Meksykańska tortilla - obiad do pracy

Mg
Tortilla z grillowaną kurą

Tortilla z grillowaną kurą (Fot. Łukasz Zandecki)

Przygotowanie tortilli nie zajmuje wiele czasu, można ją łatwo zapakować i nie rozpadnie się w drodze do pracy. Można łatwo podgrzać w mikrofalówce. Przedstawiamy 9 dowodów, na to że tortilla to świetny obiad do pracy
1 z 9
Fot. Agata Jakuboska
Fot. Agata Jakuboska

Tortilla po meksykańsku

Na początek małe sprostowanie:

Tortilla hiszpańska jest rodzajem grubego omletu smażonego z dodatkiem warzyw, ziemniaków, mięsa lub ryb.
Jej najpopularniejsza odmiana to klasyczna tortilla chłopska, opisana przez Cervantesa w "Don Kichocie". Ulubiona potrawa Sancho Pansy ma prostą recepturę: podduszoną na boczku (lub oliwie) mieszaninę cebuli i pociętych w talarki ziemniaków zalewamy rozbełtanymi jajkami i smażymy.
Tortilla meksykańska jest natomiast płaskim plackiem przyrządzanym ze specjalnej mąki kukurydzianej (wykorzystywane do jej produkcji ziarna kukurydzy suszy się na słońcu, a następnie moczy w wodzie z dodatkiem wapna i popiołu).
Tortille ze zwykłej mąki kukurydzianej często są twarde i nie dają się zwijać. Na północy kraju do wypieku placków stosuje się także mąkę pszenną.

Meksykańska tortilla stanowi podstawę innych dań i przekąsek. Najbardziej znane to:

tacos - małe tortille z mięsem wołowym, cebulą, pomidorami oraz czerwoną fasolą lub kukurydzą

burrito - tortilla nadziewana mięsem i warzywami, podana z ostrym sosem

quesadilla - złożona tortilla z farszem serowym

enchilada - podobne danie, tyle że uduszone z sosem

totopos (nachos) - tortilla pokrojona w trójkąciki

tostada - tortilla upieczona na chrupko

Tortilla po meksykańsku

(dla 8 osób)

 Składniki

  • 8 tortilli

 Farsz:

  • 2 duże cebule
  • oliwa do smażenia
  • 500 g mielonego mięsa wieprzowego lub wołowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 pomidory
  • słodka papryka (dowolnego koloru)
  • 250 g czerwonej fasoli
  • 250 g kukurydzy
  • po 2 łyżeczki pieprzu i sproszkowanego chilli

 Sposób przygotowania

Pokrojoną w drobną kostkę cebulę dusimy do miękkości na rozgrzanej oliwie. Dodajemy mięso oraz posiekany czosnek i smażymy. Wrzucamy kolejno obrane ze skórki pomidory, pokrojoną w drobną kostkę paprykę, fasolę i kukurydzę. Dusimy tak długo, aż mieszanina zgęstnieje. Doprawiamy, nakładamy na placki i zawijamy, zaginając jedną z końcówek.

2 z 9
Fot. Łukasz Zandecki
Fot. Łukasz Zandecki

Tortilla z grillowaną kurą

(dla 4-6 osób)

 Składniki

  • pierś z kurczaka
  • sól, pieprz
  • puszka cieciorki
  • sok z 1 cytryny
  • 3 łyżki oliwy
  • 4 garści rukoli
  • 4 tortille

 Sposób przygotowania

Pierś kroimy na paski (ok. 1,5 cm szerokości), rozbijamy na płaskie kotleciki, solimy i pieprzymy. Grillujemy na patelni, aż mięso się przyrumieni. Ugniatamy widelcem osączoną cieciorkę, sok z cytryny, oliwę, przyprawiamy solą i pieprzem. Tortille podgrzewamy na suchej patelni, smarujemy pastą z cieciorki, na wierzchu układamy grillowanego kurczaka i listki rukoli, zwijamy.

3 z 9
Fot. Anna Pustynnikova / Shutterstock
Fot. Anna Pustynnikova / Shutterstock

Tortilla z czerwonej soczewicy na ostro

(dla 6 osób)

 Składniki

  • 30 dag czerwonej soczewicy
  • cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 papryczki chilli
  • 2 łyżki masła
  • tortille (około 12 sztuk)
  • sól, pieprz

 Sposób przygotowania

Soczewicę zalewamy 1/2 l wody i gotujemy do miękkości (ok. 10 min). Na maśle podsmażamy posiekaną cebulę, czosnek oraz pokrojone drobno papryczki chilli. Dodajemy do odcedzonej soczewicy i miksujemy na gładką masę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Tak przygotowaną masą smarujemy podgrzane w rozgrzanym do 140 st. piekarniku placki tortilli (wystarczy pół minuty, aby placki nie stwardniały) i zwijamy w rulony. Podajemy na gorąco.

4 z 9
Fot: Slawomir Fajer / shutterstock
Fot: Slawomir Fajer / shutterstock

Burrito

(dla 4 osób)

 Składniki

  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy
  • 300 g mielonej wołowiny
  • 4 łyżki przecieru pomidorowego
  • sól, pieprz
  • 200 g długoziarnistego ryżu
  • awokado
  • puszka (425 ml) czerwonej fasoli
  • puszka (425 ml) kukurydzy
  • 4 tortille
  • 100 ml greckiego lub bałkańskiego jogurtu
  • pęczek kolendry

 Sposób przygotowania

Drobno posiekaną cebulę oraz czosnek szklimy na oliwie. Dorzucamy wołowinę i smażymy 10 minut, aż zbrązowieje. Dodajemy koncentrat pomidorowy, doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy ryż na sypko zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Awokado obieramy, kroimy na pół, pozbawiamy pestki i kroimy w kostkę. Odcedzamy z zalewy i płuczemy fasolę oraz kukurydzę. Tortille podgrzewamy w piekarniku lub mikrofalówce. Na środek każdej tortilli nakładamy po porcji ryżu, mięsa, fasoli, kukurydzy i awokado oraz łyżkę jogurtu. Posypujemy posiekaną kolendrą i zwijamy w rulony. Gotowe burritos możemy zawinąć w folię aluminiową, będzie wygodniej je zjeść.

5 z 9

Zapiekane tortille faszerowane kurczakiem

(Dla 8 osób)

 Składniki

  • 8 pszennych tortilli
  • 200 g żółtego sera
  • 1/2 szklanki kukurydzy z puszki
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • łyżka oleju

 Nadzienie:

  • pierś z kurczaka
  • sól
  • sok z 2 limonek
  • 2 cebule
  • 2-3 łyżki papryczek chipotle chilli w sosie adobado z puszki (lub inne marynowane papryczki chilli)
  • 2 łyżki oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 pomidory

 Sposób przygotowania

Posypka: 6 łyżek pokruszonego białego sera, 1 pokrojona w kostkę czerwona cebula, 4 łyżki posiekanej kolendry, gęsta kwaśna śmietana do polania Przygotowujemy nadzienie: gotujemy pierś z kurczaka w osolonej wodzie z sokiem z limonek i z jedną obraną cebulą. Wyjmujemy mięso, studzimy, dzielimy palcami na cienkie włókienka. Miksujemy chipotle chilli z odrobiną wywaru z gotowania kurczaka. Drugą cebulę kroimy w piórka i smażymy na rozgrzanym oleju wraz z posiekanym czosnkiem. Dodajemy kurczaka, chipotle oraz pokrojone w kostkę pomidory. Gotujemy krótko na dużym ogniu, by sos odparował. Solimy do smaku. Nakładamy nadzienie do tortilli i rolujemy. Układamy roladki w żaroodpornym naczyniu posmarowanym olejem. Ser trzemy na tarce, mieszamy z kukurydzą i oregano, rozsypujemy na roladkach. Zapiekamy w 220 st., aż ser się rozpuści. Tortille podajemy posypane mieszanką białego sera, czerwonej cebuli i kolendry, polane kwaśną śmietaną. Więcej kwaśnej śmietany podajemy obok, aby, w razie czego, złagodzić nią smak ostrego nadzienia.

Autor

Agnieszka Kręglicka
6 z 9
Fot. Marcin Klaban
Fot. Marcin Klaban

Quesadilla

(dla 2 osób)

 Składniki

  • pierś kurczaka
  • zioła prowansalskie do smaku
  • łyżka oliwy
  • awokado
  • pomidor
  • sok z 1 cytryny
  • zielona papryczka chilli
  • sól i pieprz
  • 4 pszenne tortille
  • łyżka musztardy
  • garść dowolnego żółtego sera (startego na tarce o grubych oczkach)
  • 4 łyżki gęstej śmietany

 

Sposób przygotowania

Pierś kurczaka kroimy na małe kawałeczki, oprószamy ziołami prowansalskimi i smażymy na rozgrzanej oliwie na złoty kolor. Awokado przecinamy wzdłuż na pół, usuwamy pestkę i wyjmujemy miąższ łyżką. Awokado i pomidora kroimy w kostkę, mieszamy z sokiem cytrynowym, posiekaną papryczką chilli, doprawiamy solą i pieprzem. Tortille smarujemy musztardą, na dwóch układamy kawałki kurczaka, pomidory z awokado i żółty ser. Przykrywamy pozostałymi plackami i dociskamy. Podgrzewamy quesadillę na zwykłej albo grillowej patelni lub w piekarniku (160 st.). Można też włożyć ją na chwilę do mikrofali (ważne, aby ser się stopił). Kroimy na osiem trójkątów i podajemy ze śmietaną.

Autor

Tomek Woźniak
7 z 9
Fot. Agata Jakuboska
Fot. Agata Jakuboska

Tortilla z farszem rybnym

(dla 8 osób)

 Składniki

  • 8 tortilli

 Farsz:

  • cebule
  • 300 g świeżej ryby
  • po 2 łyżeczki oregano i tymianku
  • oliwa do smażenia
  • 200 g pomidorów
  • ostra papryczka (chilli, pepperoni lub czereśniowa)
  • 100 g namoczonej czerwonej fasoli
  • łyżeczka posiekanych liści kolendry

 Sposób przygotowania

Rozcinamy tortille w taki sposób, by utworzyły kieszonki (jeśli się nie da, składamy placek w sakiewkę). Jedną cebulę siekamy i gotujemy z oczyszczoną makrelą, dodajemy po 1 łyżeczce tymianku oraz oregano. Po 15-20 minutach odcedzamy rybę, obieramy ją ze skóry, usuwamy ości, drobno siekamy i odstawiamy. Obieramy i siekamy drugą cebulę, podsmażamy ją do miękkości na posmarowanej oliwą patelni. Dodajemy obrane ze skórek i posiekane pomidory i dusimy 5 minut.
Następnie wrzucamy posiekaną drobno papryczkę oraz fasolę i nadal dusimy przez 10-20 minut, aż większość płynu odparuje. Dodajemy rybę. Przyprawiamy resztą tymianku, oregano i kolendrą. Gotujemy jeszcze 5 minut i zdejmujemy z ognia. Farszem napełniamy tortille.

Tę potrawę najczęściej jada się w nadmorskich regionach Ameryki Środkowej oraz na północnych wybrzeżach Ameryki Południowej.

Autor

Przemysław Muszyński
8 z 9
Fot. Agata Jakuboska
Fot. Agata Jakuboska

Tortilla po karaibsku

(dla 4 osób)

 Składniki

  • 4 tortille

 Farsz

  • czerwona cebula
  • ostra papryczka (chilli, pepperoni lub czereśniowa)
  • ząbek czosnku
  • mango
  • awokado
  • olej do smażenia
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sok z 1 cytryny
  • 400 g obranych krewetek królewskich lub tygrysich

 Sposób przygotowania

Oraną cebulę drobno siekamy, papryczkę pozbawiamy pestek i drobno kroimy, czosnek przeciskamy przez praskę. Mango i awokado obieramy ze skórki, usuwamy z nich pestki, kroimy w kostkę. Cebulę i czosnek szklimy na oleju. Dodajemy papryczkę i owoce. Gdy mango zmięknie, wrzucamy natkę pietruszki, podlewamy sokiem z cytryny i dodajemy krewetki. Dusimy 5-10 minut, doprawiamy solą i pieprzem.
Napełniamy farszem tortille i zawijamy je. Podajemy na ciepło.

Autor

Przemysław Muszyński
9 z 9
Fot. Paweł Jaszczuk
Fot. Paweł Jaszczuk

Quesadillas z kurczakiem, kukurydzą, pomidorami i serem pecorino

dla 2-3 osób


Składniki

  • 1 pierś kurczaka (najlepiej zagrodowego)
  • 2 łyżki oliwy z wytłoczyn
  • sól i pieprz
  • 1 pomidor lub kilka pomidorków koktajlowych
  • 1 szalotka
  • 1 małe chilli (dodajemy, jeśli dziecko, tak jak Julek, lubi ostre potrawy, w innym przypadku rezygnujemy z chilli)
  • 2 tortille bezglutenowe (można kupić w sklepach internetowych)
  • keczup (jeśli dziecko jest na diecie, tak jak Julek, musi to być keczup bezglutenowy)
  • garść świeżego szpinaku
  • 200 g sera pecorino
  • 1 kulka mozzarelli
  • 1 ugotowana kolba kukurydzy

 Sposób przygotowania

Pierś kurczaka obsmażamy na oliwie, doprawiamy solą i pieprzem, odstawiamy. Umytego pomidora kroimy w drobną kostkę, mieszamy z posiekaną szalotką i chilli (usuwamy pestki, jeśli nie lubimy ostrych potraw), doprawiamy solą i pieprzem. Smarujemy tortille keczupem (Julcio go uwielbia). Kroimy mięso na kawałeczki*, układamy je na jednej tortilli wraz z porcją pomidorowej salsy i liśćmi szpinaku. Posypujemy startym serem pecorino, porwaną na kawałki mozzarellą i skrojonymi z kolby ziarnami kukurydzy. Przykrywamy drugim plackiem, lekko dociskając, aby tortille dobrze się zlepiły. Grillujemy lub podgrzewamy na suchej patelni, aż ser się roztopi. Ściągamy z patelni i kroimy na sześć trójkątów.

Uwaga:
*To ważne, by mięso pokroić tuż przed ułożeniem na tortilli. Nie zdąży obeschnąć i pozostanie soczyste i delikatne.

Autor

Tomasz Trąbski