15 przepisów, które każdy student znać powinien

Mg
Spaghetti z pesto z pietruszki

Spaghetti z pesto z pietruszki (Fot. Francesco83/Shutterstock.com)

Tanio, szybko i mało składników. Bo przecież na studiach są ważniejsze sprawy niż gotowanie - mało kasy, niby dużo czasu, ale komu się chce stać w kuchni i gotować
1 z 15
Fot. Francesco83/Shutterstock.com
Fot. Francesco83/Shutterstock.com

Spaghetti z pesto z pietruszki

Składniki

 

Pesto:

  • 7-8 dag posiekanej natki
  • 2 ząbki czosnku
  • po 4 dag uprażonych orzeszków pinii i płatków migdałowych
  • 6-7 dag startego parmezanu
  • 150 ml dobrej oliwy
  • sól, pieprz

 

Sposób przygotowania

Ugotuj makaron w osolonej wodzie (możesz dodać trochę oliwy). Zmiksuj składniki sosu (oprócz oliwy i przypraw), przełóż do miski i ucieraj drewnianym tłuczkiem, aż powstanie jednolita masa. Powoli, stale ucierając, wlewaj oliwę. Przestań dodawać oliwę, gdy otrzymasz spójną pastę. Przypraw do smaku. Makaron przełóż na talerze, wymieszaj z sosem.

 

Autor

Anna Wrońska
Zdjęcie CREALYS Garnek do makaronu 502368 Zdjęcie PENSOFAL Garnek do makaronu PastaSi 7 l. ACTUAL PEN7822 Zdjęcie Tescoma PRESTO (czerwony) 729960.20
CREALYS Garnek do makaronu ... PENSOFAL Garnek do makaronu... Tescoma PRESTO (czerwony) 7...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
2 z 15
Fot. Marcin Klaban
Fot. Marcin Klaban

Curry tika masala

(dla 4 osób)

 

Składniki

 

Sposób przygotowania

Rozgrzewamy oliwę na patelni, wrzucamy plasterki czosnku, posiekaną cebulę oraz przyprawy. Podsmażamy na średnim ogniu przez 2-3 minuty, cały czas mieszając do momentu, aż cebula się zeszkli. Dodajemy pokrojonego w kostkę kurczaka, mieszamy, aby przyprawy oblepiły mięso, i podsmażamy przez kilka minut, aż kurczak stanie się złocisty i chrupiący. Wlewamy przecier i mleko kokosowe, gotujemy na średnim ogniu przez 15 minut, aż sos zgęstnieje. Powinien lekko pyrkać. Dodajemy cukier, orzeszki ziemne i doprawiamy solą. Gotujemy jeszcze 5 minut. Curry podajemy posypane listkami kolendry, zawinięte w chlebek naan lub pitę, albo po prostu z ryżem.

3 z 15
Fot. Marcin Klaban
Fot. Marcin Klaban

Spaghetti w 10 minut

(dla 3 osób)

 

Składniki

  • 300 g spaghetti
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 szalotki
  • 6 suszonych (wyjętych z oliwy) pomidorów
  • 1 puszka sardynek w oliwie
  • pęczek natki pietruszki
  • pieprz
  • czerwona hawajska sól morska

 

Sposób przygotowania

Makaron gotujemy al dente według instrukcji na opakowaniu. Na oliwie podsmażamy pokrojony w cienkie plasterki czosnek. Wrzucamy szalotki pokrojone w drobną kostkę i smażymy, aż się zeszklą. Dodajemy pomidory pokrojone w paski, sardynki (wraz z oliwą) oraz połowę posiekanej pietruszki. Doprawiamy pieprzem i solą. Mieszamy i podgrzewamy przez 2 minuty. Odcedzony makaron przekładamy na patelnię, mieszamy ze wszystkimi składnikami. Posypujemy resztą natki i podajemy.

 

Autor

Tomek Woźniak

4 z 15
Fot. Marcin Klaban
Fot. Marcin Klaban

Burger idealny

(dla 4 osób)

Burgerowe Rady Tomka
- Wybierzcie dobrą wołowinę, np. z krów rasy angus lub hereford. Najlepiej jeśli będą to trzy równe kawałki z różnych części tuszy, np. mostka, udźca, łaty lub rostbefu - jedne chude, inne tłustsze.

- Zamiast wołowiny możemy użyć jagnięciny lub kurczaka - zwłaszcza w burgerach dla dzieci.

- Upewnijmy się, że kupowana przez nas wołowina dojrzewała co najmniej kilka dni w odpowiedniej temperaturze i wilgotności. Wówczas na pewno będzie krucha i soczysta.

- Wołowina musi być świeżo zmielona, najlepiej zrobić to samodzielnie, wtedy jesteśmy pewni, co jemy.

- Masa, z której ręcznie formujemy burgery, nie może zawierać żadnych dodatków ani przypraw: to musi być 100% mięsa.

- Najlepiej smakuje burger średnio wysmażony, czyli różowy w środku. Idealnie przypieczona bułka powinna być w środku chrupiąca, a na zewnątrz miękka (p. przepis obok).

Składniki

  • 1/2 kg mielonej wołowiny
  • sól i pieprz
  • 4 bułki
  • 1 łyżka masła

 

Dodatki (do wyboru):

 

Sposób przygotowania

Z mięsa formujemy cztery kotlety o grubości 1,5 cm. Najlepiej zmoczyć ręce wodą i ulepić z mięsa kulki, a potem delikatnie je spłaszczyć. Wkładamy burgery do lodówki na 15 minut, dzięki czemu będą bardziej zwarte. Posypujemy solą oraz pieprzem i grillujemy na bardzo mocno rozgrzanej patelni grillowej po 2 minuty z każdej strony. Podczas grillowania dociskamy burgery, aby nie pęczniały. Bułki kroimy na pół, smarujemy masłem i lekko opiekamy skórką do dołu w piekarniku z włączoną jedynie górną grzałką. Na cztery połówki bułek kładziemy po porcji keczupu i musztardy, liściu sałaty, plastrze pomidora, cienkim plasterku cebuli oraz burgerze. Zamykamy burgery pozostałymi połówkami bułek, dociskamy i podajemy.

 

Autor

Tomek Woźniak
5 z 15
Fot. Marcin Klaban
Fot. Marcin Klaban

Kremowa zupa z dyni

(dla 6 osób)

 

Składniki

 

Sposób przygotowania

Rozgrzewamy piekarnik do 190°C. Dynie kroimy na małe kawałki (wraz ze skórą), układamy na blasze wyściełanej pergaminem, posypujemy posiekanym tymiankiem, solimy i pieprzymy, skrapiamy oliwą. Pieczemy 25 minut. Siekamy drobno cebulę, czosnek oraz cukinię i podsmażamy w dużym garnku na odrobinie oliwy. Wrzucamy upieczoną dynię, zalewamy litrem wrzącej wody i gotujemy przez 5 minut. Wlewamy mleko i miksujemy zupę na gładki krem. Doprawiamy gałką muszkatołową, solą oraz pieprzem. Wlewamy do miseczek i posypujemy kwiatami szczypiorku czosnkowego.
Uwaga: zupę możecie też przygotować z mlekiem kokosowym (zamiast zwykłego) i posypać ją kolendrą lub miętą.

 

6 z 15
Fot. Shutterstock.com/ Kostiantyn Ablazov
Fot. Shutterstock.com/ Kostiantyn Ablazov

Placki z dyni

Składniki

  • 0,5kg dyni
  • 100 g mąki pełnoziarnistej
  • 1-2 jajka
  • 3 cm korzenia imbiru
  • pieprz, sól
  • tłuszcz do smażenia

 

Sposób przygotowania

Dynię pozbywamy pestek i odcinamy skórę. Następnie ścieramy na tarce z grubymi oczkami. Dodajemy starty korzeń imbiru, mąkę, jajko, pieprz i sól. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.

Placki smażymy na oleju lub pieczemy w piekarniku na papierze do pieczenia ( w temp. 180C przez ok.15 min). Gotowe placki podajemy z jogurtem naturalnym.

7 z 15
Fot. Marcin Klaban
Fot. Marcin Klaban

Buraczki z kozim serem i zieloną solą

(dla 4 osób)

 

Składniki

  • 3 ugotowane buraki
  • 200 g serka koziego naturalnego (np. rolady Soignon)
  • 2 łyżki soli morskiej
  • 1 pęczek oregano
  • skórka otarta z 1 cytryny

 

Sposób przygotowania

Ugotowane, obrane buraki kro-imy w centymetrową kostkę, posypujemy pokruszonym kozim serem. W moździerzu ucieramy sól z posiekanym oregano oraz skórką cytrynową. Tak przygotowaną sól możemy użyć od razu lub wysuszyć w piekarniku w 140°C - wystarczy 10 minut. Wtedy będziemy mogli ją przechowywać w szczelnym pojemniku przez kilka miesięcy.

Autor

Tomek Woźniak
8 z 15
Fot. Shutterstock/stockcreations
Fot. Shutterstock/stockcreations

Lazania po bolońsku

Składniki

 

Sos beszamelowy:

  • 80 g masła
  • 80 g mąki
  • 1 litr mleka
  • sól, pieprz
  • gałka muszkatołowa

 

Sposób przygotowania

Seler kroimy w plasterki, cebulę i czosnek siekamy. Wszystko obsmażamy na oliwie. Dodajemy mięso i szynkę, smażymy kilka minut. Wlewamy wino i bulion, dusimy, aż sos nieco odparuje. Dodajemy obrane, posiekane pomidory i dusimy 40 minut. Przyprawiamy solą, pieprzem i gałką. Przygotowujemy sos. Z masła i mąki robimy jasną zasmażkę i mieszając, rozprowadzamy ją zimnym mlekiem. Podgrzewamy, aż sos zgęstnieje. Przyprawiamy do smaku.  Formę do zapiekania smarujemy masłem, przykrywamy cienką warstwą sosu, układamy płaty lazanii, polewamy beszamelem, układamy mozzarellę i parmezan. Tak samo układamy kolejne dwie warstwy. Ostatnią powinny stanowić płaty polane beszamelem, posypane parmezanem i wiórkami masła. Zapiekamy 30 minut w 200°C.

9 z 15
Fot. Łukasz Falkowski / Agencja Wyborcza.pl
Fot. Łukasz Falkowski / Agencja Wyborcza.pl

Ziemniaki pieczone z rozmarynem, boczkiem i sokiem z cytryny

(Dla 4 osób)

 

Składniki

 

Sposób przygotowania

Boczek drobno kroimy i podsmażamy na rumiano, odstawiamy. Ziemniaki myjemy, obieramy i podgotowujemy przez 15 minut w osolonej wodzie. Półtwarde ziemniaki odcedzamy, mieszamy z sokiem z cytryny i podsmażonym boczkiem oraz posiekanym tymiankiem. Wstawiamy ziemniaki do gorącego piekarnika (180°C) na 20 minut. Podajemy jako dodatek do pieczonej szynki.

Autor

Tomek Woźniak
10 z 15
Fot. BBS
Fot. BBS

Placki ziemniaczane przekładane duszoną cebulą z sosem żurkowym

(dla 10 osób)

 

Składniki

  • ok. 1,5 kg ziemniaków
  • 1 duża biała cebula
  • 4 czerwone cebule
  • 50 g masła
  • 200 ml 30% śmietanki
  • 200 ml wywaru warzywnego
  • 100 ml zakwasu na żurek
  • 100 ml oleju
  • jajka
  • kilka gałązek tymianku
  • sól, pieprz
  • majeranek

 

Sposób przygotowania

Ziemniaki i cebulę obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach. Ścieramy również białą cebulę, łączymy z ziemniakami, jajkiem, doprawiamy solą i pieprzem. Na patelni roztapiamy masło i dusimy czerwoną cebulę (posiekaną lub pokrojoną w talarki) z tymiankiem. W rondelku podgrzewamy wywar, zakwas i śmietanę, doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Placki smażymy na mocno rozgrzanym oleju na złoty kolor. Podajemy z czerwoną cebulą i sosem żurkowym.

11 z 15
Marta Dymek (jadlonomia.com)
Marta Dymek (jadlonomia.com)

Paella z jesiennymi warzywami

Składniki

 

Sposób przygotowania

Posiekaną cebulę podsmażamy 3-5 minut na oliwie. Wrzucamy pokrojone w cienkie paski papryki i fenkuła, smażymy 8 minut, pod koniec dokładamy posiekany czosnek. Do miękkich warzyw dodajemy liść laurowy, chilli i wędzoną paprykę. Dolewamy wino, mieszamy, gotujemy 2 minuty i zestawiamy z ognia. W dużym rondlu podgrzewamy bulion, rozpuszczamy w nim szafran i dodajemy ryż. Gotujemy 20 minut na małym ogniu bez przykrycia, delikatnie mieszając od czasu do czasu, aż ryż wchłonie cały bulion. Ryż mieszamy ze smażonymi warzywami, doprawiamy solą i przekładamy na półmisek. Na wierzch kładziemy połówki pomidorków koktajlowych, oliwki i pokrojone w paski suszone pomidory, przykrywamy na 5 minut. Posypujemy natką, doprawiamy pieprzem i podajemy.

 

Autor

Marta Dymek
12 z 15
Fot. Marta Dymek
Fot. Marta Dymek

Gulasz z buraków z kawą

Składniki

 

Sposób przygotowania

Soczewicę zalewamy 3 szklankami wody, gotujemy al dente jakieś 30-40 minut. Na koniec solimy i odcedzamy. W czasie gdy soczewica się gotuje, kroimy cebule na ósemki, a pieczarki na ćwiartki. W garnku rozgrzewamy olej, wkładamy cebule i pieczarki razem z zielem angielskim i listkami laurowymi. Smażymy 10?minut na niedużym ogniu. Buraki i korzeń pietruszki obieramy, kroimy w grube półplasterki. Do podsmażonych pieczarek i cebuli wlewamy sos sojowy, zwiększamy ogień i odparowujemy przez 1-2 minuty. Dodajemy buraki i pietruszkę, smażymy razem 2-3 minuty. Wlewamy 1,5 szklanki wody, dodajemy przecier pomidorowy, przykrywamy, gotujemy 20-25 minut ? aż buraki i pietruszka będą miękkie. Na koniec dodajemy soczewicę, czekoladę i kawę, mieszamy. Dusimy 10-15 minut na małym ogniu (jeśli trzeba, dolewamy jeszcze nieco wody). Doprawiamy solą i czarnym pieprzem. Gulasz można podać np. z ziemniakami z wody lub purée.

13 z 15
Fot. Marta Dymek
Fot. Marta Dymek

Tacos z bobem i rzodkiewkami

Dla 4 osób

 

Składniki

  • 1 pęczek rzodkiewek
  • 1 czerwona cebula
  • limonki
  • 1 dojrzałe awokado
  • 1 pęczek kolendry
  • 4 duże tortille pszenne lub kukurydziane
  • 600 g bobu
  • 3 łyżki oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • mały kawałek papryczki chilli
  • sos tabasco

 

Sposób przygotowania

Rzodkiewki i cebulę drobno siekamy, limonki dzielimy na ćwiartki, awokado obieramy, kroimy w plastry, skrapiamy sokiem z limonki. Obrywamy listki kolendry i wsypujemy do miseczki. Za pomocą miseczki lub dużego kubka wykrawamy z tortilli mniejsze kółka o średnicy - mniej więcej - bułek do burgerów.
Bób obgotowujemy w osolonej wodzie, odcedzamy, przelewamy zimną wodą i obieramy. Na dnie dużej patelni rozgrzewamy olej, dodajemy posiekane czosnek i chilli, smażymy minutę. Dodajemy bób i delikatnie mieszamy, aby ziarna pokryły się aromatycznym olejem. Zdejmujemy z ognia. Kółka wycięte z tortilli prażymy na suchej patelni (po kilkanaście sekund z każdej strony). Wykładamy na nie porcje bobu, awokado, rzodkiewek i cebulki oraz całe listki kolendry. Podajemy na gorąco, z ćwiartkami limonki i sosem tabasco.

 

Autor

Marta Dymek
14 z 15
Fot. Cranberry Marketing Committee
Fot. Cranberry Marketing Committee

Tarta limonkowa z żurawinami

(na 16 porcji)

 

Ciasto:

  • 200 g mąki
  • 40 g cukru
  • 150 g masła
  • 500 g suchego grochu lub fasoli (do wstępnego pieczenia)

 

Krem:

 

Dekoracja:

  • plasterki limonki
  • cukier puder do posypania

 

Sposób przygotowania

Mąkę mieszamy z cukrem, doda-jemy 3-4 łyżki zimnej wody i pokrojone masło, siekamy nożem i szybko wyrabiamy. Ciasto zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki na 30 min, potem rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy i wkładamy do natłuszczonej formy na tartę (śr. 26-28 cm). Nakłuwamy widelcem w kilku miejscach i wkładamy na godzinę do lodówki. Przykrywamy pergaminem i obciążamy grochem. Pieczemy przez 15 min w temp. 200°C (termoobieg: 180°C), potem wyjmujemy, usuwamy papier i groch. Zmniejszamy temp. do 160°C (termoobieg: 140°C). Robimy krem: mascarpone ucieramy z sokiem i skórką z limonek, cukrem, cukrem waniliowym i jajkami, łączymy ze śmietaną. Na podpieczonym cieście układamy 3/4 żurawin, przykrywamy kremem i pieczemy 30 min. Studzimy, dekorujemy resztą żurawin i plasterkami limonki, posypujemy cukrem pudrem.

 

Autor

Cranberry Marketing Committee
15 z 15
Fot. Shutterstock
Fot. Shutterstock

Naleśniki z serem

Ciasto:

  • 1 szklanka mleka
  • 50 ml wody gazowanej
  • wody gazowanej, 100 ml wody niegazowanej
  • 200 g mąki
  • po szczypcie soli i cukru
  • 50 ml oleju lub kawałek słoniny

 

Nadzienie:

  • 400 g białego sera
  • cukier wanilinowy z prawdziwą wanilią
  • jajko
  • 100 g cukru

 

Sposób przygotowania

Miksujemy składniki ciasta, powoli dodając mąkę. Smażymy jak naleśniki - na patelni natłuszczonej kawałkiem słoniny lub pędzelkiem zamoczonym w oleju. Miksujemy składniki nadzienia. Masę nakładamy na blinczyki i składamy je w kopertę. Podsmażamy, aż będą chrupiące.

Autor

Oleg Ishchuk
Więcej na ten temat: szybkie dania