Marzniesz? Wybierz kaszę pęczak

Mg
Pęczak ma same zalety. Jest bardzo tani, spośród kasz jęczmiennych ma najwięcej wartości odżywczych i... dobrze rozgrzewa.
Fot. Marta Dymek Fot. Marta Dymek

Marzniesz? Wybierz kaszę pęczak

Pęczak ma same zalety. Jest bardzo tani, spośród kasz jęczmiennych ma najwięcej wartości odżywczych i... dobrze rozgrzewa.

Krupnik z pęczaku ze skorzonerą

Składniki

  • 100 g skorzonery
  • 100 g marchewki
  • 100 g pietruszki
  • 200 g ziemniaków
  • 100 g pora
  • olej
  • liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 2 ząbki czosnku
  • 150 g kaszy pęczak
  • 2 litry wody
  • 1 łyżeczka lubczyku
  • 1 łyżeczka majeranku
  • sól, świeżo zmielony czarny pieprz
  • koperek lub natka pietruszki

 

Sposób przygotowania

Warzywa korzeniowe obieramy i kroimy w kostkę, pora - w cienkie talarki. Na dnie garnka z grubym dnem rozgrzewamy kilka łyżek oleju, wrzucamy warzywa razem z liśćmi laurowymi, zielem angielskim i posiekanym czosnkiem. Smażymy 10 minut na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Dodajemy pęczak, mieszamy, wlewamy wodę, wrzucamy lubczyk i majeranek. Gotujemy 20 minut, aż kasza będzie miękka. Doprawiamy solą i pieprzem, przed podaniem posypujemy zupę posiekanym koperkiem lub natką pietruszki.

1
fot. Dominika Wójciak fot. Dominika Wójciak

Pieczone marchewki z pęczakiem i miodem

Składniki:

100 g pęczaku
moczonego w wodzie przez noc
8-10 marchewek
10 śliwek węgierek
łyżka miodu
4 łyżki prażonych ziaren słonecznika

Dodatki:
4 łyżki oleju słonecznikowego z pierwszego tłoczenia
łyżeczka suszonego majeranku
pęczek natki pietruszki
sól

Sposób przygotowania:

Pęczak płuczemy, zalewamy zimną wodą, dodajemy 1/2 łyżeczki soli i gotujemy al dente 15-20 minut. Odcedzamy i mieszamy z 2 łyżkami oleju. Marchewki obieramy i kroimy w podłużne słupki (jak frytki). Węgierki myjemy, kroimy na połówki i usuwamy pestki. W naczyniu do zapiekania układamy marchewki i śliwki. Dodajemy 2 szczypty soli, majeranek, miód i pozostały olej. Dokładnie mieszamy dłońmi i wstawiamy na 30-40 minut do piekarnika rozgrzanego do 200 st. (marchewki mają być upieczone, ale wciąż lekko chrupiące). W trakcie pieczenia składniki delikatnie mieszamy, by marchewki równomiernie obtaczały się w sokach. Mieszamy je z pęczakiem. Posypujemy grubo posiekaną natką i prażonym słonecznikiem.

Autor: Dominika Wójciak

2
Fot. Bogdan Biały Fot. Bogdan Biały

Smażony pęczak z kreuzerem i borowikami

Składniki

  • 2 szklanki pęczaku
  • 4 suszone borowiki
  • 60 g surowego boczku
  • 50 g masła
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka chrzanu (najlepiej warciańskiego)
  • garść świeżego lubczyku
  • 1 łyżka miodu gryczanego
  • 120 g sera Kreuzer
  • 1?szklanka jasnego piwa z małego browaru
  • 3 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz

 

Sposób przygotowania

Grzyby zalewamy zimną wodą, doprowadzamy do wrzenia. Wsypujemy pęczak i gotujemy al dente, odcedzamy. Ser ścieramy na tarce i mieszamy z piwem, sosem sojowym oraz resztą lubczyku, tym razem drobno posiekanego. Na patelni, lub w woku, mocno podsmażamy pokrojony w kostkę boczek. Gdy tłuszcz całkiem się z niego wytopi, dodajemy masło, posiekany czosnek, chrzan i pół garści grubo posiekanego lubczyku. Po 30 sekundach dodajemy grubo pokrojone, obgotowane z pęczakiem borowiki oraz miód. Solimy, pieprzymy. Gdy grzyby się zrumienią, wsypujemy pęczak. Smażymy, co minutę lub dwie dolewając odrobinę mieszaniny piwno-serowej i ciągle mieszając. Gdy płyn się skończy, potrawa jest gotowa.

3
Fot. Małgorzata Dzięgielewska Fot. Małgorzata Dzięgielewska

Pęczotto z grzybami

(dla 1-2 osób)

 

Składniki

  • 10 g suszonych grzybów
  • 1 biała cebula
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • sól, pieprz
  • 100 g pęczaku
  • 50 ml wytrawnego białego wina (najlepiej ze szczepu solaris z winnicy Dębogóra)
  • 100 g dobrego wiejskiego masła
  • 1/2 l wody w której moczyły się grzyby
  • 20 g miękkiego koziego twarożku (autor przepisu używa sera Kozia Rura z gospodarstwa Kaszubska Koza w Robaczkowie)

 

Sposób przygotowania

Namaczamy grzyby w 1/2 l wody. Następnego dnia odcedzamy je i kroimy, a wodę z moczenia zagotowujemy. Siekamy cebulę, szklimy ją na złoty kolor na oleju. Solimy i przyprawiamy świeżo zmielonym pieprzem. Dodajemy pęczak, smażymy 2 minuty, mieszając, tak aby ziarenka pokryły się tłuszczem. Wlewamy wino, zagotowujemy, dodajemy masło i dokładnie mieszamy. Gdy wino odparuje, wlewamy pierwszą porcję grzybowego wywaru (tyle, aby kasza była ledwo przykryta). Gotujemy na małym ogniu, mieszając, aż pęczak wchłonie wywar. Wtedy dodajemy trochę osączonych i pokrojonych grzybów, wlewamy kolejną porcję wywaru i dalej gotujemy na małym ogniu, mieszając, aż kasza znowu wchłonie płyn. Czynności powtarzamy do czasu, aż nie będzie już wywaru i grzybów, a ziarenka pęczaku zrobią się miękkie. Wtedy dodajemy kozi ser i bardzo dokładnie mieszamy. Gotowe danie wykładamy na talerz.

4
Fot. /sliwkikalifornijskie.prowly.com Fot. /sliwkikalifornijskie.prowly.com

Pierogi z pęczakiem, śliwką kalifornijską, bryndzą i świeżym tymiankiem

(30 pierogów, czas przygotowania: 60 minut)

 

Ciasto:

  • 200 g mąki pszennej
  • 150 g maślanki
  • szczypta soli

 

Farsz:

 

Dodatkowo:

 

Sposób przygotowania

Z mąki pszennej i maślanki wyrobić jednolite ciasto, odstawić na 30 minut, aby odpoczęło. Pęczak ugotować według wskazań na opakowaniu, powinien po ugotowaniu podwoić swoją objętość.

Śliwki kalifornijskie posiekać (nie muszą być to bardzo drobne kawałki). Świeży tymianek posiekać bardzo drobno. Tak przygotowane składniki połączyć ze sobą, dodać ser bryndza. Farsz można jeszcze dosolić do smaku, pamiętając jednak, że bryndza ma naturalnie lekko słony smak, a zatem używając dodatkowej soli należy bardzo uważać.

Ciasto z tego przepisu jest elastyczne i bez problemu można je bardzo cienko wałkować. Nawet przy cienko wywałkowanym cieście w trakcie gotowania pierogi nie rozpadają się.

Do jednego pieroga używamy jednej, pełnej łyżeczki farszu. Pierogi wrzucamy do lekko osolonego wrzątku, po wypłynięciu pierogów gotujemy je jeszcze dwie minuty.

Gotowe pierogi układamy na talerzu, polewamy roztopionym masłem dekorujemy kawałkami śliwki kalifornijskiej i świeżym tymiankiem.

5
Fot. Marcin Kiełbiewski Fot. Marcin Kiełbiewski

Sałatka z kurczakiem

Składniki

  • 1/2 szklanki  pęczaku
  • 3 łyżki  oliwy
  • 30 dag  piersi kurczaka
  • 40 dag  zielonej fasolki szparagowej
  • 3 dymki ze szczypiorem
  • 2 szklanki  ziaren świeżej kukurydzy
  • 1 łyżka  świeżego majeranku
  • 1/2 łyżeczki  soli morskiej
  • 2 łyżki  białego octu winnego
  • 2 łyżki  posiekanych szalotek
  • 1 łyżeczka  musztardy
  • sól i pieprz
  • 15 dag  koziego sera

 

Sposób przygotowania

Gotujemy pęczak w osolonej wodzie, odcedzamy i osączamy. Na łyżce oliwy smażymy kurczaka (po 7-8 minut z każdej strony). Studzimy, kroimy w centymetrową kostkę. Gotujemy pokrojoną fasolkę szparagową w osolonej wodzie (4 minuty), odcedzamy. Łączymy z pęczakiem i kawałkami kurczaka oraz posiekaną dymką i kukurydzą. Mieszamy resztę oliwy z majerankiem i solą, rozgniatając ziarenka soli widelcem. Ucieramy z octem, dodajemy szalotki i musztardę. Polewamy składniki sałatki, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, a przed podaniem posypujemy pokruszonym kozim serem.

6
Więcej na ten temat: kasza pęczak