Ciasta czekoladowe - 10 przepisów, które musisz wypróbować

mjk
Czekoladowe ciasto z karmelem

Czekoladowe ciasto z karmelem (Fot. Paulina Jakóbiec)

Niepogoda będzie bardziej znośna, jeśli zagryziecie ją samodzielnie upieczonym czekoladowym ciastem. Oto nasze niezawodne pokrzepiające przepisy!
1 z 10
Fot. Shutterstock.com
Fot. Shutterstock.com

Ciasto czekoladowe z orzechami i batonikami Daim

Składniki

  • 40 g orzechów laskowych
  • 250 g masła + masło do formy
  • 100 g gorzkiej ciemnej czekolady
  • 150 g minibatoników Daim
  • 6 jajek
  • 100 g cukru pudru
  • 70 g mąki pszennej

 

Polewa czekoladowa:

  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 100 g masła
  • 50 ml śmietanki 30 %

 

Oraz:

  • 150 g minibatoników Daim

 

Sposób przygotowania

Orzechy prażymy na suchej blasze, obieramy ze skórki i drobno siekamy. Tortownicę o średnicy 22 cm smarujemy odrobiną masła. W wodnej kąpieli rozpuszczamy masło, pokruszoną czekoladę i posiekane drobno batoniki Daim. Studzimy. Żółtka oddzielamy od białek. Połówę cukru ucieramy z żółtkami i dodajemy do masy czekoladowej. Dodajemy mąkę i orzechy, mieszamy. Białka ubijamy z resztą cukru, po czym delikatnie, ale dokładnie, mieszamy z ciastem czekoladowo-orzechowym i przekładamy do tortownicy. Pieczemy 40 50 minut w 160°C. Robimy polewę: w kąpieli wodnej roztapiamy pokruszoną czekoladę, dodajemy masło i śmietankę. Polewamy wierzch i boki wystudzonego ciasta. Batoniki Daim drobniutko siekamy, posypujemy polewę. Odstawiamy ciasto w chłodne miejsce, by polewa stężała.

2 z 10
Rybarczyk
Rybarczyk

Bezglutenowa tarta czekoladowa z kaszy gryczanej z solonym karmelem daktylowym

Przepis: Ina Rybarczyk


(forma na tartę o średnicy ok. 20 cm)
Przepis z bloga truetastehunters.blogspot.com

 

Spód:

  • 60 ml płynnego oleju kokosowego
  • 60 g cukru brązowego muscavado
  • 3 łyżki mleka roślinnego
  • 120 g mąki gryczanej
  • 2 łyżki dobrej jakości kakao
  • 70 g orzechów laskowych (bez skórek)
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli

 

Czekoladowa masa gryczana:

  • 100 g kaszy gryczanej - najlepiej niepalonej
  • 100 g cukru brązowego muscavado
  • 2 łyżka oleju kokosowego
  • od 3 do 3 i 1/2 łyżki dobrej jakości kakao
  • 1 łyżka mielonego siemienia lnianego
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 8 łyżek mleka roślinnego
  • szczypta soli

 

Solony karmel z daktyli:

  • 200 g daktyli
  • 1 łyżeczka soli (lub mniej - do smaku)
  • 1 łyżka płynnego oleju kokosowego gorąca woda

 

Sposób przygotowania

Orzechy laskowe rozdrabniam na małe kawałki - nie na miałki pył. Najlepiej zrobić to w moździerzu lub za pomocą blendera. Wszystkie składniki wrzucam do miski i zagniatam w jednolitą masę. Wyklejam ciastem formę na tartę i wkładam ją do lodówki na min. 30 minut. Formę z ciastem wkładam do piekarnika nagrzanego do 180°C na ok. 20 minut. Upieczony spód wyciągam z piekarnika i pozostawiam do ostudzenia.
Przygotowuję masę gryczaną. Kaszę gotuję wg przepisu. Pod koniec gotowania do gorącej, bardzo miękkiej już kaszy dodaję pozostałe składniki (oprócz siemienia lnianego i mleka). Wszystko dokładnie mieszam i chwilę jeszcze gotuję. Całość przekładam do miksera, dodaję siemię lniane i mleko i blenduję na gładką masę. Masa nie może być zbyt rzadka, ale także nie może być gęsta i sucha. W razie potrzeby dodaję odrobinę więcej mleka. Gotową masę przekładam na wystudzony spód (masa jeszcze stężeje) i wyrównuję wierzch.
Robię solony karmel. Daktyle wkładam do słoika i zalewam gorącą wodą. Pozostawiam je w zakręconym słoiku na kilka godzin, najlepiej na całą noc. Daktyle odsączam z wody (nie wylewam jej, ale przelewam do osobnego naczynia - woda z daktyli może się jeszcze przydać) i przekładam je do malaksera. Dodaję sól (na początku trochę mniej) i olej kokosowy. Jeśli masa jest zbyt gęsta dodaję pozostawioną wodę z moczenia daktyli. Próbuję i w razie potrzeby dosalam. Gotowy solony karmel wykładam na warstwę gryczano-czekoladową, wyrównuję wierzch i gotową tartę wkładam do lodówki na min. kilka godzin (najlepiej na całą noc).

3 z 10
Fot. Marta Dymek
Fot. Marta Dymek

Ciasto czekoladowe z karmelizowaną papryką

na 1 foremkę

Karmelizowana papryka:

  • 1 duża czerwona papryka
  • 60 ml soku pomarańczowego
  • skórka otarta z 1/2 pomarańczy
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • szczypta chilli
  • 1 łyżeczka mąki

 

Suche składniki:

  • 125 g mąki pszennej
  • 60 g kakao
  • 110 g brązowego cukru
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki soli

 

Mokre składniki:

  • 3/4 szklanki mleka roślinnego wymieszanego z 1 łyżką octu jabłkowego (odstawiamy na 5 minut)
  • 1/3 szklanki letniej wody wymieszanej z 2 łyżkami zmielonego siemienia lnianego (odstawiamy na 5 minut)
  • 1/4 szklanki gorącej wody wymieszanej z 50 g posiekanej gorzkiej czekolady i 5 łyżkami neutralnego oleju

 

Sposób przygotowania

Paprykę przekrawamy na pół, wyjmujemy gniazdo nasienne. Pieczemy 30-40 minut w 220°C, do czasu aż jej brzegi zaczną się lekko zwęglać. Upieczoną paprykę obieramy ze skórki i kroimy na paski. W małym rondelku zagotowujemy sok pomarańczowy ze skórką, cukrem i chilli. Kiedy zacznie bulgotać, dodajemy paprykę, zmniejszamy ogień i gotujemy 15 minut lub do czasu aż syrop odparuje i w garnku zostanie tylko oblepiona słodkim sosem papryka. Wyjmujemy ją na talerzyk i studzimy. Piekarnik rozgrzewamy do 175°C. Suche składniki łączymy w dużej misce, mokre miksujemy w mniejszym naczyniu. Dodajemy mokre składniki do suchych i mieszamy. Przelewamy ciasto do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wystudzone kawałki papryki delikatnie oprószamy mąką i układamy na cieście. Pieczemy 30-40 minut.

Autor Marta Dymek

4 z 10
Fot. Paulina Kolondra
Fot. Paulina Kolondra

Murzynek przekładany

Składniki

  • 1 szklanka mleka
  • 2 szklanki cukru
  • 250 g masła
  • 4 łyżki kakao
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 15 g proszku do pieczenia
  • 15 g cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 4  jaja
  • 1 łyżeczka octu
  • masło i bułka tarta do przygotowania formy
  • 1 słoik dżemu (najlepiej z owoców leśnych)

 Polewa:

  • 150 g masła
  • 150 g cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki wody

 

Sposób przygotowania

Mleko, cukier, masło i kakao podgrzewamy, aż składniki się połączą, lekko studzimy. Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, cukrem waniliowym oraz ekstrakt. Mieszamy, kolejno dodając żółtka. Z białek ubijamy sztywną pianę. Dodajemy ją porcjami do ciasta i bardzo delikatnie mieszamy. Na końcu łączymy z octem. Wlewamy masę do blaszki 26x40 cm natłuszczonej i oprószonej bułką tartą. Pieczemy 45 minut w 180°C. Studzimy ciasto, przekrawamy je na 2 placki. Spód smarujemy dżemem. Przykrywamy drugim plackiem. Robimy polewę kakaową. Wszystkie składniki rozpuszczamy w rondelku. Gotujemy na małym ogniu, stale mieszając, aż masa zacznie gęstnieć. Wtedy wylewamy ją na wierzch ciasta i równomiernie rozsmarowujemy, albo robimy wzorki.

Autor Paulina Kolondra

5 z 10
Fot. M&K Duklas/ Duklas.pl
Fot. M&K Duklas/ Duklas.pl

Czekoladowe clafoutis z karmelizowanymi pomarańczami

(wg Jamiego Olivera)
(na okrągłą formę o średnicy 20 cm)

 

Składniki

  • 5 sparzonych pomarańczy
  • 100 g gorzkiej czekolady (70% kakao)
  • 80 g masła
  • 115 g mąki
  • 1/2 (lub mniej) łyżeczki proszku do pieczenia
  • 115 g mielonych migdałów
  • 115 g cukru
  • szczypta soli
  • 2 duże jajka (lub 3 małe)
  • 3 żółtka
  • 180 ml mleka 3,2%
  • 100 g białej czekolady najwyższej jakości
  • 500 ml gęstej kwaśnej śmietany 22% (lub mascarpone)

 

Sposób przygotowania

Ocieramy ze skórki trzy pomarańcze, wsypujemy skórkę do miseczki. Dokładnie usuwamy białą wewnętrzną część skórki (albedo) z owoców i kroimy je w plastry o grubości centymetra. Gorzką czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i odstawiamy, aby trochę przestygła. Formę smarujemy odrobiną masła.
Robimy ciasto: miksujemy mąkę z proszkiem do pieczenia, migdałami, połową cukru, solą, jajkami, żółtkami, skórką pomarańczową oraz mlekiem. Ciepłą czekoladę łączymy z resztą masła, wlewamy do przygotowanej masy, mieszamy. Napełniamy formę ciastem i wciskamy w nie kawałeczki czekolady. Pieczemy 15-20 minut w 200°C  - ciasto będzie gotowe, kiedy brzegi zrobią się kruche, a środek pozostanie leciutko płynny.
Gotujemy bursztynowy karmel z reszty cukru i 5-6 łyżek wody. Zdejmujemy z ognia, wciskamy sok z dwóch pozostałych pomarańczy, mieszamy. Wkładamy plasterki pomarańczy, potem odwracamy je, aby całe pokryły się karmelem. Wyjmujemy, a karmel gotujemy chwilę, aż odparuje i zgęstnieje. Pomarańcze układamy na porcjach czekoladowego clafoutis, skrapiamy karmelem, podajemy z kleksem kwaśnej śmietany lub porcją serka mascarpone.

6 z 10
Fot. Paulina Jakóbiec
Fot. Paulina Jakóbiec

Czekoladowe ciasto z karmelem

Ciasto:

  • 500 g gorzkiej czekolady
  • 250 g masła
  • 10 jajek
  • 30 g mąki pszennej (jeżeli ktoś jest uczulony na gluten, może zastąpić mąką kukurydzianą)
  • 50 g cukru
  • sól do smaku
  • cukier puder do posypania

 

Sos karmelowy:

  • 360 g śmietanki kremówki
  • 150 g?cukru
  • 1 łyżka miodu
  • 75 g glukozy (do kupienia np. w aptece)

 

Sposób przygotowania

Czekoladę rozpuszczamy z masłem w kąpieli wodnej, następnie ubijamy z samymi żółtkami i mieszamy z mąką. Białka jajek ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Mieszamy ją bardzo delikatnie (łyżką!) z masą czekoladową. Wlewamy ciasto do wysmarowanej masłem i oprószonej mąką tortownicy (o średnicy 26 cm). Pieczemy w 170°C przez 45 minut. Studzimy i posypujemy cukrem pudrem. Robimy sos. Cukier gotujemy na patelni, aż powstanie ciemny karmel. Bardzo powoli wlewamy śmietankę, dodajemy miód i glukozę, zagotowujemy. Studzimy sos i podajemy do ciasta razem z lodami waniliowymi domowej roboty. Sos można przygotować wcześniej i wstawić do lodówki ? wytrzyma około 2 tygodni.

Autor Arkadiusz Zuchmański

7 z 10
Fot. M&K Duklas / duklas.pl
Fot. M&K Duklas / duklas.pl

Ciasto czekoladowe z whisky

Składniki

  • 20 dag masła + masło do formy
  • 1 szklanka dobrego kakao + 3 łyżki do posypania formy
  • 1,5 szklanki mocnej kawy
  • 1/2 szklanki whisky
  • 2 szklanki cukru
  • 2 szklanki mąki
  • 1,25 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 duże jajka
  • kilka kropli olejku waniliowego

 

Sposób przygotowania

Rozgrzewamy piekarnik do 160°C. Tortownicę smarujemy masłem, spód i boki oprószamy 3 łyżkami kakao. Strząsamy nadmiar. Na małym ogniu podgrzewamy kawę z whisky, masłem, cukrem i kakao, stale mieszając, aż masło się stopi. Wlewamy mieszaninę do miski, odstawiamy na 5 minut. W tym czasie mieszamy mąkę z sodą i solą. Ucieramy jajka z wanilią, powoli wlewamy do masy czekoladowej, stale ucierając mikserem. Wsypujemy porcjami mąkę, miksując na najniższych obrotach. Ciastem napełniamy tortownicę i pieczemy 40-50 minut (patyczek wetknięty w ciasto powinien być suchy po wyjęciu). Ciasto pozostawiamy w formie, aż zupełnie ostygnie, a potem okrawamy brzegi nożem i wyjmujemy.

Autor

Magda Duklas
8 z 10
Fot. M&K Duklas / duklas.pl
Fot. M&K Duklas / duklas.pl

Ciasto czekoladowe z wiśniami

Składniki

  • 3 (30 dag) tabliczki gorzkiej czekolady
  • 20 dag masła
  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 czubata łyżka mąki pszennej
  • 1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta chilli w proszku

 

Sos czekoladowy:

  • 1 tabliczka mlecznej czekolady (10 dag)
  • 2 łyżki śmietanki 30 lub 36%

 

Oraz:

  • wiśnie w syropie albo konfitura wiśniowa
  • bita śmietana 30 lub 36%
  • masło i kasza manna do formy

 

Sposób przygotowania

Czekoladę i masło  roztapiamy w kąpieli wodnej, mieszając, i odstawiamy  do ostygnięcia.  Jajka ucieramy z cukrem  (nie ubijamy), najlepiej  mikserem na bardzo wolnych obrotach. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i chilli, mieszając. Łączymy z masą czekoladową i nakładamy  do natłuszczonej, wysypanej kaszą manną tortownicy o średnicy 24-26 cm.  Pieczemy 30 minut w temperaturze 170-180°C.  Robimy sos: rozpuszczamy na parze czekoladę mleczną i mieszamy ze śmietanką. Ciasto podajemy na ciepło z konfiturą z wiśni,  bitą śmietaną i sosem  czekoladowym.

Autor

Magazyn Kuchnia
9 z 10
Fot. Łukasz Falkowski / Agencja Wyborcza.pl
Fot. Łukasz Falkowski / Agencja Wyborcza.pl

Brownies z białą czekoladą i pomarańczą

(Dla 6-8 osób)

Składniki

  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 5 jaj
  • jaj
  • 20 dag cukru trzcinowego
  • 10 dag cukru białego
  • 10 dag masła
  • 15 dag mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao
  • 10 dag łuskanych orzechów włoskich
  • 1 duża pomarańcza z cienką skórką
  • 100 g białej czekolady

 

Sposób przygotowania

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. Jajka łączymy z obydwoma gatunkami cukru, mąką zmieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Dodajemy rozpuszczoną czekoladę i masło. Orzechy siekamy, wrzucamy do ciasta. Sparzoną pomarańczę kroimy w kostkę, dodajemy do ciasta, mieszamy. Na koniec dodajemy posiekaną białą czekoladę. Ciasto przelewamy do formy (25 x 25 cm) wyłożonej pergaminem. Pieczemy ok. 40 minut w temp. 180°C. Powinno być z wierzchu chrupkie, a w środku wilgotne. Brownies podajemy na gorąco lub na zimno, z lodami waniliowymi.

Autor

Tomek Woźniak
10 z 10
Fot. M&K DUKLAS / DUKLAS.PL
Fot. M&K DUKLAS / DUKLAS.PL

Torcik czekoladowo-kokosowy

Blaty kokosowe

  • 3 białka
  • 25 g cukru
  • 12 g mielonych migdałów
  • 50 g cukru pudru
  • 45 g wiórków kokosowych

 

Mus czekoladowy

  • 2 białka z małych (50 g) jajek
  • 20 g cukru
  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 250 g bitej śmietany
  • 2 białka

 

Mus kokosowy

  • 250 g mleka
  • 135 g wiórków kokosowych
  • 10 g żelatyny
  • 200 g bitej śmietany
  • 100 g cukru

 

Sposób przygotowania

Przygotowujemy blaty kokosowe. Białka ubijamy z cukrem. Migdały, cukier puder oraz wiórki mieszamy i delikatnie łączymy z ubitym białkiem.

Na ułożonym na blasze papierze do pieczenia rysujemy dwa kółka o takiej średnicy, jak nasza tortownica (20-24 cm). Na powierzchni kółek cieniutko rozsmarowujemy masę. Pieczemy przez 15 minut w temperaturze 180°C.

Robimy mus czekoladowy. Ubijamy białka z cukrem, rozpuszczamy na parze czekoladę. Do ciepłej, ale nie gorącej czekolady dodajemy pół bitej śmietany i pół ubitych białek. Resztę śmietany łączymy z pozostałym białkiem, mieszamy i dodajemy do czekolady.

Robimy mus kokosowy. Wiórki zaparzamy mlekiem, studzimy. Namoczoną żelatynę rozpuszczamy, mieszamy z odrobiną ubitej śmietany; łączymy z resztą śmietany i mlekiem kokosowym. Na koniec dodajemy białka ubite z cukrem. W tortownicy układamy pierwszy blat bezowo-kokosowy, na nim rozsmarowujemy mus czekoladowy, przykrywamy drugim blatem i smarujemy wierzch musem kokosowym. Wyrównujemy powierzchnię, po czym odstawiamy do zastygnięcia i dekorujemy.

Autor

Adam Chrząstowski
Więcej na ten temat: ciasto, desery, przepisy kulinarne