9 przepisów z kurczakiem. Sposoby na niedzielny obiad

MG
Może dziś coś nowego na obiad? Wypróbuj sprawdzone przepisy na pieczonego kurczaka. Cała rodzina będzie zachwycona
SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK

Kurczak pieczony w miodzie

Składniki

  • 2 łyżki miodu
  • 4 łyżki masła klarowanego
  • 1 kurczak ok. 1,3 kg
  • sól
  • 1 łyżka zmielonych orzechów włoskich
  • 1/2 łyżeczki tymianku

 

Sposób przygotowania

Miód i dwie łyżki masła podgrzewamy w rondelku, aż się dokładnie połączą (nie gotujemy!). Umytego kurczaka nacieramy solą z zewnątrz i od środka. Naczynie do zapiekania smarujemy pozostałym masłem, wkładamy kurczaka. Pieczemy 50 minut w 180oC, co jakiś czas odwracając tuszkę. Polewamy ją miodem wymieszanym z masłem, posypujemy orzechami i tymiankiem. Pieczemy jeszcze 10 minut.

1
SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK

Kurczak w ziołach

Składniki

  • 1 kurczak (ok.1,2 kg)
  • sól
  • 1 główka czosnku
  • pieprz
  • świeże listki tymianku
  • majeranku
  • szałwii
  • i estragonu (lub po 1/2 łyżeczki suszonych)
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 pęczek koperku
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 cebula
  • olej
  • 150 ml białego wytrawnego wina
  • 250 ml soku jabłkowego

 

Sposób przygotowania

Kurczaka myjemy, osuszamy, nacieramy solą, dwoma posiekanymi ząbkami czosnku i pieprzem. Do środka kurczaka wkładamy posiekane zioła, kilka posiekanych ząbków czosnku i masło. Resztę czosnku oraz pokrojoną na ćwiartki cebulę układamy na blasze wokół kurczaka. Kurczaka smarujemy olejem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190°C. Po 30 minutach zbieramy sos, który wytworzył się podczas pieczenia, mieszamy z winem i sokiem jabłkowym, polewamy kurczaka. Zmniejszamy temperaturę do 170°C i pieczemy jeszcze około 30 minut, co jakiś czas polewając kurczaka powstałym sosem.

2
SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK

Piersi czosnkowo-orzechowe

Składniki

  • 500 g piersi kurczaka

 

Marynata:

  • 70 g wyłuskanych orzechów włoskich
  • 2 łyżeczki przyprawy do kurczaka
  • 4 ząbki czosnku
  • 1/4 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka cukru
  • 250 ml maślanki

 

Panierka:

  • 250 g mąki
  • 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • 1/2 łyżeczki grubo zmielonego pieprzu
  • sól
  • tłuszcz do głębokiego smażenia

 

Sposób przygotowania

Przygotowujemy marynatę: do blendera wkładamy orzechy, przyprawę do kurczaka, czosnek, połowę mielonego pieprzu i cukier. Wlewamy maślankę, miksujemy. Piersi kroimy na mniejsze kawałki, przekładamy do miski, polewamy marynatą, wstawiamy na co najmniej 2 godziny do lodówki (w tym czasie kilkakrotnie mięso odwracamy). Mąkę mieszamy z granulowanym czosnkiem, oregano i pieprzem, dodajemy szczyptę soli. W rondlu rozgrzewamy tłuszcz do głębokiego smażenia. Mąkę z przyprawami wsypujemy do foliowego woreczka, wkładamy osączone z marynaty kawałki kurczaka, zawiązujemy i mocno potrząsamy, aby całe mięso pokryło się panierką. Smażymy z każdej strony w dobrze rozgrzanym tłuszczu. Uwaga: nie należy smażyć wszystkich kawałków mięsa na raz - powinny swobodnie pływać w tłuszczu, inaczej nie przyrumienią się równomiernie.

3
SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK

Kurczak mole

Składniki

  • 2 łyżki oliwy
  • 2 posiekane cebulki dymki
  • 2 posiekane ząbki czosnku
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 100 g rodzynek
  • 2 goździki
  • 3 czubate łyżki kakao
  • chilli w proszku
  • mielony kumin
  • 4 piersi kurczaka
  • świeża kolendra

 

Sposób przygotowania

Na patelni rozgrzewamy oliwę. Podsmażamy posiekaną dymkę i czosnek. Dodajemy koncentrat i rodzynki, mieszamy, chwilę smażymy. Dodajemy goździki, kakao, kumin i chilli, dolewamy tyle wody, aby powstał gęsty sos. Mięso układamy w brytfannie, zalewamy sosem, pieczemy godzinę w 180°C. Przed podaniem posypujemy posiekaną kolendrą. Podajemy z ryżem i surówką.

4
SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK

Piersi z cytryną na winie

Składniki

  • 1,5 kg piersi kurczaka
  • sól, świeżo zmielony czarny pieprz
  • szczypta suszonego rozmarynu
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 ząbek czosnku
  • 125 ml białego wytrawnego wina
  • 2 jajka
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

 

Sposób przygotowania

Filety myjemy, osuszamy, dzielimy na porcje. Oprószamy solą, pieprzem i suszonym rozmarynem. W rondlu rozgrzewamy oliwę, wrzucamy mięso, rumienimy z obu stron i dusimy na wolnym ogniu do miękkości. Dodajemy obrany, rozgnieciony czosnek, dolewamy wino i dusimy jeszcze kilka minut. Kurczaka przekładamy na półmisek. Do rondla wlewamy jajka ubite z sokiem z cytryny i, ciągle mieszając, doprowadzamy do lekkiego zgęstnienia (nie mogą się ściąć). Polewamy kurczaka sosem jajeczno-cytrynowym, oprószamy świeżo mielonym pieprzem i posypujemy posiekaną natką.

5
SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK

Udka słodko-kwaśne

Składniki

  • 1 kg udek kurczaka
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżka granulowanej cebuli
  • 2 łyżki soli czosnkowej
  • 50 ml octu z białego wina
  • 250 ml keczupu
  • 60 ml sosu sojowego
  • 600 g ananasów z puszki
  • 50 g cukru trzcinowego

 

Sposób przygotowania

Rozgrzewamy piekarnik do 200°C. Udka układamy na natłuszczonej blasze. W miseczce mieszamy imbir, paprykę, cebulę i sól czosnkową, dodajemy ocet. Połową mieszaniny smarujemy kawałki kurczaka, pieczemy 15 minut. Odwracamy mięso, smarujemy mieszaniną z drugiej strony, pieczemy kolejne 15 minut. Robimy sos: mieszamy ketchup z sosem sojowym, posiekanymi ananasami i cukrem. Polewamy kurczaka i pieczemy jeszcze 30 minut.

6
SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK

Udka w pomidorach

Składniki

  • 8-10 udek kurczaka
  • 1/3 szklanki oliwy
  • 4-5 ząbków czosnku
  • sól i pieprz
  • 1 łyżka tymianku
  • 2 szklanki przecieru pomidorowego

 

Sposób przygotowania

Udka myjemy, osuszamy, obsmażmy na rozgrzanej oliwie. Przekładamy do naczynia do zapiekania, a na tej samej patelni lekko podsmażamy przekrojone na pół ząbki czosnku. Dodajemy czosnek do mięsa, solimy je, posypujemy pieprzem i tymiankiem. Polewamy przecierem pomidorowym, pieczemy 50 minut w 200°C lub dusimy przykryciem 20-25 minut.

7
SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK

Udka z boczkiem w winie

Składniki

  • 1,5 kg udek kurczaka
  • 4 łyżki oliwy
  • 24 szalotki
  • 150 g wędzonego boczku pokrojonego w grubą kostkę
  • 200 g marchewki pokrojonej w zapałkę
  • 100 g pieczarek
  • 1?łyżka mąki
  • 2 ząbki czosnku
  • 500 ml czerwonego, wytrawnego wina
  • 300?ml?bulionu
  • 40?ml brandy
  • 3?gałązki pietruszki
  • 3 gałązki tymianku
  • 1 listek laurowy
  • skórka z 1 cytryny pokrojona w paski
  • sól i pieprz

 

Sposób przygotowania

Rozgrzewamy piekarnik do 140°C. Udka myjemy, osuszamy. Na patelni rozgrzewamy dwie łyżki oliwy, podsmażamy udka ze wszystkich stron. Przekładamy mięso do?naczynia do zapiekania. Na tym samym tłuszczu podsmażamy posiekane szalotki, przekładamy je do udek. Na tej samej patelni smażymy boczek (jeśli szalotki ?zabrały? tłuszcz, uzupełniamy go pozostałymi dwiema łyżkami oliwy), a gdy się wytopi i wyzłoci, dodajemy marchewkę i dusimy do?miękkości. Dorzucamy pieczarki i smażymy, aż się przyrumienią i zmiękną. Wszystko przekładamy do udek z szalotkami, na patelni pozostawiając sos. Gdy nieco ostygnie, zaprawiamy go mąką i gotujemy kilka minut na?niewielkim ogniu, stale mieszając, żeby nie powstały grudki. Do sosu dodajemy czosnek (w całości), wlewamy wino, bulion i brandy. Gotujemy minutę,  dodajemy zioła, przyprawy i skórkę z cytryny. Pozostawiamy na ogniu kolejnych parę minut, wlewamy do?naczynia z udkami. Potrawę wkładamy na 45 minut do?piekarnika.

8
Fot. M&K Duklas / duklas.pl Fot. M&K Duklas / duklas.pl

Kurczak pieczony na kurkach

(dla 6 osób)

 

Składniki

  • 50 dag oczyszczonych kurek
  • 30-40 dag ugotowanych młodych ziemniaków (wyszorowanych, ale nieobranych) przekrojonych na pół
  • 1 sparzona, umyta, osuszona, pokrojona na ćwiartki cytryna
  • 1 łyżka ziarnistej musztardy
  • garstka posiekanej natki + kilka gałązek do dekoracji
  • 6 kawałków kurczaka (mogą być ze skórą)
  • sól, pieprz
  • 2 grubo posiekane ząbki czosnku

 

Sposób przygotowania

Mieszamy kurki z ziemniakami, cząstkami cytryny, musztardą i natką. Układamy w żaroodpornej formie, skrapiamy kilkoma łyżkami wody. Na wierzchu kładziemy natarte solą oraz pieprzem kawałki kurczaka i pieczemy bez pokrywki 20 minut w 220°C. Potem mieszamy ze sobą wszystkie składniki dania, przykrywamy i pieczemy jeszcze 20 minut. Danie podajemy udekorowane gałązkami natki.

9
Więcej na ten temat: dania obiadowe, kurczak pieczony