Lekki makaron - bez mięsa

Mg
Makaron penne z cukiniami

Makaron penne z cukiniami (Fot. Artur Tarkowski)

Coś byś zjadł, ale żeby nie było tak bardzo ciężkie. To może makaron, ale bez mięsa i koniecznie dodaj dużo warzyw
1 z 10
Fot. Artur Tarkowski
Fot. Artur Tarkowski

Makaron penne z cukiniami

Penne con le zucchine (dla 6 osób)

Składniki

  • 4 średnie cukinie
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 pęczek zielonej pietruszki
  • 5-6 łyżek oliwy z oliwek
  • 50 dag penne
  • tarty ser pecorino
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • ew. suszone pomidory z oliwy

Sposób przygotowania

Młoda cukinia lubi ostry ser (pecorino lub parmezan). Bardzo ważny jest także dodatek świeżo mielonego pieprzu.

Cukinie myjemy i kroimy w kostkę. Jeden obrany ząbek czosnku siekamy razem z pietruszką, drugi kroimy w cienkie plasterki. Pokrojony czosnek i cukinie smażymy na oliwie 7-8 minut. Solimy. W międzyczasie gotujemy makaron al dente w dużej ilości osolonej wody. Odcedzony wrzucamy na patelnię z warzywami, dodajemy posiekaną pietruszkę z czosnkiem i mieszamy. Posypujemy tartym serem, pieprzem i ewentualnie kawałkami suszonych pomidorów.

Autor: Tessa Capponi-Borawska

Zdjęcie Fissler Fiamma Garnek do makaronu Zdjęcie Alessi Garnek do gotowania makaronu Mami Zdjęcie Mauviel Garnek do gotowania makaronu M150S 613125 + 522224
Fissler Fiamma Garnek do ma... Alessi Garnek do gotowania ... Mauviel Garnek do gotowania...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
2 z 10
Fot. Shutterstock.com/ Eva Gruendemann
Fot. Shutterstock.com/ Eva Gruendemann

Farfalle z cukinią

Składniki

Sposób przygotowania

Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę, podsmażany na niej posiekany czosnek i cebulę. Cukinię kroimy w cieniutkie plasterki, wrzucamy na patelnię, solimy, krótko smażymy, cały czas mieszając. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu, odcedzamy, nakładamy na ogrzane talerze. Na wierzchu kładziemy porcję cukinii, posypujemy pieprzem i parmezanem, dekorujemy melisą. Podajemy od razu.

Autor: Magazyn Kuchnia

Zdjęcie Maszynka do makaronu - ręczna Zdjęcie Unold 68801 Nudelmeister Zdjęcie kilo Zestaw do robienia makaronu - 6 części K7
Maszynka do makaronu - ręczna Unold 68801 Nudelmeister kilo Zestaw do robienia mak...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
3 z 10
Fot. Marcin Klaban
Fot. Marcin Klaban

Penne z sosem serowym i zielonymi warzywami

(dla 4 osób)

Składniki

Sposób przygotowania

Gotujemy makaron al dente zgodnie z opisem na opakowaniu. W tym czasie wrzucamy do gotującej się wody brokuła podzielonego na małe różyczki (bez twardych łodyg) i cukinię pokrojoną w półplasterki. Blanszujemy 3-4 min, tak aby warzywa pozostały chrupkie. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażamy 2 min. Zmniejszamy ogień, wlewamy śmietanę, wrzucamy pokruszone kawałki sera i gotujemy, cały czas mieszając, aż ser się rozpuści.
Sos doprawiamy gałką, solą i pieprzem. Dodajemy odcedzone warzywa i makaron. Podajemy od razu albo wkładamy do plastikowego pudełka i wrzucamy do kosza piknikowego (makaron świetnie smakuje na zimno).

Fot. Marcin Klaban

Autor: Tomek Woźniak

Zdjęcie Duo Serwis obiadowy PORTO 50915 Zdjęcie KAROLINA MAXIM Serwis obiadowy 42/12 0000 Zdjęcie THK Porcelanowy serwis obiadowy Apple 16 elem. (5799)
Duo Serwis obiadowy PORTO 5... KAROLINA MAXIM Serwis obiad... THK Porcelanowy serwis obia...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
4 z 10
Fot. Shutterstock/nati chernova
Fot. Shutterstock/nati chernova

Penne z pieczarkami

Składniki

  • 200 g pieczarek
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 g chudego boczku
  • 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
  • 5 łyżek przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka posiekanej świeżej bazylii
  • pieprz, sól
  • 400 g makaronu penne
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku

Sposób przygotowania

Pokrojone pieczarki odparowujemy na suchej patelni, dodajemy oliwę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilę smażymy razem. Osobno podsmażamy boczek, łączymy z grzybami, wlewamy wino i gotujemy bez przykrycia, aż połowa płynu odparuje. Dodajemy przecier pomidorowy i bazylię, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Makaron ugotowany według przepisu na opakowaniu odcedzamy, mieszamy z pieczarkami. Wykładamy na podgrzany półmisek i posypujemy szczypiorkiem.

Zdjęcie Bugatti Noże Kuchenne SPOSA Zdjęcie Noże Zdjęcie Gerlach NOŻE 994 BIAŁY 5 ELEMENTÓW
Bugatti Noże Kuchenne SPOSA Noże "7" (nowe) Gerlach NOŻE 994 BIAŁY 5 EL...
Sprawdź ceny ? Porównaj ceny ? Porównaj ceny ?
źródło: Okazje.info
5 z 10
Fot. Łukasz Kozyra
Fot. Łukasz Kozyra

Makaron w sosie pomidorowym z czosnkiem

Pasta all'aglione

(dla 6 osób)

Składniki

Sposób przygotowania

Czosnek obieramy, lekko zgniatamy i podsmażamy na złoty kolor na oliwie, uważając, aby się nie przypalił. Wrzucamy pokruszone papryczki, pokrojone pomidory (obrane ze skórki i bez pestek), solimy i dodajemy szczyptę cukru. Dusimy na małym ogniu, aż sos zgęstnieje. Makaron gotujemy w dużej ilości osolonej wody, odcedzamy, gdy jest al dente. Wrzucamy do sosu, mieszamy i podajemy z tartym serem pecorino.

UWAGA: W klasycznym przepisie używa się ręcznie robionego makaronu pici. Oto przepis. Mieszamy 80 dag mąki, 1 jajko, szczyptę soli, 1 łyżkę oliwy i 2 szklanki letniej wody. Wyrabiamy energicznie. Smarujemy ciasto oliwą, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut. Następnie rozwałkowujemy cienko i kroimy w paseczki. Każdy pasek rolujemy na oprószonej mąką stolnicy, aż powstanie długi i dość gruby makaron. Podsypujemy mąką, aby się nie kleił.

Autor: Tessa Capponi-Borawska

Zdjęcie Chasseur Garnek do gotowania na parze 3024-03 Zdjęcie Silit Garnek Passion 324175311 Zdjęcie WMF Gourmet Plus 07/2524/6030
Chasseur Garnek do gotowani... Silit Garnek Passion 324175311 WMF Gourmet Plus 07/2524/6030
Sprawdź ceny ? Porównaj ceny ? Porównaj ceny ?
źródło: Okazje.info
6 z 10
Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl
Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl

Makaron penne z Apulii

Pasta Pugliese

(Dla 6-8 osób)

Składniki

 

Sposób przygotowania

Pomidory sparzamy wrzątkiem, obieramy ze skórki i kroimy w kawałki. Do żaroodpornego naczynia z pokrywą wlewamy 4 łyżki oliwy, dodajemy 2 zmiażdżone ząbki czosnku i mieszamy. Na oliwę z czosnkiem wysypujemy połowę suchego, nie gotowanego wcześniej makaronu. Połowę pokrojonych pomidorów kładziemy na makaronie, a na nich połowę pokrojonej w talarki cebuli i posiekanych oliwek, posypujemy oregano, solą oraz pieprzem. Wlewamy resztę oliwy, dodajemy pozostały czosnek i powtarzamy nakładanie warstw w tej samej kolejności: najpierw reszta suchego makaronu, potem pomidory, cebula, oliwki, oregano, sól i pieprz. Przykrywamy naczynie i wstawiamy do piekarnika (160oC) na mniej więcej 1 godzinę. W połowie zapiekania mieszamy makaron dokładnie i przykrywamy ponownie.

UWAGA! Nie dodajemy wody, makaron musi gotować się tylko w soku z pomidorów i oliwie. Jeżeli zaczynie przywierać, zmniejszamy ogień. Podajemy danie gorące lub tylko ciepłe. Gdy nie ma świeżych pomidorów, można zamiast nich użyć pomidorów w zalewie.

Obiad komunijny podaję na stojąco, ze względu na dużą liczbę gości. Ważne więc jest, by można było posługiwać się tylko widelcem. Dlatego jako drugie danie podaję małe, na jeden kęs, sznycelki z indyka ze świeżymi pomidorami i rukolą. A do tego pyszne plastry bakłażana i cukinii, najpierw grillowane, później marynowane

Autor: Tessa Capponi-Borawska

Zdjęcie THK Czarne naczynie żaroodporne podłużne OPT4534 Zdjęcie THK Podłużne naczynie żaroodporne szklane dł.28 OPT4525 Zdjęcie Eva Solo Naczynie żaroodporne 0011796
THK Czarne naczynie żaroodp... THK Podłużne naczynie żaroo... Eva Solo Naczynie żaroodpor...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
7 z 10
Fot. Marcin Kiełbiewski
Fot. Marcin Kiełbiewski

Tagiatelle z zielonym pesto

(Dla 2 osób)

Składniki

Sposób przygotowania

Bazylię, sól, orzeszki i czosnek ucieramy starannie w kamiennym moździerzu (nie miksujemy!). Do zielonej masy dodajemy oliwę, doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy makaron al dente wg przepisu na opakowaniu, ale wcześniej, w posolonym wrzątku, do którego go wrzucimy, rozgotowujemy dwa, trzy małe, młode ziemniaki pokrojone kostkę. To zmieni smak i konsystencję makaronu. Gotowe tagliatelle mieszamy z pesto w dużej misie i posypujemy świeżo startym parmezanem.

Zdjęcie Blender Adler AD 4607 Zdjęcie Blender Amica BH1011 Zdjęcie Blender BOSCH MSM67170
Blender Adler AD 4607 Blender Amica BH1011 Blender BOSCH MSM67170
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Porównaj ceny ?
źródło: Okazje.info
8 z 10
Fot. stockcreations
Fot. stockcreations

Lazania z ricotta fetą i szpinakiem

Składniki

  • 2 łyżki oliwy
  • 1 posiekana cebula
  • 2 posiekane ząbki czosnku
  • 300 g grubo posiekanego szpinaku
  • 300 g ricotty
  • 100 g fety
  • 1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
  • sól i pieprz do smaku
  • 12 płatów lazanii
  • 130 g cheddara

Sposób przygotowania

Na dużej patelni szklimy na oliwie czosnek i cebulę. Dodajemy szpinak, podsmażamy minutę (aż "zwiędnie"), mieszając. Zdejmujemy z ognia i studzimy. Łączymy z ricottą i pokruszoną drobno fetą. Doprawiamy gałką, solą i pieprzem. W dużym garnku doprowadzamy do wrzenia osoloną wodę i gotujemy partiami płaty makaronu. Na dnie żaroodpornego naczynia układamy trzy płaty lazanii. Rozkładamy na nich po 1/3 nadzienia szpinakowego. W ten sam sposób układamy kolejne warstwy.  Wierzch posypujemy startym cheddarem. Pieczemy 20 minut w 200°C.

Zdjęcie Skeppshult Forma do zapiekania 0800 Zdjęcie Kuchenprofi - Naczynie - Forma do Zapiekania Prostokątna - Fioletowa Zdjęcie Duka Forma do Zapiekania 1211749
Skeppshult Forma do zapieka... Kuchenprofi - Naczynie - Fo... Duka Forma do Zapiekania 12...
Porównaj ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
9 z 10
Fot. Małgorzata Dzięgielewska
Fot. Małgorzata Dzięgielewska

Spaghetti z pesto z zielonych szparagów i natki

dla 4 osób

Składniki

Sposób przygotowania

Szparagi smarujemy odrobiną oliwy, solimy i pieprzymy. Smażymy 8-10 minut na mocno rozgrzanej patelni grillowej. Studzimy, kroimy na kawałki, miksujemy w blenderze z resztą oliwy, natką (trochę listków odkładamy do dekoracji), posiekanym czosnkiem, sokiem i skórką z cytryny, anchois (kilka kawałków odkładamy do dekoracji), parmezanem oraz szczyptą soli i pieprzu do smaku. Gotujemy makaron według instrukcji na opakowaniu ? powinien być al dente. Odcedzamy, zachowując szklankę wody z gotowania. Mieszamy makaron z pesto, dolewając po trochu, jeśli trzeba, pozostawioną wodę. Kładziemy na talerze, skrapiamy oliwą, posypujemy wiórkami parmezanu, dekorujemy listkami natki i kawałkami anchois.

Autor: Olga Badowska

Zdjęcie Bodum Łyżka do makaronu BD-11382-913 Zdjęcie Cuisipro Tempo Łyżka do makaronu 7112212 Zdjęcie Koziol Łyżka do makaronu Gina 3020509
Bodum Łyżka do makaronu BD-... Cuisipro Tempo Łyżka do mak... Koziol Łyżka do makaronu Gi...
Sprawdź ceny ? Porównaj ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
10 z 10
Fot.
Fot.

Lumache z sosem pomidorowym

Składniki

Sposób przygotowania

Sparzone pomidory obieramy ze skórki, kroimy w kostkę. W rondlu rozgrzewamy oliwę, podsmażamy na brązowo obrane ząbki czosnku. Dodajemy łyżkę bazylii i pomidory, gotujemy na wolnym ogniu 20 minut. Pod koniec doprawiamy solą, pieprzem, cukrem i resztą bazylii. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu, odcedzamy, wrzucamy do garnka z sosem i mieszając, chwilę podgrzewamy. Przekładamy do ogrzanej wazy i natychmiast podajemy.

Zdjęcie Intenson Diet Noodles Azjatycki makaron Zdjęcie MAKARON BEZGLUTENOWY PIPETTE (kolanko) Zdjęcie makaron pszenny razowy - BIO- świderki
Intenson Diet Noodles Azjat... MAKARON BEZGLUTENOWY PIPETT... makaron pszenny razowy - BI...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Więcej na ten temat: makaron, pesto, sos pomidorowy, sos śmietanowy