21 dań obowiązkowo do ugotowania w lipcu

Mg
Rozpoczynamy miesiąc bezwstydnego rozpasania. W lipcu mamy wszystko, co najlepsze na świecie - przepyszną fasolkę szparagową, chrupiące kurki, młodziutką cukinię, pachnące maliny i rumiany agrest. Więc śmiało - jemy wszystko co sezonowe bez opamiętania
Fot. M&K Duklas / duklas.pl Fot. M&K Duklas / duklas.pl

Sałatka z kurek na ciepło

(dla 6 osób)

Składniki

Sos winegret:

  • 2-3 łyżki octu z białego wina
  • 2 posiekane szalotki,
  • 3/4 szklanki oleju z orzechów włoskich
  • sól, pieprz
  • 3/4 szklanki białego wina deserowego (słodkie sherry, eiswein, tokaj asz , vin santo)

Sposób przygotowania

Robimy sos winegret. W rondelku gotujemy wino, aż odparuje i pozostanie około 2 łyżek. Mieszamy z octem i szalotkami, na koniec wlewamy olej i ucieramy. Przyprawiamy solą i pieprzem. Robimy sałatkę: rozgrzewamy piekarnik do 250°C. Mieszamy 4 łyżki oliwy z tymiankiem, dodajemy 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Mieszamy, wkładamy kurki i znowu mieszamy, aby grzyby dobrze "wytytłały się" w ziołowej oliwie. Doprawiamy solą i pieprzem. Blachę do pieczenia natłuszczamy oliwą, rozkładamy na niej kurki, pieczemy 6-7 minut, od czasu do czasu je odwracając. Boczek kroimy w szerokie paski, wysmażamy na chrupko na łyżce oliwy. Zdejmujemy z patelni, osączamy na papierowym ręczniku. Kromki chleba rumienimy w opiekaczu, nacieramy przekrojonym na pół ząbkiem czosnku. Skrapiamy pozostałą oliwą, każdą kromkę kroimy na pół. Przygotowujemy jajka w koszulkach: zagotowujemy wodę w dużym garnku, wsypujemy 1/2 łyżeczki soli. Jajka kolejno wybijamy na talerzyk, zsuwamy je - po jednym - do wody, gotujemy 3-4 minuty, wyjmujemy, osączamy. Oba rodzaje sałaty mieszamy z przygotowanym winegretem (jeśli nie zużyjemy całego sosu, podajemy go w sosjerce). Na sałacie układamy jajka w koszulkach, posypujemy boczkiem i kurkami. Podajemy z czosnkowymi grzankami.

Autor: Magda Duklas

Zdjęcie Blender Adler AD 4610 Zdjęcie Blender Bosch MSM 87160 Zdjęcie Blender Siemens MQ 67170
Blender Adler AD 4610 Blender Bosch MSM 87160 Blender Siemens MQ 67170
Porównaj ceny ? Porównaj ceny ? Porównaj ceny ?
źródło: Okazje.info
1
Fot: Fot:

Sałatka z bobem i śliwkami kalifornijskimi

4 porcje
Czas przygotowania: 10 minut
Czas gotowania: 15 minut

Składniki

Sos:

  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżka octu winnego
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżka miodu

Sposób przygotowania

Wrzuć bób do wrzącej wody i gotuj, aż stanie się miękki. Przelej bób zimną wodą, poczekaj aż nieco ostygnie i obierz ze skórek. Podziel rukiew wodną na 4 talerze, posyp bobem, groszkiem cukrowym, śliwkami kalifornijskimi i orzechami pecan. Na koniec pokrusz sałatkę serem feta. Wymieszaj składniki sosu i skrop sałatkę. Smacznego!

Zdjęcie Duka Deska do Krojenia z Nożem do Pieczywa 1212417 Zdjęcie M-COLLECTION Deska do krojenia serów MC83284 Zdjęcie Zassenhaus 3 Talerze śniadaniowe 050004
Duka Deska do Krojenia z No... M-COLLECTION Deska do kroje... Zassenhaus 3 Talerze śniada...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
2
Fot. M&K Duklas / duklas.pl Fot. M&K Duklas / duklas.pl

Sałatka z kurek lub innych grzybów

(dla 2 osób)

Składniki

  • 1 łyżka oliwy
  • 200 g kurek lub leśnych grzybów
  • 1 drobno posiekana szalotka
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 garść poszatkowanej salaty radicchio
  • 1 garść endywii kędzierzawej
  • 125 g zblanszowanej fasolki szparagowej
  • 1 pokrojona w plasterki cukinia
  • sól morska
  • pieprz czarny
  • 1 mały posiekany pęczek szczypiorku

Na sos winegret:

  • 1 łyżka białego octu winnego
  • 1 łyżka oleju z orzechów włoskich
  • 2 łyżki oliwy
  • sól oraz świeżo zmielony czarny pieprz

Sposób przygotowania

Przygotowujemy sos winegret, mieszając ocet z olejem z orzechów, oliwą, solą i pieprzem. Rozgrzewamy łyżkę oliwy i przez 2 minuty podsmażamy, mieszając, grzyby, szalotkę i natkę pietruszki. Zestawiamy z ognia i skrapiamy połową winegretu, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Liście radicchio i endywii układamy na 2 talerzach, dodajemy zblanszowaną fasolkę szparagową i cukinię. Skrapia-my resztą sosu. Na wierzchu kładziemy grzyby. Posypujemy szczypiorkiem.

Autor: Magda Duklas

Zdjęcie DUO Serwis obiadowy DESIR 51407 Zdjęcie KAROLINA HIRUNI ECRU Serwis obiadowy 63/12 0000 Zdjęcie Karolina Serwis obiadowy CASTEL FBC
DUO Serwis obiadowy DESIR 5... KAROLINA HIRUNI ECRU Serwis... Karolina Serwis obiadowy CA...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
3
Fot. Łukasz Kozyra Fot. Łukasz Kozyra

Bób z ziołami i białą kiełbasą

Składniki

  • 1 kg bobu
  • 2 plastry boczku
  • 1 młoda cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 40 dag białej kiełbasy
  • 3 łyżki oliwy
  • 100 ml białego wina
  • tyleż wody
  • kilka łyżek posiekanej mięty i natki pietruszki
  • liść laurowy

 

Sposób przygotowania

Bób gotujemy i wyłuskujemy. Kiełbasę wkładamy do zimnej wody, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 5 minut, odcedzamy i kroimy w grube plastry. Pocięty drobno boczek podsmażamy w oliwie, dodajemy posiekaną cebulę i czosnek, podsmażamy kilka minut, wlewamy wino i wodę. Kiedy płyn wyparuje, dodajemy kiełbasę i liść laurowy. Dusimy na małym ogniu pod przykryciem 10 minut. Dodajemy bób i zioła, oraz sól i pieprz, i gotujemy jeszcze 10 minut bez pokrywki. Podajemy z chrupiącą bagietką lub wiejskim chlebem.

Zdjęcie Chasseur Garnek do gotowania na parze 3024-03 Zdjęcie Chasseur Garnek do gotowania na parze 3024-09 Zdjęcie Zwilling Prime 1,8 l 64062-160-0
Chasseur Garnek do gotowani... Chasseur Garnek do gotowani... Zwilling Prime 1,8 l 64062-...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
4
Fot. BBS Fot. BBS

Zupa kurkowa z koprem włoskim i suszonymi pomidorami

(dla 10 osób)

Składniki

Sposób przygotowania

Warzywa kroimy w kostkę, cebulę i czosnek siekamy. Podsmażamy na oliwie 7 min. Dodajemy umyte kurki i smażymy 2 min. Zalewamy bulionem grzybowym, dodajemy suszone pomidory i gotujemy 30 min. Gdy warzywa są miękkie, doprawiamy je solą i pieprzem, wlewamy śmietanę. Zupę podajemy posypaną natką.

Zdjęcie HENDI Waza na zupę DI DIM 3L Zdjęcie HENDI WAZA NA ZUPĘ Z POKRYWKĄ 434208 Zdjęcie LUBIANA Waza 270 Victoria 3830
HENDI Waza na zupę DI DIM 3L HENDI WAZA NA ZUPĘ Z POKRYW... LUBIANA Waza 270 Victoria 3830
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
5
Fot. Rafał Lipski Fot. Rafał Lipski

Zupa z fasolką szparagową

Składniki

  • 1,5 kg warzyw sezonowych (marchewka, papryka, pomidory, cukinia, fasolka szparagowa biała i zielona)
  • liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 2 l wody
  • 4 kostki rosołowe
  • 4 ząbki czosnku
  • pieprz i ew. sól do smaku
  • 2 łyżki masła i 2 łyżki oliwy do smażenia
  • 2-3 łyżki masła do zupy po ugotowaniu
  • garść siekanego świeżego koperku

Sposób przygotowania

Oczyszczone warzywa kroimy na kawałki i przesmażamy w dużym rondlu na rozgrzanym maśle z oliwą wraz z przyprawami. Zalewamy dwoma litrami wody. Dodajemy kostki rosołowe oraz całe obrane ząbki czosnku. Gotujemy 35 minut na małym ogniu. Doprawiamy pieprzem i ewentualnie solą. Już na talerzach dodajemy po kawałku masła i posypujemy siekanym koperkiem.

Zdjęcie Kahla Five Senses 392951A90039C Zdjęcie M-COLLECTION 300 ml 87535 Zdjęcie Xxlselect Miska na Zupę Athenasztaplowana 285ml 12szt
Kahla Five Senses 392951A90... M-COLLECTION 300 ml 87535 Xxlselect Miska na Zupę Ath...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
6
Fot. Marcin Klaban Fot. Marcin Klaban

Łosoś teriyaki

(dla 4 osób)

Składniki

  • 500 g oczyszczonego z łusek łososia ze skórą
  • 10 łyżek sosu teriyaki
  • sól
  • 1 łyżeczka cukru
  • pieprz
  • 300 g makaronu ryżowego
  • garść zielonej fasolki szparagowej
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • oliwa

Sposób przygotowania

Łososia dzielimy na cztery porcje, nacieramy 6 łyżkami sosu teriyaki, solą, cukrem i pieprzem. Makaron gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu. Na ostatnią minutę gotowania wrzucamy do makaronu fasolkę i pomidorki. Odcedzamy. Na mocno rozgrzanej patelni smażymy łososia po 2 minuty z każdej strony. Makaron z warzywami odcedzamy i mieszamy z resztą sosu teriyaki, skrapiamy oliwą i podajemy z łososiem.

Autor: Tomek Woźniak

Zdjęcie Chasseur Patelnia Grillowa Panini 3380-12 21cm Zdjęcie Fissler Patelnia Patelnia Głęboka Spezial Asia 28cm Zdjęcie Mpm Patelnia Mpg-24/1cb 24cm
Chasseur Patelnia Grillowa ... Fissler Patelnia Patelnia G... Mpm Patelnia Mpg-24/1cb 24cm
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
7
Fot. Paulina Kolondra Fot. Paulina Kolondra

Pieczona makrela z sosem agrestowym

(dla 4 osób)

Składniki

Sposób przygotowania

Roztapiamy masło w rondelku, wrzucamy agrest, przykrywamy, dusimy do miękkości na malutkim ogniu, nie mieszając, tylko potrząsając rondlem od czasu do czasu. Odcinamy głowy makreli, mięso w środku tuszek skrapiamy sokiem z cytryny, skórę płytko nacinamy na ukos dwa, trzy razy z każdej strony. Grillujemy 15-20 minut, odwracając ryby na drugą stronę po 8-10 minutach. Agrest przecieramy przez gęste sitko, przelewamy na czystą patelnię, dodajemy roztrzepane jajko lub żółtka i podgrzewamy na małym ogniu, stale mieszając, ale nie doprowadzając do wrzenia. Upieczone ryby układamy na półmisku, podajemy z sosem agrestowym.

Autor: Magazyn Kuchnia

Zdjęcie Skeppshult Forma do zapiekania 0800 Zdjęcie Kuchenprofi - Naczynie - Forma do Zapiekania Prostokątna - Zielona Zdjęcie Duka Forma do Zapiekania 1211749
Skeppshult Forma do zapieka... Kuchenprofi - Naczynie - Fo... Duka Forma do Zapiekania 12...
Porównaj ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
8
Fot. M&K Duklas / duklas.pl Fot. M&K Duklas / duklas.pl

Kurczak pieczony na kurkach

(dla 6 osób)

Składniki

  • 50 dag oczyszczonych kurek
  • 30-40 dag ugotowanych młodych ziemniaków (wyszorowanych, ale nieobranych) przekrojonych na pół
  • 1 sparzona, umyta, osuszona, pokrojona na ćwiartki cytryna
  • 1 łyżka ziarnistej musztardy
  • garstka posiekanej natki + kilka gałązek do dekoracji
  • 6 kawałków kurczaka (mogą być ze skórą)
  • sól, pieprz
  • 2 grubo posiekane ząbki czosnku

Sposób przygotowania

Mieszamy kurki z ziemniakami, cząstkami cytryny, musztardą i natką. Układamy w żaroodpornej formie, skrapiamy kilkoma łyżkami wody. Na wierzchu kładziemy natarte solą oraz pieprzem kawałki kurczaka i pieczemy bez pokrywki 20 minut w 220°C. Potem mieszamy ze sobą wszystkie składniki dania, przykrywamy i pieczemy jeszcze 20 minut. Danie podajemy udekorowane gałązkami natki.

Autor: Magda Duklas

Zdjęcie Napoleon Stojak na kurczaka 56021 Zdjęcie Nordic Ware ruszt do pieczenia kurczaka w pionie 36506 Zdjęcie SIMAX Naczynie żaroodporne do pieczenia kurczaka 26cm
Napoleon Stojak na kurczaka... Nordic Ware ruszt do piecze... SIMAX Naczynie żaroodporne ...
Sprawdź ceny ? Porównaj ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
9
Fot. BBS Fot. BBS

Kaczka w sosie agrestowo-rabarbarowym

Dla 4 osób

Składniki

  • 4 piersi kaczki
  • 2 łodygi rabarbaru
  • 20 dag agrestu
  • 2 gwiazdki anyżu
  • 1 liść laurowy
  • 3 łyżki octu winnego
  • 6 łyżek wody
  • 5 łyżek brązowego cukru
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

Filety z kaczki myjemy i osuszamy. Nakłuwamy je w paru miejscach, oprószając solą i pieprzem. Przekładamy do miseczki i odstawiamy pod przykryciem. Rabarbar myjemy, obieramy i kroimy na kawałki, agrest kroimy na ćwiartki lub połówki. Do garnka wkładamy rabarbar, agrest, anyż, liść laurowy, dodajemy ocet i 6 łyżek wody. Zagotowujemy, a następnie zmniejszamy ogień, i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu, aż owoce zmiękną. Wyjmujemy liść laurowy i anyż. Wsypujemy cukier i gotujemy, aż woda odparuje i powstanie gęste purée. Zdejmujemy syrop z ognia, dodajemy sos sojowy, sól i pieprz do smaku. Rozgrzewamy grill elektryczny i pieczemy na nim kaczkę ok. 4 minut z każdej strony. Smarujemy filety z obu stron przygotowanym sosem i grillujemy jeszcze po 2 min z każdej strony. Kaczkę podajemy na talerzu wyłożonym rukolą lub listkami młodej botwinki obficie skropionymi pozostałym sosem.

Autor: Dorota Biały

10
Fot. Marcin Klaban Fot. Marcin Klaban

Wołowina z fasolką i sosem grzybowym

(dla 4 osób)

Składniki

Sposób przygotowania

Podsmażamy plasterki czosnku na oleju - w woku lub na patelni. Wrzucamy wołowinę, wlewamy sos sojowy i smażymy, cały czas mieszając, aż się lekko zrumieni. Dodajemy fasolkę pokrojoną na kawałki o długości 2 cm (mrożoną rozmrażamy), sos grzybowy i dalej smażymy przez 5-10 minut, aż fasolka będzie chrupka. Gotujemy makaron wg instrukcji na opakowaniu, odcedzamy i wrzucamy do woka (teraz można też wbić jajko). Smażymy jeszcze 2 minuty. Podajemy od razu.

 

Fot. Marcin Klaban

Autor: Tomek Woźniak

11
Fot. BBS Fot. BBS

Piersi kurczaka z bobem

Dla 4 osób

Składniki

Sposób przygotowania

Bób gotujemy we wrzątku, studzimy i obieramy. W głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy piersi kurczaka z obu stron, aż się zrumienią. Wrzucamy ziemniaki pokrojone w plasterki, mieszamy. Po chwili wlewamy bulion, przykrywamy patelnię i dusimy całość około 10 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Zdejmujemy pokrywkę, zwiększamy ogień i gdy bulion na patelni solidnie zawrze, dodajemy podzielone na cząstki brokuły, pokrojoną w plasterki cukinię, a na końcu bób. Gotujemy jeszcze 3 minuty. Kilka łyżek gorącego sosu wlewamy do garnuszka, dodajemy śmietanę, mieszamy i wlewamy z powrotem na patelnię, energicznie mieszając. Potrawę przyprawiamy solą i pieprzem. Na koniec dodajemy estragon, zdejmujemy patelnię z ognia, przykrywamy i odstawiamy na kilka minut.

Autor: Dorota Biały

12
Fot. Shutterstock.com/ Eva Gruendemann Fot. Shutterstock.com/ Eva Gruendemann

Farfalle z cukinią

Składniki

Sposób przygotowania

Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę, podsmażany na niej posiekany czosnek i cebulę. Cukinię kroimy w cieniutkie plasterki, wrzucamy na patelnię, solimy, krótko smażymy, cały czas mieszając. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu, odcedzamy, nakładamy na ogrzane talerze. Na wierzchu kładziemy porcję cukinii, posypujemy pieprzem i parmezanem, dekorujemy melisą. Podajemy od razu.

13
Fot. Shutterstock.com Fot. Shutterstock.com

Placki z cukinią

na 20 placków

Składniki

  • 250 g mąki pszennej
  • 150 g mąki kukurydzianej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 filiżanki wrzątku
  • 100 g uduszonej i zgniecionej cukinii
  • 400 ml mleka
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki przypraw (pieprz, gałka muszkatołowa, cynamon, goździki)
  • 2 jaja

Sposób przygotowania

Mąkę kukurydzianą mieszamy z wrzątkiem i pozostawiamy na 5 min. Dodajemy cukinię, ciepłe mleko i ucieramy na gładką masę. Dodajemy resztę składników, dokładnie mieszając. Smarujemy patelnię tłuszczem i pieczemy nieduże placki. Podajemy z syropem (np. klonowym lub malinowym) albo konfiturą.

Autor: Anna Włodek

14
Fot. Marta Dymek Fot. Marta Dymek

Burgery z bobu z salsą

Dla 4 Osób

Burgery:

  • 150 g ryżu
  • 400 g świeżego bobu
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 70 g sezamu podprażonego na patelni
  • 30 g bułki tartej
  • 60 g oleju roślinnego
  • 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • 1/2 łyżeczki suszonej mięty
  • 1/4 łyżeczki zmielonych nasion kolendry
  • 1/4 łyżeczki chilli
  • 1/4 łyżeczki imbiru
  • sól i czarny pieprz

Salsa pomidorowa:

  • 3-4 duże, dojrzałe pomidory
  • 1 pęczek kolendry
  • 1 łyżeczka soku z limonki
  • 1 łyżeczka syropu z agawy
  • sól, czarny pieprz

 

Oraz do podania:

  • dobre bułki
  • plastry czerwonej cebuli

Składniki

  • liście sałaty kiełki
  • i inne ulubione dodatki

Sposób przygotowania

Piekarnik rozgrzewamy do 200°C. Ryż zalewamy 1,5 szklanki osolonej wody i gotujemy do miękkości. Oddzielnie gotujemy bób w osolonej wodzie - aż będzie miękki - przelewamy lodowatą wodą i obieramy. W tym czasie robimy salsę: pomidory sparzamy wrzątkiem, nacinamy i obieramy. Wykrawamy gniazda nasienne, a miąższ kroimy w kostkę. Kolendrę drobno siekamy, dodajemy do pomidorów razem z sokiem z limonki i syropem z agawy. Solimy i pieprzymy do smaku. Ugotowane bób i ryż przekładamy do dużej miski, dodajemy resztę składników, zagniatamy rękami do uzyskania lepkiej masy. Formujemy małe kotlety, układamy je na blasze wyściełanej papierem do pieczenia. Pieczemy 20 minut, odwracamy, dopiekamy przez 10 minut. Podajemy w bułkach razem z salsą pomidorową i ulubionymi dodatkami.

Autor: Marta Dymek

15
Fot. Łukasz Zandecki Fot. Łukasz Zandecki

Cukinie faszerowane mięsem

ZUCCHINE RIPIENE DI CARNE DELL'ANTONINA
(dla 4 osób)

Składniki

Sposób przygotowania

Cukinie myjemy, kroimy wzdłuż, wydrążamy środki. Bardzo drobno siekamy pietruszkę i czosnek. Ziemniaki rozdrabniamy dokładnie widelcem i mieszamy z mięsem. Wyrabiamy z jajkami, natką, czosnkiem i parmezanem. Dodajemy sól i pieprz do smaku. Faszerujemy wydrążone cukinie. Smarujemy blachę oliwą i przykrywamy dno cienkimi plasterkami pomidorów. Układamy na nich faszerowane cukinie, skrapiamy oliwą i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C na 30 minut.

Autor: Tessa Capponi-Borawska

16
Fot. Paulina Kolondra Fot. Paulina Kolondra

Tarta malinowa z kremem cytrynowym

Składniki

  • 60 g zimnego masła
  • 125 g mąki (+ trochę do oprószenia stolnicy)
  • 50 g jasnego brązowego cukru
  • jajko
  • skórka otarta z 1/2 cytryny
  • 200-250 g świeżych malin
  • cukier puder do posypania

Krem:

  • 5 żółtek, 3 jajka
  • 125 g masła
  • 125 g jasnego brązowego cukru
  • sok i skórka otarta z 4 cytryn

Sposób przygotowania

Robimy ciasto. Miksujemy masło pokrojone w kostkę z mąką, cukrem, jajkiem i skórką cytrynową. Formujemy kulę, zawijamy ją w folię i wkładamy na godzinę do lodówki. Potem rozwałkowujemy ciasto na placek o średnicy nieco większej niż forma na tartę. Wkładamy ciasto do formy, dociskamy do spodu i brzegów. Ścinamy zwisające kawałki. Przykrywamy pergaminem, obciążamy grochem albo fasolą, pieczemy "na biało" przez  10-12 minut. Następnie usuwamy groch i papier. Pieczemy jeszcze 7-8 minut na złoty kolor. Studzimy. Robimy krem. Wszystkie składniki mieszamy w metalowej misce, którą ustawiamy na garnku z gotującą się wodą, tak żeby dno miski nie dotykało jej powierzchni.  Ucieramy mikserem, aż masa zgęstnieje, jakieś 15 minut. Zdejmujemy z ognia i od razu wylewamy na ciasto. Gdy masa wystygnie, wkładamy formę do lodówki, co najmniej na 3 godziny, a najlepiej na noc. Przed podaniem na wierzchu układamy maliny i oprószamy cukrem pudrem.

17
Fot. BBS Fot. BBS

Torcik agrestowy

Składniki

Niesłodkie kruche ciasto:

  • 18 dag masła
  • 2/3 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 50 ml śmietany 30% lub mleka
  • 25 dag mąki
  • jajko
  • masło do formy
  • mąka do podsypywania ciasta

Krem szampański:

  • 6 żółtek
  • 12-13 dag cukru
  • 200 ml pełnego mleka
  • 150 ml 18% śmietany
  • 50 ml wytrawnego szampana
  • ziarenka z 1 laski wanilii

Sposób przygotowania

Robimy ciasto: ucieramy masło, dodajemy sól, cukier, żółtko i śmietanę, miksujemy na gładką masę. Zmniejszamy obroty miksera, dodajemy po łyżce mąkę. Lepimy z ciasta kulę, zawijamy w folię, chłodzimy 2 godz. w lodówce. Rozgrzewamy piekarnik do 200°C. Smarujemy masłem tortownicę o średnicy 25 cm. Agrest zasypujemy cukrem, dusimy przez 6-8 min na małym ogniu, aż zmięknie. Studzimy. Ciasto dzielimy na pół, rozwałkowujemy na oprószonym mąką blacie na 2 kółka o średnicy o 2-3 cm większej, niż średnica formy. Jeden placek wkładamy do formy, dociskamy ciasto do brzegów, ścinamy wystające końce. Na cieście rozkładamy agrest. Drugi placek nakłuwamy widelcem, przykrywamy agrest, sklejamy brzegi spodu i góry. Smarujemy jajkiem, pieczemy 25-30 min. Robimy krem: ucieramy żółtka z cukrem na puszystą masę. Mocno (ale nie do wrzenia) podgrzewamy mleko ze śmietaną, szampanem i wanilią. Zdejmujemy z ognia, gorącym płynem zaparzamy masę żółtkową, ciągle ucierając. Wlewamy do rondla, mieszając, podgrzewamy 8-10 min na małym ogniu - do zgęstnienia. Podajemy ciasto polane kremem szampańskim.

Autor: Dorota Biały

18
Fot. Studio Lipov Fot. Studio Lipov

Lody na patyku

Ten prosty deser ma miliony wariantów. Przedstawiam jeden z naszych ulubionych i zachęcam do kulinarnych eksperymentów.

Składniki

Sposób przygotowania

Do blendera wrzucamy serek mascarpone oraz miód i miksujemy. Trzecią część masy umieszczamy w innym naczyniu, do reszty dodajemy maliny i ponownie miksujemy. Obie masy układamy warstwami w foremkach na lody i wkładamy do zamrażalnika na 4 godziny.

Autor: Beata Lipov

19
Fot. Paulina Kolondra Fot. Paulina Kolondra

Nalewka malinowa

Składniki

  • 500 g malin
  • 500 g cukru
  • kawałek cynamonu
  • 2 goździki
  • 2 l koniaku lub brandy

Sposób przygotowania

Mieszamy w słoju wszystkie składniki, stawiamy w nasłonecznionym miejscu. Co dziennie mieszamy lub lekko wstrząsamy słojem. Po 3-4 dniach, gdy na lewka nabierze pięknego koloru, zlewamy ją do butelek przez filtr do kawy. Zamykamy i czeka my, aż dojrzeje - co najmniej 3 miesiące.

20
Fot. Paulina Kolondra Fot. Paulina Kolondra

Konfitura agrestowa z liśćmi laurowymi

(na 3 słoiki po 350 ml)

Składniki

Sposób przygotowania

Agrest myjemy, czyścimy z szypułek i ogonków, kroimy na połówki. Wkładamy go do rondla o grubym dnie razem z cukrem i liśćmi laurowymi, podgrzewamy na małym ogniu, aż cukier się rozpuści. Nie mieszamy, najwyżej leciutko potrząsamy rondlem. Gdy cukier już się rozpuści, zwiększamy ogień do maksimum i doprowadzamy konfiturę do wrzenia. Gotujemy 10-12 minut, nie mieszając - owoce powinny stale wrzeć, utrzymujemy więc temperaturę na poziomie 105°C (można mierzyć termometrem kuchennym). Zdejmujemy z ognia, przekładamy konfiturę do wysterylizowanych słoików, przykrywamy powierzchnię kółkami wyciętymi z pergaminu. Szczelnie zakręcamy słoiki.

21
Więcej na ten temat: agrest, cukinia, fasolka szparagowa, kurki, maliny