Sałatki na lato

materiał promocyjny
Sałatka szefa z chorizo i pestkami dyni

Sałatka szefa z chorizo i pestkami dyni (Dominik Czerski)

Tego lata ciepłych dni nie brakuje, a kolejne wciąż przed nami. Wtedy na obiad warto przygotowywać sałatki z sezonowymi składnikami
1 z 7
Dominik Czerski
Dominik Czerski

Sałatka Cezar klasyczna

czas przygotowania: 15 minut

ilość osób: 4 osoby

 

Składniki

  • sałata rzymska - 400 g
  • Sos sałatkowy Cezar Knorr
  • majonez - 3 łyżki
  • parmezan - 150 g
  • cytryna
  • anchois - 10 g
  • grzanki - 20 g
  • ser żółty starty

 

Sposób przygotowania

1. Umytą i osuszoną sałatę porwij na kawałki.

2. Przygotuj aromatyczny sos ? połącz w misce majonez ze startym serem, dodaj zawartość opakowania sosu sałatkowego Cezar Knorr i dokładnie wymieszaj.

3. Przygotowany w ten sposób dressing przypraw szczyptą pieprzu i sokiem z cytryny.

4. Wymieszaj sos z wcześniej przygotowaną sałatą, posyp całość anchois oraz grzankami.

2 z 7
Dominik Czerski
Dominik Czerski

Sałatka z kurczakiem i ananasem

Składniki

  • 250 g piersi z kurczaka
  • Sos sałatkowy Cezar Knorr - 1 opakowanie
  • majonez - 3 łyżki
  • Przyprawa do złotego kurczaka Knorr
  • puszka ananasa
  • puszka kukurydzy
  • 1/2 puszki czerwonej fasoli
  • sałata
  • 3 łyżki oliwy
  • olej do smażenia
  • grzanki - 20 g
  • ser żółty starty - 1 łyżka

 

Sposób przygotowania

1. Pokrojone w paski piersi z kurczaka oprósz przyprawą Knorr, a następnie usmaż na rozgrzanej patelni i pozostaw do ostudzenia.

2. Odsącz kukurydzę i ananasa z zalewy, a czerwoną fasolę przecedź i dodatkowo przelej wodą.

3. Umyj, osusz i potargaj na mniejsze części sałatę.

4. Zawartość opakowania sosu sałatkowego Cezar Knorr wymieszaj z majonezem oraz startym serem, by stworzyć aromatyczny dressing.

5. Połącz w misce wszystkie składniki sałatki, a następnie polej je przygotowanym sosem, delikatnie wymieszaj, a na koniec posyp grzankami paprykowymi.

3 z 7
Fot. Dominik Czerski
Fot. Dominik Czerski

Sałatka caprese z rukolą

czas przygotowania: 15 minut

ilość porcji: 4

 

Składniki

  • pomidorki cherry - 2 opakowania
  • mozzarella minikulki - 2 opakowania
  • Sos sałatkowy włoski Knorr - 1 opakowanie
  • rukola ? 0,5 opakowania
  • pestki słonecznika - 1 łyżka
  • 3 łyżki oliwy
  • 3 łyżki wody

 

Sposób przygotowania

1. Na suchej, rozgrzanej patelni upraż pestki słonecznika.

2. Sos sałatkowy włoski Knorr wymieszaj z trzema łyżkami wody, trzema łyżkami oliwy z oliwek i uprażonymi pestkami słonecznika. W ten sposób stworzysz dressing, który dokładnie połączy składniki.

3. Odsącz kulki mozzarelli, umyj i pokrój pomidorki cherry na połówki, dodaj rukolę, wymieszaj wszystkie składniki i przełóż do salaterki.

4. Polej sałatkę sosem Knorr. Podawaj z grissini lub grzankami.

4 z 7
Dominik Czerski
Dominik Czerski

Sałatka szefa z chorizo i pestkami dyni

Czas przygotowania: 30 minut

Ilość porcji: 4

 

Składniki

  • sałata lodowa - 1 sztuka
  • Sos sałatkowy Szefa Knorr - 1 opakowanie
  • majonez - 3 łyżki
  • ketchup - 3 łyżki
  • kiełbasa chorizo lub inna paprykowa
  • ananas świeży - 0,5 sztuki
  • sok pomarańczowy - 100 ml
  • olej z pestek winogron - 4 łyżki
  • świeża kolendra ? 0,5 pęczka
  • czerwona fasolka z puszki ? 0,5 sztuki
  • grzanki - 20 g

 

Sposób przygotowania

1. Usmaż na patelni bez dodatku tłuszczu pokrojoną w plastry kiełbasę.

2. Dodaj do niej pestki z dyni i całość chwilę podsmaż.

3. Pokrój w kostkę ananasa, posiekaj kolendrę i odcedź czerwoną fasolę.

4. Sos sałatkowy Szefa Knorr, który połączy ze sobą wyraziste smaki wszystkich składników, wymieszaj z majonezem i ketchupem. Polej nim ułożoną na talerzu lub półmisku sałatę lodową. Pamiętaj, by wcześniej sałatę umyć, osuszyć i poszarpać na kawałki.

5. Dodaj do sałaty kiełbasę z pestkami dyni, fasolę czerwoną i ananasa. Całość posyp kolendrą i grzankami.

5 z 7
Dominik Czerski
Dominik Czerski

Sałatka z ryżem i tuńczykiem

przepisy.pl

czas przygotowania: 30 minut

ilość porcji: 4

 

Składniki

  • ryż biały długoziarnisty - 150 g
  • 1 bulionetka drobiowa Knorr
  • tuńczyk w puszce - 200 g
  • Sos sałatkowy czosnkowo-ziołowy Knorr
  • czerwona papryka
  • zielona papryka
  • pomidory cherry - 200 g
  • czerwona papryczka chilli
  • 3 ząbki czosnku
  • bagietka
  • sok z 1 cytryny
  • jogurt naturalny gęsty - 100 ml
  • 50 ml oliwy

 

Sposób przygotowania

1. W garnku z wrzącą wodą rozpuść Bulionetkę drobiową Knorr, a następnie dodaj ryż i ugotuj go na sypko. Odstaw do ostygnięcia.

2. Pokrój czosnek na cienkie plastry, zrumień delikatnie na patelni z oliwą, a następnie przełóż do osobnego naczynia.

3. Odsącz tuńczyka z zalewy, oczyść paprykę z pestek i pokrój ją w drobną kostkę, a pomidorki cherry przekrój na połówki.

4. Wymieszaj tuńczyka z warzywami, ryżem i plasterkami czosnku.

5. Połącz zawartość opakowania sosu czosnkowo-ziołowego Knorr z odrobiną wody i oliwą z oliwek, żeby sałatka zyskała wyrazisty smak. Posiekaj drobno chilli oraz kolendrę, wymieszaj z sokiem z cytryny.

6. Polej sałatkę powstałym w ten sposób sosem. Udekoruj całość pomidorkami i jogurtem. Podawaj z bagietką

6 z 7
Dominik Czerski
Dominik Czerski

Sałatka z wędzoną rybą

Składniki

  • 1 sałata
  • 200 g wędzonej ryby, np. łososia, makreli lub pstrąga
  • 150 g - świeży szpinak
  • Sos sałatkowy francuski Knorr
  • 1 cebula
  • pomidorki cherry - 10 sztuk
  • 3 łyżki oleju
  • 1/2 pęczka koperku
  • 3 łyżki wody

 

Sposób przygotowania

1. Liście sałaty dokładnie umyj i osusz, a następnie porwij na mniejsze części i połącz ze świeżym szpinakiem.

2. Posiekaj cebulkę w drobną kostkę, przekrój pomidorki cherry na połówki i dodaj do sałaty.

3. Pokrój rybę na nieduże kawałki.

4. Aby przyrządzić pyszny ziołowy dressing, połącz zawartość Sosu sałatkowego Knorr z olejem i trzema łyżkami wody. Polej przygotowanym w ten sposób sosem wszystkie składniki sałatki i delikatnie wymieszaj.

5. Udekoruj sałatkę drobno posiekanym koperkiem.

7 z 7
Dominik Czerski
Dominik Czerski

Sałatka Napoli z awokado

Czas przygotowania: 15 minut

Ilość porcji: 4 osoby

 

Składniki

  • mieszanka sałat - 1 opakowanie
  • Sos sałatkowy Cezar Knorr
  • 3 łyżki majonezu
  • niebieski ser pleśniowy - 100 g
  • 2 awokado
  • orzeszki pinii - 50 g
  • 1/2 cytryny
  • woda - 2 łyżki
  • grzanki 20 g
  • ser żółty starty - 1 łyżka

 

Sposób przygotowania

1. Wymieszaj zawartość opakowania Sosu sałatkowego Cezar Knorr z majonezem i startym żółtym

serem. Dressing dokładnie połączy składniki, dbając o harmonię smaków.

2. Na suchej rozgrzanej patelni upraż na złoty kolor orzeszki pinii.

3. Obierz awokado, pokrój je na kawałki i żeby nie ściemniało skrop sokiem z cytryny.

4. Umytą i osuszoną mieszankę sałat przełóż do salaterki lub ułóż na talerzu. Dodaj awokado i pokruszony ser pleśniowy. Całość polej sosem i posyp uprażonymi orzeszkami pinii oraz grzankami.

Więcej na ten temat: sałatka