11 przepisów na naleśniki i placki

MG
Bliny kurpiowskie

Bliny kurpiowskie (Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl)

Przepis na naleśniki jest banalny - wystarczy wymieszać jajka, mleko i mąkę - i już gotowe! Z tych prostych składników powstają nieograniczone wręcz warianty: cieniutkie francuskie crepes i puszyste amerykańskie pancakes, naleśniki na słodko, wytrawnie, wegetariańskie i z mięsem. Nigdy ci się nie znudzą.
1 z 11
Fot. Shutterstock.com
Fot. Shutterstock.com

11 przepisów na naleśniki i placki

Przepis na naleśniki jest banalny - wystarczy wymieszać jajka, mleko i mąkę - i już gotowe! Z tych prostych składników powstają nieograniczone wręcz warianty: cieniutkie francuskie crepes i puszyste amerykańskie pancakes, naleśniki na słodko, wytrawnie, wegetariańskie i z mięsem.  Nigdy ci się nie znudzą.

Placki waniliowe

na 20 placków

Składniki

  • 6 jajek
  • 750 g mąki
  • 1 l mleka
  • 25 g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 laska wanilii utłuczona z dwiema łyżeczkami cukru

Sposób przygotowania

Łączymy wszystkie składniki, ubijając mikserem. Gotową masę pozostawiamy na dwie godziny w lodówce. Smażymy placki. Podajemy ze słodką śmietanką, syropem klonowym lub malinowym i orzechami.

2 z 11
Fot. Shutterstock
Fot. Shutterstock

Naleśniki z serem

Ciasto:

  • 1 szklanka mleka
  • 50 ml wody gazowanej
  • 100 ml wody niegazowanej
  • 200 g mąki
  • po szczypcie soli i cukru
  • 50 ml oleju lub kawałek słoniny

Nadzienie:

  • 400 g białego sera
  • cukier wanilinowy z prawdziwą wanilią
  • 1 jajko
  • 100 g cukru

Sposób przygotowania

Miksujemy składniki ciasta, powoli dodając mąkę. Smażymy jak naleśniki - na patelni natłuszczonej kawałkiem słoniny lub pędzelkiem zamoczonym w oleju. Miksujemy składniki nadzienia. Masę nakładamy na blinczyki i składamy je w kopertę. Podsmażamy, aż będą chrupiące.

3 z 11
Fpt. Arkadiusz Ścichocki
Fpt. Arkadiusz Ścichocki

Naleśniki czekoladowe

Składniki

  • 3 spore gruszki
  • 50 g cukru

Ciasto naleśnikowe:

  • 250 g mąki
  • 2 jajka
  • 30 g masła
  • 50 g kakao
  • 50 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka rozpuszczalnej kawy
  • sól
  • ew. kieliszek brandy lub rumu

Oraz:

  • lody waniliowe albo bita śmietana do podania

Sposób przygotowania

Gruszki obieramy, przekrawamy na połówki, usuwamy gniazda nasienne. Pół szklanki wody zagotowujemy z cukrem, wkładamy gruszki i gotujemy do miękkości. Wyjmujemy z syropu, osączamy i studzimy. Robimy naleśniki: przesiewamy mąkę, dodajemy kakao, kawę i szczyptę soli. Ucieramy mikserem z jajkami, mlekiem i stopionym, przestudzonym masłem. Na koniec można dodać alkohol i jeszcze raz wymieszać. Ciasto odstawiamy na godzinę do napęcznienia, a potem smażymy cieniutkie naleśniki. Każdy składamy na 4 części i dekorujemy cząstką gruszki. Podajemy z lodami albo bitą śmietaną.

4 z 11
Fot. Marcin Klaban
Fot. Marcin Klaban

Placuszki z syropem klonowym

(dla 4 osób)

Ciasto:

  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 szklanka mleka
  • 3/4 szklanki mąki
  • oliwa do smażenia

Do podania:

  • syrop klonowy
  • owoce, np. jabłka, gruszki, maliny, truskawki

Sposób przygotowania

Mieszamy składniki ciasta na jednolitą, dość gęstą masę. Teflonową patelnię nacieramy odrobiną oliwy i smażymy placki o średnicy szklanki. Podajemy polane syropem klonowym, z dodatkiem umytych owoców.

 

Uwaga: zamiast syropu klonowego możemy użyć miodu, syropu wiśniowego lub marmolady pomarańczowej.

5 z 11
Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl
Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl

Bliny kurpiowskie

Można podać do nich bitą śmietanę, syrop owocowy lub po prostu świeże owoce sezonowe.

Składniki

  • 500 g mąki
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 3 jajka
  • 3 łyżki cukru kryształu
  • 2,5 szklanki kwaśnego mleka lub maślanki
  • 1 torebka cukru waniliowego
  • sól
  • sklarowane masło 5 łyżek cukru pudru

Sposób przygotowania

Przesiewamy mąkę, łączymy z proszkiem do pieczenia. Ucieramy żółtka z cukrem kryształem, dodajemy mleko lub maślankę, cukier waniliowy i mąkę, lekko solimy, mieszamy. Na koniec delikatnie łączymy ciasto z ubitymi na sztywno białkami. Smażymy placuszki na rozgrzanym maśle, jeszcze gorące posypujemy cukrem pudrem.

6 z 11
Fot. Agata Jakubowska
Fot. Agata Jakubowska

Tort naleśnikowy

Ciasto:

  • 5-6 łyżek mąki
  • 2 jajka
  • szklanka mleka
  • 4 łyżki wody
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • szczypta soli

Farsz:

  • 50 g suszonych prawdziwków
  • pęczek natki
  • ząbek czosnku
  • skórka z cytryny
  • 750 g boczniaków
  • 2 łyżki oliwy
  • sól, pieprz

Beszamel:

  • po 5-7 dag masła i mąki
  • 375 ml mleka
  • 375 ml bulionu
  • 500 g ugotowanego szpinaku
  • 4 łyżki tartego parmezanu
  • masło

Sposób przygotowania

Składniki ciasta dokładnie mieszamy i smażymy około dwunastu cienkich naleśników. Prawdziwki moczymy w wodzie. Natkę drobniutko siekamy z czosnkiem i skórką z cytryny. Boczniaki myjemy i kroimy w paseczki. Podsmażamy natkę, czosnek i skórkę na oliwie. Dodajemy boczniaki oraz suszone grzyby. Dalej smażymy do miękkości, aż cały płyn wyparuje. Przyprawiamy solą i pieprzem. Przygotowujemy dość płynny beszamel. Z masła i mąki robimy zasmażkę, zalewamy gorącym mlekiem i bulionem. Mieszamy, aż zgęstnieje. Do połowy sosu dodajemy posiekany szpinak i 2 łyżki parmezanu. Smarujemy dno okrągłego żaroodpornego naczynia łyżką zielonego beszamelu. Układamy na nim jeden naleśnik, warstwę grzybów i kawałeczki masła. Kładziemy kolejny naleśnik, posmarowany białym beszamelem i tak dalej. Kończymy warstwą białego sosu. Posypujemy parmezanem i pieczemy w temperaturze 180°C przez 15 minut, aż ser się zrumieni.

7 z 11
Fot. Shutterstock
Fot. Shutterstock

Bliny na słodko

Ciasto:

  • 10 g świeżych drożdży
  • 400 ml mleka
  • sól
  • cukier
  • pieprz
  • 1 jajko
  • 160 g mąki gryczanej

Oraz:

  • konfitura z wiśni
  • do podania kwaśna gęsta śmietana

Sposób przygotowania

Drożdże rozpuszczamy w niewielkiej ilości ciepłego mleka ze szczyptą soli i cukru. Gdy podrosną, miksujemy z resztą składników i odstawiamy na 40 minut. Ciasto wylewamy chochlą na gorący olej, formując placki o średnicy 15 cm, smażymy z dwóch stron na złoto. Bliny podajemy ciepłe z konfiturą i śmietaną.

8 z 11
Fot. BBS
Fot. BBS

Naleśniki Suzette

(dla 4 osób)

Naleśniki:

  • 250 g mąki
  • szczypta soli
  • 2 żółtka + 2 jajka
  • 500 ml mleka
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki likieru pomarańczowego (np. Grand Marnier)
  • 3 krople ekstraktu waniliowego
  • 100 g masła

Sos:

  • 150 g masła
  • 3-4 łyżki cukru
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 100 ml soku i 1 łyżeczka skórki otartej z mandarynek
  • 75 ml likieru pomarańczowego
  • 50 ml koniaku

Sposób przygotowania

Mąkę przesiewamy, dodajemy sól, jajka oraz żółtka i, stopniowo wlewając mleko, wyrabiamy ciasto na gładką masę o konsystencji rzadkiej śmietany. Dodajemy cukier, likier, ekstrakt waniliowy, mieszamy, przykrywamy i odstawiamy na godzinę do lodówki. Przed smażeniem dodajemy 1 łyżkę zrumienionego płynnego masła i nieco cieplej wody, jeśli ciasto jest za gęste. Na pozostałym maśle smażymy cieniutkie naleśniki (pierwszy sobie odpuszczamy, i tak będzie kiepski). Trzymamy w cieple. Robimy sos. Rozpuszczamy masło z cukrem, a gdy się zezłoci, dodajemy sok oraz skórkę z mandarynek i likier pomarańczowy. Zagotowujemy i zmniejszamy ogień. Połową sosu nasączamy naleśniki, składamy dwa razy na pół i podgrzewamy w pozostałym sosie. Gorące polewamy koniakiem i po chwili podpalamy. Podajemy płonące.

9 z 11
Fot. BBS
Fot. BBS

Pancakes z jabłkami w sosie winno-korzennym

Marynata do jabłek:

  • 500 ml czerwonego wina wytrawnego lub półwytrawnego
  • 250 ml syropu cukrowego (woda i cukier w proporcji 1:1)
  • ziarenka wydrążone z 1 laski wanilii
  • 1 gwiazdka anyżu
  • kora cynamonowa
  • 2 duże jabłka

Ciasto:

  • 220 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50 g cukru
  • 2 jajka
  • 170 ml jogurtu naturalnego (pitnego) lub maślanki
  • 170 ml mleka
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

Zagotowujemy wino i syrop cukrowy, mieszając. Dodajemy przyprawy, jeszcze chwilę gotujemy. Zdejmujemy z ognia. Obieramy jabłka, usuwamy gniazda nasienne, kroimy na cząstki i wrzucamy do winnej marynaty, aby owoce przeszły jej smakiem i aromatem. Robimy ciasto: łączymy wszystkie suche składniki, dodajemy jajka wymieszane z mlekiem oraz jogurtem i ucieramy. Kładziemy po 2 łyżki ciasta na rozgrzany olej i smażymy placki na złoty kolor. Gotowe wykładamy na talerz. Wyjmujemy jabłka z marynaty, płyn gotujemy, aż zredukuje się do konsystencji miodu. Wtedy z powrotem wrzucamy jabłka i jeszcze chwilę gotujemy. Podajemy z placuszkami.

10 z 11
Fot. BBS
Fot. BBS

Masala dosa

Masala dosa to indyjski naleśnik z ryżu i białej soczewicy. Można ją kupić w sklepach z orientalną żywnością albo użyć zamiast niej soczewicy żółtej.

Składniki

  • 1/2 szklanki białej soczewicy
  • 1 szklanka ryżu patna lub basmati
  • ok. 1,5 szklanki wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu (kminu rzymskiego)
  • 1/2 szklanki oleju

Nadzienie:

  • 1/4 szklanki oleju
  • 1 łyżeczka gorczycy
  • 2 cebule
  • szczypta kurkumy
  • 1 łyżeczka startego imbiru
  • 1 zielona papryczka chilli
  • 1/2 kg ugotowanych ziemniaków
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 szklanka wody
  • garść posiekanej świeżej kolendry

Sposób przygotowania

Płuczemy soczewicę i zalewamy ją 2 szklankami wody. Ryż przelewamy wodą, zalewamy 3 szklankami wody i odstawiamy wraz z soczewicą na 8 godzin. Odcedzamy soczewicę i miksujemy w malakserze lub blenderze 2 minuty, po czym dodajemy 2 łyżki wody i miksujemy jeszcze minutę (co jakiś czas odklejając masę od ścianek). Dodajemy kolejne 2 łyżki wody i znów miksujemy. Powtarzamy te czynności, aż wlejemy 3/4 szklanki wody. Masa ma być lekka i bardzo dobrze rozdrobniona. Identycznie postępujemy z ryżem. Na koniec miksujemy obie masy razem i pozostawiamy do sfermentowania na 16-20 godzin.

Po tym czasie dodajemy sól i kumin. Robimy nadzienie: na rozgrzanym oleju smażymy ziarna gorczycy. Kiedy zaczną strzelać, zmniejszamy ogień i dodajemy posiekane cebule. Smażymy kilka minut, aż staną się szkliste. Dodajemy kurkumę, imbir i drobno posiekaną chilli. Smażymy chwilę, a następnie dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, sól i szklankę wody.

Dusimy wszystko razem kilka minut, po czym rozdrabniamy widelcem ziemniaki i jeszcze chwilę smażymy. Odstawiamy z ognia i dodajemy kolendrę. Rozgrzewamy 1,5 łyżeczki oleju na patelni, wlewamy ok. pół szklanki masy z ryżu i soczewicy, cieniutko rozprowadzamy. Skrapiamy łyżeczką oleju z wierzchu, rozprowadzamy szpatułką. Przykrywamy patelnię i smażymy ok. 2 minut. Przewracamy i smażymy minutę bez przykrycia. Kładziemy dosę na talerz ładniejszą, czyli wcześniej smażoną stroną do dołu. Nakładamy 3-4 łyżki nadzienia i zwijamy lub składamy na pół.

11 z 11
Fot. Jarosław Madejski
Fot. Jarosław Madejski

Makowe naleśniki z sosem morelowym

Składniki

  • 1 kg greckiego jogurtu
  • 50 g cukru
  • ziarenka wydrążone z 1/2 laski wanilii
  • 150-200 g suszonych moreli
  • 150 g brązowego cukru

Ciasto makowe:

  • 1 szklanka mąki
  • 2 łyżki cukru
  • 1/2 szklanki mleka
  • 3 duże jajka
  • 2 łyżki stopionego i ostudzonego masła
  • 1 łyżka suchego maku
  • 2 łyżeczki skórki otartej z cytryny
  • szczypta soli
  • sklarowane masło do smażenia

Sposób przygotowania

Robimy krem jogurtowy: duże sitko wykładamy podwójnie gazą, zawieszamy nad miską. Do sitka wkładamy jogurt, przykrywamy, wstawiamy do lodówki na 8 godzin, aż spłynie "serwatka", a na sitku pozostanie gęsty serek. Mieszamy go z cukrem i wanilią. Robimy sos morelowy: w rondelku mieszamy umyte i osuszone morele z brązowym cukrem, wlewamy 2,5 szklanki wody, zagotowujemy pod przykryciem i dusimy 20 min. Miksujemy i przecieramy przez sitko. Przygotowujemy ciasto naleśnikowe: miksujemy mąkę z cukrem, 1/2 szklanki (lub więcej) wody oraz pozostałymi składnikami. Pozostawiamy przykryte na godzinę. Patelnię smarujemy sklarowanym masłem, kolejno smażymy 12 naleśników. Pośrodku każdego układamy porcję jogurtowego nadzienia, składamy dowolnie: w sakiewki, rulony, chusteczki albo jak krokiety. Do naleśników podajemy sos morelowy.