Pyszne, domowe dania na koniec lata

Magazyn Kuchnia
Placki ziemniaczano jabłkowe

Placki ziemniaczano jabłkowe (ARKADIUSZ ŚCICHOCKI)

Wrzesień to czas obfitości. Dojrzewają pomidory, cukinia, kabaczki, patisony, papryka, fasolka. A przede wszystkim są jabłka. Soczyste, pachnące, słodkie i kwaśne. Na szarlotkę, do kaczki, na galaretkę. Czerwone, żółte albo zielone. Wybierajcie!
1 z 13
ARKADIUSZ ŚCICHOCKI
ARKADIUSZ ŚCICHOCKI

Sałatka jabłkowa

Do tego kawałek świeżej bagietki i szklaneczka białego wina. Polecam ZAMIAST KOLACJI albo na plotkarskie spotkanie z przyjaciółką

 

Sos:

  • po 1/4 szklanki majonezu i syropu klonowego lub miodu
  • 3 łyżki octu z białego wina
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1/2 szklanki oliwy
  • sól, pieprz

 

Sałatka:

 

Sposób przygotowania

Przygotuj sos: wymieszaj mikserem wszystkie składniki oprócz oliwy i przypraw. Zmniejsz obroty miksera i powolutku, nie przerywając mieszania, wlewaj oliwę. Na koniec przypraw do smaku i wymieszaj. Przygotuj sałatkę: odłóż 1/4 szklanki orzechów, pozostałe składniki sałatki wymieszaj w misce z przygotowanym sosem. Posyp odłożonymi orzechami i podawaj.

2 z 13
ARKADIUSZ ŚCICHOCKI
ARKADIUSZ ŚCICHOCKI

Sałatka warzywna mieszana

Składniki

 

Sposób przygotowania

Kalafior sparz na sitku, podziel na różyczki. Obraną cebulę i natkę posiekaj, inne warzywa pokrój w kwadraciki, mortadelę w małą kostkę, jajka w ósemki. Wymieszaj wszystko (oprócz jajek), posyp pieprzem i zalej majonezem. Sałatka raczej nie wymaga solenia. Udekoruj jajkami, posyp papryką.
Przepis pani AGNIESZKI MAZUR z Krakowa.

3 z 13
ARKADIUSZ ŚCICHOCKI
ARKADIUSZ ŚCICHOCKI

Pierożki z gruszką, serem i pomidorami

Składniki

 

Sposób przygotowania

Zrób nadzienie: roztop masło, włóż pory, smaż minutę. Zmniejsz ogień, przykryj i duś 6-7 minut, mieszając od czasu do czasu, aż pory zaczną się rumienić. Dodaj kawałki gruszki i cukier, gotuj bez pokrywki, aż odparuje sos ? około 2 minut. Przypraw solą i pieprzem, ostudź, a potem dodaj ser i szczypiorek. Rozmroź i rozwałkuj ciasto francuskie, foremką wytnij kółka, każde rozwałkuj do średnicy 15 cm. Na krążkach układkaj nadzienie, brzegi smaruj jajkiem i sklejaj, formując pierogi. Posmaruj je jajkiem, nakłuj wykałaczką, ułóż na blasze i wstaw na 20 minut do lodówki. Potem upiecz w temp. 200°C (około 18 minut). Podawaj na ciepło.

4 z 13
ARKADIUSZ ŚCICHOCKI
ARKADIUSZ ŚCICHOCKI

Zapiekane warzywa z kozim serem

Sos:

  • spora garść listków bazylii (3/4 szklanki)
  • po 1/2 łyżki posiekanego czosnku i szalotek
  • po 1 łyżce startego parmezanu
  • i uprażonych orzeszków piniowych
  • 1,5 łyżki octu winnego
  • 1/2 szklanki oliwy
  • sól, pieprz

 

Zapiekane warzywa:

 

Sposób przygotowania

Zrób sos: zmiksuj wszystkie składniki, dodając szczyptę soli i pieprzu do smaku. Przygotuj warzywa: bakłażana, cukinię, dynię i papryki pokrój w kostkę o boku 1 cm. W rondlu rozgrzej 1 łyżkę oliwy, podsmaż bakłażana. Gdy będzie miękki, przełóż do miski. Do rondla wlej kolejną łyżkę oliwy, podsmaż, mieszając, cukinię, dynię i cebulę (3-5 minut). Warzywa powinny być miękkie, ale wciąż jędrne. Przełóż je do miski, a na pozostałej łyżce oliwy usmaż papryki i również przełóż do miski. Wymieszaj podsmażone warzywa z sosem pomidorowym, czosnkiem i ziołami. Przypraw solą i pieprzem, ostudź, przełóż do żaroodpornych foremek i każdą porcję przykryj plastrem koziego sera. Piecz 8-10 minut na środkowym poziomie piekarnika rozgrzanego do 190°C. Możesz podawać z zieloną sałatą albo z sałatką z pomidorów i bagietką.

Zdjęcie Bolesławiec Komplet 4 Pojemników Do Przypraw Gu-1585 Dek. Du52 37903 Zdjęcie Gadget Master Komplet do przypraw PORY ROKU 04350 Zdjęcie Saco Komplet do przypraw i serwetnik ceramiczne wiśnie
Bolesławiec Komplet 4 Pojem... Gadget Master Komplet do pr... Saco Komplet do przypraw i ...
Sprawdź ceny ? Porównaj ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
5 z 13
ARKADIUSZ ŚCICHOCKI
ARKADIUSZ ŚCICHOCKI

Piersi kurczaka z jabłkami

Nadzienie:

  • 1 zielone jabłko
  • 3 łyżki masła
  • 1 łyżeczka kminku
  • 1 posiekana cebula
  • 2 łodygi selera naciowego pokrojone w ukośne plasterki
  • 1/2 szklanki tartej bułki
  • garść posiekanej natki
  • 3 łyżki rodzynek lub suszonych żurawin
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu

 

Oraz:

  • 1 kg filetów z piersi kurczaka
  • 1,5 łyżki oliwy
  • 2 łyżeczki mąki
  • 1 szklanka soku jabłkowego albo cydru
  • 1 szklanka bulionu drobiowego

 

Sposób przygotowania

Przygotuj nadzienie: obierz jabłko, oczyść je z gniazd nasiennych, pokrój na cząstki. Rozpuść masło, usuń pianę, dodaj kminek i podgrzewaj minutę, mieszając. Wsyp cebulę, zeszklij. Dodaj jabłka i seler, smaż, aż będą prawie miękkie, ale wciąż jędrne. Zdejmij z ognia, dodaj pozostałe składniki nadzienia i ostudź. Rozgrzej piekarnik do 220°C. W każdej piersi kurczaka natnij kieszonkę, napełnij ją nadzieniem i zepnij wykałaczkami lub zaszyj. Przygotowane porcje kurczaka natrzyj solą, obsmaż na oliwie, a potem ułóż na blasze (oliwy nie wylewaj) i wstaw na 14-16 minut do piekarnika. Do tłuszczu ze smażenia kurczaka wsyp mąkę, zasmaż na rumiano. Ciągle mieszając, wlej sok jabłkowy i bulion i gotuj bez przykrycia na małym ogniu, aż połowa sosu odparuje. Upieczonego kurczaka wyjmij z piekarnika, odłóż na 5 minut, a potem pokrój na porcje. Do sosu jabłkowego dodaj cały sok, który wypłynął z mięsa na blachę, wymieszaj, polej kurczaka. Podawaj od razu.

Zdjęcie Bisbell SFT Professional Magnetyczna Listwa na Noże - Czarna Zdjęcie Mr Gadżet Stojak na noże Serce Zdjęcie Stojak na Noże - Voodoo
Bisbell SFT Professional Ma... Mr Gadżet Stojak na noże Se... Stojak na Noże - Voodoo
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
6 z 13
ARKADIUSZ ŚCICHOCKI
ARKADIUSZ ŚCICHOCKI

Kabaczki z wołowiną

Takim samym farszem można nadziewać PAPRYKĘ, CUKINIĘ I PATISONY

 

Składniki

 

Sposób przygotowania

Cebulę obierz, posiekaj i zeszklij. Do mięsa dodaj cebulę, żółtko, pianę z białka, sól, pieprz i paprykę, wymieszaj. Kabaczka obierz ze skóry, przekrój w poprzek na pół i ostrą łyżką wydrąż środek z pestkami. Do wydrążonych połówek nałóż nadzienie, zepnij obie połówki szpilkami do zrazów lub wykałaczkami, ułóż w rondlu, polej masłem i piecz 1,5 godziny w temp. 170°C. Co jakiś czas delikatnie odwracaj, uważając, aby połówki się nie rozdzieliły. Po wyjęciu z piekarnika pokrój w plastry i polej sosem. Do kabaczka pasuje sos grzybowy i ryż na sypko.
Przepis pani AGNIESZKI MAZUR z Krakowa.

Zdjęcie Florina Komplet garnków Stokrotka 3el 0K0810 Zdjęcie Silit Zestawy garnków 2109297093 Zdjęcie Berghoff komplet zestaw garnków Manhattan 8el
Florina Komplet garnków Sto... Silit Zestawy garnków 21092... Berghoff komplet zestaw gar...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
7 z 13
ARKADIUSZ ŚCICHOCKI
ARKADIUSZ ŚCICHOCKI

Kabaczki faszerowane jabłkami

Z tych składników zrobisz też JARSKI GULASZ ? wystarczy udusić kabaczki z jabłkami, curry i cebulą. Gotowe!

 

Składniki

 

Sposób przygotowania

Dokładnie umyj kabaczki (lub patisony). Kabaczki przekrój wszerz na 3 części każdy, z patisonów zetnij wierzchy. Wydrąż miąższ ze środka, pozostawiając około jednego lub półtora centymetra przy brzegach. Patisony obgotuj na parze lub w niedużej ilości wody (około 15 minut). Ostrożnie wyjmij i osącz. Kabaczków nie gotuj. Roztop w rondlu łyżkę masła, zeszklij cebulę, dodaj wydrążony i posiekany miąższ z kabaczków (lub patisonów) i smaż 10 minut, aż wszystko będzie miękkie. Oprósz łyżką curry, mieszając, podgrzewaj minutę. Dodaj jabłka, sok jabłkowy i rodzynki, gotuj, aż odparuje cały płyn. Przypraw do smaku solą i pieprzem. Rozgrzej piekarnik do 170°C. Roztop pozostałe masło, wsyp resztę curry, podgrzewaj około minuty. Przygotowane masło wlej do miseczki. Częścią tego masła posmaruj dwie blachy, ułóż na nich kabaczki (lub patisony). Oprósz solą i pieprzem, napełnij farszem, skrop (farsz i warzywa) masłem curry. Piecz 40 minut, aż warzywa będą zupełnie miękkie.

Zdjęcie Bolesławiec Naczynie Żaroodporne Gu-1352 Zdjęcie Eva Solo Naczynie żaroodporne 0011796 Zdjęcie Tadar Naczynie żaroodporne owalne z pokrywą 71078
Bolesławiec Naczynie Żarood... Eva Solo Naczynie żaroodpor... Tadar Naczynie żaroodporne ...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
8 z 13
ARKADIUSZ ŚCICHOCKI
ARKADIUSZ ŚCICHOCKI

Piersi kacze z gruszką

Składniki

  • 4 piersi kaczki
  • gruszka
  • 3/4 szklanki soku jabłkowego
  • 1/2 łyżeczki mąki kukurydzianej
  • 2 łyżki calvadosu lub armaniaku
  • 1 łyżka marynowanego zielonego pieprzu
  • 1/2 kostki bulionu drobiowego
  • 1 łyżeczka świeżych listków tymianku

 

Sposób przygotowania

Piersi kaczki natrzyj solą, ułóż skórką do dołu na mocno rozgrzanej patelni, zmniejsz ogień i smaż około 20 minut. Gdy skórka będzie chrupiąca i ciemnobrązowa, wylej nadmiar wytopionego tłuszczu, a mięso odwróć i dosmaż z drugiej strony. Zdejmij z patelni i zabezpiecz przed wystygnięciem. W czasie, gdy mięso się smaży, obierz gruszkę i pokrój ją w cienkie cząstki. Z patelni wylej prawie cały tłuszcz, pozostaw tylko łyżkę i usmaż na niej cząstki gruszki. Wymieszaj sok jabłkowy z mąką. Do gruszki na patelni wlej alkohol, a potem, mieszając, dodaj sok jabłkowy, kostkę bulionową, zielony pieprz i tymianek. Gotuj razem około 2 minut, dość często mieszając. Gdy sos nieco odparuje i zgęstnieje, zdejmij go z ognia i polej kaczkę.

Zdjęcie Granchio Natura Olivia 88517 Zdjęcie Schulte-Ufer Brytfanna Rustika 1663-34r Zdjęcie WMF Vitalis Asia Brytfanna 17/4016/6040
Granchio Natura Olivia 88517 Schulte-Ufer Brytfanna Rust... WMF Vitalis Asia Brytfanna ...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Porównaj ceny ?
źródło: Okazje.info
9 z 13
ARKADIUSZ ŚCICHOCKI
ARKADIUSZ ŚCICHOCKI

Ciasto gruszkowe

...polane gęstym sosem pachnącym śliwowicą i cynamonem. TYLKO DLA DOROSŁYCH, rzecz jasna

 

Ciasto:

  • 1 i 1/4 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 10 dag miękkiego masła
  • 1 i 1/4 szklanki + 1 łyżka cukru
  • 3 duże jajka
  • 1/3 szklanki mleka
  • 1 łyżka śliwowicy lub grappy
  • 1 duża, dojrzała gruszka
  • 1/2 szklanki rodzynek lub pokrojonych na kawałeczki suszonych śliwek
  • 1/2 szklanki uprażonych orzeszków piniowych
  • lub pokrojonych w słupki migdałów
  • mąka i masło do formy

 

Sposób przygotowania

Zrób ciasto: rozgrzej piekarnik do 170°C. Tortownicę nasmaruj masłem i wysyp mąką. W jednej misce wymieszaj mąkę z cynamonem i proszkiem do pieczenia. W drugiej utrzyj mikserem masło z 1 i 1/4 szklanki cukru. Gdy masa będzie puszysta, kolejno wbijaj po jednym jajku, cały czas ucierając. Potem zmniejsz obroty miksera i dodawaj po łyżce cynamonową mąkę na zmianę z mlekiem. Na koniec wlej alkohol i ucieraj jeszcze przez minutę. Gruszkę obierz, oczyść z pestek, pokrój w kostkę i dodaj do ciasta razem z rodzynkami i orzeszkami. Lekko wymieszaj. Ciastem napełnij formę, wierzch posyp resztą cukru. Piecz na środkowym poziomie piekarnika 45-50 minut. Ciasto ostudź w formie. Przygotuj sos: utrzyj mikserem jajka z cukrem i cynamonem. Do metalowej miseczki włóż masło i roztop je na parze. Powoli, stale ucierając, wlewaj ubite jajka. Ciągle miksując, podgrzewaj sos na parze jeszcze około 6-7 minut, aż zgęstnieje. Zdejmij z ognia, wymieszaj ze śmietaną i alkoholem. Ciasto wyjmij z formy, pokrój na porcje i podawaj z ciepłym sosem.

Zdjęcie Bosch MUM 54 D 00 Zdjęcie Kenwood HM221 Zdjęcie Kenwood kMix HM790BK
Bosch MUM 54 D 00 Kenwood HM221 Kenwood kMix HM790BK
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
10 z 13
ARKADIUSZ ŚCICHOCKI
ARKADIUSZ ŚCICHOCKI

Ciasto brzoskwiniowe

Składniki

  • 30 dag masła
  • 30 dag cukru
  • jajek
  • po 15 dag zmielonego maku
  • i zmielonych migdałów
  • 30 dag mąki
  • 1 mała torebka proszku do pieczenia
  • 1 mała torebka cukru waniliowego
  • mleko (150-200 ml)
  • 1 kg brzoskwiń obranych, bez pestek i obgotowanych w syropie z cukru
  • lub 1 duża puszka brzoskwiń w syropie

 

Sposób przygotowania

Osącz brzoskwinie z syropu, każdą połówkę przekrój jeszcze raz na pół. Utrzyj masło z cukrem i cukrem waniliowym. Cały czas ucierając, kolejno dodawaj po 1 żółtku. Wymieszaj mąkę z migdałami, makiem i proszkiem do pieczenia, dodawaj po łyżce do masy na zmianę z mlekiem. Ciasto powinno być dość gęste, użyj zatem tylko tyle mleka, ile to będzie konieczne. Na koniec delikatnie połącz ciasto z ubitymi na sztywno białkami i rozsmaruj je na blasze wyłożonej pergaminem. Obłóż brzoskwiniami, piecz 35 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C (z włączonym termoobiegiem).

Zdjęcie LESSER&PAVEY Talerzyki deserowe Flower Garden (6szt./kpl) LP99995 Zdjęcie Nuova R2S 4 TALERZYKI DESEROWE Easy Life (463 HFR) Zdjęcie Nuova R2S Komplet: 4 Talerzyki Deserowe - Motyle (Papi) - Nostalgie
LESSER&PAVEY Talerzyki dese... Nuova R2S 4 TALERZYKI DESER... Nuova R2S Komplet: 4 Talerz...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
11 z 13
ARKADIUSZ ŚCICHOCKI
ARKADIUSZ ŚCICHOCKI

Strudel jabłkowy

Jeśli nie masz ciasta FILO, użyj cienko rozwałkowanego FRANCUSKIEGO. Strudel będzie grubszy, ale równie smaczny

 

Składniki

 

Sposób przygotowania

Rozgrzej piekarnik do 170-180°C. Jabłka włóż do rondla o grubym dnie, dodaj rodzynki, cukier i cynamon, wlej odrobinę wody i duś, aż będą miękkie (10 minut). Ostudź w sosie. Ułóż 2 warstwy ciasta filo jedna na drugiej. Powierzchnię posmaruj olejem albo masłem i posyp pokruszonymi ciastkami. Przykryj 2 warstwami ciasta, posmaruj olejem lub masłem, posyp ciastkami. Przykryj następnymi 2 płatami ciasta, posmaruj olejem i posyp ciastkami. Na tej warstwie równomiernie rozłóż osączone jabłka (soku nie wylewaj), załóż boki ciasta, aby farsz nie wypadł i zwiń w rulon. Ciasto ułóż na natłuszczonej blasze i piecz około 25 minut na złoty kolor. W tym czasie przygotuj sos: jogurt waniliowy wymieszaj z syropem jabłkowym (możesz dodać nieco świeżej mięty, aby sos miał bardziej wyrazisty smak). Ciasto wyjmij z piekarnika, ostudź, pokrój na porcje. Podawaj z malinami i sosem.

Zdjęcie Duo Serwis kawowy PORTO 50823 Zdjęcie Karolina Serwis kawowy AMELIA FBC Zdjęcie Serwis kawowy SWEET IMPRESSION Luminarc
Duo Serwis kawowy PORTO 50823 Karolina Serwis kawowy AMEL... Serwis kawowy SWEET IMPRESS...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
12 z 13
ARKADIUSZ ŚCICHOCKI
ARKADIUSZ ŚCICHOCKI

Ciasto z jabłkami

Składniki

  • 2,5 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki cukru
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 20 dag zimnego masła pokrojonego na kawałeczki
  • 9-10 łyżek lodowatej wody
  • 1 kg kwaskowatych jabłek
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 1/3 szklanki + 1/2 łyżki cukru
  • 3 łyżki masła pokrojonego na kawałeczki
  • 1,5 łyżki domowej galaretki jabłkowej
  • 1 szklanka gęstej śmietany tortowej (dobrze schłodzonej)
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1,5 łyżki calvadosu

 

Sposób przygotowania

Zrób ciasto: wymieszaj mąkę z cukrem i solą, dodaj masło, wyrób palcami ? powinna powstać kruszonka. Dodaj wodę, szybko zagnieć. Nie wyrabiaj za długo, bo ciasto nie będzie kruche. Zawiń w folię i włóż na godzinę do lodówki. Potem rozwałkuj i przenieś na wyłożoną pergaminem blachę albo do formy na tartę. Brzegi ciasta powinny wystawać 3-4 cm poza boki formy. Ciasto przykryj folią i włóż do lodówki jeszcze na 30 minut. Rozgrzej piekarnik do 210-220°C. W tym czasie obierz jabłka i oczyść je z pestek, pokrój na cienkie plasterki. Skrop sokiem cytrynowym, wymieszaj z 1/3 szklanki cukru. Wyjmij ciasto z lodówki, rozłóż na nim jabłka, przykryj ciastem z brzegów, pozostawiając wolny środek. Jabłka na środku obłóż masłem, a ciasto posmaruj pędzelkiem umoczonym w wodzie i posyp resztą (1/2 łyżki) cukru. Piecz 40-45 minut na środkowym poziomie piekarnika. Rozpuść w rondelku galaretkę jabłkową, posmaruj nią upieczone ciasto od razu po wyjęciu z piekarnika. Ostudź do temperatury pokojowej, podawaj ze śmietaną ubitą z cukrem i calvadosem.

Zdjęcie Kitchen Craft KCMCHB86 Zdjęcie Sagaform 5016364 Zdjęcie Sillinie Forma do pieczenia tarty silikonowa ze szklanym spodem SILLINE SERCE 12735
Kitchen Craft KCMCHB86 Sagaform 5016364 Sillinie Forma do pieczenia...
Porównaj ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
13 z 13
ARKADIUSZ ŚCICHOCKI
ARKADIUSZ ŚCICHOCKI

Placki ziemniaczano jabłkowe

Pachną majerankiem, smakują jabłkami. Oto ciekawa JESIENNA WARIACJA na temat plackowej klasyki. Dla smakoszy

 

Składniki

 

Sposób przygotowania

Rozgrzej piekarnik do 160°C. Pokrój ziemniaki w kostkę, rozdrobnij je w malakserze z cebulą, selerem i jabłkiem. Nie miksuj zbyt drobno! Przełóż otrzymaną masę na sitko wyłożone gazą lub papierowym ręcznikiem, mocno odciśnij nadmiar płynu. Do masy ziemniaczanej dodaj jajka, dymkę i majeranek, przypraw do smaku solą i pieprzem. Wsyp mąkę, wymieszaj. Na patelni porchami rozgrzewaj olej i smaż niezbyt grube placki ziemniaczane (po 2-3 minuty z każdej strony). Gotowe wkładaj do ciepłego piekarnika, aby nie wystygły. Zrób sos: wymieszaj śmietanę z chrzanem. Placki obłóż plasterkami łososia, udekoruj sosem chrzanowym i posyp szczypiorkiem. Podawaj od razu.

Zdjęcie Chasseur Patelnia 29001 28cm Zdjęcie Fissler Patelnia Patelnia do Ryb Spezial Ryba Bez Pokrywki 24cm Zdjęcie Mpm Patelnia Mpg-24/1cb 24cm
Chasseur Patelnia 29001 28cm Fissler Patelnia Patelnia d... Mpm Patelnia Mpg-24/1cb 24cm
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Więcej na ten temat: przepisy na lato, sałatka