Muffiny! 7 przepisów do wypróbowania w tym tygodniu

MG
Muffiny bananowe z sosem toffi

Muffiny bananowe z sosem toffi ( )

Mają sporo zalet. Robi się je błyskawicznie, nie wymagają wielkiej precyzji. Można dodać do nich to, co lubimy najbardziej. A jeśli wzbogacimy je o otręby, orzechy, owoce - na pewno będą również zdrowe. A zatem do dzieła: pieczmy muffiny!
1 z 7
Fot. Shutterstock/VikaRayu
Fot. Shutterstock/VikaRayu

Muffiny owsiane

na 12 sztuk

 

Składniki

  • 1,5 szklanki płatków owsianych
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 szklanki rodzynek
  • 1/2 szklanki suszonych żurawin
  • 1 jajko
  • 120 g jogurtu
  • 1/4 szklanki oleju
  • masło do formy
  • cukier trzcinowy do posypania

 

Sposób przygotowania

W jednej misce mieszamy dokładnie suche składniki, w drugiej mokre. Łączymy je mieszając tak, by pozostały grudki. Ciastem napełniamy posmarowane masłem wgłębienia w formie do muffinek (do 3/4 wysokości). Wierzch posypujemy cukrem trzcinowym. Pieczemy 25 minut w 180st. Pozostawiamy na 5 minut w formie, wyjmujemy, studzimy.

Aby sprawdzić, czy muffinki dobrze się upiekły, włóżmy do jednej z?nich drewniany patyczek. Jeśli będzie suchy, ciasto jest gotowe.

2 z 7
Fot. Shutterstock/haveseen
Fot. Shutterstock/haveseen

Muffiny czekoladowo-wiśniowe

na 12 sztuk

 

Składniki

  • 85 g gorzkiej czekolady (70 proc. kakao)
  • 115 g masła
  • 200 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao
  • 2 łyżki zmielonych migdałów
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 jajka
  • 2 łyżki wiśniówki
  • 1/2 szklanki wiśni kandyzowanych

 

Do dekoracji:

  • 100 g gorzkiej czekolady (min. 70 proc. kakao)
  • 1/2 szklanki bitej śmietany
  • 1 łyżka wiśniówki
  • 12 wiśni kandyzowanych

 

Sposób przygotowania

Czekoladę i łyżeczkę masła roztapiamy w kąpieli wodnej. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystudzenia. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, kakao i migdałami. Resztę masła ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy jajka, roztopioną czekoladę, połączone suche składniki i - na koniec - wiśniówkę oraz wiśnie. Szybko mieszajmy, by połączyć składniki - grudki mają pozostać. Dołki w formie do muffinek smarujemy masłem lub wykładamy papierowymi papilotkami. Łyżką nakładamy ciasto do wgłębień, wypełniając je do 3/4 wysokości. Pieczemy 20 minut w 180 st. Wyjmujemy z piekarnika, studzimy. Przygotowujemy dekorację: czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, dodajemy wiśniówkę, studzimy. Wystudzone muffinki smarujemy polewą czekoladową, wierzchy dekorujemy bitą śmietaną, wiśniami i płatkami tartej czekolady.

 

Jeśli nie mamy specjalnej blachy do muffinek, możemy wykorzystać foremki do babeczek, ale istnieje ryzyko, że ciastka nie będą miały klasycznego "muffinkowego" kształtu. Podczas pieczenia mogą nadmiernie urosnąć i "wylać" się poza foremki.

3 z 7
Fot. Shutterstock/Ekaterina Smirnova
Fot. Shutterstock/Ekaterina Smirnova

Muffiny morelowo-pomarańczowe

na 12 sztuk

 

Składniki

  • 300 g mąki pszennej tortowej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 6 łyżek cukru pudru
  • szczypta soli
  • 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 100 g masła
  • 100 g dżemu morelowego
  • 2 jajka
  • 100 ml maślanki
  • cukier puder do posypania

 

Sposób przygotowania

Do dużej miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, cukier puder, sól, dodajemy skórkę pomarańczową, mieszamy. W rondelku podgrzewamy masło i dżem. Mieszamy, aż masło się roztopi i połączy z dżemem. W drugiej misce trzepaczką rozbijamy jajka z maślanką. Do suchych składników wlewamy maślany dżem, a następnie jajka z maślanką. Energicznie, ale niezbyt dokładnie, mieszamy (ciasto ma pozostać grudkowate). Wgłębienia w formie do muffinek lekko natłuszczamy lub wykładamy papilotkami. Napełniamy ciastem do 3/4 wysokości. Pieczemy 12-15 minut w 200 st. Po wyjęciu z piekarnika pozostawiamy w foremce jeszcze 10 minut, po czym delikatnie wyjmujemy, studzimy i posypujemy cukrem pudrem.

 Muffinki z dodatkiem proszku do pieczenia przywędrowały do nas z USA.
W Anglii, gdzie ciastka te znane są od początku XVIII w., pieczono je na drożdżach.

4 z 7

Muffiny lawendowe

na 6 sztuk

 

Składniki

  • 1/4 łyżeczki suszonych kwiatów lawendy
  • 150 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 115 g masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mleka

 

Lukier:

  • 1 i 2/3 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżka soku z czarnej porzeczki
  • 1 łyżka wody
  • 6 gałązek lawendy do dekoracji

 

Sposób przygotowania

Kwiaty lawendy rozgniatamy w moździerzu. Mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Masło ucieramy z cukrem i lawendą na puszystą masę, dodajemy jajka, mąkę i na koniec mleko. Szybko mieszamy, tak, aby pozostały grudki. Formę do muffinek smarujemy masłem lub wykładamy papilotkami. Łyżką nakładamy ciasto do wgłębień, wypełniając je do 3/4 wysokości. Pieczemy 20 minut w 180°C. Wyjmujemy, studzimy. Przygotowujemy lukier: do rondelka wsypujemy cukier, dodajemy wodę i sok porzeczkowy, mieszamy i ostrożnie podgrzewamy. Muffinki polewamy ciepłym lukrem i dekorujemy gałązkami lawendy.

5 z 7

Muffiny bananowe z sosem toffi

na 6 sztuk

 

Składniki

  • 4 cukierki krówki kruche
  • 150 g?mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 60 g?masła
  • 60 g trzcinowego cukru
  • 1 jajko
  • 1 dojrzały banan
  • 1 dojrzały banan
  • 2/3 szklanki bitej śmietany
  • 3-4 łyżki gotowego sosu toffi 

 

Sposób przygotowania

Krówki kruszymy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę, dodajemy jajko i banana (rozgniecionego). Dosypujemy mąkę i pokruszone krówki. Szybko mieszamy, by połączyć składniki ? grudki mają pozostać. Dołki w formie do muffinek smarujemy masłem lub?wykładamy papilotkami. Łyżką nakładamy ciasto do wgłębień, wypełniając je do 3/4 wysokości. Pieczemy 20?minut w 180 st. Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy na 5?minut, a następnie delikatnie wyjmujemy muffinki i studzimy je. Na wystudzone nakładamy kleks bitej śmietany, łyżeczkę kremu karmelowego i po dwa plasterki banana.

6 z 7
Fot. Shutterstock/Es75
Fot. Shutterstock/Es75

Muffiny jogurtowe

na 12 sztuk

 

Składniki

  • 2 jajka
  • 30 g masła + 1 łyżka do posmarowania formy
  • 150 g naturalnego jogurtu
  • 100 g trzcinowego cukru
  • 100 g mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g niesłodzonego muesli
  • ewentualnie bakalie
  • konfitura do posmarowania muffinek

 

Sposób przygotowania

Formę smarujemy masłem i wstawiany na pół godziny do lodówki. Piekarnik rozgrzewamy do 200 st.(180 st. z termoobiegiem). Ubijamy jajka. Masło rozpuszczamy i mieszamy z jogurtem, cukrem i jajkami. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i 150 g muesli. Łączymy suche i mokre składniki, mieszamy łyżką tak, by pozostały grudki. Można dodać rodzynki lub inne bakalie. Pieczemy 15 minut, lekko studzimy, wyjmujemy z formy, smarujemy konfiturą i posypujemy resztą musli lub bakaliami.

7 z 7
Fot. Paulina Kolondra
Fot. Paulina Kolondra

Czekoladowe babeczki z polewą herbacianą

(na 12-14 babeczek)

 

Ciasto:

  • 200 g cukru
  • 140 g mąki pszennej
  • 45 g dobrego kakao naturalnego
  • po 1/2 łyżeczki soli, sody oczyszczonej i proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 1/4 szklanki oleju o neutralnym smaku
  • po 1/2 szklanki mleka (3,2%) i mocnej kawy

 

Polewa:

  • 1/2 szklanki słodzonego mleka skondensowanego
  • 2/3 szklanki gęstej śmietanki tortowej (36-proc.)
  • 6 saszetek herbaty Earl Grey
  • 100 g cukru
  • 8 łyżek masła pokrojonego na kawałeczki
  • 150 g startej gorzkiej czekolady (min. 70-proc. kakao)

 

Oraz:

  • sól maldon (w płatkach) do posypania ciasta

 

Sposób przygotowania

Robimy ciasto. Nagrzewamy piekarnik do 170-180 st. Do dołków (12 lub 14) formy muffinkowej wkładamy papierowe papilotki. Mieszamy cukier z mąką, kakao, solą, proszkiem i sodą. W drugim naczyniu krótko ubijamy jajka z olejem i mlekiem. Mieszamy suche składniki z mokrymi (można mikserem na najniższych obrotach). Powoli wlewamy gorącą kawę, miksując na średnich obrotach. Ciastem napełniamy (do 2/3 wysokości) przygotowane dołki formy muffinkowej, pieczemy 20 minut - patyczek wetknięty w ciasto powinien być suchy po wyjęciu. Jeśli jest oblepiony, pieczemy jeszcze przez 10 minut. Babeczki wyjmujemy z formy i studzimy. Robimy polewę: w rondlu o grubym dnie mieszamy skondensowane mleko ze śmietanką, wkładamy saszetki z herbatą, zagotowujemy, zdejmujemy z ognia. Przykrywamy, odstawiamy na godzinę. Potem wyjmujemy saszetki (odciskając je, aby oddały jak najwięcej aromatu), dodajemy cukier, zagotowujemy. Gorącą mieszaninę wlewamy do miski z masłem i czekoladą. Odstawiamy na 2-3 minuty, a następnie energicznie mieszamy, aby otrzymać gładką masę. Studzimy do temperatury pokojowej, potem krótko ubijamy mikserem na najwyższych obrotach, aby polewa się trochę spieniła, pokrywamy nią babeczki. Zanim polewa zastygnie, posypujemy wierzchy babeczek płatkami soli.

Więcej na ten temat: banan, czekolada, muffiny, płatki owsiane