyrumienią. Potrząsamy patelnią i smażymy jeszcze minutę. Listki przekładamy na talerz.

Na reszcie oliwy smażymy kurki, jakieś 5 minut. Wrzucamy posiekaną szalotkę, czosnek i listki oregano. Smażymy, aż szalotka zmięknie. Następnie dodajemy masło, sok z cytryny i wywar. Odparowujemy przez 2 minuty.

Makaron gotujemy al dente, cedzimy, zostawiając odrobinę wody z gotowania. Orecchiette, wodę i połowę parmezanu dodajemy do sosu kurkowego. Podgrzewamy przez minutę na mocnym ogniu. Mieszamy z podsmażonymi listkami brukselki i podajemy, posypując danie resztą parmezanu

4 z 6
Fot: Martyna Angell/wholesome-cook.com
Fot: Martyna Angell/wholesome-cook.com

Brukselka z winogronami i czerwoną kapustą

dla 6 osób

Pieczona brukselka:

  • 600 g brukselki
  • 600 g czerwonych winogron bez pestek
  • 2 łyżki oliwy
  • kilka gałązek tymianku
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki octu balsamicznego

Sałatka z kapusty:

  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżeczki musztardy Dijon
  • szczypta chilli w proszku
  • 60 ml oliwy extra vergine
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa do smażenia
  • 500 g czerwonej kapusty
  • 100 g brukselki

Dodatkowo:

  • 1/2 szklanki orzeszków piniowych, podprażonych na suchej patelni lub w piekarniku
  • 2 garści suszonej żurawiny

Sposób przygotowania:

Przyrządzamy pieczoną brukselkę: rozgrzewamy piekarnik do 230oC. Oczyszczone główki brukselek kroimy na połówki lub ćwiartki. Łączymy z pozostałymi składnikami (poza octem balsamicznym) i układamy na blasze.

Pieczemy 20 minut. Po wyjęciu z piekarnika mieszamy z octem balsamicznym.

Robimy sos do sałatki, mieszając sok z cytryny, miód, musztardę, chilli i oliwę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Czosnek drobno siekamy, krótko podsmażamy na odrobinie oliwy. Łączymy z sosem.
Przyrządzamy sałatkę: czerwoną kapustę i brukselkę szatkujemy, łączymy z orzeszkami i żurawiną.
Zalewamy sosem i delikatnie mieszamy.

Układamy na półmisku, na wierzchu sałatki kładziemy pieczoną brukselkę oraz winogrona.

5 z 6
Fot. Marcin Klaban / Agencja Wyborcza.pl
Fot. Marcin Klaban / Agencja Wyborcza.pl

Brukselka z orzechami włoskimi i szałwią

Składniki:

  • 25 g masła
  • 1 łyżka posiekanych orzechów włoskich
  • 1 łyżka posiekanej szałwii
  • 700 g brukselki
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Miękkie masło mieszamy z orzechami i szałwią. Przekładamy je na pergamin i formujemy wałeczek. Pergamin zwijamy ciasno, wkładamy masło do lodówki. W osolonej wodzie gotujemy brukselkę (ok. 15 min, by była lekko twarda). Przekładamy ją do miski, doprawiamy solą i pieprzem, na wierzchu kładziemy wyjęte z lodówki i pokrojone w krążki orzechowo-szałwiowe masło.

6 z 6
Fot: Martyna Angell/wholesome-cook.com
Fot: Martyna Angell/wholesome-cook.com

Przegrzebki z brukselką i kolendrą

dla 4 osób

Składniki:

  • 1 mały ząbek czosnku (posiekany)
  • 2 czerwone papryczki chilli (pokrojone w paseczki)
  • 60 ml sosu rybnego
  • 1 łyżka białego octu winnego
  • sok z 1/2 limonki
  • 30 g cukru
  • 1 pęczek kolendry
  • 450 g brukselki
  • 2 łyżki oleju z pestek winogron + 1 łyżeczka do smażenia
  • 12 dużych przegrzebków, oczyszczonych
  • sól do smaku

Sposób przygotowania:

Ucieramy emulsję z czosnku, chilli, sosu rybnego, 2 łyżek wody, octu, soku z limonki i cukru. Dodajemy drobno posiekane łodyżki kolendry; listki pozostawiamy do posypania potrawy.

Rozgrzewamy piekarnik do 205 st. Brukselki przycinamy i przekrawamy na połówki. W brytfannie rozgrzewamy olej, kładziemy brukselki przecięciem do dołu i smażymy, aż się mocno przyrumienią. Mieszamy, wstawiamy brytfannę do piekarnika na 15 minut.

Przegrzebki osuszamy i oprószamy solą. Smażymy na mocnym ogniu na łyżeczce oleju przez 2-3 minuty, odwracamy i smażymy jeszcze 2 minuty. Podlewamy odrobiną sosu kolendrowego, smażymy minutę; zdejmujemy z patelni.

Upieczone brukselki mieszamy z sosem. Na talerzach kładziemy przegrzebki, obok brukselki. Posypujemy listkami kolendry.