Racuchy, bliny i placuszki - najlepsze śniadanie na świecie

Mg
Placuszki z syropem klonowym

Placuszki z syropem klonowym (Fot. Marcin Klaban)

Od poniedziałku do piątku nie ma na to czasu, ale w weekend można sobie pozwolić na leniwe śniadanie. Polecamy racuchy, bliny i placuszki - nie trzeba nic cudować, wystarczą proste składniki, a efekt rewelacyjny. Wspomnienia z dzieciństwa gratis!
1 z 9
Fot. BBS
Fot. BBS

Racuchy jabłkowe z lodami calvadosowymi

Lody:

  • 4 żółtka (75 g)
  • 120 g cukru
  • 500 ml mleka
  • 100 ml słodkiej śmietanki
  • 40 g mleka w proszku
  • 40 ml calvadosu

Racuchy:

  • 170 g mąki
  • 2 łyżki cukru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • sól
  • 1 jajko
  • 120 ml mleka
  • 2-3 słodkie, soczyste jabłka
  • olej

Sposób przygotowania

W misce ucieramy żółtka z cukrem. Zagotowujemy mleko ze śmietanką i mlekiem w proszku, powoli wlewamy do żółtek, mieszając. Stawiamy miskę na garnku z gotującą się wodą i mocno podgrzewamy (do temp. 80°C), mieszając. Stawiamy w większej misce z lodem i szybko chłodzimy. Wlewamy alkohol i kręcimy lody w maszynie. Jeśli takowej nie mamy, wkładamy masę do zamrażarki, mieszając ją dokładnie od czasu do czasu, by nie dopuścić do powstania grudek. Możemy też wymieszać z calvadosem lody waniliowe ze sklepu. Robimy racuchy: łączymy suche składniki, lekko solimy, dodajemy jajko roztrzepane z mlekiem. Mieszamy, przykrywamy i odstawiamy na 3 godziny do lodówki. Jabłka obieramy, kroimy na kawałki, zanurzamy w cieście i smażymy w głębokim oleju. Osączamy na papierowym ręczniku, posypujemy cukrem pudrem. Podajemy z lodami.

2 z 9
Fot. Marcin Klaban
Fot. Marcin Klaban

Placuszki z syropem klonowym

(dla 4 osób)

Ciasto:

  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 szklanka mleka
  • 3/4 szklanki mąki
  • oliwa do smażenia

Do podania:

  • syrop klonowy
  • owoce, np. jabłka, gruszki, maliny, truskawki 

Sposób przygotowania

Mieszamy składniki ciasta na jednolitą, dość gęstą masę. Teflonową patelnię nacieramy odrobiną oliwy i smażymy placki o średnicy szklanki. Podajemy polane syropem klonowym, z dodatkiem umytych owoców. Uwaga: zamiast syropu klonowego możemy użyć miodu, syropu wiśniowego lub marmolady pomarańczowej.

3 z 9
Fot. BBS
Fot. BBS

Racuchy piwne z jabłkami

(dla 4 osób)

Składniki

  • 250 g mąki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 jaja
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 szklanka ciemnego piwa
  • 4 jabłka
  • cynamon
  • cukier puder
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

Mąkę wraz z solą przesiewamy do miski. Żółtka ubijamy z oliwą, dodajemy do mąki i mieszamy. Powoli wlewamy piwo, cały czas mieszając, aż do uzyskania jednolitej masy. Miskę przykrywamy i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w plastry. Posypujemy cukrem pudrem i cynamonem. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszamy z piwnym ciastem. Plastry jabłek zanurzamy w cieście i smażymy na rozgrzanym oleju. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.

4 z 9
Fot. BBS
Fot. BBS

Pancakes z jabłkami w sosie winno-korzennym

Marynata do jabłek:

  • 500 ml czerwonego wina wytrawnego lub półwytrawnego
  • 250 ml syropu cukrowego (woda i cukier w proporcji 1:1)
  • ziarenka wydrążone z 1 laski wanilii
  • 1 gwiazdka anyżu
  • kora cynamonowa
  • 2 duże jabłka

Ciasto:

  • 220 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50 g cukru
  • 2 jajka
  • 170 ml jogurtu naturalnego (pitnego) lub maślanki
  • 170 ml mleka
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

Zagotowujemy wino i syrop cukrowy, mieszając. Dodajemy przyprawy, jeszcze chwilę gotujemy. Zdejmujemy z ognia. Obieramy jabłka, usuwamy gniazda nasienne, kroimy na cząstki i wrzucamy do winnej marynaty, aby owoce przeszły jej smakiem i aromatem. Robimy ciasto: łączymy wszystkie suche składniki, dodajemy jajka wymieszane z mlekiem oraz jogurtem i ucieramy. Kładziemy po 2 łyżki ciasta na rozgrzany olej i smażymy placki na złoty kolor. Gotowe wykładamy na talerz. Wyjmujemy jabłka z marynaty, płyn gotujemy, aż zredukuje się do konsystencji miodu. Wtedy z powrotem wrzucamy jabłka i jeszcze chwilę gotujemy. Podajemy z placuszkami.

5 z 9
Fot. Studio Paweł Myszka
Fot. Studio Paweł Myszka

Smażone racuchy z ricotty

(10-15 sztuk)

Składniki

  • 20 g suszonej żurawiny
  • 1 łyżka porto albo miodu pitnego
  • 20 dag sera ricotta
  • 2 łyżki cukru
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mąki
  • olej do głębokiego smażenia
  • cukier puder

Sposób przygotowania

Żurawinę zalewamy w misce alkoholem i odstawiamy na 30 minut (lub dłużej). Gdy wchłonie alkohol, przekładamy ją na deskę i siekamy, ale niezbyt drobno. Ricottę wkładamy do innej miski (można ser przetrzeć przez sito, aby miał lżejszą konsystencję). Dodajemy cukier i roztrzepane jajo. Gdy wymieszamy ser z jajkami, dodajemy mąkę i żurawinę oraz alkohol z moczenia żurawin (jeżeli pozostał w misce). Do dużego garnka wlewamy olej, podgrzewamy go do ok. 150oC. Dwiema łyżkami formujemy z ciasta podłużne kawałki i wrzucamy na rozgrzany tłuszcz, przewracamy w czasie smażenia, by nabrały złotego koloru z obu stron. Wyjmujemy pączki na papierowe ręczniki, by osączyć je z nadmiaru tłuszczu. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

6 z 9
Fot. Studio Lipov
Fot. Studio Lipov

Racuchy drożdżowe

Składniki

  • 25 g drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 250 g mąki pszennej (typ 480)
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 1 jajko
  • sól do smaku
  • olej do smażenia
  • cukier puder

Sposób przygotowania

Drożdże rozcieramy z cukrem, 1 łyżką mąki i odrobiną mleka. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce. Mieszamy mąkę, mleko, roztrzepane jajko, sól i wyrośnięte drożdże. Ciasto powinno być dość rzadkie. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Na patelni rozgrzewamy olej i kładziemy łyżką porcje ciasta. Smażymy racuchy po 2-3 minuty z każdej strony. Pamiętajmy, że gdy olej jest słabo rozgrzany, racuchy wchłaniają tłuszcz, kiedy jest zbyt gorący, palą się na zewnątrz i są surowe w środku. Uwaga! Można smażyć racuchy bez dodatków i podawać je posypane cukrem pudrem. Można też przygotować wersję grzybową, dodając do ciasta ugotowane suszone prawdziwki pokrojone w paseczki.

7 z 9
Fot. Shutterstock.com
Fot. Shutterstock.com

Placki z jabłkami i ricottą

na 12 placków

Składniki

  • 175 g mąki
  • 375 g startych na tarce kwaśnych jabłek
  • 1 filiżanka sera ricotta lub twarożku
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka siekanych migdałów
  • 4 jaja
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • szczypta cynamonu
  • 1/2 łyżeczki soli

Sposób przygotowania

Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Żółtka mieszamy z pozostałymi składnikami i dodajemy pianę do masy. Smażymy placuszki. Podajemy z syropem, śmietaną, jogurtem, owocami lub posypujemy tylko cukrem wymieszanym z cynamonem.

8 z 9
Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl
Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl

Bliny kurpiowskie

Można podać do nich bitą śmietanę, syrop owocowy lub po prostu ŚWIEŻE OWOCE SEZONOWE

Składniki

  • 50 dag mąki
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 3 jajka
  • 3 łyżki cukru kryształu
  • 2,5 szklanki kwaśnego mleka lub maślanki
  • 1 torebka cukru waniliowego
  • sól
  • sklarowane masło 5 łyżek cukru pudru

Sposób przygotowania

Przesiej mąkę, połącz z proszkiem do pieczenia. Utrzyj żółtka z cukrem kryształem, dodaj mleko lub maślankę, cukier waniliowy i mąkę, lekko posól, wymieszaj. Na koniec delikatnie połącz ciasto z ubitymi na sztywno białkami. Smaż placuszki na rozgrzanym maśle, jeszcze gorące posypuj cukrem pudrem.

9 z 9
Fot. Marcin Kiełbiewski
Fot. Marcin Kiełbiewski

Bliny

Składniki

  • 3 jajka
  • 100 g  śmietanki
  • 250 g  kefiru
  • 1/2 litra mleka
  • ok. 1/2 kg  mąki pszennej
  • szczypta soli
  • szczypta cukru
  • 1 łyżka  oliwy

Sposób przygotowania

Wszystkie składniki miksujemy - ciasto powinno być gęste, ale jeszcze lejące. Smażymy na kropli oliwy. Bliny układamy w stopkę: jednego na drugim, przekładając je skrawkami masła. Podajemy na gorąco, złożone na pół, z czerwonym kawiorem lub wędzonym łososiem. Wierzch można posmarować śmietaną.

Więcej na ten temat: bliny, pancakes, placki z jabłkami, racuchy, śniadanie