16 dań kuchni włoskiej do ugotowania w lutym

Mg
Makaron z cukinią

Makaron z cukinią (Fot. Shutterstock.com/ Eva Gruendemann)

Co prawda 9 lutego przypada Międzynarodowy Dzień Pizzy, ale my kochamy kuchnię włoską. Makarony, risotto, a może pierożki. Palce lizać!
1 z 16
Fot. Paullina Jakubiec
Fot. Paullina Jakubiec

16 dań kuchni włoskiej do ugotowania w lutym

Co prawda 9 lutego przypada Międzynarodowy Dzień Pizzy, ale my kochamy kuchnię włoską. Makarony, risotto, a może pierożki. Palce lizać!

Małe pizze z pomidorkami koktajlowymi

(na 4 małe pizze)

Ciasto:

  • 1 opakowanie (7 g) suszonych drożdży
  • 400 g mąki
  • 1 łyżeczka soli
  • 3-4 łyżki oliwy

Na wierzch:

  • 1/2 kg koktajlowych pomidorków
  • 10-12 małych pomidorów różnych kolorów (żółte, zielone, czerwone)
  • ulubione zioła, np. tymianek, estragon, bazylia, albo mieszanka np. zioła prowansalskie

Oraz:

  • masło i mąka do przygotowania blachy

Sposób przygotowania

Robimy rozczyn: drożdże mieszamy z łyżką wody i pozostawiamy na 5 minut. Mąkę łączymy z solą, szklanką letniej wody, oliwą i drożdżowym rozczynem. W razie potrzeby dolewamy więcej wody. Zagniatamy, aż ciasto będzie miękkie i elastyczne. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na 2 godziny. Dzielimy ciasto na 4 części, z każdej formujemy małą pizzę, układamy na natłuszczonej i oprószonej mąką blasze. Wierzchy smarujemy oliwą, obkładamy pokrojonymi w plastry (lub na połówki) pomidorami, posypujemy ziołami. Pieczemy 12-15 minut w 220°C. Wyjmujemy, kiedy ciasto się zarumieni.

Zdjęcie Hendi Deska Pod Pizzę 505595 Zdjęcie Hendi Talerz obracany pod pizzę - dysk 999203 Zdjęcie Piec do pizzy 1-poziomowy -4 PIZZE 35 cm
Hendi Deska Pod Pizzę 505595 Hendi Talerz obracany pod p... Piec do pizzy 1-poziomowy -...
Porównaj ceny > Sprawdź ceny > Sprawdź ceny >
źródło: Okazje.info
2 z 16
Fot. Miód Malina
Fot. Miód Malina

Tagliatelle z szynką parmeńską

(Tagliatelle parma, dla 1-2 osób)

Składniki

Sposób przygotowania

Pokrojoną na małe kawałki szynkę parmeńską podsmażamy 2 minuty na oliwie. Dodajemy połówki pomidorków cherry i pokrojone w wąskie paseczki suszone pomidory. Smażymy minutę, wrzucamy posiekany czosnek i smażymy, aż się zrumieni. Zalewamy śmietanką i gotujemy na małym ogniu, aż sos uzyska kremową konsystencję. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy tagliatelle al dente, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzamy, przekładamy na patelnię z sosem i dokładnie mieszamy. Przed podaniem, już na talerzach, posypujemy płatkami parmezanu i dekorujemy listkami bazylii.

Propozycja Krystiana Nowakowskiego, szefa kuchni warszawskiej restauracji Trattoria Rucola
Zdjęcie Hendi Patelnia 621110 Zdjęcie Moneta PATELNIA ALST 001 Zdjęcie Patelnia Manhattan Ferno 1100118
Hendi Patelnia Moneta PATELNIA ALST Patelnia Manhattan Ferno
Porównaj ceny ? Porównaj ceny ? Porównaj ceny ?
źródło: Okazje.info
3 z 16
Fot. Natalia Nowak-Bratek (krewimleko.wordpress.com))
Fot. Natalia Nowak-Bratek (krewimleko.wordpress.com))

Ravioloni - duże pierożki z żółtkiem i szpinakiem

dla 4 osób

Nadzienie:

Oraz:

  • 250 g ciasta makaronowego I lub II
  • sól i pieprz do smaku
  • 50 g masła
  • 8 dużych liści szałwii
  • 50 g startego parmezanu

Sposób przygotowania

Robimy nadzienie. Szpinak blanszujemy przez minutę, cedzimy i dokładnie odciskamy. Studzimy i grubo siekamy. Łączymy z kremowym serkiem, ricottą, parmezanem i chilli. Ciasto rozwałkowujemy na grubość 2 mm. Wycinamy osiem krążków o średnicy 11-12 cm. Bierzemy cztery kawałki ciasta, na środku każdego formujemy krążek z nadzienia, tak by w jego centrum swobodnie zmieściło się żółtko. Ostrożnie układamy żółtko w krążku z farszu - nie może się rozlać! Oprószamy solą i pieprzem. Ciasto wokół nadzienia zwilżamy wodą, delikatnie nakładamy czysty krążek ciasta, dokładnie, ale ostrożnie, sklejamy brzegi (dociskamy je widelcem). Zagotowujemy osoloną wodę w dużym garnku, gotujemy po dwa ravioloni naraz (po 5 minut). Wyławiamy łyżką cedzakową.Na patelni na maśle podsmażamy na chrupko liście szałwii, zdejmujemy je. Pierożki układamy na talerzach, polewamy masłem szałwiowym, posypujemy parmezanem i pokruszoną szałwią.

Rada: Najwygodniej zrobić równy krążek z nadzienia, szprycując je z rękawa cukierniczego. Szprycujemy
jedno kółko, do środka wkładamy żółtko i Szprycujemy kolejne kółko z nadzienia. Dzięki temu stworzymy wokół żółtka otoczkę na wysokość mniej więcej 1,5 cm.

Ciasto makaronowe I

Ciasto makaronowe II

Zdjęcie KitchenAid Maszynka do ravioli (KRAV) Zdjęcie kilo Nakładka do robienia ravioli K4 Zdjęcie Tescoma Foremki do ravioli 4 szt Delicia 630049
KitchenAid Maszynka do ravi... kilo Nakładka do robienia r... Tescoma Foremki do ravioli ...
Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > Sprawdź ceny >
źródło: Okazje.info
4 z 16
Fot. Shutterstock.com/ Eva Gruendemann
Fot. Shutterstock.com/ Eva Gruendemann

Farfalle z cukinią

Składniki

Sposób przygotowania

Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę, podsmażany na niej posiekany czosnek i cebulę. Cukinię kroimy w cieniutkie plasterki, wrzucamy na patelnię, solimy, krótko smażymy, cały czas mieszając. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu, odcedzamy, nakładamy na ogrzane talerze. Na wierzchu kładziemy porcję cukinii, posypujemy pieprzem i parmezanem, dekorujemy melisą. Podajemy od razu.

Zdjęcie Łyżka do makaronu 440949 Zdjęcie Tarmex Krajarka do makaronu RED 54 Zdjęcie WESTMARK Łyżka do makaronu Gentle
Łyżka do makaronu 440949 Tarmex Krajarka do makaronu... WESTMARK Łyżka do makaronu ...
Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > Sprawdź ceny >
źródło: Okazje.info
5 z 16
Fot. Elena Elisseeva
Fot. Elena Elisseeva

Spaghetti z sosem pomidorowym

Składniki

Sposób przygotowania

Czosnek rozcieramy na pastę ze szczyptą soli. Pomidory parzymy wrzątkiem i obieramy ze skórki, dwa z nich kroimy na kawałki, trzeci miksujemy i mieszamy z pozostałymi oraz z roztartym czosnkiem. Dodajemy sok z cytryny, sól, cukier i pieprz. Odstawiamy na 10 minut. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Osączony polewamy oliwą, dodajemy do pomidorów, szybko mieszamy. Wykładamy na talerze, każdą porcję posypujemy bazylią oraz świeżo startym parmezanem.

Zdjęcie Alessi Łyżka do spaghetti Domenica Zdjęcie garneczki Szczypce do spaghetti Zdjęcie Silit Łyżka do spaghetti
Alessi Łyżka do spaghetti garneczki Szczypce do spaghetti Silit Łyżka do spaghetti
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
6 z 16

Kurczak cacciatore

dla 4-6 osób

Składniki

Sposób przygotowania

Kawałki kurczaka obsmażamy w rondlu na oliwie przez 7-8 minut, odwracając, aby równomiernie się przyrumieniły*. Przekładamy na półmisek, a w tym samym rondlu szklimy cebulę przez 5 minut, dodajemy czosnek, smażymy jeszcze minutę lub dwie. Zalewamy winem, zagotowujemy, wkładamy kurczaka, gotujemy chwilę, aż część wina odparuje. Dodajemy pozostałe składniki, doprawiamy solą, przykrywamy i dusimy na małym ogniu do momentu, gdy kurczak będzie zupełnie miękki - około godziny. Danie możemy podać z zieloną sałatą i świeżym pieczywem, np. bagietką na zakwasie.

Zdjęcie Rondel Bergner BG-6502 Zdjęcie Kela KERROS rondel 11557 Zdjęcie Starke RONDEL ALTERO 5907558730593
Rondel Bergner Kela KERROS rondel Starke RONDEL ALTERO
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
7 z 16
Fot. Natalia Nowak-Bratek (krewimleko.wordpress.com))
Fot. Natalia Nowak-Bratek (krewimleko.wordpress.com))

Lazania z grzybami

dla 4 osób

Nadzienie:

  • 30 g suszonych podgrzybków
  • 450 g mieszanych grzybów świeżych: borowików, podgrzybków, boczniaków, brązowych pieczarek
  • 30 g masła
  • oliwa
  • sól i pieprz
  • 2 łyżki posiekanego lubczyku
  • 300 g szynki parmeńskiej
  • 180 g świeżo tartego parmezanu

Sos beszamelowy:

Oraz:

  • 350 g ciasta makaronowego pokrojonego w płaty 10 x 15 cm (według przepisu I lub II)
  • masło do posmarowania formy
  • oliwa extra vergine

Sposób przygotowania

Suszone podgrzybki zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na 2 godziny. Świeże grzyby kroimy w plastry. Na dużej patelni rozgrzewamy masło i odrobinę oliwy, podsmażamy świeże grzyby, doprawiamy solą i pieprzem. Odciskamy namoczone podgrzybki, grubo siekamy, dodajemy do świeżych grzybów, smażymy 3 minuty, aż z patelni odparuje płyn. Mieszamy z lubczykiem i porwaną na kawałki szynką.

Robimy sos beszamelowy: zagotowujemy mleko z cebulą, liśćmi laurowymi, lubczykiem i pieprzem. Odstawiamy na pół godziny, cedzimy. W rondlu roztapiamy masło, mieszamy z mąką i podgrzewamy 2 minuty. Zdejmujemy z ognia i, ciągle mieszając, dodajemy mleko. Stawiamy rondel na małym ogniu i podgrzewamy 3 minuty, mieszając. Wlewamy śmietankę i podgrzewamy, dalej mieszając, aż sos zacznie gęstnieć. Nie doprowadzamy do wrzenia! Doprawiamy solą i pieprzem. Makaron obgotowujemy 2 minuty w osolonej wodzie (partiami po 3 płaty).

Smarujemy masłem naczynie żaroodporne (najlepiej o wymiarach 20 x 30 cm). Dno smarujemy odrobiną beszamelu, układamy warstwę makaronu i kolejno porcje: beszamelu, nadzienia i parmezanu. Przykrywamy makaronem i powtarzamy warstwy, aż skończą się składniki. Na wierzchu powinien być parmezan. Pieczemy 25 minut w 200°C. Kroimy, skrapiamy oliwą.

 

Ciasto makaronowe I

Ciasto makaronowe II

Zdjęcie BERGNER BG-10015 Zdjęcie Pyrex 230B000/5046 Zdjęcie Stelton Under Cover 30cm 653-2
BERGNER naczynie żaroodporne Pyrex naczynie żaroodporne Stelton Under Cover naczynie żaroodporne
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
8 z 16
Fot. Łukasz Zandecki
Fot. Łukasz Zandecki

Focaccia szafranowa z suszonymi pomidorami

(na 4 bułeczki)

Składniki

  • 1 mały słoiczek (15 dag) suszonych pomidorów w oliwie
  • 15 g świeżych drożdży
  • 2 łyżki ciepłej wody
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 opakowanie nitek szafranu
  • 250 g mąki
  • 1 łyżeczka świeżego tymianku
  • oliwa
  • sól

Sposób przygotowania

Odsączamy z oliwy 5 dag pomidorów, kroimy je na duże kawałki. Kruszymy drożdże do miski, dodajemy cukier, szafran (roztarty wcześniej w moździerzu), rozcieńczamy ciepłą wodą i mieszamy. Z mąki usypujemy kopczyk, robimy wgłębienie, wlewamy w środek drożdże, ugniatając jednocześnie drugą ręką. Dodajemy szczyptę soli, posiekane pomidory, 3 łyżki oliwy, w której marynowały się pomidory, i tymianek. Zagniatamy, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Skrapiamy oliwą, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na 20 minut. Piekarnik rozgrzewamy do 220°C. Wyrabiamy ciasto przez 2-3 minuty i dzielimy na 4 części. Rozwałkowujemy każdą na owalny placuszek o grubości 1 cm, umieszczamy na natłuszczonej blasze, smarujemy 2 łyżeczkami oliwy wymieszanymi z 4 łyżeczkami wody, odstawiamy do wyrośnięcia na 20 minut. Każdy placuszek nacinamy "w jodełkę" i pieczemy 20 minut.

Zdjęcie Patisse Wałek stalowy SILVER 3650 Zdjęcie THK Silikonowy wałek do ciasta dł.46 cm Zdjęcie Wojdrew Wałek do ciasta 350x60 00360
Patisse Wałek stalowy THK Silikonowy wałek do ciasta Wojdrew Wałek do ciasta
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
9 z 16
Fot. Wolniak
Fot. Wolniak

Risotto alla Milanese

Swój kolor zawdzięcza szafranowi ? najdroższej przyprawie świata. Konsystencję ? specjalnej odmianie ryżu zwanej Carnaroli. Jest złociste, kremowe, wilgotne. Po prostu pyszne

Składniki

 

Sposób przygotowania

W rondlu rozpuść łyżkę masła, zeszklij posiekaną cebulę. Dodaj drugą łyżkę masła, a gdy się roztopi, wsyp ryż. Ciągle mieszając, smaż 2 minuty na średnim ogniu. Gdy ryż będzie szklisty, wlej łyżkę wazową bulionu. Gotuj, aż ziarno wchłonie płyn, od czasu do czasu zamieszaj. W odrobinie bulionu rozetrzyj nitki szafranu, dodaj do ryżu wraz z następną porcją wywaru. Gotuj jeszcze przez 20-25 minut, stopniowo dolewając bulion. Gdy risotto będzie kleiste i gęste, a ryż miękki, ale nie rozgotowany, zdejmij garnek z ognia. Dodaj resztę masła, parmezan, pieprz i sól. Wymieszaj. Risotto może być samodzielnym daniem lub dodatkiem do mięsa.

Zdjęcie Berghoff COSMOS łyżka wazowa 1211343 Zdjęcie Casa Bugatti ENGLAND Łyżka Wazowa Zdjęcie Silit Łyżka wazowa Midi 7518700101
Berghoff COSMOS łyżka wazowa Casa Bugatti ENGLAND Łyżka wazowa Silit Łyżka wazowa Midi
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Porównaj ceny ?
źródło: Okazje.info
10 z 16
Fot. Jarosław Madejski
Fot. Jarosław Madejski

Gnocchi z grzybami i gorgonzolą

Składniki

Sposób przygotowania

Gotujemy gnocchi według przepisu podstawowego. Rozmrożone grzyby myjemy i kroimy w grube plastry, czosnek i cebulę siekamy. Podsmażamy na oleju grzyby, dodajemy czosnek i cebulę i jeszcze chwilę smażymy. Wlewamy bulion i dusimy przez chwilę. Dodajemy śmietanę. Gotujemy ok. 10 min, po czym doprawiamy solą i pieprzem. Grzyby mieszamy z gnocchi. Każdą porcję posypujemy świeżo startym serem gorgonzola.

Zdjęcie Alessi Patelnia duża Pots & Pans AJM110/28 Zdjęcie Tescoma Duża patelnia Premium śr.28 Zdjęcie THK Duża pomarańczowa patelnia Ceramic śred.28 OPT4571
Alessi Patelnia duża Pots Tescoma Duża patelnia Premium THK Duża pomarańczowa patelnia
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
11 z 16
Fot. Shutterstock.com / marco mayer
Fot. Shutterstock.com / marco mayer

Spaghetti z ziołami, cytryną i anchois

(dla 6 osób)

Składniki

 

Sposób przygotowania

Zioła i anchois drobno siekamy. Mieszamy z oliwą i skórką cytrynową. Dodajemy sól i pieprz do smaku, przykrywamy sos i odstawiamy na 30 minut. Spaghetti gotujemy al dente w dużej ilości wrzącej osolonej wody. Odcedzamy, wrzucamy od razu do sosu, dokładnie mieszamy i podajemy.

Zdjęcie Contacto 34 cm 734/333 Zdjęcie Dondola Legnoart RK-20 Zdjęcie Tescoma 862064
Contacto do siekania ziół Dondola Legnoart doi siekania ziół Tescoma do siekania ziół
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
12 z 16
Fot. Paweł Myszka i Magdalena Gugała
Fot. Paweł Myszka i Magdalena Gugała

Pierożki ravioli


(dla 4-5 osób)

Ciasto:

  • 20 dag mąki
  • 5 łyżek wody
  • jajko
  • sól

Nadzienie:

Sposób przygotowania

Z mąki, jajka, wody i soli wyrabiamy jednolite ciasto. Odkładamy je na 2godz.,a następnie rozwałkowujemy na grubość ok. 2 mm i dzielimy na dwa płaty.  Mięso mieszamy z posiekaną cebulą, jajkiem, natką pietruszki i przyprawami. Rozkładamy małe porcje nadzienia na jednym płacie w kilku rzędach w odstępach ok. 4 cm. Miejsca między porcjami nadzienia smarujemy białkiem. Przykrywamy drugim płatem ciasta, dociskając je wokół porcji mięsa, tak aby obydwa płaty ciasta się skleiły. Kroimy ciasto radełkiem na kwadraciki. Tak uformowane pierożki gotujemy w posolonej wodzie 15-20 min.

Zdjęcie LURCH Stolnica 60x40 cm 00012453 Zdjęcie MATA do WAŁKOWANIA Stolnica Silikonowa 27 x 37 cm O.346659 Zdjęcie THK Mata do pieczenia stolnica 50x40 OPT4478
LURCH Stolnica MATA do WAŁKOWANIA Stolnica THK Mata do pieczenia stolnica
Porównaj ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
13 z 16
Fot. Shutterstock.com / marco mayer
Fot. Shutterstock.com / marco mayer

Spaghetti z pomidorami, tuńczykiem i rukolą

(dla 6 osób)

Składniki

Sposób przygotowania

Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Tuńczyka osączamy i dzielimy widelcem na spore kawałki. Rukolę płuczemy i osuszamy. W dużej misce mieszamy pomidory z tuńczykiem, kaparami, oliwkami i paroma łyżkami oliwy. Lekko solimy i odstawiamy. Spaghetti gotujemy al dente w dużej ilości wrzącej osolonej wody. Odcedza-my, od razu wrzucamy do sosu, mieszamy i posypujemy rukolą. Możemy podać osobno suszoną ostrą papryczkę do posypania.

Zdjęcie PORCELANOWY TALERZ DO PASTY / SPAGHETTI - Italian Tomatoes Zdjęcie PORCELANOWY TALERZ DO PASTY / SPAGHETTI - Le Tomate La Table Zdjęcie PORCELANOWY TALERZ DO PASTY / SPAGHETTI - L'Olive
PORCELANOWY TALERZ DO PASTY PORCELANOWY TALERZ DO PASTY PORCELANOWY TALERZ DO PASTY
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
14 z 16
Fot. Marcin Kiełbiewski
Fot. Marcin Kiełbiewski

Tagiatelle z zielonym pesto

(Dla 2 osób)

Składniki

 

Sposób przygotowania

Bazylię, sól, orzeszki i czosnek ucieramy starannie w kamiennym moździerzu (nie miksujemy!). Do zielonej masy dodajemy oliwę, doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy makaron al dente wg przepisu na opakowaniu, ale wcześniej, w posolonym wrzątku, do którego go wrzucimy, rozgotowujemy dwa, trzy małe, młode ziemniaki pokrojone kostkę. To zmieni smak i konsystencję makaronu. Gotowe tagliatelle mieszamy z pesto w dużej misie i posypujemy świeżo startym parmezanem.

Zdjęcie Cilio Goliath moździerz granitowy 420128 Zdjęcie CILIO Moździerz marmurowy 13 cm CI-422016 Zdjęcie Kuchenprofi Moździerz marmurowy 1002430811
Cilio Goliath moździerz CILIO Moździerz marmurowy Kuchenprofi Moździerz
Porównaj ceny ? Porównaj ceny ? Porównaj ceny ?
źródło: Okazje.info
15 z 16
Fot. Shutterstock.com
Fot. Shutterstock.com

Fritole - pączki weneckie

Składniki

  • 50 g rodzynek
  • 200 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 60 g cukru
  • jajko
  • 10 g świeżych drożdży
  • 200 ml mleka
  • olej do smażenia
  • 50 g cukru pudru

Sposób przygotowania

Rodzynki zalewamy na kwadrans gorącą wodą, odsączamy. Przesiewamy mąkę, dodajemy sól, cukier, jajko, drożdże i rodzynki. Wyrabiamy gładkie ciasto, stopniowo dolewając mleka. Gotowe ciasto przekładamy do natłuszczonej miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy wyrośnie, jedną łyżką nabieramy porcje ciasta, a za pomocą drugiej łyżki zsuwamy je do rozgrzanego w głębokim rondlu oleju. Smażymy z obu stron, odsączamy na papierowym ręczniku, posypujemy cukrem pudrem.

Zdjęcie Ambition FUSION FRESH GARNEK 302687 Zdjęcie BERGNER GARNEK 3.5L 28cm SNOWFORGE BG-6789 Zdjęcie Garnek Fissler PROFI 28 cm 4.9l
Ambition FUSION FRESH GARNEK BERGNER GARNEK Garnek Fissler PROFI
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
16 z 16
Fot. M&K Duklas/Duklas.pl
Fot. M&K Duklas/Duklas.pl

Cannoli

Ciasto na rurki:

  • 1,5 szklanki mąki
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka cukru
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka kakao
  • 2 łyżki masła lub smalcu
  • 3-5 łyżek (ew. nieco więcej) marsali (może też być limoncello lub likier pomarańczowy)

 

Nadzienie:

  • 500 g ricotty
  • 1-2 łyżki cukru pudru lub miodu (lub więcej, bo nadzienie do prawdziwych sycylijskich cannoli jest o wiele słodsze)
  • ewentualnie nieco esencji waniliowej
  • sok i skórka otarta z cytryny do smaku
  • 4 łyżki mieszanki keksowej lub mieszanej skórki pomarańczowej i z owocu cytronu
  • 1/4 szklanki chipsów lub wiórków czekoladowych (lub pokrojonej w kosteczkę gorzkiej czekolady)

Oraz:

  • 2 l oleju arachidowego do głębokiego smażenia
  • 1 roztrzepane białko do sklejania ciastek
  • cukier puder do posypania

Do dekoracji:

  • wiśnie koktajlowe (po dwie na każde cannolo; w przepisach z Palermo) albo grubo pokrojone pistacje (w przepisach ze wschodniej Sycylii)

 

Sposób przygotowania

Robimy ciasto: mieszamy mąkę z cynamonem, cukrem, solą oraz kakao, dodajemy posiekane zimne masło (lub smalec) i siekamy nożem, aż powstanie kruszonka. Wlewamy likier - tyle, ile potrzeba, aby powstało twarde ciasto. Zagniatamy tak długo, aż ciasto zrobi się elastyczne. Wtedy lepimy z niego kulę, zawijamy ją w folię i wkładamy na godzinę do lodówki.

W tym czasie robimy nadzienie: ricottę przekładamy na zawieszone nad miską gęste sitko i wstawiamy na godzinę do lodówki, aby odciekła. Następnie rozcieramy z cukrem lub miodem i ewentualnie esencją waniliową, przyprawiamy do smaku sokiem i skórką otartą z cytryny. Mieszamy z kandyzowaną skórką cytrusów i chipsami czekoladowymi, tak jak w przepisie klasycznym, ale uwaga: bakalie i czekoladę można bez szkody pominąć. Masą napełniamy rękaw cukierniczy i wkładamy do lodówki. Wyjmujemy z lodówki ciasto na cannoli i dzielimy na 4 porcje. Każdą cieniutko rozwałkowujemy na placek o grubości 1 mm, wycinamy kółka o średnicy kilku centymetrów. Każde kółko rozwałkowujemy jeszcze cieniej, nadając mu owalny kształt (dłuższa oś placuszka powinna mieć około 10 cm). Na każdym placuszku kładziemy wzdłuż posmarowaną olejem (to ważne!) rurkę do cannoli*, nawijamy na nią ciasto, brzegi sklejamy roztrzepanym białkiem. Rozgrzewamy olej mniej więcej do 180°C (nie może być zbyt gorący, bo ciastka się spalą, ani za zimny, bo wchłoną tłuszcz) i delikatnie wkładamy rurki z ciastem. Smażymy 3 minuty na złoty kolor. Wyjmujemy, osączamy z tłuszczu na papierowym ręczniku, a gdy przestygną, delikatnie zdejmujemy gotowe cannoli z metalowych rurek. Napełniamy schłodzoną masą z ricotty, oprószamy cukrem pudrem. Cannoli można ozdobić na (co najmniej) dwa sposoby. My proponujemy albo wcisnąć w każdy koniec ciastka wisienkę, albo zanurzyć oba końce w pokrojonych pistacjach. *około 10 cm długości i 2 cm średnicy; w sprzedaży są też mniejsze i węższe. Dostępne np. w Tesco (firma Zenker). Jeśli nie uda się wam ich kupić, możecie skręcić je sami z grubej folii aluminiowej (np. z tacek do grillowania).

Zdjęcie Fiskars do siekania Fuzion typ Deba 977826 Zdjęcie FISKARS TAKUMI SANTUKO NÓŻ DO SIEKANIA 977731 Zdjęcie Fissler - Magic - nóż kucharza
Fiskars do siekania Fuzion FISKARS TAKUMI SANTUKO NÓŻ Fissler - Magic - nóż
Porównaj ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info