Co zrobić z kruchych ciasteczek?

Jerzy Sobieniak, red.
Sernik na kruchym spodzie

Sernik na kruchym spodzie (Fot. Natalia Nowak-Bratek)

Do przygotowania domowych ciast czy pachnących deserów idealnie sprawdzą się kruche ciastka, a co najważniejsze - przygotowanie tych deserów trwa tylko chwilę.
1 z 7

Co zrobić z kruchych ciasteczek?

Do przygotowania domowych ciast czy pachnących deserów idealnie sprawdzą się kruche ciastka, a co najważniejsze - przygotowanie tych deserów trwa tylko chwilę.

Crumble z kruszonką z herbatników

Czas przygotowania: 30 min

Ilość porcji: 3-4

Składniki

Opcjonalnie:

Sposób przygotowania

Łodygi rabarbaru obieramy i kroimy na cząstki wielkości kciuka, jabłka obieramy i kroimy w takie same kawałki. Wszystkie składniki dusimy na rozgrzanym maśle (30 g - 2 łyżki stołowe), po 5 minutach dodajemy migdały i rodzynki, następnie wszystko delikatnie mieszamy, dodajemy 1 szklanki wody i dusimy kolejne 5 minut. Herbatniki Petit Beurre Ekstra Kruche Jutrzenka kruszymy i mieszamy z cynamonem, łączymy z pozostałym chłodnym masłem (100 g). Masa powinna mieć grudkowatą strukturę. Owoce podduszone na patelni posypujemy kruszonką i zapiekamy w piekarniku w temperaturze 170°C przez około 30 minut lub do zrumienienia kruszonki na ciemnozłoty kolor. Crumble podajemy z jogurtem.

Podanie i porady:

Crumble doskonale smakuje na ciepło posypane parmezanem. Do kruszenia herbatników używamy dwóch desek, w tym jednej okrągłej z szerokim rantem.

Autor

Jerzy Sobieniak
2 z 7
Fot. Jarosław Madejski
Fot. Jarosław Madejski

Ciasto z musem rabarbarowo-truskawkowym

Składniki

  • 500 g rabarbaru
  • 1 szklanka cukru
  • 2 torebki żelatyny (po 9 g)
  • 2 szklanki oczyszczonych i pokrojonych truskawek
  • sok z 1/2 cytryny
  • 2 szklanki rozgniecionych herbatników
  • 6 łyżek stopionego masła
  • 1 szklanka 36% śmietanki

Sposób przygotowania

Rabarbar kroimy na kawałki o długości 2-3 cm, zasypujemy w rondlu cukrem, wlewamy 1/4 szklanki wody i zagotowujemy, mieszając. Dusimy 10 minut na małym ogniu - rabarbar powinien być miękki - a potem miksujemy. Namaczamy żelatynę w 1/2 szklanki zimnej wody (według przepisu na torebce), rozpuszczamy ją, podgrzewając, dodajemy do truskawek rozgniecionych widelcem. Przyprawiamy sokiem z cytryny i mieszamy ze zmiksowanym rabarbarem. Masę wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 180°C. Mieszamy ciastka z masłem, rozkładamy je na dnie formy na tartę (lub tortownicy) o średnicy 23 cm i dociskamy ręką, tak aby powstała równa warstwa. Pieczemy 15 minut na złoty kolor, studzimy. Do gęstniejącej masy rabarbarowej dodajemy ubitą śmietankę, powstały krem rozsmarowujemy na ostudzonym spodzie z ciastek. Wstawiamy na 2-3 godziny do lodówki. Przed podaniem możemy udekorować listkami mięty lub truskawkami.

Autor

Adam Chrząstowski
3 z 7

Blok ciasteczkowy Petit Beurre

Czas przygotowania: 40 min

Czas chłodzenia: 60-90 min

Ilość porcji: 12-15

Składniki

  • 150 g Petit Beurre Ekstra Kruche (3 opakowania)
  • 100 g Petit Beurre do pieczenia (1 opakowanie)
  • 80 g Orzechy laskowe w czekoladzie
  • 80 g Rodzynki w czekoladzie
  • 250 g masła
  • 80 g kakao
  • 250 ml mleka
  • 100 g cukru
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady 90 g
  • 100 ml śmietany 30%

Sposób przygotowania

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, po jej rozpuszczeniu dodajemy 100 ml śmietany (o temperaturze pokojowej) i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Gotowy ganasz odstawiamy na bok. Masło rozpuszczamy do pierwszego zagotowania. 150 ml mleka mieszamy z cukrem i kakao. Całość podgrzewamy na wolnym ogniu do uzyskania jednorodnej masy. Gdy masa będzie gotowa zaczynamy wlewać ciepłe masło tak, aby powstała emulsja (jeśli emulsja zwarzy się dodajemy odrobinę mleka energicznie mieszając do momentu powstania gładkiej emulsji). Herbatniki Petit Beurre Ekstra Kruche Jutrzenka kruszymy, przesypujemy do dużej miski i mieszamy z rodzynkami i orzechami laskowymi w czekoladzie, dodajemy 3 masy czekoladowej i dokładnie mieszamy. Gdy wszystkie składniki połączą się dodajemy resztę mleka i ponownie mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Blachę prostokątną wykładamy folią spożywczą i układamy na jej dnie herbatniki Petit Beurre do pieczenia Jutrzenka. Gotową masę czekoladowo - ciasteczkową przekładamy do blachy i dociskamy tak, aby usunąć powietrze. Gotowy blok umieszczamy w zamrażalniku na minimum 60 minut. Schłodzony blok wyjmujemy i oblewamy z góry pozostałą masą czekoladową, delikatnie rozsmarowując ją po powierzchni bloku, aby przykryła jego boki. Górę bloku dekorujemy powstałym ganaszem i bakaliami.

4 z 7

Banany smażone w herbatnikach Petit Beurre z sosem czekoladowym

Czas przygotowania: 30 min

Ilość porcji: 5-6

Składniki

  • 2 jajka
  • 4 banany
  • 1 łyżka masła
  • 100 g jogurtu bałkańskiego
  • 200 g herbatników Petit Beurre (2 opakowania)
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady 90 g
  • 100 ml mleka

Sposób przygotowania

Herbatniki Petit Beurre do pieczenia Jutrzenka miksujemy z jogurtem i jajkami. Banany obieramy, kroimy w grube plastry i smażymy na maśle około 5 minut, następnie przekładamy je do naczynia żaroodpornego i przykrywamy masą herbatnikową. Całość zapiekamy w temperaturze 180°C do zrumienienia. Czekoladę trzemy na tarce i zalewamy gorącym mlekiem, mieszamy do uzyskania jednolitej masy, tworzącej sos czekoladowy. Gotowe banany podajemy z sosem czekoladowym.

Autor

Jerzy Sobieniak
5 z 7
Fot. Natalia Nowak-Bratek
Fot. Natalia Nowak-Bratek

Sernik na kruchym spodzie

Kruchy spód do sernika można zrobić szybciej, miksując dowolne słodkie herbatniki z miękkim masłem (proporcje: 300 g herbatników i 150 g masła). Takiego spodu nie trzeba wcześniej podpiekać.

Ciasto:

  • 150 g miękkiego masła
  • 100 g cukru pudru
  • 30 g mielonych orzechów
  • jajko
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 250 g mąki pszennej
  • szczypta soli

Masa:

  • 500 g twarogu z kwaśnego mleka lub maślanki
  • jajka
  • 100 g cukru
  • 40 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 200 ml śmietanki 30%

Oraz:

  • masło i mąka do przygotowania formy
  • cukier puder do oprószenia

Sposób przygotowania

Robimy ciasto. Ucieramy masło, cukier puder, orzechy, jajko i ekstrakt waniliowy. Wsypujemy sól i mąkę, mieszamy i zagniatamy, aż ciasto będzie gładkie. Zawijamy je w przezroczystą folię, spłaszczamy i wkładamy do lodówki na godzinę.
Rozgrzewamy piekarnik do 180°C. Natłuszczamy i oprószamy mąką tortownicę o średnicy 24 cm.

Rozwałkowujemy ciasto na koło o średnicy większej niż tortownica. Wylepiamy dno i boki formy, na wierzchu kładziemy kółko z pergaminu i wsypujemy suchą fasolę. Pieczemy 20 minut, zdejmujemy i usuwamy papier wraz z fasolą.

Robimy masę: krótko miksujemy twaróg, żółtka, cukier, mąkę, ekstrakt waniliowy i śmietankę. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Powoli, partiami dodajemy pianę do masy, delikatnie mieszając. Rozprowadzamy masę na podpieczonym spodzie i wkładamy do piekarnika na 40 minut. Studzimy i oprószamy cukrem pudrem.

Autor

Natalia Nowak Bratek
6 z 7
Fot. Karolina Wiercigroch
Fot. Karolina Wiercigroch

Tarta z białą czekoladą

NA 1 FORMĘ

Składniki

  • 160 g pokruszonych ciastek typu digestive
  • 80 ml stopionego masła
  • 170 g dobrej białej czekolady
  • 160 ml śmietanki 36%
  • 30 g miękkiego masła
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • pestki z 2-3 granatów

Sposób przygotowania

Rozgrzewamy piekarnik do 180°C. Mieszamy okruchy ciastek z masłem. Powstałą masą wyklejamy formę na tartę o średnicy 22 cm (najlepiej z wyjmowanym dnem). Podpiekamy 10 minut na złoty kolor. Czekoladę siekamy. Śmietankę mocno podgrzewamy, ale nie zagotowujemy. Wlewamy ją do czekolady, odstawiamy na minutę, następnie mieszamy, aż czekolada się rozpuści. Dodajemy masło, mieszamy. Ciasteczkowy spód oprószamy połową skórki cytrynowej, wlewamy masę czekoladową. Wstawiamy do lodówki na noc. Posypujemy resztą skórki cytrynowej i pestkami granatu.

Autor

Olga Badowska
7 z 7

Tofurnik cynamonowo-pomarańczowy

Spód:

  • 100 g ciastek bezglutenowych
  • 2 łyżki masła orzechowego

Masa:

  • 2 kostki tofu (360 g)
  • 125 ml ugotowanej kaszy jaglanej
  • 4 łyżki pasty tahini
  • 150-170 g cukru pudru, syropu z agawy lub innej substancji słodzącej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 80 ml soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • skórka otarta z 1 pomarańczy
  • 310 ml mleka roślinnego

Polewa:

  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki cukru pudru, syropu z agawy lub innej substancji słodzącej
  • 125 ml mleka kokosowego
  • 1 łyżeczka skórki pomarańczowej

Oraz:

  • garść sezamu

Sposób przygotowania

Robimy spód: ciastka i masło wkładamy do  malaksera i miksujemy niezbyt drobno - powinny pozostać dość grube okruchy.
Tortownicę o średnicy 18-20 cm wykładamy papierem do pieczenia, równomiernie rozsypujemy na jej dnie mieszaninę ciastek i masła orzechowego, dociskamy palcami. Wstawiamy do lodówki.

Robimy masę: wszystkie jej składniki (poza mlekiem) miksujemy ręcznym blenderem do uzyskania jednolitej konsystencji.
Powoli, małymi porcjami, wlewamy do masy mleko, nie przerywając miksowania. Gotowa masa musi być aksamitna i gładka, bez grudek tofu. Piekarnik rozgrzewamy do 180°C. Masę wylewamy na schłodzony spód z ciastek i wyrównujemy powierzchnię. Wsuwamy do piekarnika, pieczemy 15 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 120°C i pieczemy kolejne 45 minut.
Wyłączamy piekarnik, ale pozostawiamy ciasto w środku jeszcze na 15 minut.
Potem delikatnie wyjmujemy tofurnik na blat i studzimy go 2-3 godziny (co najmniej).

Robimy polewę: w niedużym rondelku podgrzewamy wszystkie jej składniki, co jakiś czas mieszając trzepaczką. Kiedy czekolada się roztopi, jeszcze raz bardzo dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 30 minut do wystygnięcia.
Tofurnik wyjmujemy z formy i oblewamy ostudzoną polewą. Posypujemy sezamem i wstawiamy do lodówki.

Autor

Marta Dymek
Więcej na ten temat: ciasto, crumble, kruche ciasteczka