Niebanalne dania z kurczaka

MG
Kurczak pieczony z boczkiem i pieczarkami

Kurczak pieczony z boczkiem i pieczarkami (Fot. Marcin Klaban)

Udka, piersi, skrzydełka - każdy ma swój ulubiony kąsek. Wypróbujcie nasze przepisy na kurczaka. Przyrządzenie kurczaka jest proste i nie zabiera wiele czasu. Śmiało wypróbuj nasze przepisy
1 z 12
Shutterstock
Shutterstock

Skrzydełka sezamowe

Składniki

  • 2 łyżki oleju
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki sosu hoisin
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • szczypta chilli w proszku
  • 1,5 kg skrzydełek kurczaka
  • 1,5 łyżki lekko uprażonych ziarenek sezamu
  • posiekany szczypior z 1 dymki

Sposób przygotowania

Rozgrzewamy piekarnik do 210°C. Blachę wykładamy folią aluminiową, smarujemy ją olejem. Czosnek rozcieramy z solą, dodajemy sos sojowy, sos hoisin, miód, olej sezamowy i chilli. W mieszaninie obtaczamy skrzydełka, układamy na blasze. Pieczemy 35 minut, odwracając raz w połowie czasu pieczenia. Upieczone skrzydełka obtaczamy w sezamie i posiekanej dymce, od razu podajemy.

2 z 12
Shutterstock
Shutterstock

Cytrynowe podudzia kurczaka

Składniki

  • 1 cytryna
  • 1,5 kg pałek kurczaka
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżka posiekanego rozmarynu
  • 2 ząbki roztartego czosnku

Sposób przygotowania

Włączamy piekarnik, ustawiamy funkcję grillowania. Cytrynę cieniutko obieramy, wyciskamy sok, skórkę kroimy w paseczki. Podudzia przekładamy do miski, dodajemy sól, pieprz i łyżkę soku z cytryny, mieszamy, aby całe mięso było pokryte sokiem i przyprawami. Udka układamy na blasze, wsuwamy pod rozgrzany grill i pieczemy 15 minut, odwracając co 5 minut. Mięso przekładamy na półmisek, a powstały w czasie pieczenia sos rozprowadzamy resztą soku cytrynowego, dodajemy skórkę z cytryny, rozmaryn i czosnek. Mieszamy, w powstałym sosie obtaczamy kawałki kurczaka i pieczemy pod grillem jeszcze 3-5 minut.

3 z 12
Shutterstock
Shutterstock

Podudzia kurczaka w marynacie arbuzowej

Składniki

  • 125 ml świeżo wyciśniętego soku z miąższu arbuza
  • 125 ml octu balsamicznego
  • 50 g cukru trzcinowego
  • 60 ml sosu sojowego
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki musztardy
  • 2 roztarte ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki w płatkach (ewentualnie chilli, jeśli wolimy ostrzejszy smak)
  • 6 podudzi kurczaka

Sposób przygotowania

Mieszamy sok arbuzowy z octem, cukrem, sosem sojowym, olejem, musztardą, czosnkiem i płatkami papryki. Marynatą polewamy udka, wstawiamy na noc do lodówki. Mięso osączamy, pozostawiając marynatę. Układamy udka w naczyniu do zapiekania, pieczemy 40 minut w 200°C, odwracając co jakiś czas i smarując marynatą.

4 z 12
Shutterstock
Shutterstock

Piersi kurczaka nadziewane jabłkami

Nadzienie:

  • 1 zielone jabłko
  • 3 łyżki masła
  • 1 łyżeczka kminku
  • 1 posiekana cebula
  • 2 łodygi selera naciowego pokrojone w ukośne kawałki
  • 1/2 szklanki bułki tartej
  • 1 garść posiekanej natki
  • 3 łyżki rodzynek lub suszonych żurawin
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu

Oraz:

  • 1 kg piersi kurczaka
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżeczki mąki
  • 250 ml soku jabłkowego
  • 250 ml bulionu drobiowego

Sposób przygotowania

Robimy nadzienie: obrane, oczyszczone z gniazd nasiennych jabłko kroimy na cząstki. Na patelni rozpuszczamy masło, zbieramy pianę, dodajemy kminek i podgrzewamy minutę, mieszając. Wrzucamy cebulę, szklimy. Dodajemy jabłka i seler, smażymy, aż będą prawie miękkie, ale wciąż jędrne. Zdejmujemy z ognia, dodajemy pozostałe składniki nadzienia, studzimy. Rozgrzewamy piekarnik do 220°C. W każdej piersi formujemy kieszonkę, napełniamy ją nadzieniem i spinamy wykałaczkami lub zaszywamy bawełnianą nitką. Przygotowane porcje kurczaka nacieramy solą, obsmażamy na oliwie, układamy na blasze (oliwy z patelni nie wylewamy) i wstawiamy na 15 minut do piekarnika. Do tłuszczu ze smażenia wsypujemy mąkę, zasmażamy na rumiano. Mieszając, wlewamy sok jabłkowy i bulion, gotujemy bez przykrycia na małym ogniu, aż połowa sosu odparuje. Kurczaka wyjmujemy z piekarnika, odkładamy na 5 minut, kroimy na porcje. Do sosu jabłkowego dodajemy sok, który wypłynął z mięsa, mieszamy, polewamy kurczaka.

5 z 12
Fot. BBS
Fot. BBS

Morelowy kurczak

(dla 4-6 osób)

Składniki

  • 1,5 kg kurczaka
  • słodka papryka w proszku
  • sól
  • 1/2 szklanki dobrego dżemu morelowego (z kawałkami moreli)
  • 1/2 szklanki majonezu
  • 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
  • 1 łyżeczka drobno posiekanego czosnku

Sposób przygotowania

Kurczaka dzielimy na 8 części. Umieszczamy w naczyniu żaroodpornym, oprószamy papryką i solą. W małej misce mieszamy dżem, majonez, pieprz i czosnek. Mieszaniną smarujemy mięso. Przykrywamy naczynie folią aluminiową i wstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na noc. Po zamarynowaniu pieczemy kurczaka pod przykryciem przez 45 minut w temperaturze 180°C. Zdejmujemy pokrywkę i pieczemy 25 minut, aż będzie lekko rumiany.

6 z 12
Fot. Marcin Klaban
Fot. Marcin Klaban

Kurczak pieczony z ziemniakami i pomidorkami

(dla 4 -6 osób)

Składniki

  • 1 (1,5-2 kg) kurczak z wolnego chowu
  • sól, pieprz
  • oliwa
  • 1 sparzona cytryna
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 2 gałązki lub 1 łyżka suszonego oregano
  • 3-4 ziemniaki
  • 500 g pieczarek
  • 2 gałązki koktajlowych pomidorków

Sposób przygotowania

Umytego i osuszonego kurczaka nacieramy solą, pieprzem i oliwą. Do środka wkładamy czosnek w łupinkach i ćwiartki cytryny. Układamy kurczaka w brytfance, wokoło rozsypujemy cebulę pokrojoną w piórka, cząstki obranych ziemniaków, ćwiartki pieczarek i pomidorki na gałązkach.

Doprawiamy oliwą, solą i pieprzem. Pieczemy przez godzinę w temperaturze 180°C na środkowej półce piekarnika. Od czasu do czasu polewamy kurczaka sokami z pieczenia. Zwiększamy temperaturę do 200°C i pieczemy jeszcze 20 minut, aż skóra będzie chrupiąca.

7 z 12
Fot. Marcik Kiełbiewski
Fot. Marcik Kiełbiewski

Czerwony kurczak na ostro

Składniki

  • 4 filety z kurczaka
  • 5 łyżek oliwy
  • 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka nasion kminku
  • 1 i 1/2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 1/2 łyżeczki soli

Mieszanka przypraw:

  • 3 ząbki czosnku miażdżymy
  • i mieszamy z 1 łyżeczką pieprzu Cayenne
  • 2 łyżeczkami słodkiej papryki w proszku
  • 1 i 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 1 łyżeczką mielonego kardamonu
  • 1 łyżeczką suszonego oregano

Sposób przygotowania

Filety myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy w kostkę. Obtaczamy w mieszance przypraw (zostawiając czubatą łyżeczkę do przyprawienia sosu) i odstawiamy pod przykryciem na co najmniej 4 godziny. Po tym czasie smażymy kurczaka na złoty kolor na rozgrzanej oliwie. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy, sól, resztę mieszanki przypraw, kminek i skórkę pomarańczową. Wszystko dokładnie mieszamy i dusimy razem jeszcze ok. 5 minut. Tak przyrządzony kurczak najlepiej smakuje z ryżem.

8 z 12
Fot. M&K Duklas / Duklas.pl
Fot. M&K Duklas / Duklas.pl

Kurczak czosnkowo-cytrynowy

Według książki Madhur Jaffrey "Ultimate Curry Bible"

(dla 8-10 osób)

Składniki

  • 1 pęczek tymianku
  • 3 gałązki rozmarynu
  • 3 cytryny
  • 2 kurczaki (po ok. 1,2 kg)
  • sól, pieprz
  • 5 łyżek oliwy
  • 2 duże główki czosnku
  • 400 ml domowego bulionu drobiowego

Sposób przygotowania

Siekamy listki tymianku i igiełki rozmarynu. Ścieramy skórkę z cytryn, mieszamy z ziołami. Otarte cytryny kroimy na ćwiartki. Kurczaki myjemy i osuszamy. Nacieramy od środka solą i pieprzem, lekko luzujemy skórkę na piersi, oddzielając ją od mięsa. Pomiędzy skórę i mięso wsuwamy mieszaninę ziół i skórki cytrynowej. Do środka każdego kurczaka wkładamy po 2 ćwiartki cytryny. Oliwę przyprawiamy solą i pieprzem, smarujemy kurczaki. Układamy na blasze piersią do góry. Główki czosnku kroimy w poprzek na połówki, układamy je dookoła mięsa razem z pozostałymi ćwiartkami cytryny. Pieczemy 1,5 godziny w 190°C, co jakiś czas polewając mięso wytwarzającym się sosem oraz bulionem. Po wyjęciu kurczaków z piekarnika, zalewamy blachę pozostałym bulionem, mieszając, zeskrobujemy resztki ?smaku?. Powstały sos cedzimy do rondelka, zagotowujemy i pozostawiamy na mocnym ogniu, aby trochę odparował. Można go zagęścić dodawanym po kawałeczku zimnym masłem lub odrobiną rozprowadzonej w wodzie mąki ziemniaczanej (ew. kukurydzianej). Można także zabielić sos śmietaną albo zaciągnąć go żółtkiem. Tak przygotowane kurczaki świetnie smakują z marynowanym fenkułem

9 z 12
Fot. Marcin Kiełbiewski
Fot. Marcin Kiełbiewski

Kurczak pieczony w oliwie z imbirem

Składniki

  • 1 korzeń imbiru średniej wielkości
  • 150 ml oleju słonecznikowego
  • 6 udek kurczaka
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

Rozgrzewamy piekarnik do 180oC. Imbir obieramy i kroimy w cieniutkie paseczki, a następnie smażymy na oleju (na małym ogniu) przez 10 min, do chwili, aż uzyska lekko złotą barwę. Zdejmujemy patelnię z ognia, osączamy imbir na papierze kuchennym, olej zachowujemy. Układamy udka w naczyniu żaroodpornym, solimy, posypujemy pieprzem, zraszamy olejem, na którym smażył się imbir. Pieczemy przez 40 min, obracając co jakiś czas udka. Pod koniec pieczenia rozkładamy na skórce kurczaka wysmażony imbir i pieczemy jeszcze 5 min. Podajemy z liśćmi sałaty, zroszonymi resztą oleju imbirowego.

10 z 12
Fot. Marcin Klaban
Fot. Marcin Klaban

Kurczak pieczony z boczkiem i pieczarkami

(dla 4 osób)

Składniki

  • 1/2 kg pieczarek
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 udka i 4 podudzia kurczaka
  • 2 cytryny
  • 8 plasterków surowego boczku lub włoskiej pancetty
  • 8 gałązek rozmarynu
  • sól, pieprz
  • oliwa

Sposób przygotowania

Pieczarki myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę o boku 1 cm. Cebulę również kroimy w kostkę, a czosnek w cienkie plasterki. Wszystko wrzucamy do brytfanki. Cytryny kroimy na 8 cienkich plasterków, usuwamy pestki, każdy plasterek wraz z gałązką rozmarynu kładziemy na kawałku kurczaka i zawijamy w boczek. Kawałki kurczaka układamy w brytfance na warzywach. Doprawiamy solą oraz pieprzem, skrapiamy oliwą. Przykrywamy brytfankę folią aluminiową i pieczemy 45 minut w 180°C. Zdejmujemy folię i pieczemy jeszcze 15 minut. Podajemy z pieczonymi ziemniakami lub z kuskusem i sałatą z winegretem.

11 z 12
Fot. M&K Duklas / Duklas.pl
Fot. M&K Duklas / Duklas.pl

Kurczak z chorizo w czerwonym winie

(dla 4-6 osób)

Składniki

  • 4 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 2 łyżki igiełek rozmarynu
  • oliwa
  • 200 g chorizo
  • 4 kawałki kurczaka
  • 4 pałki z kurczaka
  • 2 puszki fasolki cannellini (po ok. 400 g; w zalewie)
  • 2 puszki pomidorów (po 425 ml; pokrojonych, w zalewie)
  • 1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
  • 1 łyżka octu z czerwonego wina
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki (najlepiej węgierskiej wędzonej)
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 1 łyżka cukru (lub mniej)
  • sos Worcestershire do smaku
  • sól, pieprz
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • natka do posypania

Sposób przygotowania

Czosnek, cebulę oraz rozmaryn siekamy i podsmażamy kilka minut w brytfannie na 1-2 łyżkach oliwy. Wrzucamy pokrojone w kosteczkę chorizo i smażymy 3 minuty, mieszając. Odsuwamy podsmażone składniki na boki brytfanny, wkładamy kurczaka (skórką do dołu) i smażymy na rumiano. Po 2-3 minutach odwracamy mięso, smażymy kolejne 2-3 minuty. Dodajemy osączoną fasolę, pomidory razem z zalewą, wino, ocet i oba rodzaje papryki. Przyprawiamy do smaku cukrem, sosem Worcestershire oraz solą i pieprzem. Zmniejszamy ogień do minimum i dusimy powolutku przez 2 godziny pod przykryciem. Od czasu do czasu odkrywamy i mieszamy. Przed podaniem posypujemy potrawę skórką z cytryny i posiekaną natką. Można podać z białym pieczywem.

12 z 12
Fot. M&K Duklas/ Duklas.pl
Fot. M&K Duklas/ Duklas.pl

Karmelowe skrzydełka

(dla 4-6 osób)

Składniki

  • 1,5 kg skrzydełek kurczaka (należy odciąć ostre końcówki, ew. naciąć skrzydełka w stawie)
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżeczki grubej soli
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • skórka otarta z 1 limonki
  • 3 pomarańcze (o ile to możliwe - czerwone)
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy (najlepiej czerwonych)
  • 3 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka świeżo startego imbiru
  • 1-2 łyżeczki ostrego sosu chilli (np. sriracha)
  • szczypta chilli w proszku

Sposób przygotowania

Kurczaka dokładnie obtaczamy w marynacie z oliwy, soli oraz połowy skórki z limonki i cytryny. Układamy na blasze wyściełanej pergaminem, pieczemy około godziny w 230°C, co jakiś czas potrząsając blachą. Skrzydełka powinny się mocno przyrumienić.

Wycinamy fileciki z pomarańczy (cząstki spomiędzy błonek) - robimy to nad miseczką, aby zebrać wyciekający sok. Fileciki drobno kroimy, układamy na sitku ponad miseczką z sokiem i lekko naciskamy, aby uzyskać więcej soku. Cukier wsypujemy do rondla, skrapiamy łyżeczką wody, gotujemy, potrząsając rondlem, aż się stopi i nabierze koloru bursztynowego. Zdejmujemy z ognia, dodajemy sok pomarańczowy - także ten z miseczki. Stawiamy na ogniu, gotujemy kilka minut, aż odparuje połowa płynu. Mieszamy z miodem, gotujemy minutę do lekkiego zgęstnienia. Mieszamy z pomarańczami, podgrzewamy 2-3 minuty.

Upieczone skrzydełka wkładamy do miski, polewamy karmelem, mieszamy, dodając resztę skórki z limonki i pomarańczy oraz imbir, sos chilli i chilli w proszku. Podajemy od razu po przygotowaniu - jeśli skrzydełka mają być daniem głównym, podajemy po 4-6 sztuk na osobę, najlepiej z zieloną sałatką w sosie winegret.

Więcej na ten temat: przepisy z kurczakiem, łatwe przepisy