14 dań z kurczaka do wypróbowania w tym tygodniu

Mg
Niewiele rzeczy nas cieszy w lutym. Do wiosny daleko, na śniegu nie da się poszaleć - bo go nie ma. Pełny brzuch i doskonałe jedzenie mogą nas uratować od smutków. Na poprawę humoru polecamy pyszne dania z kurczakiem
Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Gazeta Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Gazeta

Burger pikantny

Składniki

  • 50 dag mielonej piersi kurczaka
  • 4 dymki (biała i zielona część)
  • 3 czubate łyżki bułki tartej
  • 2 łyżeczki sosu worcester
  • 1/2 łyżeczki tabasco
  • 1/4 łyżeczki soli
  • jajko
  • 4 okrągłe razowe bułeczki
  • 4 liście sałaty
  • 1 łyżka oliwy

 

Sos:

  • 1 mały kubeczek gęstego jogurtu
  • 3 łyżki chrzanu (lub więcej)
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól, pieprz

 

Sposób przygotowania

W misce wymieszaj mięso, posiekaną dymkę, tartą bułkę, sos worcester, tabasco, jajko i sól. Przełóż masę na deskę, podziel na 4 części i uformuj kotlety grubości 2,5 cm. Na patelni podgrzej oliwę, włóż kotlety i smaż pod przykryciem 5 minut, aż zbrązowieją. Przewróć na drugą stronę i smaż kolejne 5 minut. Wymieszaj składniki sosu. Bułeczki przekrój na pół i lekko opiecz w tosterze. Przed podaniem obie połówki bułki posmaruj sosem, połóż na jednej z nich sałatę i burgera, przykryj drugą połową.

Zdjęcie GEFU 14710 Zdjęcie Lurch 10250 Zdjęcie Tefal NE205138
GEFU 14710 Lurch 10250 Tefal NE205138
Sprawdź ceny ? Porównaj ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
1
Fot. Jarosław Madejski Fot. Jarosław Madejski

Coq au Vin

(dla 5-6 osób)

 

Składniki

 

Marynata:

 

Dodatki:

  • 100 g masła
  • 6 łyżek oleju
  • 40 g mąki
  • sól
  • 250 g marynowanych cebulek
  • 1 łyżka cukru
  • pieprz, sól
  • 300 g małych pieczarek
  • 250 g plastrów wędzonego boczku

 

Sposób przygotowania

Kurczaka dzielimy na kawałki: piersi i udka na pół, oddzielnie skrzydełka. Przygotowujemy marynatę, mieszając jej składniki, zanurzamy w niej kawałki kurczaka i wstawiamy do lodówki na 12 godz. Dzięki marynowaniu w czerwonym winie mięso nasyci się jego aromatem, skruszeje i nabierze miękkości. Wyjmujemy kurczaka z marynaty, osuszamy (marynatę zachowujemy).

Fot. Jarosław Madejski

Obsmażamy w brytfannie lub na głębokiej patelni na maśle z olejem. Wrzucamy warzywa i zioła wyłowione z marynaty, smażymy 5 minut. Dodajemy mąkę i dusimy 2 minuty. Wlewamy płyn z marynaty, solimy i zagotowujemy. Przykrywamy i wstawiamy na 40 minut do piekarnika rozgrzanego do 220°C. W tym czasie wrzucamy na patelnię marynowaną cebulkę, zalewamy wodą i doprawiamy łyżką cukru, solą oraz pieprzem. Gotujemy do miękkości, aż woda odparuje. Pieczarki kroimy w ćwiartki, obsmażamy na maśle i dusimy, doprawiając do smaku. Kiedy woda z pieczarek odparuje, mieszamy je z cebulką. Bekon kroimy w paski, obsmażamy na skwarki i dodajemy do cebulek z pieczarkami.

Fot. Jarosław Madejski

Wyjmujemy kurczaka z brytfanny. Powstały płyn przecedzamy, warzywa przecieramy, a potem dodajemy do pieczarek z cebulkami i boczkiem. Wkładamy kurczaka do brytfanny, zalewamy mieszaniną warzywno-pieczarkową. Dusimy pod przykryciem 5 minut.

Fot. Jarosław Madejski

Zdjęcie Elo Brytfanna Rafinesse 82744 Zdjęcie Frico Brytfanna FR 1242 Zdjęcie Le Creuset Brytfanna 91004036090000
Elo Brytfanna Rafinesse Frico Brytfanna Le Creuset Brytfanna
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
2
Fot. Marcin Klaban Fot. Marcin Klaban

Chrupiący kurczak z sałatką ogórkową

(dla 4 osób)

 

Składniki

 

Sałatka:

  • 1 łyżka sezamu
  • 1 papryczka chilli
  • sok z 1 cytryny
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka cukru

 

Sos:

  • 4 łyżki oliwy
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżka musztardy
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 mały pęczek posiekanej natki
  • sól, pieprz

 

Sposób przygotowania

Piersi kurczaka kroimy w bardzo cienkie plastry, mieszamy w misce z mąką i sosem sojowym, doprawiamy pieprzem. Rozgrzewamy w garnku olej. Smażymy w nim kawałki kurczaka przez 3-4 minuty, aż będą złociste.

Robimy sałatkę: kroimy ogórka w cienkie plasterki, posypujemy sezamem oraz posiekaną chilli, polewamy sokiem cytrynowym wymieszanym z oliwą i cukrem. Przygotowujemy sos majonezowy, mieszając wszystkie jego składniki.

Usmażonego kurczaka przekładamy na papierowy ręcznik, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Podajemy od razu z sosem i sałatką.

Zdjęcie Blomus Callista Wyciskacz do cytryny 63480 Zdjęcie Gefu Wyciskacz do cytryny 12740 Zdjęcie Tescoma Wyciskacz do cytryny PRESTO, 2 sztuki
Blomus Callista Wyciskacz do cytryny Gefu Wyciskacz do cytryny Tescoma Wyciskacz do cytryny
Porównaj ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
3
Fot. Marcin Klaban Fot. Marcin Klaban

Wrapy a la Caesar

(dla 4 osób)

 

Składniki

 

Sposób przygotowania

Piersi podsmażamy na oliwie po 2 minuty z każdej strony. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 10 minut w temp. 180°C.

W tym czasie miksujemy śmietanę z anchois, sokiem cytrynowym, sosem Worcestershire i czosnkiem, doprawiając solą oraz pieprzem. Umytą, osuszoną sałatę i upieczone piersi kroimy na cieniutkie paseczki.

Na środku podgrzanych wcześniej tortilli układamy mięso, posypujemy sałatą, polewamy sosem i ściśle zawijamy. Każdy z wrapów kroimy na 6-8 kawałków.

Sałatka wypełniająca wrapy to interpretacja sałatki a la Caesar. W tej formie wygodniej się ją zjada!

Zdjęcie Blender Kenwood HB 680 triblade True Zdjęcie Blender BOSCH MSM6B500 Zdjęcie ECG RM 993
Blender Kenwood Blender BOSCH ECG RM 993 blender
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
4
Fot. Marcin Kiełbiewski Fot. Marcin Kiełbiewski

Pikantny pieczony kurczak

Składniki

  • 1 i 1/4 szklanki maślanki
  • 1/4 szklanki oliwy
  • 3 łyżki pikantnego sosu chilli
  • 2 łyżki musztardy Dijon
  • 2 roztarte ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
  • 1 duża pokrojona w cząstki cebula
  • 12 kawałków (z kośćmi i skórą) kurczaka
  • 1 szklanka tartej bułki
  • 1/3 szklanki startego parmezanu
  • 1/4 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki suszonego tymianku
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki chilli
  • 3 łyżki stopionego masła

 

Sposób przygotowania

Mieszamy maślankę z oliwą, sosem chilli, musztardą, czosnkiem, łyżeczką soli i pieprzem. Dodajemy cebulę i kurczaka, mieszamy, aby sos pokrył mięso. Przykrywamy, wstawiamy do lodówki (3-12 godz.). Od czasu do czasu odwracamy kurczaka w marynacie. Rozgrzewamy piekarnik do temp. 220°C. Mieszamy tartą bułkę z serem, mąką, tymiankiem, papryką, chilli i łyżeczką soli. Kurczaka wyjmujemy z marynaty, obtaczamy w panierce. Zostawiamy na 30 min, następnie układamy na ruszcie piekarnika, pod spód wsuwamy blachę. Pieczemy 50 min, aż skórka będzie rumiana i chrupiąca. Mięso można także upiec na grillu.

Zdjęcie AEG BQ 5514 Zdjęcie Camry CR 6604 Zdjęcie Severin PG 2785
AEG BQ 5514 Camry CR 6604 Severin PG 2785
Sprawdź ceny ? Porównaj ceny ? Porównaj ceny ?
źródło: Okazje.info
5
Fot. Marcin Kiełbiewski Fot. Marcin Kiełbiewski

Kurczak cytrynowy

Składniki

 

Sposób przygotowania

Miksujemy sok cytrynowy z oliwą. Kurczaka nacieramy częścią sosu. Posypujemy solą, pieprzem i oregano. Pieczemy na grillu, odwracając i smarując sosem. Kurczak jest gotowy, gdy po nakłuciu wypływa z niego przezroczysty sok. Podajemy z cząstkami cytryny.Grecy podają cytrynowego kurczaka i ciasto ze szpinakiem także w Wielkanoc, choć nie są to dania tradycyjne, typowo świąteczne.

Zdjęcie Zestaw talerzy śniadaniowych PT Dots & Stripes JPT1832 Zdjęcie Zestaw talerzy śniadaniowych PT Mini Dots JPT1841 Zdjęcie Zestaw talerzy śniadaniowych PT Sweet & Spicy JPT1925
Zestaw talerzy Zestaw talerzy Zestaw talerzy
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
6
Fot. Marcin Klaban Fot. Marcin Klaban

Korzenny gulasz z kurczakiem

(dla 4 osób)

 

Składniki

 

Sposób przygotowania

W dużym rondlu rozgrzewamy oliwę, wrzucamy czosnek pokrojony w plasterki i posiekaną cebulę, smażymy, aż się zeszklą. Wkładamy kurczaka skórą do dołu i podsmażamy, aż skóra stanie się złocista i chrupiąca. Wrzucamy przyprawy i zioła, marchewki i cukinię pokrojone w plasterki. Smażymy 5-6 minut na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając, aby przyprawy uwolniły swój aromat, a warzywa zmiękły.

Dodajemy pomidory z puszki, cieciorkę, posiekane morele, wlewamy 1 szklankę wody i dusimy na wolnym ogniu przez pół godziny. Doprawiamy solą i pieprzem. Kuskus zalewamy wrzątkiem, tak aby był ledwie zakryty, przykrywamy i odstawiamy na 5 minut. Gdy napęcznieje, lekko mieszamy widelcem, na wierzchu układamy gulasz i posypujemy wszystko posiekanymi ziołami.

Zdjęcie Kela KERROS Rondel 11556 Zdjęcie Olkusz Rondel OLKUSKA 57201 Zdjęcie Rondel ? 16cm 124221
Kela KERROS Rondel Olkusz Rondel OLKUSKA Rondel
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
7
Fot. Marcin Klaban Fot. Marcin Klaban

Curry tika masala

(dla 4 osób)

 

Składniki

 

Sposób przygotowania

Rozgrzewamy oliwę na patelni, wrzucamy plasterki czosnku, posiekaną cebulę oraz przyprawy. Podsmażamy na średnim ogniu przez 2-3 minuty, cały czas mieszając do momentu, aż cebula się zeszkli. Dodajemy pokrojonego w kostkę kurczaka, mieszamy, aby przyprawy oblepiły mięso, i podsmażamy przez kilka minut, aż kurczak stanie się złocisty i chrupiący. Wlewamy przecier i mleko kokosowe, gotujemy na średnim ogniu przez 15 minut, aż sos zgęstnieje. Powinien lekko pyrkać. Dodajemy cukier, orzeszki ziemne i doprawiamy solą. Gotujemy jeszcze 5 minut. Curry podajemy posypane listkami kolendry, zawinięte w chlebek naan lub pitę, albo po prostu z ryżem.

Zdjęcie Fudco Achar Masala Zdjęcie Fudco Garam Masala 100g Zdjęcie NGRTandoori Masala 100g
Fudco Achar Masala Fudco Garam Masala NGRTandoori Masala
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
8
Fot. BBS Fot. BBS

Zupa z kurczaka z mleczkiem kokosowym

(dla 4 osób)

 

Składniki

  • 2 piersi kurczaka
  • 500 ml mleczka kokosowego
  • 500 ml wody
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 papryczka chilli
  • 2 młode cebule
  • 2 łyżki gotowego sosu rybnego (niekoniecznie)
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 2 łyżki posiekanej mięty
  • szczypta kurkumy
  • szczypta chilli

 

Sposób przygotowania

Mięso kroimy w kostkę, czosnek w plasterki, cebule drobno siekamy. Papryczkę chilli myjemy, usuwamy pestki i kroimy w paseczki. Mleczko kokosowe wlewamy do garnka, dodajemy 500 ml wody, wkładamy kurczaka, zmiażdżony czosnek, kurkumę i szczyptę chilli w proszku. Gotujemy 20 min. Dodajemy papryczkę chilli, cebule, sok z limonki i ewentualnie sos rybny. Gotujemy jeszcze 2 min i zdejmujemy z ognia. Wykładamy na talerze, dekorujemy miętą i plastrem limonki.

Zdjęcie BRABANTIA Nóż do mięsa 500022 Zdjęcie FISKARS nóż do mięsa (pieczeni) 24cm 857128 Zdjęcie HENDI NÓŻ DO MIĘSA 200 781340
BRABANTIA Nóż do mięsa FISKARS nóż do mięsa HENDI NÓŻ DO MIĘSA
Sprawdź ceny ? Porównaj ceny ? Porównaj ceny ?
źródło: Okazje.info
9
Fot. BBS Fot. BBS

Sałatka z kurczaka i awokado w sosie musztardowym

dla 2 osób

 

Składniki

 

Sos musztardowy

  • odrobina cukru
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 4 łyżeczki białego octu winnego
  • 10-15 dag pomidorków koktajlowych
  • sól
  • świeżo mielony pieprz
  • 2 łyżki oliwy

 

Sposób przygotowania

Rozgrzewamy piekarnik (do 220°C) oraz patelnię grillową. Mięso kurczaka nacieramy solą i pieprzem, smarujemy oliwą, układamy na gorącej patelni. Grillujemy po 4-5 minut z każdej strony. Układamy połówki awokado w żaroodpornym naczyniu, pieczemy 5-6 minut. Po wyjęciu z piekarnika czekamy, aż wystygnie i obieramy ze skórki. Robimy sos musztardowy, ucierając oliwę z cukrem, musztardą i octem. Doprawiamy solą i pieprzem. Pomidorki kroimy na połówki, układamy na talerzykach razem z pokrojonym w plasterki awokado oraz mięsem kurczaka pokrojonym w paseczki. Polewamy sosem musztardowym.

Zdjęcie HENDI DI 782026 Zdjęcie HENDI Miska na sałatkę Di Dim ? 120 mm Di Dim Zdjęcie HENDI Miska na sałatkę Frig ? 150 mm Frig
HENDI DI 782026 HENDI Miska na sałatkę HENDI Miska na sałatkę
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
10
Fot. Łukasz Falkowski / AG Fot. Łukasz Falkowski / AG

Rolada drobiowa z kozim serem i suszonymi pomidorami

(dla 2-3 osób)

 

Składniki

Sposób przygotowania

Mięso myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, cienko rozbijamy i układamy na folii spożywczej, tak aby brzegi filetów zachodziły na siebie. Na środku połączonych filetów kładziemy suszone pomidory, kawałki koziego sera i umyte liście szpinaku. Doprawiamy solą i pieprzem. Filety zwijamy (w folii) w roladę i wkładamy do lodówki na 30 min. Zdejmujemy folię z mięsa. Rumienimy roladę ze wszystkich stron na oliwie. Następnie pieczemy ją w temp. 190°C przez 8-10 min. Roladę kroimy na plastry i podajemy z mieszanką sałat.

(dla 2-3 osób)

Składniki

Sposób przygotowania

Mięso myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, cienko rozbijamy i układamy na folii spożywczej, tak aby brzegi filetów zachodziły na siebie. Na środku połączonych filetów kładziemy suszone pomidory, kawałki koziego sera i umyte liście szpinaku. Doprawiamy solą i pieprzem. Filety zwijamy (w folii) w roladę i wkładamy do lodówki na 30 min. Zdejmujemy folię z mięsa. Rumienimy roladę ze wszystkich stron na oliwie. Następnie pieczemy ją w temp. 190°C przez 8-10 min. Roladę kroimy na plastry i podajemy z mieszanką sałat.
Zdjęcie Galdrew Drewniany TŁUCZEK do mięsa kwadratowy 30 cm Zdjęcie Kuchenprofi Tłuczek do mięs Zdjęcie Tłuczek do mięsa Leifheit
Galdrew Drewniany TŁUCZEK Kuchenprofi Tłuczek do mięs Tłuczek do mięsa Leifheit
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
11
Fot. Łukasz Zandecki Fot. Łukasz Zandecki

Kura z zielonym groszkiem pod ciastem francuskim

(dla 4-6 osób)

 

Składniki

 

Sposób przygotowania

Mięso nacieramy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy oliwę z masłem. Obsmażamy kawałki mięsa ze wszystkich stron. Przekładamy na talerz. Na tłuszczu, który pozostał na patelni, przesmażamy grubo posiekaną dymkę. Wrzucamy zamrożony groszek i dusimy kilka minut, solimy do smaku. Rozgrzewamy piekarnik do 230°C. Dużą formę smarujemy masłem. Na dnie układamy groszek, a na nim - kawałki kury. Wierzch zalepiamy ciastem francuskim. Ciasto smarujemy roztrzepanym jajkiem i nacinamy w kilku miejscach. Pieczemy 15 minut, potem zmniejszamy temperaturę do 160-180°C i pieczemy jeszcze pół godziny.

Zdjęcie GUARDINI Forma Juliette okrągła 24 cm 69124 Zdjęcie GUARDINI Forma okrągła 28 sm Zdjęcie GUARDINI Thermomagie Forma okrągła 28 cm
GUARDINI Forma Juliette GUARDINI Forma okrągła GUARDINI Thermomagie Forma
Porównaj ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
12
Fot. Marcin Klaban Fot. Marcin Klaban

Tacosy z kurczakiem i guacamole

(dla 4 osób)

 

Składniki

 

Sposób przygotowania

Posiekany czosnek oraz cebulę szklimy na oliwie. Piersi kurczaka oczyszczamy, przecinamy wzdłuż na cienkie kotlety, lekko rozbijamy, doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy wraz z cebulą i czosnkiem po 8 minut z każdej strony, aż będą złociste. Kurczaka kroimy na małe kawałeczki, mieszamy z cebulą, czosnkiem, posiekaną kolendrą i połową posiekanego chilli (usuwamy pestki, jeśli nie lubimy zbyt ostrych potraw), skrapiamy sokiem z 1 limonki. Podgrzewamy tortille w piekarniku (2-3 minuty w 180°C) lub na suchej patelni. Każdą tortillę smarujemy guacamole, na to kładziemy porcję kurczaka, posypujemy resztą chilli i skrapiamy sokiem z drugiej limonki.Uwaga: przepis można urozmaicić, dodając do kurczaka kawałeczki świeżego ananasa.

Zdjęcie Hendi Patelnia 626313 Zdjęcie Patelnia Manhattan Ferno 1100118 Zdjęcie STALGAST Patelnia 32280
Hendi Patelnia Patelnia Manhattan Ferno STALGAST Patelnia
Porównaj ceny ? Porównaj ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
13
Fot. Marcin Klaban Fot. Marcin Klaban

Kurczak z mango i mlekiem kokosowym

(dla 3-4 osób)

 

Składniki

 

Sposób przygotowania

Podsmażamy pokrojony na cienkie plasterki czosnek oraz zielone chilli na rozgrzanym oleju - w woku lub na patelni. Dodajemy kurczaka pokrojonego na plasterki i podsmażamy przez 3 minuty. Wlewamy sos śliwkowy i dalej smażymy, aż kurczak będzie złocisty, a sos się skarmelizuje. Obrane mango oraz grzyby shiitake kroimy na cienkie paseczki i wrzucamy do woka. Smażymy przez 1-2 minuty, wlewamy mleko kokosowe i dusimy, aż część płynu wyparuje i powstanie gęsty, aromatyczny sos. W tym czasie gotujemy makaron, odcedzamy go i dodajemy do woka. Mieszamy, posypujemy ziołami i podajemy.

Zdjęcie Silit Wok Shintau 0082602111 Zdjęcie Tefal WOK C6781952 Zdjęcie Wok Tefal A3581982
Silit Wok Shintau Tefal WOK Wok Tefal
Porównaj ceny ? Porównaj ceny ? Porównaj ceny ?
źródło: Okazje.info
14
Więcej na ten temat: kulinarny przebój tygodnia, kurczak