Pomidory - królowie lata. Jak je dobrze wykorzystać?

Magazyn Kuchnia
W sezonie jemy pomidory od rana do wieczora. Na śniadanie - pomidorowa sałatka z granatem. Na obiad - zupa z pomarańczami, duszone pomidory z kurczakiem i jeszcze pomidor na deser. Na kolację podamy pomidory z kalmarami.

Zupa pomidorowo-pomarańczowa z serowymi grzankami

dla 4 osób

Zupa:

Grzanki:

  • 8 kromek dobrego żytniego chleba na zakwasie
  • 200 g gruyerea lub parmezanu, pokrojonego w cieniutkie płatki

Sposób przygotowania

Pomidory sparzamy, obieramy, kroimy na połówki i usuwamy pestki. Dusimy na małym ogniu tak długo, aż się rozpadną. Topimy masło w rondlu, wrzucamy cebulę, solimy, szklimy 5 minut, nie rumieniąc. Dokładamy czosnek, tymianek i cynamon, dusimy razem jeszcze pół minuty. Dodajemy rozgotowane pomidory wraz z sokiem, który puściły, wlewamy szklankę wody oraz sok z pomarańczy, zagotowujemy. Dusimy 20 minut na małym ogniu. Miksujemy zupę, ewentualnie dodatkowo przecieramy ją przez sitko, aby była idealnie gładka. Doprawiamy do smaku sokiem z cytryny lub octem, gotujemy jeszcze 2 minuty. Możemy dodać trochę soli. W czasie gdy zupa się gotuje, przyrządzamy grzanki: układamy chleb na blasze, wsuwamy pod rozgrzany grill piekarnika na minutę, odwracamy i układamy na wierzchu płatki sera*. Pozostawiamy w piekarniku przez minutę, aż ser się stopi. Do każdej porcji zupy podajemy dwie grzanki.

1

Kurczak cacciatore

dla 4-6 osób

Składniki

Sposób przygotowania

Kawałki kurczaka obsmażamy w rondlu na oliwie przez 7-8 minut, odwracając, aby równomiernie się przyrumieniły*. Przekładamy na półmisek, a w tym samym rondlu szklimy cebulę przez 5 minut, dodajemy czosnek, smażymy jeszcze minutę lub dwie. Zalewamy winem, zagotowujemy, wkładamy kurczaka, gotujemy chwilę, aż część wina odparuje. Dodajemy pozostałe składniki, doprawiamy solą, przykrywamy i dusimy na małym ogniu do momentu, gdy kurczak będzie zupełnie miękki - około godziny. Danie możemy podać z zieloną sałatą i świeżym pieczywem, np. bagietką na zakwasie.

Zdjęcie Alessi Komplet noży Mami Zdjęcie GERLACH Komplet 5 noży kuchennych - 961A BLN w bloku drewnianym Zdjęcie SALTER Zestaw noży BW02264
Alessi Komplet noży Mami GERLACH Komplet 5 noży kuch... SALTER Zestaw noży BW02264
Sprawdź ceny ? Porównaj ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
2

Kalmary z pomidorami, bazylią, orzeszkami piniowymi i rodzynkami

dla 4 osób

Składniki

  • 1,5 kg pomidorów
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 szklanki oliwy
  • 3-4 fileciki anchois (rozgniecione na pastę)
  • szczypta ostrej papryki w płatkach
  • 1 łyżka kaparów
  • 1 pęczek bazylii
  • 100 g orzeszków piniowych lekko podprażonych na suchej patelni
  • 3 łyżki dużych jasnych rodzynek
  • gruboziarnista sól morska
  • grubo mielony pieprz
  • 700 g kalmarów, oczyszczonych i pokrojonych w pierścienie
  • skórka otarta z 1 sparzonej cytryny
  • posiekana natka pietruszki do posypania

Sposób przygotowania

Pomidory sparzamy wrzątkiem i obieramy. Kroimy na kawałki, usuwamy pestki, wrzucamy do rondla i dusimy do miękkości. Przekładamy na sitko, zbierając sok do podstawionego naczynia. Rozgrzewamy piekarnik do 220°C. Czosnek obieramy i kroimy w cienkie plasterki. W rondlu z żaroodporną rączką rozgrzewamy połowę oliwy, wkładamy czosnek, anchois i płatki papryki, smażymy, mieszając, aż czosnek zacznie się rumienić. Dodajemy odcedzone pomidory, wkładamy rondel do piekarnika na 20 minut - w tym czasie sos odparuje i zgęstnieje. Dolewamy zebrany sok pomidorowy, mieszamy z kaparami, grubo pokrojonymi listkami bazylii, orzeszkami piniowymi i rodzynkami. Oprószamy solą i pieprzem, pozostawiamy na małym ogniu, aby zabezpieczyć przed wystygnięciem. W dużym rondlu rozgrzewamy resztę oliwy i podsmażamy na niej krótko (30 sekund) pierścienie kalmarów. Doprawiamy solą i pieprzem, zalewamy sosem pomidorowym, zagotowujemy i zmniejszamy ogień. Gotujemy 2-3 minuty. Danie podajemy w miseczkach*, posypane skórką z cytryny i natką.

Zdjęcie Napoleon WOK 56025 Zdjęcie Silit Wok Selara 0081413401 Zdjęcie Silit Wok Wuhan 0081603301
Napoleon WOK 56025 Silit Wok Selara 0081413401 Silit Wok Wuhan 0081603301
Sprawdź ceny ? Porównaj ceny ? Porównaj ceny ?
źródło: Okazje.info
3

Tomato halva - przepis indyjski

Przepis na pomidorowy deser opracowaliśmy na podstawie receptury znalezionej na stronie chitra-ammas-kitchen.blogspot.com.

na foremkę o pojemności 250 ml

Składniki

Sposób przygotowania

Foremkę natłuszczamy sklarowanym masłem, na dnie układamy kilka całych nerkowców. Pomidory siekamy. W rondlu rozgrzewamy łyżkę sklarowanego masła, wkładamy pomidory, przykrywamy, dusimy na małym ogniu, aż się rozpadną. Studzimy. W blenderze miksujemy resztę nerkowców, dodajemy pomidory, miksujemy dalej, aby otrzymać gładką pastę. Przekładamy ją z powrotem do rondla, wsypujemy cukier, mieszamy. Podgrzewamy, stale mieszając, aż masa zacznie gęstnieć i nabierać galaretowatej konsystencji. Przyprawiamy kardamonem, dodajemy resztę sklarowanego masła i gotujemy jeszcze kilka minut, stale mieszając. Zdejmujemy z ognia, napełniamy masą przygotowaną formę. Odstawiamy deser do zastygnięcia, a potem okrawamy jego brzegi i wykładamy na talerz lub paterę do góry dnem, tak aby orzechy ze spodu znalazły się na górze.

Zdjęcie CAMRY CR4209 Zdjęcie Kenwood KMC 050 Zdjęcie Severin KM 3890
CAMRY CR4209 Kenwood KMC 050 Severin KM 3890
Porównaj ceny ? Porównaj ceny ? Porównaj ceny ?
źródło: Okazje.info
4

Sałatka pomidorowa z papryką i granatem

dla 4-6 osób

Składniki

Sposób przygotowania

Kroimy pomidory: okrągłe odmiany w plastry, podłużne w ćwiartki, pomidorki cherry na połówki lub pozostawiamy w całości. Łączymy pomidory z papryką i cebulą w dużej misce. Robimy sos: czosnek i ziele mieszamy z octem, miodem, oliwą, solimy do smaku. Polewamy składniki sałatki, pozostawiając trochę sosu, mieszamy. Odstawiamy na pół godziny, aby smaki się przegryzły, następnie przekładamy pomidory, paprykę i cebulę na półmisek, polewając wszystko pozostałym sosem. Posypujemy ziarenkami granatu i oregano, solimy, pieprzymy. Przed podaniem dodatkowo skrapiamy oliwą.

Zdjęcie LAWENDA Salaterka 410 ml Zdjęcie Salaterka Roman 90789 Zdjęcie Świat AGD Salaterka 19706
LAWENDA Salaterka 410 ml Salaterka Roman 90789 Świat AGD Salaterka 19706
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
5
Fot. Małgorzata Dzięgielewska Fot. Małgorzata Dzięgielewska

Pomidor - porady i kilka ciekawostek

  • Na świecie istnieje około 2 tysięcy odmian pomidorów. Włosi - pomidorowi potentaci - z grubsza dzielą je na dwie kategorie: da salsa, czyli do sosów (a w zasadzie do wszelkich przetworów i do suszenia), oraz insalatari, czyli do sałatek. Te pierwsze to pomidory o mało soczystym, zwartym miąższu. Popularną odmianą są tu twarde, podłużne, słodkawe i mające mało pestek San Marzano. Wśród odmian sałatkowych najbardziej powszechne są a grappolo - średniej wielkości, okrągłe, sprzedawane na gałązkach, stosunkowo kwaśne i soczyste - oraz niewielkie cherry zwane również koktajlowymi. Warto też wspomnieć o Cuore di Bue (serce wołu) - to wielkie (do 250 g), soczyste, mięsiste i wspaniale pachnące pomidory w kształcie serca (w Polsce znane jako "bawole serce"). Idealne do smażenia, zapiekania i na surowo do panini - włoskich kanapek. W Polsce najbardziej cenioną odmianą są pomidory malinowe.
  • Podczas zakupów wybierajcie pomidory dojrzałe, dobrze wybarwione, z błyszczącą
    skórką. Takie okazy zawierają więcej beta-karotenu i likopenu (przeciwutleniacz zapobiegający nowotworom).
  • Pomidory najlepiej przechowywać w temp. 13-18°C. Trzymane w lodówce tracą smak i aromat, poza tym akurat w ich przypadku niska temperatura sprawia, że szybciej się psują.
  • Jeśli obieracie pomidory, nie wyrzucajcie skórek! Zróbcie z nich chipsy: wrzućcie je na chwilę do gorącego oleju, a po osuszeniu posólcie i popieprzcie.
  • Dietetycy odradzają łączenie w sałatce pomidorów i świeżych ogórków. Ogórkowe enzymy niszczą obecną w pomidorach witaminę C.
  • Najbardziej wydajny pomidorowy krzak na świecie w ciągu jednego roku (od maja 2005 r. do kwietnia 2006 r.) obrodził  owocami ważącymi w sumie 522 kg. Rekordzista rósł na terenie Epcot, naukowego parku rozrywki Disneya w Lake Buena Vista na Florydzie.
Zdjęcie Royal Catering do pomidorów RCTC-5 Zdjęcie Brabantia Nóż do pomidorów Zdjęcie TESCOMA KRAJARKA DO POMIDORÓW PRESTO 420134
Royal Catering do pomidorów... Brabantia Nóż do pomidorów TESCOMA KRAJARKA DO POMIDOR...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
6
Więcej na ten temat: kulinarny przebój tygodnia, pomidory