Top 10 deserów, które poprawią humor po rozstaniu

MG
Tarta malinowa z kremem cytrynowym

Tarta malinowa z kremem cytrynowym (Fot. Paulina Kolondra)

Zostaw chusteczki, przestań rozpaczać, zrób coś przyjemnego dla siebie i nie płacz już, bo nie przeczytasz przepisu. Rozstanie ma też jasną stronę - możesz sama zjeść te pyszności i nikt ci nie będzie podjadał!
1 z 10
Fot. Paulina Kolondra
Fot. Paulina Kolondra

Tarta malinowa z kremem cytrynowym

Składniki

  • 60 g zimnego masła
  • 125 g mąki (+ trochę do oprószenia stolnicy)
  • 50 g jasnego brązowego cukru
  • jajko
  • skórka otarta z 1/2 cytryny
  • 200-250 g świeżych malin
  • cukier puder do posypania

 

Krem:

  • 5 żółtek, 3 jajka
  • 125 g masła
  • 125 g jasnego brązowego cukru
  • sok i skórka otarta z 4 cytryn

 

Sposób przygotowania

Robimy ciasto. Miksujemy masło pokrojone w kostkę z mąką, cukrem, jajkiem i skórką cytrynową. Formujemy kulę, zawijamy ją w folię i wkładamy na godzinę do lodówki. Potem rozwałkowujemy ciasto na placek o średnicy nieco większej niż forma na tartę. Wkładamy ciasto do formy, dociskamy do spodu i brzegów. Ścinamy zwisające kawałki. Przykrywamy pergaminem, obciążamy grochem albo fasolą, pieczemy "na biało" przez  10-12 minut. Następnie usuwamy groch i papier. Pieczemy jeszcze 7-8 minut na złoty kolor. Studzimy. Robimy krem. Wszystkie składniki mieszamy w metalowej misce, którą ustawiamy na garnku z gotującą się wodą, tak żeby dno miski nie dotykało jej powierzchni.  Ucieramy mikserem, aż masa zgęstnieje, jakieś 15 minut. Zdejmujemy z ognia i od razu wylewamy na ciasto. Gdy masa wystygnie, wkładamy formę do lodówki, co najmniej na 3 godziny, a najlepiej na noc. Przed podaniem na wierzchu układamy maliny i oprószamy cukrem pudrem.

2 z 10
Fot. M&K Duklas / duklas.pl
Fot. M&K Duklas / duklas.pl

Mrożone mojito

Jeśli rozstanie nie prowadzi cię do destrukcji. Możesz spróbować zjeść coś że niby nie takie tuczące, ale i tak wiesz że tak.

(4-6 porcji)

 

Składniki

  • garstka liści mięty
  • 2 łyżki cukru
  • 100 ml białego lub złotego rumu
  • 200 ml soku z limonek (z ok. 5 owoców)
  • 200 ml wody

 

Sposób przygotowania

Rozdrabniamy liście mięty razem z cukrem w blenderze, przerywając co chwilę pracę urządzenia po to, by liście mięty zachowały swój kształt. Dolewamy rum i sok z limonek i łączymy z wodą. Wkładamy do większego pojemnika i mrozimy. W przeciwieństwie do poprzednich drinków ten od czasu do czasu mieszamy, żeby nie zastygł w jednolitą bryłę - ponieważ zawiera on wodę. Drinków wyłącznie z alkoholem mieszać nie musimy, gdyż alkohol sprawi, że nie zastygną całkowicie.

3 z 10
Fot. Marcin Klaban
Fot. Marcin Klaban

Lody z karmelem i pistacjami

(dla 2 osób)

 

Składniki

  • 100 g cukru trzcinowego
  • 100 ml kwaśnej 12% śmietany
  • garść solonych pistacji
  • 6 suszonych fig
  • 6 kulek lodów waniliowych

 

Sposób przygotowania

Podgrzewamy w rondelku cukier z 2 łyżkami wody. Kiedy powstanie karmel, wlewamy śmietanę, mieszamy, zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystygnięcia. Pistacje obieramy z łupin i grubo siekamy, figi kroimy w paseczki. Lody podajemy polane sosem karmelowym i posypane pistacjami oraz figami.

4 z 10
Fot. Paulina Kolondra
Fot. Paulina Kolondra

Tarta fistaszkowo-karmelowo-czekoladowa

(na formę o średnicy 28 cm)

 

Szybkie ciasto czekoladowe:

  • 200 g pokruszonych herbatników czekoladowych
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • szczypta soli
  • 100 g stopionego i ostudzonego masła

 

Słony karmel fistaszkowy:

 

Mus z masłem orzechowym:

  • 250 g kremowego serka typu Philadelphia
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
  • szczypta soli
  • 1 i 1/4 szklanki masła orzechowego
  • 1 szklanka śmietanki kremówki (30%)

 

Polewa:

 

Sposób przygotowania

Rozgrzewamy piekarnik do 170-180°C. Mieszamy wszystkie składniki ciasta, wylepiamy nim dno i boki formy na tartę, pieczemy 8-10 minut, studzimy. Robimy karmel: cukier rozpuszczamy w 1/4 szklanki wody i podgrzewamy 10-12 minut, stale mieszając, aż masa zrobi się jasnozłota. Zdejmujemy z ognia i?powoli wlewamy śmietankę, uważając, aby się nie oparzyć (karmel będzie pryskał). Ponownie podgrzewamy, mieszając, aż?powstanie jednolita masa. Przelewamy do miski, mieszamy ze śmietanką tortową. Kiedy karmel wystygnie, wstawiamy go do lodówki, aby trochę zgęstniał (40-50 minut), a potem mieszamy z?orzeszkami. W czasie gdy karmel stygnie, robimy mus: ucieramy serek z cukrem, cukrem waniliowym i?solą, dodajemy masło orzechowe i ucieramy dalej, aż składniki się połączą. Ubijamy śmietankę na?sztywno, porcjami dodajemy do masy. Na?ostudzony czekoladowy spód wylewamy karmel, a?na nim rozsmarowujemy mus. Wstawiamy na 30 minut do lodówki. Robimy polewę, mieszając czekoladę z gorącą śmietanką. Wyjmujemy tartę z lodówki, wierzch pokrywamy polewą. Ponownie wstawiamy do lodówki co najmniej na pół godziny, aby polewa całkowicie zastygła.

5 z 10
Fot. M&K Duklas / duklas.pl
Fot. M&K Duklas / duklas.pl

Mrożony torcik jogurtowy z rabarbarem

Składniki

  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 50 dag oczyszczonego i pokrojonego w plasterki rabarbaru
  • 50 dag truskawek
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3 szklanki naturalnego jogurtu
  • 3/4 szklanki pokruszonych herbatników zbożowych
  • 2 łyżki cukru (do truskawek)

 

Sposób przygotowania

Namaczamy żelatynę w kilku łyżkach wody. Rabarbar rozgotowujemy z cukrem w 1/2 szklanki wody (6-8 minut). Zdejmujemy z ognia, dodajemy rozpuszczoną żelatynę, studzimy, a następnie miksujemy i łączymy z jogurtem. Tak przygotowaną masę zamrażamy - albo w maszynce do lodów, albo w zamrażalniku (jeśli wybieramy drugą opcję, mieszamy masę co 15 minut, aby nie powstały  w niej kryształki lodu). Dno tortownicy wysypujemy pokruszonymi herbatnikami i dociskamy je ręką. Na tej warstwie rozsmarowujemy lody rabarbarowe i wyrównujemy powierzchnię. Przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do zamrażalnika
na 2 godziny. Ostrożnie wyjmujemy torcik z formy, pozostawiamy na kilkanaście minut w temperaturze pokojowej - musi zmięknąć, inaczej nie będzie się dobrze kroił. Podzielone na ćwiartki truskawki mieszamy z cukrem i czekamy, aż puszczą sok. Dekorujemy porcje tortu bezpośrednio przed podaniem.

6 z 10
Fot. Natalia Nowak-Bratek
Fot. Natalia Nowak-Bratek

Lody malinowo-pomarańczowe

dla 10-12 osób

 

Składniki

 

Sposób przygotowania

Śmietanę 18% podgrzewamy ze skórką pomarańczową, studzimy. Żółtka ucieramy z cukrem. Maliny miksujemy i przecieramy przez sito, odmierzamy 380 ml purée. Mieszamy je w misce z kremówką i sokiem pomarańczowym. Po wyjęciu kawałków skórki pomarańczowej ze śmietanki podgrzewamy ją i powoli zaparzamy nią kogel-mogel (jak w przepisie na bazę do lodów). Podgrzewamy masę, nie dopuszczając do zagotowania, szybko przelewamy przez sitko do kremówki z malinami. Studzimy, zamrażamy w maszynce do lodów. Podajemy w zmrożonych pucharkach.

7 z 10
Fot. Małgorzata Dzięgielewska
Fot. Małgorzata Dzięgielewska

Mus pomarańczowy

Składniki

 

Sposób przygotowania

Pomarańcze myjemy i sparzamy wrzątkiem, dokładnie osuszamy i ścieramy z nich skórkę. Mieszamy ją z serkiem i 50 g cukru, ucierając, aż składniki się połączą. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodając kolejne 50 g cukru, i delikatnie mieszamy z serkiem. Teraz ubijamy śmietankę i również łączymy ją z musem. Rozkładamy masę do szklaneczek i wstawiamy na noc do lodówki. Przygotowujemy pomarańcze: dokładnie obieramy je z białej skórki (albedo) i filetujemy, wycinając cząstki spomiędzy oddzielających je błonek. Zachowujemy sok - potrzebujemy jakieś 3-4 łyżki. Robimy karmel z pozostałego cukru (100 g) i 50 ml wody - gdy mieszanina się zagotuje, pozostawiamy na ogniu jeszcze chwilę, aż karmel będzie miał złoty kolor. Zdejmujemy z ognia i ostrożnie (karmel pryska) wlewamy sok pomarańczowy, mieszając, aż składniki się połączą, a karmel ?uspokoi?. Wsypujemy roztarte nasiona kolendry, delikatnie wkładamy cząstki pomarańczy i polewamy je karmelem, tak aby pokrył owoce. Odstawiamy do wystudzenia i schładzamy. Następnego dnia układamy pomarańcze na musie, skrapiamy sosem i podajemy.

8 z 10
Fot. Marcin Klaban
Fot. Marcin Klaban

Beza z kremem cytrynowym

(dla 4 osób)

 

Beza:

  • białek
  • 1 szklanka cukru (250 g)

 

Krem cytrynowy:

  • 200 ml mleka 3,2%
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 4 żółtka
  • 70 g cukru
  • sok z 1 cytryny
  • 3 białka
  • 70 g cukru

 

Na wierzch:

 

Sposób przygotowania

Rozgrzewamy piekarnik do 150°C. Przygotowujemy bezę: ubijamy pianę z białek. Powoli wsypujemy cukier, cały czas miksując, a potem przełączamy mikser na najwyższe obroty i ubijamy przez kilka minut, aż powstanie lśniąca, gładka masa - jeśli rozetrzemy w palcach trochę tej masy i wyczujemy nieroztarte kryształki cukru, to znak, że trzeba miksować dalej. Na blachę do pieczenia wyściełaną pergaminem wykładamy masę bezową, tworząc prostokąt o grubości 5 cm. Pieczemy (a właściwie suszymy) przez godzinę na środkowej półce piekarnika. W tym czasie robimy krem: podgrzewamy na małym ogniu mleko ze skórką cytrynową. Ucieramy żółtka z cukrem, wlewamy do nich trochę gorącego mleka i miksujemy. Tę mieszaninę wlewamy do pozostałego mleka. Podgrzewamy na malutkim ogniu, nie przerywając ucierania, aż krem zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia, studzimy. Wyjmujemy z piekarnika bezę, czekamy około 15 minut, aż ostygnie. Potem nakładamy na nią krem cytrynowy, skrapiamy pastą waniliową, posypujemy pokruszonymi orzechami, małymi kawałeczkami banana i pestkami granatu. Na koniec ścieramy na wierzch gorzką czekoladę.

9 z 10
Fot. Natalia Nowak-Bratek krewimleko.wordpress.com
Fot. Natalia Nowak-Bratek krewimleko.wordpress.com

Banany Foster

(dla 4 osób)

 

Składniki

  • 4 łyżki masła
  • 1 szklanka brązowego cukru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 szklanki likieru bananowego
  • 4 (obrane i przepołowione wszerz, a następnie wzdłuż) banany
  • 1/4 szklanki jasnego rumu
  • 4 porcje lodów waniliowych

 

Sposób przygotowania

Na dużej patelni roztapiamy powoli masło, cukier i cynamon, mieszając, aż cukier się rozpuści. Dodajemy likier i banany, gotujemy 5 minut do miękkości. Wlewamy rum, a kiedy się podgrzeje, podpalamy długą zapałką (ostrożnie - płomienie wystrzelą w górę!) i lekko potrząsamy patelnią, aż płomienie zgasną. Kładziemy do miseczek po porcji lodów oraz bananów, polewamy sosem.

10 z 10
Fot. Studio Duklas/ Duklas.pl
Fot. Studio Duklas/ Duklas.pl

Creme brulée z orzechowym karmelem

(na 4-6 miseczek)

 

Składniki

 

Karmel orzechowy:

 

Sposób przygotowania

Przygotowujemy karmel. Orzechy grubo siekamy lub miksujemy. Zagotowujemy, nie mieszając, cukier, miód i troszkę wody (woda ma ledwo przykrywać cukier). Gdy karmel zacznie nabierać koloru, dodajemy orzechy. Zestawiamy z ognia i wylewamy na delikatnie natłuszczony papier do pieczenia, rozprowadzamy jak najcieniej. Studzimy w temperaturze pokojowej. Kruszymy zastygniętą masę wałkiem do ciasta i miksujemy niezbyt drobno kilka sekund. Robimy creme brulée. Na wolnym ogniu podgrzewamy śmietanę z pokruszonym karmelem (część zostawiamy do posypania) i miodem. Dodajemy żółtka, delikatnie mieszając, aby masa się nie spieniła. Rozlewamy do miseczek, ustawiamy na ściereczce w brytfance, wlewamy gorącą wodę do połowy wysokości miseczek. Przykrywamy folią aluminiową. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 130°C na 45-90 minut (w zależności od wielkości naczyń). Wstawiamy do lodówki na minimum 5 godzin. Posypujemy pokruszonym karmelem.

Więcej na ten temat: desery z owocami, przepisy na lato