8 przepisów z mozzarellą do ugotowania w tym tygodniu

Mg
Mozzarella to nie tylko dodatek do pizzy. Wypróbuj nasze pomysły na ten wspaniały, włoski ser
Fot. Marcin Klaban Fot. Marcin Klaban

Klopsiki z mozzarellą

(dla 4 osób)

 

Składniki

  • 2 ząbki czosnku
  • 3 czerwone cebule
  • olej lub oliwa do smażenia
  • 250 g mielonej wołowiny
  • 125 g mozzarelli
  • mała garść orzechów włoskich
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka sosu Worcestershire
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 2 łyżeczki cukru
  • 400 g (1 puszka) pokrojonych pomidorów w zalewie

 

Sposób przygotowania

Posiekany czosnek i pokrojone w piórka cebule szklimy na oleju, doprawiamy cukrem i zestawiamy z ognia. Mięso wkładamy do miski, dodajemy pokrojoną na kawałeczki mozzarellę i pokruszone orzechy, doprawiamy solą, pieprzem i sosem Worcestershire. Wrzucamy połowę posiekanej natki, mieszamy i zwilżonymi dłońmi formujemy kuleczki o średnicy 1 cm. Klopsiki wkładamy na patelnię z cebulą i smażymy, odwracając je na wszystkie strony. Dodajemy pomidory wraz z zalewą i dusimy na małym ogniu przez 15-20 minut, aż powstanie gęsty sos. Klopsiki podajemy w sosie, posypane resztą natki. Dobrymi dodatkami będą liście sałaty i chrupiąca bagietka.

1
Fot. Shutterstock/stockcreations Fot. Shutterstock/stockcreations

Lazania po bolońsku

Składniki

 

Sos beszamelowy:

  • 80 g masła
  • 80 g mąki
  • 1 litr mleka
  • sól, pieprz
  • gałka muszkatołowa

 

Sposób przygotowania

Seler kroimy w plasterki, cebulę i czosnek siekamy. Wszystko obsmażamy na oliwie. Dodajemy mięso i szynkę, smażymy kilka minut. Wlewamy wino i bulion, dusimy, aż sos nieco odparuje. Dodajemy obrane, posiekane pomidory i dusimy 40 minut. Przyprawiamy solą, pieprzem i gałką. Przygotowujemy sos. Z masła i mąki robimy jasną zasmażkę i mieszając, rozprowadzamy ją zimnym mlekiem. Podgrzewamy, aż sos zgęstnieje. Przyprawiamy do smaku.  Formę do zapiekania smarujemy masłem, przykrywamy cienką warstwą sosu, układamy płaty lazanii, polewamy beszamelem, układamy mozzarellę i parmezan. Tak samo układamy kolejne dwie warstwy. Ostatnią powinny stanowić płaty polane beszamelem, posypane parmezanem i wiórkami masła. Zapiekamy 30 minut w 200°C.

2
Fot. Paweł Jaszczuk Fot. Paweł Jaszczuk

Ślimaczki z mozzarellą i bazylią

dla 5 osób

 

Ciasto:

  • 750 g mąki
  • 350 ml wody
  • 2 g suchych drożdży
  • 50 ml oleju
  • 1/2 łyżeczki soli

 

Na wierzch:

 

Sposób przygotowania

Mieszamy mąkę z wodą, drożdżami, olejem oraz solą i wyrabiamy, aż ciasto nie będzie kleiło się do rąk. Formujemy kulę, rozwałkowujemy na placek, smarujemy pulpą pomidorową, posypujemy startą mozzarellą i listkami bazylii. Zwijamy w rulon, kroimy na plastry i pieczemy 10-12 minut w 220°C. Podajemy z sosem pomidorowym lub jogurtem.

Autor

Ernest Jagodziński

3
Fot. Paweł Jaszczuk Fot. Paweł Jaszczuk

Quesadillas z kurczakiem, kukurydzą, pomidorami i serem pecorino

dla 2-3 osób

Składniki

  • 1 pierś kurczaka (najlepiej zagrodowego)
  • 2 łyżki oliwy z wytłoczyn
  • sól i pieprz
  • pomidor lub kilka pomidorków koktajlowych
  • szalotka
  • 1 małe chilli (dodajemy, jeśli dziecko, tak jak Julek, lubi ostre potrawy, w innym przypadku rezygnujemy z chilli)
  • 2 tortille bezglutenowe (można kupić w sklepach internetowych)
  • keczup (jeśli dziecko jest na diecie, tak jak Julek, musi to być keczup bezglutenowy)
  • garść świeżego szpinaku
  • 200 g sera pecorino
  • 1 kulka mozzarelli
  • 1 ugotowana kolba kukurydzy

 

Sposób przygotowania

Pierś kurczaka obsmażamy na oliwie, doprawiamy solą i pieprzem, odstawiamy. Umytego pomidora kroimy w drobną kostkę, mieszamy z posiekaną szalotką i chilli (usuwamy pestki, jeśli nie lubimy ostrych potraw), doprawiamy solą i pieprzem. Smarujemy tortille keczupem (Julcio go uwielbia). Kroimy mięso na kawałeczki*, układamy je na jednej tortilli wraz z porcją pomidorowej salsy i liśćmi szpinaku. Posypujemy startym serem pecorino, porwaną na kawałki mozzarellą i skrojonymi z kolby ziarnami kukurydzy. Przykrywamy drugim plackiem, lekko dociskając, aby tortille dobrze się zlepiły. Grillujemy lub podgrzewamy na suchej patelni, aż ser się roztopi. Ściągamy z patelni i kroimy na sześć trójkątów.

Uwaga:
*To ważne, by mięso pokroić tuż przed ułożeniem na tortilli. Nie zdąży obeschnąć i pozostanie soczyste i delikatne.

Autor

Tomasz Trąbski
4
Fot. Miód Malina Fot. Miód Malina

Roladki z szynki parmeńskiej, bakłażana i mozzarelli

(Melanzane e parma) Propozycja Krystiana Nowakowskiego, szefa kuchni warszawskiej restauracji Trattoria Rucola

(dla 1-2 osób)

 

Składniki

 

Sposób przygotowania

Bakłażana kroimy wzdłuż na cienkie plastry, które grillujemy po minucie z obu stron. Przygotowujemy marynatę: mieszamy ocet balsamiczny, roztarty czosnek i pietruszkę, doprawiając solą oraz pieprzem. Wkładamy do niej plastry zgrillowanego bakłażana, marynujemy 5 minut, wyjmujemy i osączamy na papierowym ręczniku. Na każdym plastrze szynki kładziemy po jednym plastrze bakłażana i po dwie kulki mozzarelli. Zawijamy w zgrabne roladki, kroimy je na skos i układamy na talerzu. Dekorujemy rukolą, pomidorkami cherry oraz odrobiną pesto i zredukowanego octu balsamicznego.

5
Fot. Łukasz Kozyra Fot. Łukasz Kozyra

Gołąbki włoskie

(dla 4 osób)

 

Składniki

 

Sposób przygotowania

Piersi kurczaka cienko rozbijamy (najlepiej przez folię). Każdą układamy na liściu, na środku kładziemy po 3 kawałki suszonych pomidorów, po jednym słupku mozzarelli i po kilka listków bazylii. Oprószamy solą, pieprzem i papryką, zwijamy jak zwykłego gołąbka. Przygotowane gołąbki układamy w szerokim rondlu, wlewamy tyle bulionu, aby były w nim zanurzone do połowy, przykrywamy i dusimy 20 minut. Dodajemy obrane i pokrojone w kostkę pomidory, dusimy jeszcze pół godziny.

6
Fot. Jarosław Madejski Fot. Jarosław Madejski

Argentyńskie pierożki

Sorrentinos

(dla 2 osób)

 

Składniki

 

Sposób przygotowania

Mąkę wsypujemy do miski, pośrodku robimy dołek, do którego wsypujemy sól, wlewamy oliwę i gorącą wodę, cały czas mieszając. Wykładamy masę na stolnicę, zagniatamy ciasto, rozwałkowujemy je placek o grubości 2 mm i wycinamy krążki o średnicy 10 cm. Mozzarellę ścieramy na tarce, mieszamy z posiekaną szynką, parmezanem i ricottą. Nakładamy po łyżce farszu na połowę krążków, nakrywamy pozostałymi krążkami i sklejamy brzegi. W dużym garnku zagotowujemy osoloną wodę i wrzucamy do niej sorrentinos. Gotujemy, aż pierożki wypłyną na powierzchnię, jakieś 5 minut. Wyjmujemy łyżką cedzakową. Podajemy ze śmietanką lub sosem pomidorowym.

Uwaga: W Argentynie jada się sporo potraw rodem z kuchni włoskiej. Jednak o sorrentinos można powiedzieć, że to prawdziwie argentyński, a nie włoski specjał, ponieważ wymyślono je w Buenos Aires, w restauracji Sorrento.

Autor

Martin Gimenez Castro
7
Fot. Paulina Jakóbiec Fot. Paulina Jakóbiec

Pizza z cukinią i rukolą

(dla 2-4 osób)

 

Ciasto:

  • 20 g świeżych drożdży
  • 350 g mąki
  • szczypta soli
  • 3 łyżki oliwy

 

Na wierzch:

  • 2 średnie cukinie
  • 100-125 g (1 opakowanie) mozzarelli
  • 1 mały słoiczek (120-150 g) bazyliowego pesto
  • 50 g orzeszków piniowych
  • 1 łyżka miodu
  • 2-3 garście rukoli
  • pieprz, sól

 

Sposób przygotowania

W misce mieszamy drożdże z łyżką mąki oraz 2-3 łyżkami ciepłej wody (rozczyn powinien mieć konsystencję gęstej śmietany) i pozostawiamy na 15 minut. Do większej miski wsypujemy resztę mąki i sól, wlewamy niepełną szklankę letniej wody, oliwę i wyrośnięty rozczyn. Wyrabiamy ciasto do momentu, aż zacznie odchodzić od ręki. Formujemy kulę, wkładamy ją do miski, przykrywamy ściereczką i czekamy 2 godziny. Ciasto powinno zwiększyć objętość dwukrotnie. Cukinię i odsączoną mozzarellę kroimy w cienkie plastry. Ciasto rozwałkowujemy na okrągły placek, układamy na wyściełanej pergaminem blasze. Smarujemy pesto, układamy mozzarellę i cukinię, posypujemy orzeszkami piniowymi. Pieczemy 15 minut w 220°C. Kiedy ciasto się zarumieni, wyjmujemy pizzę z piekarnika. Skrapiamy miodem, na wierzchu układamy rukolę. Możemy oprószyć solą i pieprzem.

 

Autor

Paulina Jakóbiec
8