5 sosów, które zrobione samemu smakują najlepiej

MG
Domowy keczup

Domowy keczup (Fot. Małgorzata Dzięgielewska)

Zamiast kupować gotowy sos spróbuj swoich sił i zrób go samodzielnie! Będzie smakował o niego lepiej. Poczujesz ogromną satysfakcję i będziesz miała pewność, że nie ma tam chemii!
1 z 5
Fot. Małgorzata Dzięgielewska
Fot. Małgorzata Dzięgielewska

Domowy keczup

Składniki

 

Sposób przygotowania

Pomidory kroimy na ćwiartki, usuwając zielone rdzenie. Układamy je w durszlaku i zostawiamy na jakieś 10 minut, aby odciekł nadmiar soku. Następnie wrzucamy pomidory do rondla razem z posiekanym selerem. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień, przykrywamy i gotujemy 15 minut. Przepuszczamy pomidory przez przecierak. W innym rondlu na oliwie podsmażamy posiekaną cebulę i czosnek. Dodajemy przyprawy i smażymy minutę. Mieszamy z koncentratem, przetartymi pomidorami, cukrem i octem. Gotujemy na małym ogniu bez przykrycia, aż keczup zgęstnieje - jakieś 40 minut. Mieszamy od czasu do czasu, aby się nie przypalił. Lekko studzimy i miksujemy. Przelewamy do wyparzonych butelek. Bez pasteryzacji wytrzyma w lodówce przez miesiąc.

Zdjęcie Blender Ariete maxi 1827 Zdjęcie KitchenAid 5KFP0922EER Zdjęcie Rozdrabniacz Ariete Choppy 1820
Blender Ariete maxi 1827 KitchenAid 5KFP0922EER Rozdrabniacz Ariete Choppy ...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
2 z 5
Fot. mama_mia/Shutterstock.com
Fot. mama_mia/Shutterstock.com

Majonez - tradycyjny

Składniki

  • żółtka
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 2 łyżki białego octu winnego lub soku z cytryny
  • 250 ml delikatnego w smaku oleju, np. słonecznikowego
  • sól i świeżo zmielony pieprz
  • szczypta cukru

 

Sposób przygotowania

Wbijamy do miski żółtka, dodajemy musztardę i ocet lub sok z cytryny.

Powoli wlewamy 1/3 oleju, dosłownie kropla po kropli, mieszając trzepaczką. Resztę oleju dolewamy małym strumieniem, także mieszając.

Ucieramy tak długo, aż majonez uzyska gładką, kremową konsystencję. Doprawiamy solą, pieprzem i cukrem.

Fot. Różalski /Walaszczyk / warsztatkadru.pl

3 z 5
Fot. SHUTTERSTOCK
Fot. SHUTTERSTOCK

Sos BBQ

Sos używany do przyprawiania mięsa upieczonego na grillu. Skład sosu barbecue różni się w zależności od szerokości geograficznej, pod którą powstał. Na przykład sos winegret i sosy barbecue na bazie musztardy są popularne w niektórych południowych regionach Stanów Zjednoczonych, a w krajach azjatyckich najchętniej używany jest sos na bazie keczupu i syropu zbożowego.

 

Składniki:

  • 40 g masła
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 duża cebula (posiekana)
  • 2 ząbki czosnku (posiekane)
  • 125 ml bourbona
  • 350 ml soku pomidorowego
  • po 250 ml przecieru pomidorowego
  • i octu jabłkowego
  • 150 g brązowego cukru
  • 80 ml melasy
  • 3 łyżki (lub więcej) tabasco habanero
  • 1/2 łyżeczki słodkiej wędzonej papryki w proszku
  • sok z 1 cytryny

 

Sposób przygotowania:

Podsmażamy na maśle z oliwą cebulę i czosnek (15 minut). Zwiększamy ogień, wlewamy bourbon, doprowadzamy do wrzenia, dodajemy pozostałe składniki (poza sokiem z cytryny i 1 łyżką tabasco). Zmniejszamy ogień i gotujemy 50 minut, aż sos zrobi się gęsty i ciemny. Doprawiamy sokiem z cytryny, solą i ostatnią łyżką tabasco.

4 z 5
Fot. Marcin Klaban
Fot. Marcin Klaban

Guacamole

(dla 4 osób)

 

Składniki

 

Sposób przygotowania

Awokado rozcinamy na pół, wyjmujemy pestki, a miąższ oddzielamy od skóry, rozcieramy widelcem i skrapiamy sokiem z limonki. Guacamole nie musi mieć jednolitej konsystencji, dlatego nie trzeba go miksować. Drobno siekamy cebulę, pomidora i chilli (usuwamy pestki, jeśli nie lubimy zbyt ostrych smaków) i mieszamy z roztartym awokado. Dodajemy posiekaną kolendrę i oliwę, doprawiamy solą i pieprzem. Guacamole najlepiej smakuje z nachosami lub jako dodatek do grillowanego kurczaka.

Uwaga: kto nie lubi kolendry, może ją zastąpić lubczykiem lub pietruszką.

Fot. Marcin Kaban

5 z 5
SHUTTERSTOCK
SHUTTERSTOCK

Sos winegret

Niezastąpiony w sałatkach.

Składniki:

  • 4 łyżki oliwy
  • 2 łyżki octu winnego
  • sól, cukier
  • ewentualnie 1/2 łyżeczki musztardy lub sok z 1/2 cytryn lub 1/2 limonki.

 

Sposób przygotowania:

Wymieszaj wszystkie składniki sosu winegret w słoiku lub shakerze.

Więcej na ten temat: ketchup, majonez, sos bbq