9 przepisów na wytrawne tarty do wypróbowania w tym tygodniu

Mg
Wytrawna tarta to łatwizna - wystarczy kruchy spód i dodatki. Z tego połączenia możemy uzyskać nieskończenie wiele pysznych możliwości.
Fot. Giedre Barauskiene Fot. Giedre Barauskiene

9 przepisów na wytrawne tarty do wypróbowania w tym tygodniu

Wytrawna tarta to łatwizna - wystarczy kruchy spód i dodatki. Z tego połączenia możemy uzyskać nieskończenie wiele pysznych możliwości.

Tarta z pomidorkami koktajlowymi nadziewanymi fetą

Składniki:

Ciasto serowe: Farsz:
  • 400 g koktajlowych pomidorków
  • 300 g sera feta
  • 4-5 jajek
  • 2 łyżki mleka
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
  • po szczypcie soli i pieprzu
  • garść kiełków cebuli
  • kilka gałązek świeżego tyminaku

Sposób przygotowania:

Ciasto serowe: Masło i ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Łączymy z mąką i przyprawami, zagniatając gładkie ciasto. Jeśli chcemy, aby po upieczeniu miało miękkie brzegi, dodajemy też żółtka. Przekładamy do formy (foremek) wyściełanej papierem do pieczenia, dociskając ciasto palcami. Pieczemy 10-15 minut w 180°C (z termoobiegiem). 2/3 pomidorków przekrawamy na pół, wydrążamy miąższ i nadziewamy środek fetą. Kładziemy je, razem z niefaszerowanymi pomidorkami, na upieczonym spodzie z kruchego ciasta serowego. Roztrzepujemy jajka z mlekiem, mąką, solą oraz pieprzem i rozlewamy między pomidorkami. Miejsca te możemy także dodatkowo posypać pokruszoną fetą. Na wierzchu ciasta układamy kiełki cebuli. Zapiekamy 20-25 minut w temperaturze 160°C (z termoobiegiem), aż masa jajeczna całkowicie się zetnie. Przed podaniem dekorujemy listkami tymianku.

Autor: Małgorzata Dacko-Tomańska

Zdjęcie Kuchenprofi - Naczynie - Forma do Zapiekania Prostokątna - Pomarańczowa Zdjęcie Skeppshult Forma do zapiekania 0800 Zdjęcie Vogue Okrągłe Naczynie do Zapiekania 750ml Śr.225mm
Kuchenprofi - Naczynie - Fo... Skeppshult Forma do zapieka... Vogue Okrągłe Naczynie do Z...
Sprawdź ceny > Porównaj ceny > Sprawdź ceny >
źródło: Okazje.info
1
Fot. Dagna Napierała / PNDFUTURA.PL Fot. Dagna Napierała / PNDFUTURA.PL

Tarta z kandyzowanym fenkułem

dla 6-8 osób

Kandyzowane fenkuły:

  • 1 duża lub 2 mniejsze bulwy fenkułu
  • 3/4 szklanki cukru
  • skórka otarta z 1/2 cytryny
  • 1 łyżeczka nasion anyżu

Ciasto:

  • 1,25 szklanki mąki
  • 3 łyżki cukru
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 100 g zimnego masła pokrojonego w kostkę
  • żółtko
  • nasionka z 1/2 laski wanilii
  • 3 łyżki zimnej wody

Wypełnienie:

  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki skórki otartej z cytryny
  • 1/2 szklanki soku z cytryny
  • 1/2 szklanki śmietanki kremówki

Sposób przygotowania

Przygotowujemy kandyzowane fenkuły: przycinamy spody bulw, odcinamy nać (może się przydać do innej potrawy). Fenkuły kroimy pionowo w plasterki o grubości pół centymetra. Wkładamy do rondelka, zalewamy zimną wodą (powinna przykryć fenkuły), zagotowujemy, odcedzamy. W drugim rondelku zagotowujemy 3/4 szklanki świeżej wody, dodajemy cukier, skórkę z cytryny i anyż, zagotowujemy, mieszając, aby cukier się rozpuścił. Do syropu wkładamy obgotowane fenkuły, gotujemy na małym ogniu 30-40 minut - w tym czasie fenkuły zmiękną i zrobią się przezroczyste. Zdejmujemy rondel z ognia, odstawiamy.

Robimy ciasto: miksujemy pulsacyjnie mąkę z cukrem i solą oraz masłem. Gdy powstanie kruszonka, dodajemy żółtko, wanilię i wodę, szybko zagniatając. Lepimy kulę, zawijamy w folię do żywności, wkładamy na 30 minut do lodówki. Rozgrzewamy piekarnik do 170-180°C. Rozwałkowujemy ciasto, wykładamy nim spód i boki formy na tartę o średnicy 25 cm. Spód ciasta gęsto nakłuwamy widelcem, przykrywamy pergaminem, obciążamy suchym grochem lub specjalnymi kulkami do pieczenia. Pieczemy 15 minut ?na biało?, zdejmujemy papier i groch, pieczemy jeszcze 10 minut, pilnując, aby ciasto się za bardzo nie przyrumieniło - powinno pozostać jasne.

Robimy wypełnienie: krótko miksujemy jajka z cukrem, skórką i sokiem z cytryny oraz śmietanką. Masą napełniamy podpieczony spód, pieczemy 10 minut. Wyjmujemy z piekarnika, wierzch dekorujemy cząstkami kandyzowanych fenkułów. Ponownie wstawiamy do piekarnika na 15-20 minut i pieczemy, aż cytrynowo-jajeczna masa się zetnie. Kroimy i studzimy. Podajemy np. z kleksem bitej śmietany lub porcją ricotty.

Zdjęcie Sillinie Forma do pieczenia tarty silikonowa ze szklanym spodem SILLINE SERCE 12735 Zdjęcie Tescoma 623117 Zdjęcie Tescoma Gusto 622060
Sillinie Forma do pieczenia... Tescoma 623117 Tescoma Gusto 622060
Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > Sprawdź ceny >
źródło: Okazje.info
2
Fot:Magdalena Niemczyk elanrt.com Fot:Magdalena Niemczyk elanrt.com

Tarta serowa z bakłażanem, marchewką i cukinią

Składniki:

Ciasto:
  • 190 g mąki pszennej + trochę do podsypania stolnicy
  • szczypta soli
  • 110 g zimnego masła pokrojonego na kawałki + trochę masła do posmarowania formy
  • 1 łyżka zimnej wody
Wypełnienie:

Sposób przygotowania:

Z podanych składników szybko zagniatamy ciasto, owijamy je w przezroczystą folię i wkładamy na godzinę do lodówki. Rozgrzewamy piekarnik do 180 st. C, natłuszczamy formę do tarty o średnicy 24-25 cm. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy na placek o średnicy nieco większej niż forma do tarty. Przekładamy ciasto do formy, dociskając brzegi. Chłodzimy w lodówce przez 10 minut. Wyjmujemy, przykrywamy papierem do pieczenia, obciążamy suchą fasolą, pieczemy 15-20 minut, a kiedy ciasto się zetnie, wyjmujemy je z piekarnika. Mozzarellę kroimy na małe kawałki, gruyere i parmezan ścieramy na tarce. Wszystkie rodzaje sera mieszamy ze śmietaną, doprawiając solą, papryką i gałką. Cukinie, bakłażana oraz marchewki myjemy i kroimy wzdłuż na cienkie plastry, najlepiej używając obieraczki do warzyw. Plastry powinny mieć tę samą szerokość, w razie potrzeby można je przyciąć. Solimy i pieprzymy. Na podpieczony spód tarty wykładamy masę serową. Na dużej desce do krojenia zaczynamy spiralnie układać plastry warzyw - tworzymy malutką spiralę z plastra marchewki, otaczamy bakłażanem i cukinią i kontynuujemy układanie, aż warzywna spirala osiągnie rozmiar tarty. Wówczas ostrożnie przenosimy ją na podpieczony spód z masą serową. Solimy i pieprzymy, skrapiamy oliwą i pieczemy 40-50 minut w 190 st. C. Jeśli warzywa zbyt szybko się zrumienią, przykrywamy tartę folią aluminiową i kontynuujemy pieczenie. Podajemy z dipem na bazie jogurtu lub kwaśnej śmietany.

Autor: Olga Badowska

Zdjęcie Gerpol Komplet noży SAKO Zdjęcie MPM Zestaw noży SNS-01 Zdjęcie Swiss Hufeisen Komplet noży 6 elem
Gerpol Komplet noży SAKO MPM Zestaw noży SNS-01 Swiss Hufeisen Komplet noży...
Porównaj ceny > Sprawdź ceny > Sprawdź ceny >
źródło: Okazje.info
3
Fot. Marcin Klaban / AG Fot. Marcin Klaban / AG

Tarta z groszkiem, fetą i kiełbaskami chorizo

(Dla 4-6 osób)

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżka oliwy
  • 80 g masła
  • 1/2 szklanki wody

Nadzienie:

Sposób przygotowania

Zagniatamy ciasto z podanych składników, formujemy z niego kulę, owijamy ją folią i wkładamy do lodówki na 30 minut. Jajka mieszamy ze śmietaną. Dodajemy posiekaną kiełbaskę i pokrojone zioła oraz groszek, doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Dla wzbogacenia smaku możemy chorizo wcześniej podsmażyć i dolać do farszu również oliwę ze smażenia. Formę na tartę (śr. 25 cm) smarujemy masłem. Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm i wykładamy nim formę. Nakłuwamy je widelcem, aby nie pęczniało i pieczemy przez 10-15 min w temp. 180 st. C. Po upieczeniu spodu wylewamy na ciasto nadzienie, posypujemy fetą i pieczemy kolejne 25 min w temp. 180 st. C. Podajemy tartę na ciepło, ale dobra jest także na zimno.

Zdjęcie Home&You Miska Colorfly Zdjęcie Miska kuchenna z rantem-poj.14 L Zdjęcie Simax Miska / Salaterka GLASS 20526
Home&You Miska Colorfly Miska kuchenna z rantem-poj... Simax Miska / Salaterka GLA...
Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > Sprawdź ceny >
źródło: Okazje.info
4
Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Gazeta Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Gazeta

Tarta z cukinią

Składniki

  • 25 dag mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 1/2 kostki (125 g) schłodzonego masła
  • 5 dag tartego parmezanu
  • jajko

Farsz:

  • 2 duże cukinie
  • 1 łyżka soli
  • 5 dag masła
  • 1 pęczek dymki
  • 150 ml kremówki śmietany
  • jajka
  • sól, pieprz
  • 1 pęczek szczypiorku

Sposób przygotowania

Składniki ciasta siekamy i szybko zagniatamy. Rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy, formując koło trochę większe niż średnica formy. Ciastem wykładamy dno i boki formy, odcinamy zwisające resztki ciasta. Spód nakłuwamy widelcem i wstawiamy na 30 minut do lodówki. Pieczemy około 15 minut w 180°C. Cukinie ścieramy na grubej tarce, przekładamy na sitko i solimy. Po 20 minutach przepłukujemy zimną wodą, aby usunąć nadmiar soli. Odciskamy. Na patelni roztapiamy masło, dodajemy pokrojoną dymkę, smażymy, aż zmięknie. Wtedy dodajemy cukinię, dusimy na średnim ogniu bez pokrywki około 5 minut, aby cały sok odparował. Odstawiamy do ostygnięcia. Śmietanę ubijamy z jajkami, solą, pieprzem i posiekanym szczypiorkiem. Farsz z cukinii rozłkładamy na podpieczonym cieście, zalewamy masą jajeczną, pieczemy 30 minut w 170°C. Podajemy na ciepło lub na zimno.

Zdjęcie KAISER LA FORME 637334 Zdjęcie Lekue Foremka na mini tartaletki 0621315N01M022 Zdjęcie SilikoMart 93067
KAISER LA FORME 637334 Lekue Foremka na mini tarta... SilikoMart 93067
Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > Sprawdź ceny >
źródło: Okazje.info
5
Fot. Łukasz Zandecki Fot. Łukasz Zandecki

Tarta z cykorią

(dla 4 osób)

Składniki

Sposób przygotowania

Pokruszone krakersy, zmieszane z 5 dag mielonych orzechów i cukrem, wsypujemy do formy na tartę, zalewamy stopionym i przestudzonym masłem. Formujemy płaski spód. Zapiekamy 10 minut w 180°C. Gruszki i jabłka ścieramy na tarce, osączamy z nadmiaru soku. Cykorię kroimy na paseczki i razem z owocami układamy na podpieczonym, ostudzonym spodzie. Ubijamy jajko i żółtko trzepaczką, wlewamy śmietankę, dalej ubijamy, dodajemy miód, sok z cytryny, przyprawy, mieszamy. Polewamy tartę i zapiekamy ją przez 25 minut w 160°C. Pod koniec posypujemy grubo posiekanymi pozostałymi orzechami.

Zdjęcie Epicurean Deska Linia Smakosza Xl 003201502015 Zdjęcie M-COLLECTION Bambusowa deska do krojenia z nożem MC88872 Zdjęcie Zwilling Deska do krojenia tworzywo 3szt
Epicurean Deska Linia Smako... M-COLLECTION Bambusowa desk... Zwilling Deska do krojenia ...
Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > Sprawdź ceny >
źródło: Okazje.info
6
Fot. Małgorzata Dzięgielewska Fot. Małgorzata Dzięgielewska

Tarta pomidorowa

(dla 8 osób)

Ciasto:

  • 1 łyżka białego octu winnego
  • po 85 g drobnej mąki kukurydzianej i pszennej
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 100 g zimnego masła

Nadzienie:

Sposób przygotowania

Robimy ciasto: ocet rozcieńczamy 1/4 szklanki zimnej wody, wstawiamy na kilka minut do zamrażalnika, do mocnego schłodzenia. Mieszamy oba rodzaje mąki z cukrem i solą, dodajemy pokrojone na kawałki masło i miksujemy pulsacyjnie (lub wyrabiamy palcami), aż powstanie kruszonka. Wlewamy wodę z octem, miksujemy lub zagniatamy chwilę, aż powstanie jednolite ciasto. Spłaszczamy je dłonią na placek, zawijamy w przezroczystą folię i wkładamy na pół godziny do lodówki. Potem rozwałkowujemy między dwiema warstwami przezroczystej folii (folia jest po to, aby ciasto nie kleiło się do wałka) na placek o grubości pół centymetra i średnicy o kilka centymetrów większej niż średnica formy, w której zamierzamy upiec tartę. Ciasto wkładamy do formy, dociskamy do spodu i brzegów, wystające resztki ścinamy. Wstawiamy do lodówki na 15 minut. Rozgrzewamy piekarnik do 180°C. Wyjmujemy ciasto, przykrywamy je kawałkiem pergaminu, obciążamy suchym grochem lub fasolą, podpiekamy na biało przez 20 minut. Usuwamy papier i fasolę, pieczemy 10 minut na złoto (jeśli boimy się, że brzegi ciasta się przypalą, zabezpieczmy je folią aluminiową). Po wyjęciu z piekarnika studzimy. Robimy nadzienie: plastry pomidora smarujemy oliwą, układamy na blasze wyściełanej pergaminem, wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 15 minut. Wyjmujemy na deskę wyłożoną papierowym ręcznikiem, aby odciekł nadmiar soku (można ostrożnie usunąć skórki, ale nie jest to konieczne). Miksujemy jajka z mlekiem, śmietaną i śmietanką, dodajemy posiekaną cebulę, przyprawiamy solą, cukrem i sosem chilli. Dodajemy starty ser, miksujemy jeszcze chwilę. Na podpieczonym kruchym spodzie układamy najpierw plastry pomidora, potem zalewamy je masą jajeczno-śmietanową. Pieczemy 35-40 minut, aż masa się zetnie - najlepiej na dolnym poziomie piekarnika.

Zdjęcie SMEG SF 106 B Zdjęcie Teka HR 750 Zdjęcie Whirlpool AKZM 7540 WH
SMEG SF 106 B Teka HR 750 Whirlpool AKZM 7540 WH
Porównaj ceny > Porównaj ceny > Porównaj ceny >
źródło: Okazje.info
7
Fot. Giedre Barauskiene Fot. Giedre Barauskiene

Tarta z suszonymi pomidorami i botwinką

(na formę o śr. 28 cm)

Ciasto serowe:

  • według przepisu podstawowego
  • jajka

Farsz:

  • szczypta soli i pieprzu
  • 100 g suszonych pomidorów w z oliwie
  • 100 g czarnych oliwek
  • pęczek botwinki

Sposób przygotowania

Ciasto serowe pieczemy według przepisu podstawowego, w okrągłej formie do tarty. Robimy farsz. Oddzielamy białka od żółtek. Ubijamy je osobno z odrobiną soli i pieprzu: żółtka aż będą puszyste, białka - na sztywną pianę. Łączymy delikatnie ubite żółtka z pianą i wylewamy na ciasto serowe. Układamy na wierzchu osączone z oleju suszone pomidory, pokrojone w plasterki oliwki i umyte liście botwinki. Pieczemy 25-30 minut w 150°C.

Uwaga: kilka pokrojonych suszonych pomidorów można ułożyć na kruchym spodzie zanim zalejemy go masą jajeczną.

Zdjęcie Pyrex Naczynie żaroodporne szklane kwadratowe COOK 1l Zdjęcie THK Czarne naczynie żaroodporne podłużne OPT4534 Zdjęcie THK Okrągłe naczynie żaroodporne szklane OPT4526
Pyrex Naczynie żaroodporne ... THK Czarne naczynie żaroodp... THK Okrągłe naczynie żarood...
Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > Sprawdź ceny >
źródło: Okazje.info
8
Fot. Łukasz Zandecki Fot. Łukasz Zandecki

Tarta z figami i kozim serem

Tarta z figami i kozim serem

Ciasto:
220 g mąki
100 g masła
1 jajko
2 łyżki miodu
1/2 łyżeczki świeżego posiekanego rozmarynu
szczypta soli

Nadzienie:
200 g miękkiego koziego sera (twarożku)
1 jajko
200 ml śmietany 18%
sól
pieprz
4 świeże figi

Zagniatamy ciasto z podanych składników i wstawiamy je do lodówki co najmniej na 40 minut. Rozwałkowujemy ciasto i wykładamy nim posmarowaną masłem i obsypaną mąką formę do tarty. Robimy nadzienie: mieszamy ser, jajko i śmietanę, doprawiając solą i pieprzem. Wylewamy masę na ciasto. Figi myjemy, kroimy na połówki i układamy na serowej masie. Pieczemy 30 minut w 180°C.

Autor: Maria Szkop

Zdjęcie ĆMIELÓW Serwis obiadowy YVONNE ZŁOTA LINIA 45/12 3604 Zdjęcie THK serwis obiadowy Garden 30 elem. porcelana OPT5625 Zdjęcie VERONI LUCYNKA Serwis obiadowy 41/12 7419
ĆMIELÓW Serwis obiadowy YVO... THK serwis obiadowy Garden ... VERONI LUCYNKA Serwis obiad...
Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > Sprawdź ceny >
źródło: Okazje.info
9